Skocz do zawartości

Budyń chlebowy (bread pudding, po hiszpańsku: budin del pan)


Rekomendowane odpowiedzi

Budyń chlebowy

 

Jedno z najbardziej popularnych ciast w krajach Ameryki Południowej, w których nie dopuszcza się do marnotrawstwa pieczywa. Ciasto polecam z uwagi na prostotę wykonania, dostępność surowców oraz ich niską cenę.

Ciasto jest tak popularne również w USA, że jest dostępne niemal w każdym supermarkecie.

 

 

SKŁADNIKI:

1. Jakiekolwiek resztki (świeżego lub suchego) białego pieczywa (chleb, bułki, ciasto itp.)

2. Mleko.

3. Cukier lub miód.

4. Całe jaja (jajko z żółtkiem, bez skorupki ;) ).

5. Wanilia (lub cukier waniliowy) do smaku.

6. Cynamon.

7. Rodzynki.

8. Kostka masła.

 

WYKONANIE:

1. Pieczywo, ciasto itp. pokruszyć do dużego naczynia. Jeśli pieczywo lub ciasto jest bardzo suche, należy namoczyć je w mleku wcześniej.

2. Do naczynia wlać taką ilość mleka, by przykryło pokruszone pieczywo.

3. Zacząć miksować, dodając jajka, cukier (taką ilość cukru, by powstała masa była wystarczająco słodka), masło, cukier waniliowy, cyn amon i rodzynki (do smaku). Po zmiksowaniu, masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany (regulujemy ilością dodawanego mleka).

4. Przygotowujemy foremki, nacierając je tłuszczem.

5. Do foremek wlewamy (do wysokości ¾) otrzymaną masę, wyrównujemy i przykrywamy folią aluminiową.

6. Wstawiamy do podgrzanego do temperatury 180 st.C piekarnika i zapiekamy przez 25 minut. Następnie zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy dodatkowe 15 min. do chwili zarumienienia wierzchu.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i po wystudzeniu możemy już je kroić i zachwycać się smakiem.

Ciasto bardzo dobrze się mrozi.

Ciasto swoim wyglądem przypomina sernik.

Smacznego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7144-budy%C5%84-chlebowy-bread-pudding-po-hiszpa%C5%84sku-budin-del-pan/
Udostępnij na innych stronach

Na litr ciasta daj 2 jajka.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

  • 3 tygodnie później...
A masła ile na litr ciasta? W kawałku czy roztopić?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.