Skocz do zawartości

Grill, opiekacz obrotowy.. Rożen..


Gregtom

Rekomendowane odpowiedzi

Czy w PL są jeszcze produkowane i sprzedawane takie typy opiekaczy..?:

 

 

 

 

Wydaje mi się że żaden piekarnik czy prodiż nie "podskoczy" temu opiekaczowi przy pieczeniu np. kurczaka albo golonki czy szynki..

Tutaj można to urządzenie kupić ale w wersji na dwa kurczaki to koszt jest dość wysoki. Nówka 180 jurków a za użwany na ebay-u też wołają po 70 - 90 euro.

Szkoda bo kiedyś stał taki rożen prawie w każdym domu.. :rolleyes:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 224
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

W "starych dobrych czasach" został wyprodukowany rożen pod nazwą WACEK. Jeśli dobrze wiem, to powstała TYLKO 1 sztuka. Mam to urządzenie, jeszcze działa, kurczaki robi najlepsze na świecie :thumbsup:

 

Była to produkcja uboczna, tak jak z tamtych lat, kuchnia (nie kuchenka, bo bardzo duża) mikrofalowa, pod nazwą AGATA.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak chcesz to mogę Ci sprzedać taki rożeń uzywany może kilka razy - gdzieś w piwnicy stoi - ciekawe w jakim jest stanie. Pamiętam, że korki wywalało i podłączałem go w pokoju.

 

PS.

Nikogo nie zabiło :D

 

Piksiak.. Odrazu bym wziął..! Tylko trochę daleko mieszkam.. Ale napisz coś więcej o tym rożnie no i może jakaś fotka..

 

ps. Ile kurczaków można tam wsadzić..??

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, poszukam go w piwnicy (może być jeszcze na wsi to dopiero za 2 tygodnie go zobacze) zrobię fotki i sprawdze czy wogóle jeszcze działa. Wydaje mi się, że 1 - 2 kurczaki max.

Tylko żebyś się nie rozmyślił bo tak jak Dziadek Maciek pisze, z takiego rożnia wychodzą najlepsze piksiaki... Sorry kurczaki.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz, czy masz jakiś inny pomysł niż grillowany kurczak na wykorzystanie takiego opiekacza? Pytam bo ... tez mam taki, nigdy nie używany! Stoi od ponad 20 lat.

Mój to Predom, identyczny jak na obrazku poniżej:

a może jakaś peklowana szyneczka lub karkówka a'la baleron opiekana na grillu zamiast w piekarniku?

Niedawno na forum prodiż dostał "drugie życie", być może podobnie będzie z opiekaczem-grillem?

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz, czy masz jakiś inny pomysł niż grillowany kurczak na wykorzystanie takiego opiekacza?

Mam, mam kilka pomysłów.. :grin:

Np. Mega szyszłyk.. Na ten jeden duży ruszt nadziewał bym kolejno polędwice pociętą na płaty o grubośći ok 1 cm. pierś indyka tez pociętą jak polędwica, do tego mięso mielone tak jak na klopsy ale dużo posiekanej cebuli i czosnku i oczywiście wszystko poprzemieniane z cienkimi płatkami boczku.. Do mielonego dodał bam jeszcze posiekaną paprykę. I teraz po podpieczeniu, odcinal bym każdą warstwę jak np. w "kebabie"..

 

Albo tak jak piszesz, zapeklowana szynka albo karkówka, pieczona w niskich temp. i co jakiś czas pędzelkiem smarowana powstałym sokiem, sosem albo marynatą..

Już nie napisałem że mieska na ten szaszłyk też można marynować i później nadziać na ruszt..

 

Albo boczek wędzony i parzony, a puźniej na taki obracający się ruszt i znowu pędzelkiem z marynatą...

 

Kaczka z nadzieniem na ruszt...

 

Swojski gyros..

 

Kiełbaski z rożna jak za PRL-u..

 

A jeszcze warzywa na które kapie tłuszczyk i powoli dochodzą na dolnej blaszce..

 

Rybka z nadzieniem...

 

 

Sorki... Mam jęzor na wierzchu i przepraszam że tak chaotycznie piszę... :grin:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rolady z surowego boczku z jakimś fajnym nadzieniem...

 

Prosiak...

 

Szynka w alu foli z przyprawami...

 

------------------------------------------

 

A najważniejsze że te potrawy same oblewają sie sokami, tłuszczykiem...

 

[ Dodano: Sro 17 Paź, 2012 15:33 ]

A ja tak skromnie spytam - ile takie cacko z poprzedniej epoki, pożera W/h

Też -stasku- spytam, a ile byś zapłacił za podobny wyrób w sklepie..? :wink:

 

Jeśli jeszcze cosik takiego można kupić/dostać.. :smile:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zależy jak potraktujemy taką rzecz? -

1. jako zabytek o wartości kolekcjonerskiej z poprzedniej epoki.

2. jako sprzęt AGD starej daty.

 

Pytam z czystej ciekawości - bo mam rożen w piekarniku i przy pracy 1 grzałki zużycie 1,1 kW + silniczek do obracania rożna.

Nie mówię, że ten sprzęt jest gorszy - jeżeli grzałka jest o podobnych parametrach to wychodzi na plus tego sprzętu.

http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zależy jak potraktujemy taką rzecz? -

1. jako zabytek o wartości kolekcjonerskiej z poprzedniej epoki.

2. jako sprzęt AGD starej daty.

 

Pytam z czystej ciekawości - bo mam rożen w piekarniku i przy pracy 1 grzałki zużycie 1,1 kW + silniczek do obracania rożna.

Nie mówię, że ten sprzęt jest gorszy - jeżeli grzałka jest o podobnych parametrach to wychodzi na plus tego sprzętu.

 

-Stasek- , jak uda mi się właśnie takie antykowe rożno kupić, to w pierwszej linii, domontował bym regulatory do grzałki oraz do motora obracającego rożen, i to nawet takim jaki mamy do ściemniania i rozjaśniania oswietlenia np. w domu.

Właśnie w takich "zabytkach"jak pisałeś, jest to bardzo proste i o to mi w sumie chodziło.. :grin:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ile takie cacko z poprzedniej epoki, pożera W/h

Tylko tyle ile mu dasz do obróbki, fizyki nie oszukasz. Wszystko zależy od zadanej temperatury i czasu, ale powinien mniej zużyć niż piekarnik ze względu na mniejsza objętość komory roboczej. Max 1,43 kW (sa 3 grzałki w zależności od potrzeb można wybierać które maja pracować. Tutaj można pobrać instrukcje obsługi.

Jeśli jeszcze cosik takiego można kupić/dostać..

można, spokojnie można kupić. Nowe są z kwarcowymi grzałkami ale cena jest "słuszna".

Na alledrogo można kupić te z epoki minionej za niewielkie pieniądze, wpisując "opiekacz Predom" w zakończonych aukcjach trochę znalazł: zakończone

Pozdrawiam

Piotr

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja swój znalazłem - nawet świeży jest 1994 r. :D Wysłałem na maila zdjęcia. Grzałki wszyskie razem mają 1430 W (3 szt.) Nawet jest taki mechanizm na szaszłyki, że podczas opiekania obracją się, tacka z uchwytem i oczywiście rożen. Maks 1 kurczak wejdzie.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gregtom, mam w domu dokładnie ten model , mam go już kilkanaście lat , zabrałem sobie z niemiec z wystawki a służy bardzo długo .

Teraz mało go używam , jak na razie często wykorzystuję te tackę z nierdzewki :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Oto WACEK - rożen, który wg mojej wiedzy powstał w Polsce w ilości 1 szt :!:

 

Piecze wyśmienite kurczaki, 1 duży lub 2 małe. Karkówka też wychodzi wyjątkowo smakowita.

 

Nie znam mocy grzałki, nie ma żadnej (nie było) tabliczki znamionowej.

 

Co z tym urządzeniem zrobić :question: Co radzicie :question: Chyba najchętniej sprzedam, kasy trochę potrzebuję :wink: ale z drugiej strony posiadać jedyny egzemplarz ...

 

Wacek jest sprawny, grzeje i kręci wspaniale :wink:

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...
Naprawić.... gdzieś robi się zwarcie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.