Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kasze, traktowane czasami po macoszemu, czasami w ogóle zapomniane, a przecież takie zdrowe :smile:.

Tym razem postanowiłam zrobić kaszę trochę inaczej, a la paella :wink:.

Oryginalny przepis zaczerpnięty z tego bloga: http://lepszysmak.wordpress.com/2012/05/30/peczak-z-warzywami-i-szafranem/

Przepis troszkę zmodyfokowałam, nie miałam pęczaku, dałam więc kaszę jęczmienną. Nie miałam pomidorków koktajlowych ani szafranu. Szafran zastąpiłam barwnikiem do ryżu, tzw. colorante. Myślę, że kurkuma też byłaby dobra, choć nie daje tak intensywnego koloru.

 

http://img12.imageshack.us/img12/329/dsc09470w.jpg

 

http://img850.imageshack.us/img850/6897/dsc09472n.jpg

 

http://img685.imageshack.us/img685/8159/dsc09491l.jpg

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/11/#findComment-274290
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 257
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Moje drugie podejście do chorizo okazało się udanym :smile:.

Robiłam według hiszpańskiego przepisu.

 

Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa

 

Składniki:

Na każdy kilogram wieprzowego mięsa (u mnie łopatka) dajemy:

350 g słoniny

20 g soli (dałam pół na pół z pektosolą)

28 g pimenton de la Vera (wędzona papryka hiszpańska)

200 g wody lub białego wina

2 ząbki czosnku

pieprz

jelita wieprzowe 28-30 mm

 

Wykonanie:

Mięso i słonina muszą być porządnie schłodzone prze mieleniem !

Mięso mielimy używając sitka 13, dodajemy zmiażdżony czosnek i resztę składników. Bardzo dokładnie mieszamy malakserem lub mikserem.

Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.

Po tym czasie myjemy i moczymy jelita. Nadziewamy je farszem przy pomocy maszynki do mielenia mięsa wyposażonej w lejek. Moje kiełbaski mają około 20 cm długości.

Po napełnieniu jelit dzielimy je w parki i wieszamy w przewiewnym miejscu w temperaturze 18-20 stopni na 1-1,5 miesiąca aby dojrzały. U mnie wisiały po prostu przy kuchennym oknie.

 

http://img6.imageshack.us/img6/4975/dsc09807we.jpg

 

http://img716.imageshack.us/img716/9859/dsc00076f.jpg

 

http://img341.imageshack.us/img341/228/dsc00090dx.jpg

 

http://img855.imageshack.us/img855/8472/dsc00094mv.jpg

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/11/#findComment-281910
Udostępnij na innych stronach

gatita, bardzo ładnie to wygląda :) wzorcowo :grin: w smaku też pewnie niesamowite :)

Mięso mielimy używając sitka 13, dodajemy zmiażdżony czosnek i resztę składników. Bardzo dokładnie mieszamy malakserem lub mikserem.

mam pytanie apropos tego mielenia.. mielimy na sitku 13 i potem miksujemy na masę w robocie kuchennym? bardzo dokładnie tzn niemalże na pastę? można w takim razie użyć do mielenia wstępnego mniejszego sitka? czy to traktowanie malakserem do nie dalsze rozdrabnianie tylko wyrabianie?

super kolor mają :) i :clap: za piękne fotografie kulinarne :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/11/#findComment-281912
Udostępnij na innych stronach

Chorizo wyszło pyszne :thumbsup:.

Traktowanie mięsa malakserem określiłabym jako wyrabianie.

Myślę, że spokojnie można też dać mniejsze sitko. Ja nadziewam maszynką do mielenia, więc zawsze biorę sitko o oczko wyższe. To też kwestia gustu. Jak zaobserwowałam, że część kiełbas chorizo jest drobniej mielona, a część grubiej. Zależy to od producenta.

A co do zdjęć to się uczę :blush:. Dostałam książkę o fotografii kulinarnej :grin:.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/11/#findComment-281915
Udostępnij na innych stronach

Chorizo wyszło pyszne :thumbsup:.

Traktowanie mięsa malakserem określiłabym jako wyrabianie.

 

No nie bardzo :shock: Wyrobić można mieszadłem, malakser zrobi z tego parówki, możesz wrzucić zdjęcie tego noża od malaksera?

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/11/#findComment-281917
Udostępnij na innych stronach

Traktowanie mięsa malakserem określiłabym jako wyrabianie.

malakser zrobi z tego parówki, możesz wrzucić zdjęcie tego noża od malaksera?

no właśnie o to się chciałem dopytać i już chyba znam odpowiedź :)

do malaksera odpowiednia przystawka do wyrabiania, jak również do miksera ręcznego mieszadła.. zgadłem? :grin: można i ręcznie wyrabiać pewnie :cool: coby ręce wzmocnić :D Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/11/#findComment-281918
Udostępnij na innych stronach

Traktowanie mięsa malakserem określiłabym jako wyrabianie.

no właśnie o to się chciałem dopytać i już chyba znam odpowiedź :)

do malaksera odpowiednia przystawka do wyrabiania, jak również do miksera ręcznego mieszadła.. zgadłem? :grin: można i ręcznie wyrabiać pewnie :cool: coby ręce wzmocnić :D Pozdrawiam

Czytasz w moich myślach, PanieBoczku :smile:
Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/11/#findComment-281921
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.