gatita Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 12 Marca 2013 Kasze, traktowane czasami po macoszemu, czasami w ogóle zapomniane, a przecież takie zdrowe :smile:. Tym razem postanowiłam zrobić kaszę trochę inaczej, a la paella :wink:. Oryginalny przepis zaczerpnięty z tego bloga: http://lepszysmak.wordpress.com/2012/05/30/peczak-z-warzywami-i-szafranem/ Przepis troszkę zmodyfokowałam, nie miałam pęczaku, dałam więc kaszę jęczmienną. Nie miałam pomidorków koktajlowych ani szafranu. Szafran zastąpiłam barwnikiem do ryżu, tzw. colorante. Myślę, że kurkuma też byłaby dobra, choć nie daje tak intensywnego koloru. http://img12.imageshack.us/img12/329/dsc09470w.jpg http://img850.imageshack.us/img850/6897/dsc09472n.jpg http://img685.imageshack.us/img685/8159/dsc09491l.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/11/#findComment-274290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Moje drugie podejście do chorizo okazało się udanym :smile:. Robiłam według hiszpańskiego przepisu. Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa paprykowa Składniki: Na każdy kilogram wieprzowego mięsa (u mnie łopatka) dajemy: 350 g słoniny 20 g soli (dałam pół na pół z pektosolą) 28 g pimenton de la Vera (wędzona papryka hiszpańska) 200 g wody lub białego wina 2 ząbki czosnku pieprz jelita wieprzowe 28-30 mm Wykonanie: Mięso i słonina muszą być porządnie schłodzone prze mieleniem ! Mięso mielimy używając sitka 13, dodajemy zmiażdżony czosnek i resztę składników. Bardzo dokładnie mieszamy malakserem lub mikserem. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie myjemy i moczymy jelita. Nadziewamy je farszem przy pomocy maszynki do mielenia mięsa wyposażonej w lejek. Moje kiełbaski mają około 20 cm długości. Po napełnieniu jelit dzielimy je w parki i wieszamy w przewiewnym miejscu w temperaturze 18-20 stopni na 1-1,5 miesiąca aby dojrzały. U mnie wisiały po prostu przy kuchennym oknie. http://img6.imageshack.us/img6/4975/dsc09807we.jpg http://img716.imageshack.us/img716/9859/dsc00076f.jpg http://img341.imageshack.us/img341/228/dsc00090dx.jpg http://img855.imageshack.us/img855/8472/dsc00094mv.jpg Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/11/#findComment-281910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 gatita, bardzo ładnie to wygląda wzorcowo :grin: w smaku też pewnie niesamowite Mięso mielimy używając sitka 13, dodajemy zmiażdżony czosnek i resztę składników. Bardzo dokładnie mieszamy malakserem lub mikserem.mam pytanie apropos tego mielenia.. mielimy na sitku 13 i potem miksujemy na masę w robocie kuchennym? bardzo dokładnie tzn niemalże na pastę? można w takim razie użyć do mielenia wstępnego mniejszego sitka? czy to traktowanie malakserem do nie dalsze rozdrabnianie tylko wyrabianie? super kolor mają i :clap: za piękne fotografie kulinarne :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/11/#findComment-281912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Chorizo wyszło pyszne :thumbsup:.Traktowanie mięsa malakserem określiłabym jako wyrabianie.Myślę, że spokojnie można też dać mniejsze sitko. Ja nadziewam maszynką do mielenia, więc zawsze biorę sitko o oczko wyższe. To też kwestia gustu. Jak zaobserwowałam, że część kiełbas chorizo jest drobniej mielona, a część grubiej. Zależy to od producenta.A co do zdjęć to się uczę :blush:. Dostałam książkę o fotografii kulinarnej :grin:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/11/#findComment-281915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Chorizo wyszło pyszne :thumbsup:. Traktowanie mięsa malakserem określiłabym jako wyrabianie. No nie bardzo :shock: Wyrobić można mieszadłem, malakser zrobi z tego parówki, możesz wrzucić zdjęcie tego noża od malaksera? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/11/#findComment-281917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Traktowanie mięsa malakserem określiłabym jako wyrabianie.malakser zrobi z tego parówki, możesz wrzucić zdjęcie tego noża od malaksera?no właśnie o to się chciałem dopytać i już chyba znam odpowiedź do malaksera odpowiednia przystawka do wyrabiania, jak również do miksera ręcznego mieszadła.. zgadłem? :grin: można i ręcznie wyrabiać pewnie coby ręce wzmocnić Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/11/#findComment-281918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Traktowanie mięsa malakserem określiłabym jako wyrabianie.no właśnie o to się chciałem dopytać i już chyba znam odpowiedź do malaksera odpowiednia przystawka do wyrabiania, jak również do miksera ręcznego mieszadła.. zgadłem? :grin: można i ręcznie wyrabiać pewnie coby ręce wzmocnić PozdrawiamCzytasz w moich myślach, PanieBoczku :smile: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/11/#findComment-281921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Znaczy się taki nóż tylko z tworzywa sztucznego? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7425-kulinarne-przygody-gatity/page/11/#findComment-281922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.