Skocz do zawartości

Grill, opiekacz obrotowy.. Rożen..


Rekomendowane odpowiedzi

Włączniki liczone od lewej :

1 - karuzela

2 -  pierwsza grzałka górna

3 - druga grzałka górna

4 - grzałka dolna

 

Wciśnięte "słoneczko"  na włączniku   = Włączone  :)       Wciśnięte kółeczko =  Wyłączone

  Jeszcze jedna uwaga - nie da się włączyć wszystkich trzech grzałek na raz. (tak jest skonfigurowany zespolony włącznik -  ostatni klawisz jest w "odwrotnej" pozycji od pozostałych - w momencie jak chcemy włączyć grzałkę dolną w czasie pracy obu górnych jedna z nich zostaje wyłączona)

Można włączyć :

- jedną grzałkę dolną  lub

- jedną grzałkę górną  lub

- jedną grzałkę dolną i jedną górną  lub

- dwie grzałki górne

Ostatniej opcji używałem do pieczenia kurczaka na rożnie. (grzałki dolnej nie włączamy wówczas - bo i po co? przynajmniej nie pali się  tłuszcz kapiący z kurczaka)

 

Światełko zaświeca się po podłączeniu do prądu i  przekręcenia   "zegara" . Dopiero wówczas podaje prąd na karuzelę i grzałki :)

PS. Sprawdź , czy napęd kręci

 Kiełbaski jak najbardziej , zapiekanki  również  :thumbsup:

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-609640
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 224
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzięki za przybliżenie tematu w zakresie instrukcja obsługi :) Proste jak krowi ogon.

Napęd kręci ,światełko się zapala -szkoda ,ze tylko na wskaźniku -myślałam,ze będzie jakaś lampka świecić w środku.Powiedz mi jeszcze ,czy wlewać tam wodę na tą dolną tackę przy pieczeniu? i jakie temperatury i czas ustawiasz dla kurczaka [ średnio-1,5 kg]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-609641
Udostępnij na innych stronach

Wody nie wlewałem. Co do temperatury , to każdy piekarnik działa inaczej (takie termostaty) Ja w swoim ustawiałem na 140-150 , pod koniec dawałem na 200  czas ok 1,5 godz. może dłużej (ale miałem kuraki po 2kg)

Kurczaka trzeba trochę związać , żeby nie zawadzał o grzałki w czasie w czasie kręcenia

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-609644
Udostępnij na innych stronach

No to działam.

Namoczyłam mojego maluszka [1,3kg] w solance [eksperymentalnie z jakiegoś przepisu na 1l wody 50 g soli na 12 godz.]

Jutro jakaś delikatna panierka i myślę ,ze będe zadowolona z kolejnego gadzetu :)

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-609650
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Super!J swojego odpalę na przyszły weekend! Edytowane przez karolszymczak
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-611897
Udostępnij na innych stronach

Ja sobie zrobiłem takie coś grill plus na szaszłyki ,może być nadziany kurczak .

 

https://www.youtube.com/watch?v=GBF09Xg1y20&feature=youtu.be

 

post-45364-0-25926900-1541358921_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-611969
Udostępnij na innych stronach

NO -super  rozwiązanie ,ale ja mam już ten rożen z Predom , tylko gość nie dołączył do niego tych patyczków do szaszłyków -szkoda ,bo pewnie akcesoria nie do dostania....

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-611982
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Pytanie może dziwne.

Może ktoś pracował lub ma dobraną mieszankę przypraw na kurczaka z rożna?

Kombinuję próbuję ale smak tych kurczaków z różnych kontenerów przy marketach jest nie oceniony :)

Zdaję sobie sprawę że pewnie to nic specjalnego ale bardzo od czasu do czasu mi to smakuje ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-659236
Udostępnij na innych stronach

Pytanie może dziwne.

Może ktoś pracował lub ma dobraną mieszankę przypraw na kurczaka z rożna?

Kombinuję próbuję ale smak tych kurczaków z różnych kontenerów przy marketach jest nie oceniony :)

Zdaję sobie sprawę że pewnie to nic specjalnego ale bardzo od czasu do czasu mi to smakuje ;)

Można kupić gotowca lub na podstawie składu zrobić własną

post-63315-0-90294600-1583443028_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-659243
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ja mam od 1982 roku.Jest jak nowy. Kilka dni temu robiliśmy kurczaka. Smak jest super, zupełnie inny niż z piekarnika. Lepszy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-661325
Udostępnij na innych stronach

Bardzo prosty. Kurczaka dokładnie umyć, odciąć końcówki skrzydełek i kuper, ewentualnie szyjkę (ocięcie końcówek skrzydeł i szyjki ułatwia umocowanie kuraka na rożnie i - jeśli jest duży - nie powoduje ocierania się o górne grzałki).

Marynatę przygotowujemy z następujących składników:

- 2-3 łyżeczki soli (zależy od wielkości kurczaka),

- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej (my używamy tylko Kamisa),

- kilku łyżek oleju (masa musi mieć docelowo konsystencję gęstej śmietany),

- 1-2 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,

- garści majeranku, który rozcieramy w dłoniach dodając do marynaty,

- łyżeczki octu winnego.

Można dodać jeszcze łyżeczkę ciemnego sosu sojowego.

Wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowaną masą nacieramy dokładnie całą tuszkę, pamiętając o wnętrzu ptaka.

Dobrze jest wcisnąć marynatę pod skórę od strony cięcia brzusznego.

Kurczaka zawijamy w folię i odstawiamy na dobę w chłodne miejsce.

Pieczenie:

Delikatnie zdejmujemy folię z tuszki. Przygotowany rożen (z założonymi pierwszymi widełkami przy rękojeści) wbijamy od strony jamy brzusznej tak, by wyszedł po środku piersi koło szyi.

Da ułatwienia nadziewania mam swój sposób na zabezpieczenie nóg. Otóż przecinam jedną pałkę wzdłuż kości na odcinku ok. 2-3 cm i wpycham w przecięcie końcówkę drugiej nogi do oporu. W ten sposób nogi są zabezpieczone i unieruchomione. Teraz wbijam widełki w oba udka, a z drugiej strony, przednie widełki w obie piersi. Dociskam obie pary widełek do siebie i skręcam przednie. Jeśli są skrzydełka, to po prostu obwiązuję całą tuszkę szpagatem.

Wstawiam do komory rożna, podstawiam tackę na tłuszcz i ustawiam czas na 2 godz., a temp. na max. Na początku włączam górne obie grzałki (dolna cały czas jest wyłączona). Po tym czasie wyłączam grzałkę wewnętrzną (mniejszą) i pozostaje tylko górna większa grzałka. Kurczak bardzo ładnie sam się polewa tłuszczem, skórka jest pięknie przypieczona. Jeśli kurczak jest duży, może istnieć konieczność przedłużenia czasu pieczenia. Ale to już sprawdzicie sami. Wiem, przynajmniej u mnie, że kurczakowi średniej wielkości, wystarczą 2 godziny w max. temperaturze, na jednej grzałce.

Dolnej nie włączaj, gdyż tłuszcz na tacce tak się przypali, że będzie problem z jej doczyszczeniem.

Smacznego.

Gdyby coś, to pytaj.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-661350
Udostępnij na innych stronach

Ok. Czekam i życzę smacznego.

Wszystkimi składnikami możesz manipulować tak, aby osiągnąć swój smak. Ten zestaw przypraw jest moim zdaniem optymalny. Przećwiczyliśmy przez lata różne, ale ten okazał się najlepszy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-661352
Udostępnij na innych stronach

Tez tak czasem robimy, ale ten sposób, jest o tyle lepszy, że w wyjątkowym wypadku, możemy zamarynować kurczaka nawet kilkadziesiąt minut przed pieczeniem (podczas pieczenia przejdzie przyprawami - wypróbowane). Przydatne, kiedy goście "za progiem".

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-661354
Udostępnij na innych stronach

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-661371
Udostępnij na innych stronach

Ja mam od nowości (1982). Jest w idealnym stanie i super się na nim piecze.

Trzeba bardzo uważać jak włącza się grzałki, gdyż oznaczenie na przyciskach jest w pierwszym momencie mylące. Dobrze sprawdzić za chwilkę, które się rozgrzewają do czerwoności.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7366-grill-opiekacz-obrotowy-ro%C5%BCen/page/4/#findComment-661373
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.