abratek Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 14 Września 2012 Pasteryzacja jednokrotna ?Czas pasteryzacji jest uzależniony od wielkości słoika i wynosi od 0,5 godz do 1,5 godz. Czas liczę od chwili gdy woda osiągnie 85 st. C. Nigdy nie miałem kłopotów , chyba że niedokładnie dokręciłem słoik.jesli chodzi o pomidory całe w zalewie solankowej jedna pasteryzacja 20minut od zagotowania (gorące słoje wstawiamy do gorącej już wody) ja nigdy słojów nie odwracam ani nie nakrywam natomiast kiedy robię koncentrat to nalewam "bulgoczące" pomidory do wymytych słoiczków od razu zakręcam i odwracam na kilkanaście minut (dodatkowo nakrywam potem kocem - już nie pasteryzuję... tfu, tfu.... na razie mnie ten sposób nie zawiódł :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7250-pomidory-pasteryzacja/page/2/#findComment-237450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.