Maxell Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Budyń chlebowy Jedno z najbardziej popularnych ciast w krajach Ameryki Południowej, w których nie dopuszcza się do marnotrawstwa pieczywa. Ciasto polecam z uwagi na prostotę wykonania, dostępność surowców oraz ich niską cenę. Ciasto jest tak popularne również w USA, że jest dostępne niemal w każdym supermarkecie. SKŁADNIKI: 1. Jakiekolwiek resztki (świeżego lub suchego) białego pieczywa (chleb, bułki, ciasto itp.) 2. Mleko. 3. Cukier lub miód. 4. Całe jaja (jajko z żółtkiem, bez skorupki ). 5. Wanilia (lub cukier waniliowy) do smaku. 6. Cynamon. 7. Rodzynki. 8. Kostka masła. WYKONANIE: 1. Pieczywo, ciasto itp. pokruszyć do dużego naczynia. Jeśli pieczywo lub ciasto jest bardzo suche, należy namoczyć je w mleku wcześniej. 2. Do naczynia wlać taką ilość mleka, by przykryło pokruszone pieczywo. 3. Zacząć miksować, dodając jajka, cukier (taką ilość cukru, by powstała masa była wystarczająco słodka), masło, cukier waniliowy, cyn amon i rodzynki (do smaku). Po zmiksowaniu, masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany (regulujemy ilością dodawanego mleka). 4. Przygotowujemy foremki, nacierając je tłuszczem. 5. Do foremek wlewamy (do wysokości ¾) otrzymaną masę, wyrównujemy i przykrywamy folią aluminiową. 6. Wstawiamy do podgrzanego do temperatury 180 st.C piekarnika i zapiekamy przez 25 minut. Następnie zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy dodatkowe 15 min. do chwili zarumienienia wierzchu. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i po wystudzeniu możemy już je kroić i zachwycać się smakiem. Ciasto bardzo dobrze się mrozi. Ciasto swoim wyglądem przypomina sernik. Smacznego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7144-budy%C5%84-chlebowy-bread-pudding-po-hiszpa%C5%84sku-budin-del-pan/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Mam pytanie - ile tych jajek na dużą keksówkę ? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7144-budy%C5%84-chlebowy-bread-pudding-po-hiszpa%C5%84sku-budin-del-pan/#findComment-230871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Na litr ciasta daj 2 jajka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7144-budy%C5%84-chlebowy-bread-pudding-po-hiszpa%C5%84sku-budin-del-pan/#findComment-230875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 OK, dzięki za przepis, a to zaskoczę moją żonkę :grin: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7144-budy%C5%84-chlebowy-bread-pudding-po-hiszpa%C5%84sku-budin-del-pan/#findComment-230878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Sierpnia 2012 A masła ile na litr ciasta? W kawałku czy roztopić? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7144-budy%C5%84-chlebowy-bread-pudding-po-hiszpa%C5%84sku-budin-del-pan/#findComment-233591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.