binio1111 Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 16 Października 2018 (edytowane) Włączniki liczone od lewej :1 - karuzela2 - pierwsza grzałka górna3 - druga grzałka górna4 - grzałka dolna Wciśnięte "słoneczko" na włączniku = Włączone Wciśnięte kółeczko = Wyłączone Jeszcze jedna uwaga - nie da się włączyć wszystkich trzech grzałek na raz. (tak jest skonfigurowany zespolony włącznik - ostatni klawisz jest w "odwrotnej" pozycji od pozostałych - w momencie jak chcemy włączyć grzałkę dolną w czasie pracy obu górnych jedna z nich zostaje wyłączona)Można włączyć :- jedną grzałkę dolną lub- jedną grzałkę górną lub- jedną grzałkę dolną i jedną górną lub- dwie grzałki górneOstatniej opcji używałem do pieczenia kurczaka na rożnie. (grzałki dolnej nie włączamy wówczas - bo i po co? przynajmniej nie pali się tłuszcz kapiący z kurczaka) Światełko zaświeca się po podłączeniu do prądu i przekręcenia "zegara" . Dopiero wówczas podaje prąd na karuzelę i grzałki PS. Sprawdź , czy napęd kręci Kiełbaski jak najbardziej , zapiekanki również Edytowane 16 Października 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-609640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 16 Października 2018 Dzięki za przybliżenie tematu w zakresie instrukcja obsługi Proste jak krowi ogon.Napęd kręci ,światełko się zapala -szkoda ,ze tylko na wskaźniku -myślałam,ze będzie jakaś lampka świecić w środku.Powiedz mi jeszcze ,czy wlewać tam wodę na tą dolną tackę przy pieczeniu? i jakie temperatury i czas ustawiasz dla kurczaka [ średnio-1,5 kg] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-609641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 16 Października 2018 Wody nie wlewałem. Co do temperatury , to każdy piekarnik działa inaczej (takie termostaty) Ja w swoim ustawiałem na 140-150 , pod koniec dawałem na 200 czas ok 1,5 godz. może dłużej (ale miałem kuraki po 2kg)Kurczaka trzeba trochę związać , żeby nie zawadzał o grzałki w czasie w czasie kręcenia Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-609644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 16 Października 2018 No to działam.Namoczyłam mojego maluszka [1,3kg] w solance [eksperymentalnie z jakiegoś przepisu na 1l wody 50 g soli na 12 godz.]Jutro jakaś delikatna panierka i myślę ,ze będe zadowolona z kolejnego gadzetu Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-609650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 4 Listopada 2018 Predomek się kręci ( i forum już też ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-611883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 4 Listopada 2018 (edytowane) Super!J swojego odpalę na przyszły weekend! Edytowane 4 Listopada 2018 przez karolszymczak Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-611897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 4 Listopada 2018 Finał - palce lizać Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-611898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 4 Listopada 2018 Ciekawa jestem ,czy i gdzie można jeszcze dokupić te patyczki do szaszłyków Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-611953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 4 Listopada 2018 Ja sobie zrobiłem takie coś grill plus na szaszłyki ,może być nadziany kurczak . https://www.youtube.com/watch?v=GBF09Xg1y20&feature=youtu.be Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-611969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 4 Listopada 2018 NO -super rozwiązanie ,ale ja mam już ten rożen z Predom , tylko gość nie dołączył do niego tych patyczków do szaszłyków -szkoda ,bo pewnie akcesoria nie do dostania.... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-611982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 4 Listopada 2018 Szukaj na OLX mnie się udało https://www.olx.pl/oferta/czesci-do-opiekacza-grila-predom-CID628-IDvA2qK.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-611985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 5 Marca 2020 Pytanie może dziwne.Może ktoś pracował lub ma dobraną mieszankę przypraw na kurczaka z rożna?Kombinuję próbuję ale smak tych kurczaków z różnych kontenerów przy marketach jest nie oceniony Zdaję sobie sprawę że pewnie to nic specjalnego ale bardzo od czasu do czasu mi to smakuje Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-659236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 5 Marca 2020 Pytanie może dziwne.Może ktoś pracował lub ma dobraną mieszankę przypraw na kurczaka z rożna?Kombinuję próbuję ale smak tych kurczaków z różnych kontenerów przy marketach jest nie oceniony Zdaję sobie sprawę że pewnie to nic specjalnego ale bardzo od czasu do czasu mi to smakuje Można kupić gotowca lub na podstawie składu zrobić własną Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-659243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 26 Marca 2020 Starego predoma z trzeba grzałkami wyrwałem na okx zobaczymy co potrafi rożno)) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-661273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 26 Marca 2020 Ja też mam, sto lat nie odpalałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-661323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 26 Marca 2020 Ja mam od 1982 roku.Jest jak nowy. Kilka dni temu robiliśmy kurczaka. Smak jest super, zupełnie inny niż z piekarnika. Lepszy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-661325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 27 Marca 2020 Podasz jakis przepis sprawdzony na kuraka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-661347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 27 Marca 2020 (edytowane) Bardzo prosty. Kurczaka dokładnie umyć, odciąć końcówki skrzydełek i kuper, ewentualnie szyjkę (ocięcie końcówek skrzydeł i szyjki ułatwia umocowanie kuraka na rożnie i - jeśli jest duży - nie powoduje ocierania się o górne grzałki).Marynatę przygotowujemy z następujących składników:- 2-3 łyżeczki soli (zależy od wielkości kurczaka),- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej (my używamy tylko Kamisa),- kilku łyżek oleju (masa musi mieć docelowo konsystencję gęstej śmietany),- 1-2 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,- garści majeranku, który rozcieramy w dłoniach dodając do marynaty,- łyżeczki octu winnego.Można dodać jeszcze łyżeczkę ciemnego sosu sojowego.Wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowaną masą nacieramy dokładnie całą tuszkę, pamiętając o wnętrzu ptaka.Dobrze jest wcisnąć marynatę pod skórę od strony cięcia brzusznego.Kurczaka zawijamy w folię i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce.Pieczenie:Delikatnie zdejmujemy folię z tuszki. Przygotowany rożen (z założonymi pierwszymi widełkami przy rękojeści) wbijamy od strony jamy brzusznej tak, by wyszedł po środku piersi koło szyi.Da ułatwienia nadziewania mam swój sposób na zabezpieczenie nóg. Otóż przecinam jedną pałkę wzdłuż kości na odcinku ok. 2-3 cm i wpycham w przecięcie końcówkę drugiej nogi do oporu. W ten sposób nogi są zabezpieczone i unieruchomione. Teraz wbijam widełki w oba udka, a z drugiej strony, przednie widełki w obie piersi. Dociskam obie pary widełek do siebie i skręcam przednie. Jeśli są skrzydełka, to po prostu obwiązuję całą tuszkę szpagatem.Wstawiam do komory rożna, podstawiam tackę na tłuszcz i ustawiam czas na 2 godz., a temp. na max. Na początku włączam górne obie grzałki (dolna cały czas jest wyłączona). Po tym czasie wyłączam grzałkę wewnętrzną (mniejszą) i pozostaje tylko górna większa grzałka. Kurczak bardzo ładnie sam się polewa tłuszczem, skórka jest pięknie przypieczona. Jeśli kurczak jest duży, może istnieć konieczność przedłużenia czasu pieczenia. Ale to już sprawdzicie sami. Wiem, przynajmniej u mnie, że kurczakowi średniej wielkości, wystarczą 2 godziny w max. temperaturze, na jednej grzałce.Dolnej nie włączaj, gdyż tłuszcz na tacce tak się przypali, że będzie problem z jej doczyszczeniem.Smacznego.Gdyby coś, to pytaj. Edytowane 27 Marca 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-661350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 27 Marca 2020 Dzięki wielkie dziś przygotuje jutro uczta wstawię fotkę jak wyszlo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-661351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 27 Marca 2020 Ok. Czekam i życzę smacznego.Wszystkimi składnikami możesz manipulować tak, aby osiągnąć swój smak. Ten zestaw przypraw jest moim zdaniem optymalny. Przećwiczyliśmy przez lata różne, ale ten okazał się najlepszy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-661352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 27 Marca 2020 Można kurczaka wcześniej namoczyć w solance Ja daję na 1l wody 2 łyżki soli i zostawiam kurczaka na 24 godz w lodówce Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-661353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 27 Marca 2020 Tez tak czasem robimy, ale ten sposób, jest o tyle lepszy, że w wyjątkowym wypadku, możemy zamarynować kurczaka nawet kilkadziesiąt minut przed pieczeniem (podczas pieczenia przejdzie przyprawami - wypróbowane). Przydatne, kiedy goście "za progiem". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-661354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 27 Marca 2020 Za dobrą kasę:https://allegro.pl/oferta/rozen-predom-selfa-sprawny-z-czasow-prl-9064118037https://allegro.pl/oferta/rozen-predom-selfa-sprawny-z-czasow-prl-9064117107 Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-661371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 27 Marca 2020 60 z przesyłką dałem stan bdb, 3grzalki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-661372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 27 Marca 2020 (edytowane) Ja mam od nowości (1982). Jest w idealnym stanie i super się na nim piecze.Trzeba bardzo uważać jak włącza się grzałki, gdyż oznaczenie na przyciskach jest w pierwszym momencie mylące. Dobrze sprawdzić za chwilkę, które się rozgrzewają do czerwoności. Edytowane 27 Marca 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-661373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.