Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pasteryzacja jednokrotna ?

Czas pasteryzacji jest uzależniony od wielkości słoika i wynosi od 0,5 godz do 1,5 godz. Czas liczę od chwili gdy woda osiągnie 85 st. C. Nigdy nie miałem kłopotów , chyba że niedokładnie dokręciłem słoik.

jesli chodzi o pomidory całe w zalewie solankowej jedna pasteryzacja 20minut od zagotowania (gorące słoje wstawiamy do gorącej już wody)

ja nigdy słojów nie odwracam ani nie nakrywam

 

natomiast kiedy robię koncentrat to nalewam "bulgoczące" pomidory do wymytych słoiczków od razu zakręcam i odwracam na kilkanaście minut (dodatkowo nakrywam potem kocem - już nie pasteryzuję...

tfu, tfu.... na razie mnie ten sposób nie zawiódł :blush:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/page/2/#findComment-237450
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.