Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przemo

Używam maszynkę od maja, kupiłem na Allegro za 100 zł z przesyłką. Ma 2 mieszadła i trzy wielkości bochenków. Chleby wychodzą super piekę 1-2 razy w tygodniu (na 2 osoby) bochenek o wadze około 1,20kg. W zasadzie wszystkie maszyny mają podobne funkcję. Ja kupiłem egzemplarz z ekspozycji. Do momentu zakupu miesiłem ciasto ręcznie, ale bolały dłonie i puchły po min 1 godz. wyrabiania. Mąkę kupuję na rynku ( żytnią razową, pytlową, orkiszową oraz pszenną razową i pytlową). Przepisów mam bardzo dużo bez powtarzania na cały rok. Namawiam Ci do zakupu opłaci się za sam smak i brak chemii. Nie używam gotowych mieszanek bo nie wiem czy nie ma w nich polepszaczy.Maszyna jest firmy "Delta"

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7452
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 197
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Nie używam gotowych mieszanek bo nie wiem czy nie ma w nich polepszaczy.

choć na 100% zapewnić nie mogę ale nie liczyłbym nawet na ułamek procenta że nie będzie dodatków :???:

tak naprawdę to w mąkach z targowisk też w większości będą polepszacze,

bardziej pewne jest kupienie sobie śrutownika i mielenie samemu :lol:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7460
Udostępnij na innych stronach

Chyba. że na etapie młyna są dodawane. Kupuję z worków luzem.

Pozdrawiam

TAK! - niestety
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7467
Udostępnij na innych stronach

Wadą automatów do chleba jest brak chrupiącej skórki. Grzałki są od spodu formy, więc wierzch zostaje blady i miękki.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7493
Udostępnij na innych stronach

@Abratku masz w temacie mąki bardzo duże doświadczenie, ale nie myślę, żę małe młyny mielące mąkę niemalże usługowo dodają jakieś świństwa do mąki. W dużych młynach gdzie przerób liczy się na tony na minutę to nawet jest obowiązkowe, ze względu na maszyny i ich wymagania, podobnie jak maszyny piekarnicze. No ale w temacie piekarnictwa to Ty jesteś ekspertem i mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy. Ja czytałem o gipsie, krezocie, może podasz więcej szczegółów.

@Ja kupuję mąkę z małego młyna na targu i piekę z niej różne rodzaje pieczywa podobnie jak Janusz Smorodina. w zeszłym roku ulepiłem piec chlebowy, ale nie mogę z niego korzystać bo jeszcze nie jest gotowa druga cześć, która ma służyć gotowaniu i grzaniu wody.

@Co do gotowych mieszanek to zawsze się udają, ale są pioruńsko drogie. A czy zdrowe osądźcie sami. Za mąkę na targu płacę od 0,7 do 1zł w zależności od rodzaju. kostka drożdży na trzy bochenki trochę cukru lub miodu trochę soli no i ewentualne dodatki w postaci różnych pestek.

@ co do chlebków razowych cięższych to korzystam ze śrutownika u gospodarzy na działce. zmielą mi ziarno tak jak chcę za drobną opłatą a często i bez.

@ maszyna do chleba według mnie powinna mieć płaską formę i dwa mieszadła. no i tak jak w przypadku Kolegi Janusza możliwość wymiennych foremek o różnych wielkościach. no i co już trochę mniej istotne dużą ilość programów pieczenia.

@Maad wszystko kwestia podejścia do tematu odwóć bochenek do góry nogami i spójrz na to z tej strony. :grin: :grin:

pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7495
Udostępnij na innych stronach

Dzięki serdeczne za powyższe wyjasnienia i rady. Pozostaje mi tylko przekonać żonkę do zakupu urządzenia. Narazie jest sceptycznie nastawiona, choć to Ona lubi świeżutki chlebek. Jeszcze jak mógbym prosić na maila by ktoś przesłał przeisów parę, takich podstawowych i niezbyt trudnych na początek. :grin:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7498
Udostępnij na innych stronach

Jarek, a jak sobie radzisz z wyjmowaniem mieszadeł? Pewnie i na to masz jakiś sprytny patent :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7499
Udostępnij na innych stronach

Cześć

Mieszadełka nieraz zostają w maszynie , a tak do wyjmowania z chleba są specjalne haczyki.Chleb ma skórkę chrupiącą na bokach na wierzchu faktycznie jest zarumieniony słabiej. Moja maszyna ma możliwość upieczenia 3 wielkości w jednej foremce ma odpowiednią wysokość. Gramatura 750 g, 1000 g, 1200-1300 g.Dodatkowe funkcje to wyrabianie ciasta na pizzę, robienie dżemów, zagniatanie ciasta na makaron, robienie babek drożdżowych, chleba pełnoziarnistego. Polecam każdemu maszynę jak kto lubi świeże pieczywo. Używając drożdży suszonych można zaprogramować urządzenie ze zwłoką do 13 godzin tzn nastawiamy pieczenie gdzie koniec jest np o godzinie 5rano. Jak skończę remont mieszkania to podam kilka przepisów. Na dzień dzisiejszy nie za bardzo mogę dostać sie do materiałów.

Co sie tyczy gipsu to dodaje sie do mąki w piekarniach przemysłowych do silosów , żeby mąka sie nia zbrylała.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7500
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że moja maszyna jest prawie siostrą maszyny Janusza. Mam tylko pytanie czy do Twojej maszyny jest możliwość dokupienia dwóch dodatkowych foremek, żeby robić dwa różne wypieki za jednym razem. np czy można przy jednym uruchomieniu maszyny piec jednocześnie bułkę i chleb.

@ co do przepisów może w ten weekend parę wklepię, ale nie gwarantuję bo mam ostatnio mało czasu. :devil: pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7502
Udostępnij na innych stronach

A ja nie jem chleba...bo muszę być gibka....hihi..

Ale jak ktoś zechce przepisik...to służę..nabyłam ostatnio w antykwariacie fajną książeczkę.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7504
Udostępnij na innych stronach

no to podawaj to i inni skorzystają.

jeżeli możesz podaj tytuł tej publikacji to może ktoś znajdzie gdzieś w podliskim antykwariacie tem tytuł i już będzie wiedział co ma kupić :grin:

@ co do wyjmowania mieszadeł ze środka bochenka to jest do tego w komplecie specjalny haczyk. ostatnio gdzieś mi się zapodział i wyjmowałem patyczkiem :devil: do szaszłyków :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7506
Udostępnij na innych stronach

Tytuł książki "Gotujmy inaczej" Eva Monspart i Magda Salomon

Państwowe Wydawnicteo Rolnicze i Leśne Warszawa 1987 r.

 

Chleb ziemniaczany w 3 wariantach

 

1.Wyrabiamy ciasto z 30 dag mąki żytniej,60 dag mąki pszennej i 30 dag ziemniaków,ugotowanych w mundurkach,po czym obranych i utłuczonych.Dodajemy do niego sól,kminek do smaku oraz 4 dag drożdży i wodę.

2.Wyrabiamy ciasto z 0,5 kg maki żytniej,0,5 kg maki pszennej ,30 dag utłuczonych ziemniaków,4 dag drożdży i wody z dodatkiem soli,kminku i pieprzu.

3.Wyrabiamy ciasto z 1 kg utłuczonych ziemniaków,70 dag mąki pszennej,2 dag drożdży i mleka z dodatkiem soli do smaku.

Chleb z orzechami

 

0,5 kg maki żytniej

25 dag mąki pszennej

2 dl śmietanki

20 dag rozdrobnionych orzechów włoskich

2 jajka

2,5 dl mleka

1 łyżeczka cukru

4 dag drożdży,troszkę soli

1 żółtko do posmarowania.

 

Gdy ciasto wyrośnie dodajemy do niego obtoczone w mące orzechy,formujemy bochenek,nacinamy go nożem i smarujemy żółtkiem(możemy też go posypać kawałkami orzechów).

Nastepnie wkładamy chleb do zimnego piekarnika i pieczemy 60-70 min na umiarkowanym ogniu

 

Chleb ciemny

 

0,5 maki Graham

15 dag mąki żytniej

20 dag mąki pszennej

4 dag drożdży

3 dl mleka

sól.

 

Chleb ten jest smaczniejszy ,jesli podczas wyrabiania dodamy 1 łyżeczkę suszonej bazylii.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7509
Udostępnij na innych stronach

@Abratku masz w temacie mąki bardzo duże doświadczenie, ale nie myślę, żę małe młyny mielące mąkę niemalże usługowo dodają jakieś świństwa do mąki.

e tam zaraz doświadczenie :wink: - ja jej po prostu używam a nie produkuję,

dodatki które aplikuje młynarz nie koniecznie są świnstwami, niestety w ostatnich latach jakość ziarna jest bardzo niska bo albo wysuszą upały albo zgnije w wodzie :devil: , wiec czasem jest to konieczność

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7529
Udostępnij na innych stronach

... tym bardziej, że klient chce mieć zawsze produkt idealny pod każdym wzgledem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7531
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiście wolę produkty siermiężne, wiadomo wtedy czego można się po nich spodziewać.

a nie jak kot malowany, gdzie cena nie świadczy o jakości, a jakość o cenie jak np.

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3878276.html chociaż luźno związane z tematem :cry::cry:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7540
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

napiszę teraz może trochę o mące, bo to dość istotny składnik, a jeszcze jak dotąd nikt nic na ten temat nie napisał. na początek typy mąki.

MĄKA PSZENNA:

tortowa typ 450

wrocławska typ 500

krupczatka typ 500

luksusowa typ 580

bułkowa typ 950

pszenna typ 850

pszenna typ 1100

sitkowa typ 1400

poślednia typ 1450

razowa typ 2000

graham typ 1850

 

MĄKA ŻYTNIA :

jasna typ 850

żytnia typ 800

sitkowa typ 1400

żytnia typ 1250

starogardzka typ 1850

razowa typ 2000

 

to są podstawowe typy mąki które w uproszczony sposób można przyrównać do klas mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7986
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

BUDOWA I SKŁAD CHEMICZNY ZIARNA ZBÓŻ

Ziarno zbożowe ma, w zależności od gatunku i odmiany, kształt owalny lub wydłużony. Przez środek jednej strony ziarna przebiega podłużny rowek, zwany bruzdką. Bruzdki nie posiadają jedynie ziarna prosa, gryki i kukurydzy. Na jednym końcu ziarna znajduje się zarodek, a na drugim bródka, tj. kępka delikatnych włosków, przez które ziarno oddycha i wydziela nadmiar wody. Kształt ziarna, głębokość bruzdki, wielkość gródki i zarodka, o którym niżej, mają duży .wpływ na prze-bieg procesu przerobu ziarna. Zarodek i bródka odpadają w czasie przemiału, a głęboka bruzdka utrudnia wydobycie mąki z ziarna.

Budowa wewnętrzna ziarna widoczna jest na przekroju podłużnym ziarna. Na przekroju tym widać następujące części: zarodek, jądro mączne zwane bielmem, warstwę przytykającą do łuski oraz łuskę.

Zarodek stanowi 2—3% wagi ziarna. Przy procesie przemiału zboża zarodek odrzuca się, gdyż zawiera on tłuszcze, które jełczejąc psułyby smak mąki.

Bielmo zbudowane jest z komórek wypełnionych skrobią (krochmalem) i ciałami białkowymi. Stanowi ono główny składnik (wagowo 75—85%) ziarna. Z bielma otrzymuje się mąkę.

Łuska składa się z kilku zdrewniałych warstw błon komórkowych. Łuska zabezpiecza ziarno przed uszkodzeniem, wyparowaniem wilgoci i przed wtargnięciem do wnętrza drobnoustrojów. W czasie przemiału przechodzi ona przeważnie do otrąb, gdyż jest trudnostrawna przez organizm ludzki.

Warstwa aleuronowa jest warstwą komórek przytykających do łuski. Zawiera ona ciała białkowe, tłuszcze i sole mineralne.

Jeżeli coś jest nie tak to prosze mnie poprawić. jeśli nie to będę dalej nadawał na tej częstotliwości. :grin: :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7999
Udostępnij na innych stronach

Apropo mąki.

Mam pytnako, a mianowicie posiadam lub raczej mam dostęp do śrutownika, w którym można by było zemleć ziarno (do śrutownika z tego co wiem są dwa sita z małym oczkiem i większym) i w związku z tym mam pytanie, czy mozliwe jest (przy zmieleniu ziarna) uzyskanie mąki z której możnaby piec chleb. Jesli ktoś może podpowiedzieć to byłbym wdzięczny. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-8017
Udostępnij na innych stronach

Przemo - sama nazwa śrutownik wskazuje, że jest to takie własnie urządzenie. Możesz uzyskac kilka rodzajów śruty (paszy) w zalezności od rodzaju ziarna i grubości żrutowania.

Mąkę uzyskasz we młynie, na specjalnych walcach młyńskich, gdzie po dość długim procesie oddzielona zostaje ona od otrąb.

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-8039
Udostępnij na innych stronach

Apropo mąki.

Mam pytnako, a mianowicie posiadam lub raczej mam dostęp do śrutownika, w którym można by było zemleć ziarno (do śrutownika z tego co wiem są dwa sita z małym oczkiem i większym) i w związku z tym mam pytanie, czy mozliwe jest (przy zmieleniu ziarna) uzyskanie mąki z której możnaby piec chleb. Jesli ktoś może podpowiedzieć to byłbym wdzięczny. :wink:

Mozesz dodac tej gruboziarnistej mąki w połaczeniu np z luksusową. Ja pieke chleb z 3 rodzajów mąk- rozczyn robie z zakwasu dodajac mąke zmielona na srutowniku pszenną i żytnia, a po wyrosnieciu zamięsic np luksusowa pszenna. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-8057
Udostępnij na innych stronach

Kochane ludzie. Jest kilkadziesiąt rodzajów i typów śrutowników (te najnowsze ssąco - tłoczące) i kazdy śrutuje inaczej. Dlatego Wiesiu podaj ściślej na jakim śrutujesz u siebie i jaką granulację otrzymujesz.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-8059
Udostępnij na innych stronach

Kochane ludzie. Jest kilkadziesiąt rodzajów i typów śrutowników (te najnowsze ssąco - tłoczące) i kazdy śrutuje inaczej. Dlatego Wiesiu podaj ściślej na jakim śrutujesz u siebie i jaką granulację otrzymujesz.

Zboze srutuje na śrutowniku który posiada 2 kamienie. Jeden kamien jest unieruchomiony, drugi sie obraca. Jesli chce zeby maka była bardziej zmielona, wtedy miele 2 razy. Na granulacji sie nie znam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-8061
Udostępnij na innych stronach

Możesz uzyskac kilka rodzajów śruty (paszy) w zalezności od rodzaju ziarna i grubości żrutowania.

Tak zgadza się, tylko w "moim" śrutowniku bijakowym ze zmielonego ziarna - wychodzi prawie mąka przy przepuszczeniu dwa lub trzy razy :idea:

 

Mozesz dodac tej gruboziarnistej mąki w połaczeniu np z luksusową

A w jakiej proporcji :question:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-8064
Udostępnij na innych stronach

Dzięki. To już są dwie bardziej precyzyjne odpowiedzi. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-8066
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.