SMORODINA Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Stycznia 2007 PrzemoUżywam maszynkę od maja, kupiłem na Allegro za 100 zł z przesyłką. Ma 2 mieszadła i trzy wielkości bochenków. Chleby wychodzą super piekę 1-2 razy w tygodniu (na 2 osoby) bochenek o wadze około 1,20kg. W zasadzie wszystkie maszyny mają podobne funkcję. Ja kupiłem egzemplarz z ekspozycji. Do momentu zakupu miesiłem ciasto ręcznie, ale bolały dłonie i puchły po min 1 godz. wyrabiania. Mąkę kupuję na rynku ( żytnią razową, pytlową, orkiszową oraz pszenną razową i pytlową). Przepisów mam bardzo dużo bez powtarzania na cały rok. Namawiam Ci do zakupu opłaci się za sam smak i brak chemii. Nie używam gotowych mieszanek bo nie wiem czy nie ma w nich polepszaczy.Maszyna jest firmy "Delta"Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Nie używam gotowych mieszanek bo nie wiem czy nie ma w nich polepszaczy.choć na 100% zapewnić nie mogę ale nie liczyłbym nawet na ułamek procenta że nie będzie dodatków :???: tak naprawdę to w mąkach z targowisk też w większości będą polepszacze, bardziej pewne jest kupienie sobie śrutownika i mielenie samemu :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Chyba. że na etapie młyna są dodawane. Kupuję z worków luzem.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Chyba. że na etapie młyna są dodawane. Kupuję z worków luzem. PozdrawiamTAK! - niestety Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Wadą automatów do chleba jest brak chrupiącej skórki. Grzałki są od spodu formy, więc wierzch zostaje blady i miękki. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 26 Stycznia 2007 @Abratku masz w temacie mąki bardzo duże doświadczenie, ale nie myślę, żę małe młyny mielące mąkę niemalże usługowo dodają jakieś świństwa do mąki. W dużych młynach gdzie przerób liczy się na tony na minutę to nawet jest obowiązkowe, ze względu na maszyny i ich wymagania, podobnie jak maszyny piekarnicze. No ale w temacie piekarnictwa to Ty jesteś ekspertem i mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy. Ja czytałem o gipsie, krezocie, może podasz więcej szczegółów. @Ja kupuję mąkę z małego młyna na targu i piekę z niej różne rodzaje pieczywa podobnie jak Janusz Smorodina. w zeszłym roku ulepiłem piec chlebowy, ale nie mogę z niego korzystać bo jeszcze nie jest gotowa druga cześć, która ma służyć gotowaniu i grzaniu wody.@Co do gotowych mieszanek to zawsze się udają, ale są pioruńsko drogie. A czy zdrowe osądźcie sami. Za mąkę na targu płacę od 0,7 do 1zł w zależności od rodzaju. kostka drożdży na trzy bochenki trochę cukru lub miodu trochę soli no i ewentualne dodatki w postaci różnych pestek. @ co do chlebków razowych cięższych to korzystam ze śrutownika u gospodarzy na działce. zmielą mi ziarno tak jak chcę za drobną opłatą a często i bez.@ maszyna do chleba według mnie powinna mieć płaską formę i dwa mieszadła. no i tak jak w przypadku Kolegi Janusza możliwość wymiennych foremek o różnych wielkościach. no i co już trochę mniej istotne dużą ilość programów pieczenia.@Maad wszystko kwestia podejścia do tematu odwóć bochenek do góry nogami i spójrz na to z tej strony. :grin: :grin: pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Dzięki serdeczne za powyższe wyjasnienia i rady. Pozostaje mi tylko przekonać żonkę do zakupu urządzenia. Narazie jest sceptycznie nastawiona, choć to Ona lubi świeżutki chlebek. Jeszcze jak mógbym prosić na maila by ktoś przesłał przeisów parę, takich podstawowych i niezbyt trudnych na początek. :grin: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Jarek, a jak sobie radzisz z wyjmowaniem mieszadeł? Pewnie i na to masz jakiś sprytny patent Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Cześć Mieszadełka nieraz zostają w maszynie , a tak do wyjmowania z chleba są specjalne haczyki.Chleb ma skórkę chrupiącą na bokach na wierzchu faktycznie jest zarumieniony słabiej. Moja maszyna ma możliwość upieczenia 3 wielkości w jednej foremce ma odpowiednią wysokość. Gramatura 750 g, 1000 g, 1200-1300 g.Dodatkowe funkcje to wyrabianie ciasta na pizzę, robienie dżemów, zagniatanie ciasta na makaron, robienie babek drożdżowych, chleba pełnoziarnistego. Polecam każdemu maszynę jak kto lubi świeże pieczywo. Używając drożdży suszonych można zaprogramować urządzenie ze zwłoką do 13 godzin tzn nastawiamy pieczenie gdzie koniec jest np o godzinie 5rano. Jak skończę remont mieszkania to podam kilka przepisów. Na dzień dzisiejszy nie za bardzo mogę dostać sie do materiałów.Co sie tyczy gipsu to dodaje sie do mąki w piekarniach przemysłowych do silosów , żeby mąka sie nia zbrylała.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Widzę, że moja maszyna jest prawie siostrą maszyny Janusza. Mam tylko pytanie czy do Twojej maszyny jest możliwość dokupienia dwóch dodatkowych foremek, żeby robić dwa różne wypieki za jednym razem. np czy można przy jednym uruchomieniu maszyny piec jednocześnie bułkę i chleb. @ co do przepisów może w ten weekend parę wklepię, ale nie gwarantuję bo mam ostatnio mało czasu. :devil: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 26 Stycznia 2007 A ja nie jem chleba...bo muszę być gibka....hihi..Ale jak ktoś zechce przepisik...to służę..nabyłam ostatnio w antykwariacie fajną książeczkę. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 26 Stycznia 2007 no to podawaj to i inni skorzystają.jeżeli możesz podaj tytuł tej publikacji to może ktoś znajdzie gdzieś w podliskim antykwariacie tem tytuł i już będzie wiedział co ma kupić :grin:@ co do wyjmowania mieszadeł ze środka bochenka to jest do tego w komplecie specjalny haczyk. ostatnio gdzieś mi się zapodział i wyjmowałem patyczkiem :devil: do szaszłyków :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Tytuł książki "Gotujmy inaczej" Eva Monspart i Magda Salomon Państwowe Wydawnicteo Rolnicze i Leśne Warszawa 1987 r. Chleb ziemniaczany w 3 wariantach 1.Wyrabiamy ciasto z 30 dag mąki żytniej,60 dag mąki pszennej i 30 dag ziemniaków,ugotowanych w mundurkach,po czym obranych i utłuczonych.Dodajemy do niego sól,kminek do smaku oraz 4 dag drożdży i wodę. 2.Wyrabiamy ciasto z 0,5 kg maki żytniej,0,5 kg maki pszennej ,30 dag utłuczonych ziemniaków,4 dag drożdży i wody z dodatkiem soli,kminku i pieprzu. 3.Wyrabiamy ciasto z 1 kg utłuczonych ziemniaków,70 dag mąki pszennej,2 dag drożdży i mleka z dodatkiem soli do smaku. Chleb z orzechami 0,5 kg maki żytniej 25 dag mąki pszennej 2 dl śmietanki 20 dag rozdrobnionych orzechów włoskich 2 jajka 2,5 dl mleka 1 łyżeczka cukru 4 dag drożdży,troszkę soli 1 żółtko do posmarowania. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy do niego obtoczone w mące orzechy,formujemy bochenek,nacinamy go nożem i smarujemy żółtkiem(możemy też go posypać kawałkami orzechów). Nastepnie wkładamy chleb do zimnego piekarnika i pieczemy 60-70 min na umiarkowanym ogniu Chleb ciemny 0,5 maki Graham 15 dag mąki żytniej 20 dag mąki pszennej 4 dag drożdży 3 dl mleka sól. Chleb ten jest smaczniejszy ,jesli podczas wyrabiania dodamy 1 łyżeczkę suszonej bazylii. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 26 Stycznia 2007 @Abratku masz w temacie mąki bardzo duże doświadczenie, ale nie myślę, żę małe młyny mielące mąkę niemalże usługowo dodają jakieś świństwa do mąki.e tam zaraz doświadczenie :wink: - ja jej po prostu używam a nie produkuję, dodatki które aplikuje młynarz nie koniecznie są świnstwami, niestety w ostatnich latach jakość ziarna jest bardzo niska bo albo wysuszą upały albo zgnije w wodzie :devil: , wiec czasem jest to konieczność Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 26 Stycznia 2007 ... tym bardziej, że klient chce mieć zawsze produkt idealny pod każdym wzgledem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Ja osobiście wolę produkty siermiężne, wiadomo wtedy czego można się po nich spodziewać.a nie jak kot malowany, gdzie cena nie świadczy o jakości, a jakość o cenie jak np.http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3878276.html chociaż luźno związane z tematem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 1 Lutego 2007 napiszę teraz może trochę o mące, bo to dość istotny składnik, a jeszcze jak dotąd nikt nic na ten temat nie napisał. na początek typy mąki.MĄKA PSZENNA:tortowa typ 450wrocławska typ 500krupczatka typ 500luksusowa typ 580bułkowa typ 950pszenna typ 850pszenna typ 1100sitkowa typ 1400poślednia typ 1450razowa typ 2000 graham typ 1850 MĄKA ŻYTNIA :jasna typ 850żytnia typ 800sitkowa typ 1400żytnia typ 1250starogardzka typ 1850razowa typ 2000 to są podstawowe typy mąki które w uproszczony sposób można przyrównać do klas mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 2 Lutego 2007 BUDOWA I SKŁAD CHEMICZNY ZIARNA ZBÓŻZiarno zbożowe ma, w zależności od gatunku i odmiany, kształt owalny lub wydłużony. Przez środek jednej strony ziarna przebiega podłużny rowek, zwany bruzdką. Bruzdki nie posiadają jedynie ziarna prosa, gryki i kukurydzy. Na jednym końcu ziarna znajduje się zarodek, a na drugim bródka, tj. kępka delikatnych włosków, przez które ziarno oddycha i wydziela nadmiar wody. Kształt ziarna, głębokość bruzdki, wielkość gródki i zarodka, o którym niżej, mają duży .wpływ na prze-bieg procesu przerobu ziarna. Zarodek i bródka odpadają w czasie przemiału, a głęboka bruzdka utrudnia wydobycie mąki z ziarna.Budowa wewnętrzna ziarna widoczna jest na przekroju podłużnym ziarna. Na przekroju tym widać następujące części: zarodek, jądro mączne zwane bielmem, warstwę przytykającą do łuski oraz łuskę.Zarodek stanowi 2—3% wagi ziarna. Przy procesie przemiału zboża zarodek odrzuca się, gdyż zawiera on tłuszcze, które jełczejąc psułyby smak mąki.Bielmo zbudowane jest z komórek wypełnionych skrobią (krochmalem) i ciałami białkowymi. Stanowi ono główny składnik (wagowo 75—85%) ziarna. Z bielma otrzymuje się mąkę.Łuska składa się z kilku zdrewniałych warstw błon komórkowych. Łuska zabezpiecza ziarno przed uszkodzeniem, wyparowaniem wilgoci i przed wtargnięciem do wnętrza drobnoustrojów. W czasie przemiału przechodzi ona przeważnie do otrąb, gdyż jest trudnostrawna przez organizm ludzki.Warstwa aleuronowa jest warstwą komórek przytykających do łuski. Zawiera ona ciała białkowe, tłuszcze i sole mineralne.Jeżeli coś jest nie tak to prosze mnie poprawić. jeśli nie to będę dalej nadawał na tej częstotliwości. :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-7999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 2 Lutego 2007 Apropo mąki. Mam pytnako, a mianowicie posiadam lub raczej mam dostęp do śrutownika, w którym można by było zemleć ziarno (do śrutownika z tego co wiem są dwa sita z małym oczkiem i większym) i w związku z tym mam pytanie, czy mozliwe jest (przy zmieleniu ziarna) uzyskanie mąki z której możnaby piec chleb. Jesli ktoś może podpowiedzieć to byłbym wdzięczny. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-8017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 3 Lutego 2007 Przemo - sama nazwa śrutownik wskazuje, że jest to takie własnie urządzenie. Możesz uzyskac kilka rodzajów śruty (paszy) w zalezności od rodzaju ziarna i grubości żrutowania.Mąkę uzyskasz we młynie, na specjalnych walcach młyńskich, gdzie po dość długim procesie oddzielona zostaje ona od otrąb.Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-8039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesia Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 3 Lutego 2007 Apropo mąki. Mam pytnako, a mianowicie posiadam lub raczej mam dostęp do śrutownika, w którym można by było zemleć ziarno (do śrutownika z tego co wiem są dwa sita z małym oczkiem i większym) i w związku z tym mam pytanie, czy mozliwe jest (przy zmieleniu ziarna) uzyskanie mąki z której możnaby piec chleb. Jesli ktoś może podpowiedzieć to byłbym wdzięczny. :wink: Mozesz dodac tej gruboziarnistej mąki w połaczeniu np z luksusową. Ja pieke chleb z 3 rodzajów mąk- rozczyn robie z zakwasu dodajac mąke zmielona na srutowniku pszenną i żytnia, a po wyrosnieciu zamięsic np luksusowa pszenna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-8057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 3 Lutego 2007 Kochane ludzie. Jest kilkadziesiąt rodzajów i typów śrutowników (te najnowsze ssąco - tłoczące) i kazdy śrutuje inaczej. Dlatego Wiesiu podaj ściślej na jakim śrutujesz u siebie i jaką granulację otrzymujesz. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-8059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesia Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 3 Lutego 2007 Kochane ludzie. Jest kilkadziesiąt rodzajów i typów śrutowników (te najnowsze ssąco - tłoczące) i kazdy śrutuje inaczej. Dlatego Wiesiu podaj ściślej na jakim śrutujesz u siebie i jaką granulację otrzymujesz. Zboze srutuje na śrutowniku który posiada 2 kamienie. Jeden kamien jest unieruchomiony, drugi sie obraca. Jesli chce zeby maka była bardziej zmielona, wtedy miele 2 razy. Na granulacji sie nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-8061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 3 Lutego 2007 Możesz uzyskac kilka rodzajów śruty (paszy) w zalezności od rodzaju ziarna i grubości żrutowania.Tak zgadza się, tylko w "moim" śrutowniku bijakowym ze zmielonego ziarna - wychodzi prawie mąka przy przepuszczeniu dwa lub trzy razy :idea: Mozesz dodac tej gruboziarnistej mąki w połaczeniu np z luksusowąA w jakiej proporcji :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-8064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 3 Lutego 2007 Dzięki. To już są dwie bardziej precyzyjne odpowiedzi. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/73-pieczywochleb/page/2/#findComment-8066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.