BonAir Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Maja 2007 Czy istnieje w tradycji masarskiej coś takiego, jak "sztuka" (kunszt, artyzm ?) masarska ? Oglądając różne mięsa w sklepach można dojść do wniosku, że obecnie półtusze rozbieraja jacyś "rzeźnicy" w negatywnym tego słowa znaczeniu. Kawałki pocięte są "jak leci" i ma się to NIJAK do tego, co np. zaprezentował DZIADEK w artykule o klasyfikacji mięsa na podstawie rozbioru łopatki, gdzie kawałki mięsa są pięknie i elegancko cięte wzdłuż błonek, itp. Czy dawniej również cięto mięso podobnie, jak ma to miejsce teraz, czy raczej poświęcano więcej czasu na rozbiór tuszy, tak by uzyskiwać bardziej "cieszące oko" kawałki mięs ? BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Maja 2007 BonAir, sam piszesz na początku o tradycji, a następnie przechodzisz do teraźniejszości.Oczywiście, że mistrzostwo, tak jak w każdym zawodzie wystepuje, a własciwie wystepowało. Bo czy mistrzem masarskim można nazwać kogoś, kto ma za zadanie dosypać okresloną ilość gotowej mieszanki (na opakowaniu podano ile) do przygotowanego maszynowo mięcha? Zdarza się, iż taki mistrz nie ma nawet bezpośredniego kontaktu z surowcem, półproduktem i produktem podczas całego procesu produkcji (nie napisze kiełbasy,gdyż to co nam serwują obraża tradycję). A jeszcze nie tak dawno robiliśmy najlepsze wedliny parzone i pieczone oraz wedzonki na świecie. Komu to przeszkadzało?Prawdziwe, rzadko juz spotykane Mistrzostwo znajdziesz tutaj - http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Maja 2007 Witam Czy istnieje w tradycji masarskiej coś takiego, jak "sztuka" (kunszt, artyzm ?) masarska ?Tak z pewnością istnieje taki kunszt i coraz bardziej powraca do łask Obecne wyroby, które są w naszych sklepach jest to seryjna produkcja robiona tylko na ilość i duży zysk.Kunszt masarski kryje bardzo dużo tajemnic, co można zauważyć na tym forum i z jakimi borykamy się problemami, aby zrobić z pozoru prostą kiełbasę.Dodam od siebie, że robić dobre wędliny trzeba czuć mięso i je słyszeć, kto ma taką Wiedze i praktykę może liczyć na powtarzalność produkcji.Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Maja 2007 Szczepanie. Podpisuję się obydwoma rękoma pod tym co napisałeś i o czym pisałeś w swoich postach wcześniej.Sam wiesz, żeby nauczyć się tej sztuki, to trzeba kochać zawód, który daje ci środki do życia bez tego nie będzie kunsztu, artyzmu, piękna itp.Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Maja 2007 Witam Panowie bardzo spodobały mnie się Wasze wypowiedzi są bardzo spokojne subtelne bez uszczypliwości i przede wszystkim na temat . Moim zdaniem nasza stronka powinna iść właśnie w tym kierunku co mówi sama nazwa Wędliny domowe. Nie jestem zawodowym masarzem ale jestem dumny że mogę zdobywać wiedzę właśnie na tej stronie i forum. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 3 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Maja 2007 WitamBagno bardzo się cieszę, że ktoś pisze i myśli tak jak Ja Tak trzeba kochać ten zawód a największą dla mnie zapłatą jest zachwyt klienta. Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.