gatita Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Listopada 2012 Moja beczkowa wędzarnia jest jeszcze w budowie, więc na razie chciałam się podzielić z Wami moimi innymi dokonaniami, które chciałabym zgromadzić w jednym miejscu. :smile: Oto mój pierwszy w życiu ser a la Koryciński. Zrobiłam go z 5 litrów mleka, dodałam grubo mielony pieprz i suszone płatki papryki. Zamiast zsiadłego mleka dodałam kefir. Dojrzewał przez 6 dni, więcej nie wytrzymaliśmy... Bardzo nam smakował, zdecydowanie do powtórki. http://img109.imageshack.us/img109/779/dsc05139y.jpg http://img717.imageshack.us/img717/33/dsc05140a.jpg http://img822.imageshack.us/img822/3290/dsc05141r.jpg http://img402.imageshack.us/img402/1808/dsc05163g.jpg http://img33.imageshack.us/img33/7124/dsc05176r.jpg http://img528.imageshack.us/img528/1796/dsc06412p.jpg http://img194.imageshack.us/img194/5787/dsc06422j.jpg Pasztet mieszany z mięsem z dzika Dostaliśmy od teścia łopatkę dziczą i padł pomysł upieczenia pasztetu. Składniki (podaję oryginalny przepisz którego zawsze robię pasztet, tutaj tylko mięso wołowe i wieprzowe zastąpiliśmy dziczyzną i dodaliśmy jeszcze ziarna jałowca do gotowania): 50 dag wieprzowej łopatki 50 dag pręgi lub łopatki wołowej 50 dag cielęciny lub drobiu 50 dag tłustego boczku lub podgardla 50 dag wątróbki 3 kajzerki 2 duże cebule 2 marchewki pietruszka suszone grzyby 3-4 jajka Przyprawy: liśc laurowy, ziele angileskie, pieprz, gałka muszkatułowa, imbir, sól. Mięso ugotować z warzywami, na koniec zaparzyć wątróbkę, zmielić razem z namoczonymu bułkami. Ja dodaję ugotowane warzywa oprócz pietruszki. Wymieszać z jajkami i doprawić do smaku. Piec wpiekarniku ok godziny najpierw w 180 stopniach, potem zmniejszyć do 150-160 stopni. Do 2 pasztetów dodałam pokrojaną suszoną śliwkę. http://img16.imageshack.us/img16/3919/dsc06476s.jpg http://img854.imageshack.us/img854/2549/dsc06494y.jpg http://img233.imageshack.us/img233/22/dsc06497p.jpg http://img824.imageshack.us/img824/8436/dsc06501u.jpg http://img231.imageshack.us/img231/373/dsc06511k.jpg http://img90.imageshack.us/img90/7246/dsc06532y.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Listopada 2012 gatita, na serowarstwie specjalnie się nie znam,ale twój serek wygląda bardzo,bardzo apetycznie.Za to pasztet z całym przekonaniem- :clap: :clap: :clap: Dziel się regularnie z nami swoimi dokonaniami :lol: :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-247799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Listopada 2012 Oto mój pierwszy w życiu ser a la Koryciński. Jak pierwszy, to na moje oko całkiem niezły wygląd i inspiracja dla mnie, by też zrobić pierwszy raz. Pasztet mieszany z mięsem z dzika Pasztet chudy jak dla mnie, ale tu nie dyskutuję o preferencjach smakowo-konsystencjonalnych. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-247801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Listopada 2012 Dzięki za miłe słowa :smile: Serek, aż byłam w szoku, smakował wyśmienicie. A ile było radości przy robieniu... Teraz chodzi za mną El Gąsior El Gregora. Pis, też się zastanawiałam nad chudością tego pasztetu i następnym razem dam więcej podgardla. Wczoraj próbowaliśmy go jeszcze jak był letni :blush: i był taki bardziej smarowny. Zobaczymy jak dziś ? A wczoraj na obiad była pizza ! Ciasto na pizzę robię na tak zwanego leniucha, czyli w maszynie do chleba. Jako bazę pod farsz daję koncentrat pomidorowy z dodatkiem oliwy extra virgen. Potem szynka konserwowa i odparowane na suchej patelni pieczarki z cebulą. Na górę tarty ser, mogą być oliwki, oregano i bazylia i jeszcze odrobina oliwy. http://img11.imageshack.us/img11/1211/dsc06470m.jpg http://img836.imageshack.us/img836/8792/dsc06474rm.jpg http://img811.imageshack.us/img811/6515/dsc06479v.jpg http://img802.imageshack.us/img802/1244/dsc06482d.jpg http://img20.imageshack.us/img20/4319/dsc06493k.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-247804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Listopada 2012 Prezentujesz same smakowitości. Brawo. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-247807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Listopada 2012 Elu :smile: To jeszcze na deser muffiny, do których przyłożyło też rękę moje starsze dziecię... Muffiny kokosowo-marchewkowe Składniki: 1 jabłko pokrojone w kosteczkę ½ szklanki orzechów włoskich 2 szkl. mąki 3 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szkl. cukru brązowego ¾ szkl. cukru białego 1 szkl. wiórków kokosowych 1 szkl. tartej marchwi 1 szkl. rodzynek 1 szkl. oleju Przyprawy: 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka cukru wanil. ½ łyżeczki mielonych gożdzików ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki gałki muszkat. ½ łyżeczki kardamonu ¼ łyżeczki soli Ponieważ miałam dojrzałe banany do części muffinek powciskałam ich kawałki. Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki. Piec w tem. 170 stopni C przez ok. 25 min. http://img405.imageshack.us/img405/87/dsc06506lc.jpg http://img547.imageshack.us/img547/6792/dsc06513i.jpg http://img138.imageshack.us/img138/2707/dsc06516t.jpg http://img259.imageshack.us/img259/5609/dsc06522m.jpg http://img401.imageshack.us/img401/265/dsc06525vp.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-247961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Listopada 2012 Gatita, bardzo ładny i smakowicie wyglądający serek :clap: :thumbsup: , ja robię przeważnie z 13-15 l mleka, na dłużej starcza :lol: . Jeśli masz problemy z wędzeniem zapraszam do nas pod Warszawę, mam beczkową wędzarkę w której możesz uwędzić do 10 kg na jeden wsad, drewno też się znajdzie. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-247967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Listopada 2012 Gatita postaw balonik w miejscu zamieszkania :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-247975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Listopada 2012 Zbig, dzięki za zaproszenie, nasza beczkowa rodzi się w bólach :grin: , ale mam nadzieję, że lada moment, lada chwilka... ruszy. Cały czas czytamy jak zrobić taką wędzarenke, ale im więcej się czyta tym gorzej :grin: Nasza będzie z deklem, mąż przykręcił do niego taki blaszany kominek. Tylko teraz zastanawiamy się jak zamontować pręty do powieszenia wędliny... ? Ja niestety miałam do dyzpozycji tylko 5 litrów Jagra ok :grin: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-247976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Listopada 2012 Tylko teraz zastanawiamy się jak zamontować pręty do powieszenia wędliny... ? Najprościej przy tym deklu to pręty położyć na rancie beczki , będzie szczelina na ujście dymu , a kominek nie jest potrzebny , ale jak kto lubi to niech zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-247982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Listopada 2012 No właśnie mojemu mężowi taki kominek bardzo przypadł do gustu :lol: I już po ptyakach: zamontowany.Czyli nie będzie problemu jak denko nie będzie przylegało szczelnie do beczki ? Jeśli to głupie pytanie, wybacz :grin:, zaczynamy dopiero walkę z tematem :smile: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-247984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Listopada 2012 ...na deser muffiny...Od ŚLICZNEJ Dziewczyny!!! :clap: :clap: :clap: :tongue: :grin: Nie wystarczy dobrze piec aby SMAKOWAŁO, ale przynajmniej w 50% ważne jest to, KTO to robi!!! :clap: :clap: :clap: :grin: Podobnie jest z Brata Pis - KIEŁBASKAMI, czy Siostry Ani SERKAMI, czy Brata Abratka NALEWKAMI!!! :clap: :clap: :clap: :thumbsup: :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-247985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Listopada 2012 Ależ się zrobiło poetycko :clap: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-247986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Listopada 2012 Tylko teraz zastanawiamy się jak zamontować pręty do powieszenia wędliny... ?Ja przewierciłem otwory ok 15 cm od górnej krawędzi i wprowadziłem 2 pręty z gwintem, przykręciłem nakrętkami. Na prętach opieram kije z wędlinami i beczkę przykrywam workiem jutowym który nie dotyka wędlin. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-247990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Listopada 2012 Wędzarnia beczkowa im mniej szczelna tym lepsza - podstawa to nie palić płomieniem , tylko ma się tlić. Ot i cała filozofia . Powodzenia na nowej drodze życia . Fajnie jak "oba-dwa" wspólnie coś chcecie zrobić .Ps. Pytać o wszystko i się nie wstydzić , bo nieraz banalne sprawy stają się tak poważne , że efekt końcowy można "zawalić". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-247991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Listopada 2012 Dziękuję Wam bardzo za cenne informacje :smile: Pepe, przekazałam Ślubnemu link do przemyślenia. :grin: Heniu, to ja wymyśliłam tę wędzarnię i pracowałam nad mężem, opierał się, opierał i w końcu zgodził :clap: Póki co, w sobotę będę miała 20 litrów świeżego mleczka, więc na pewno będzie El Gąsior na tapecie :lol: i Koryciński do powtórki. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-248035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Listopada 2012 Gatita postaw balonik w miejscu zamieszkania :grin: Ooo! Gatita, masz bardzo ładny balonik. :tongue: Zapraszam na Zacisze na kurs El Gąsiora. To jakieś 5 km od Ciebie. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-248045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Listopada 2012 Faktycznie, to rzut beretem od nas :grin: A szepniesz coś więcej na temat tego kursu ? Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-248124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Listopada 2012 Pierwsze koty za płoty :smile: Oto nasza pierwsza kiełbasa, padło na białą: http://img231.imageshack.us/img231/8746/dsc06543su.jpg http://img402.imageshack.us/img402/8856/dsc06548v.jpg http://img855.imageshack.us/img855/7374/dsc06549e.jpg http://img145.imageshack.us/img145/7246/dsc06546.jpg http://img339.imageshack.us/img339/1388/dsc06678h.jpg Kiełbasa wyszła pyszna :thumbsup: W życiu już nie zjem sklepowej ! Tylko musimy się przyznać to jednej wpadki :blush: Do nadziewania kiełbasy przez pomyłkę daliśmy siatkę o numer mniejszą niż do mielenia i kiełbasa wyszła drobniej zmielona. Na koniec wylądowała w żurku ugotowanym na świeżutkiej serwatce :thumbsup: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-249091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Listopada 2012 ...W życiu już nie zjem sklepowej !...Siostro Gatita, witam na DRODZE do ZDROWIA. :clap: Możesz sobie wyobrazić jak "markierowi intelektualiści", SZPRYCUJĄ swoje organizmy w dalszym ciągu!!! :shock: :rolleyes: :devil: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-249093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Listopada 2012 Oj mogę, mogę :???: No dobra, to teraz lecę poczytać o kiszeniu kapusty :smile:Po co ja zaglądałam na to forum ? :lol: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-249095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Listopada 2012 Przeważnie przy pierwszym wyrobie są mniejsze lub większe wpadki :wink: ,ale i tak smak niezastąpiony :clap: ,wędliny sklepowej nie jem od momentu znalezienia tego wspaniałego forum pewnie zresztą jak większość :grin: Pozdrawiam Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-249096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Listopada 2012 Do nadziewania kiełbasy przez pomyłkę daliśmy siatkę o numer mniejszą Do nadziewanie przy takich maszynkach stosuje się tylko stabilizator ślimaka, bez żadnego noża i sitka koleżanko ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-249097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Listopada 2012 No tak... :blush: Tak chciałam, ale mój Ślubny był innego zdania :devil: Już ja się z nim policzę w domu... Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-249099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Listopada 2012 jak "markierowi intelektualiści", Generalnie trybię co piszesz, tym razem proszę o podpowiedź, czy chodzi o markietowych? Do nadziewania kiełbasy przez pomyłkę daliśmy siatkę o numer mniejszą niż do mielenia i kiełbasa wyszła drobniej zmielona. przy takich maszynkach stosuje się tylko stabilizator ślimaka, bez żadnego noża i sitka koleżanko Tak mi się wydawało, że drobno rozdrobniona, no i wiemy dlaczego. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/#findComment-249115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.