tomm1927 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Grudnia 2012 witamSorki że podpinam się pod czyjś temat ale też mam problem z wędzarnią a że nie mam 20 postów na forum to nie mogę założyć własnego tematu.ale do rzeczy.wybudowałem wędzarnię. wygrzałem ją kilka razy i potem dopiero wędziłem - zgodnie z zaleceniami. i tu pojawił się problem. po około 3 godzinach wędzenia nagle puścił się z kanału dymowego niebieski dym który spowodował że na wędzonkach powstał niebieski osad który po jakimś czasie zniknął ale jak się później okazało to mięsko dostało specyficznego smaku. konstrukcja wędzarni:cały dół do poziomu ok. 80 cm od ziemi jest z betonu komórkowego, komora wędzalnicza wymurowana z cegły pełnej na postumencie z BK; komora paleniska z BK w środku wymurowana cała z szamotu (góra, dół i wszystkie boki); kanał dymowy zrobiony z kształtek ceramicznych wentylacyjnych połączonych na zaprawę szamotową, obudowany z boków BK.tak wiem, użycie BK było błędem bo ma inną rozszerzalność temperaturową niż szamot i palenisko na zewnątrz spękało na łączeniach BK - na wiosnę to przebuduję ale teraz święta idą i trzeba trochę powędzić.doradzcie mi co się dzieje że po ok. 3 - 4 godzinach wędzenia puszcza się ten niebieski dym z osadem a wędzonki mają bardzo specyficzny smakczy rozebranie kanału dymowego i zastąpienie go rurą z nierdzewki rozwiąże temat dziwnego smaku wędlin i niebieskiego nalotu??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Grudnia 2012 czy rozebranie kanału dymowego i zastąpienie go rurą z nierdzewki rozwiąże temat dziwnego smaku wędlin iNic nie trzeba tu rozbierać,tylko musisz kupić dobre termometry i wędzić zgodnie z zasadami.Problem który u Ciebie zaistniał jest związany z zbyt wysoką tem. wędzenia. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-253588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomm1927 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Grudnia 2012 nie do końca mi się wydaje to przyczyną bo temp w wędzarni raczej nie przekracza 55-60 st. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-253589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Grudnia 2012 w wędzarni raczej nie przekracza 55-60 st.Napisz jakimi termometrami dysponujesz i gdzie są umiejscowione podczas wędzenia. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-253591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomm1927 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Grudnia 2012 w wędzarni raczej nie przekracza 55-60 st.Napisz jakimi termometrami dysponujesz i gdzie są umiejscowione podczas wędzenia. termometr wędzalniczy zakupiony ze stronki "wędzarniczej braci" umiejscowiony w drzwiach na wysokości około 2/3 od dołu. Porównywałem z elektronicznym - jest max 10st. różnicy - ten w drzwiach zaniża Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-253670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Porównywałem z elektronicznym - jest max 10st. różnicy - ten w drzwiach zaniżaZawieś sondę eletr. na wsokości wedzonek w trakcie wędzenia,będziesz miał wtedy pełny obraz.Niebieski dym plus nalot =wysoka temperatura. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-253676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomm1927 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Grudnia 2012 ... Zawieś sondę eletr. na wsokości wedzonek w trakcie wędzenia,będziesz miał wtedy pełny obraz.Niebieski dym plus nalot =wysoka temperatura.wysoka temperatura i owszem ale chyba w palenisku a nie w komorze po konsultacjach z andyandy na wiosnę czekać mnie będzie "lekki tuning" mojej wędzarni rozbiorę palenisko, wybuduję je od nowa, większe i bez szamotu kanał dymowy zrobię o większej średnicy i obiję komorę drewnem liściastym. dorzucę jeszcze deflektor i drugi pseudodeflektor na skropliny z komina wiem że andyandy namawiał mnie do całkowitego rozebrania wędzarni, postawienia od nowa paleniska bezpośrednio pod komorą i drewnianą dużą komorę. nie do końca mi to pasuje tym bardziej że podobne konstrukcje do mojej działają i można je okiełznać. w razie problemów zimą z dogrzaniem komory przed wędzeniem zrobię dodatkowe palenisko bezpośrednio pod komorą. ale myślę że skoro obiję komorę drewnem od wewn. to że nie będzie takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-254083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Grudnia 2012 3 godzinach wędzenia nagle puścił się z kanału dymowego niebieski dym który spowodował że na wędzonkach powstał niebieski osadRaczej to jest bardziej ciekawe, skąd niebieski dym ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-254088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Grudnia 2012 3 godzinach wędzenia nagle puścił się z kanału dymowego niebieski dym który spowodował że na wędzonkach powstał niebieski osadRaczej to jest bardziej ciekawe, skąd niebieski dym ? a jeszcze ciekawsze ,że zabarwił wędzonki na niebiesko. Jakkolwiek powód koloru dymu jest wytłumaczalny , to już zamalowania wędzonek dla mnie niezrozumiałe. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-254093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomm1927 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Grudnia 2012 a jeszcze ciekawsze ,że zabarwił wędzonki na niebiesko.najprawdopodobniej to (tak mnie się przynajmniej wydaje) musiały powstać gdzieś pęknięcia w szamocie i po odpowiednim nagrzaniu się paleniska a co za tym idzie i BK który stanowi jego obudowę, zaciąga opary BK do paleniska i oddaje na wędzonkach najciekawsze w tym wszystkim jest to że i owszem, dym niebieski się puścił, osad na wędzonkach zostawił, ale po kolejnych kilkunastu minutach dym niebieski zniknął nie zmienia to faktu że wędzonki dostały cierpkiego smaku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-254217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fullakof Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Grudnia 2012 witam cierpki smalk kojarzy mi sie z moimi próbami wędzenia nieudanymi poniekad :sad: powód był błachy mianowicie za mało powietrza dochodziło, a właściwie za mało powietrza dopuszczałem do paleniska w następstwie tego dochodziło do zgazowania drewna i w tym procesie uwalniaja się przeróżne świństwa które niestety wchodziły skutecznie w gląb wedzonek - miały posmak cierpki - kwaskowatypo zlikwidowaniu drzwiczek w palenisku a wręcz zwiększeniu swobodnego dolotu powietrza wszystko wróciło do normyale co się zmarnowało to juz inna sprawamam nadzieje że porady pomogą pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-256462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Grudnia 2012 tomm1927, niesadze by bloczek komorkowy " gazował " wydajac niebieski dym ,tym bardziej szamot , ktory w procesie produkcji cegły musi byc wypalony w wysokiej temperaturze , najprawdopodobniej przyczyna jest to co napisał kolega fullakof + mokre drzewo , nie okorowane .Sam mam wedzarnie z YTONGA wewnatrz nieotynkowana , ale palenisko jest otwarte , kanal dolotowy okolo 2 m, odpukac nie zdarzyło mi sie by pojawil sie niebieski dym, taki kolor daja chyba sole miedzi ale nie podejrzewam , bys uzywal w poblizu wedzarni siarczanu miedzi lub innych podobnych zwiazków .Wykorzystaj rade kolegi fullakowa , i nie spiesz sie z rozbiorka .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-256466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Don Pedro Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Witam! Zastapienie kanału dymnego z cegły szamotowej rurą z nierdzewki wg mnie nic nie da. Nie piszesz nic o drewnie jakim wędzisz, ani nic o jego wilgotności. Obawiam się, że będziesz musiał jednak postawić nową wędzarnię i to z tradycyjnych materiałow takich jak cegła, drewno, ewentualnie blacha. Przecież kiedyś ludzie tylko z tego budowali, a my wracamy przecież do tradycji. Czy wędzarnia ma mieć palenisko bezpośrednio pod sobą / sam mam takową /, czy też kanał dymnny to rzecz gustu i inna inszość.Pozdrawiam. Cytuj Każdy zabija kiedyś to, co kocha – Chcę, aby wszyscy tę prawdę poznali. Jeden to lepkim pochlebstwem uczyni, Inny – spojrzeniem, co jak piołun pali. Tchórz się posłuży wtedy pocałunkiem, Człowiek odważny – ostrzem zimnej stali! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-256468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomm1927 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Grudnia 2012 najprawdopodobniej przyczyna jest to co napisał kolega fullakof + mokre drzewo , nie okorowanedrewno którym wędzę ma ok. 5 lat więc mokre to ono nie jest (leży w przewiewnej drewutni), po za tym wcześniej miałem najprostszą na świecie beczkę z paleniskiem i kanałem w ziemi i paliłem tym samym drewnem (jeszcze ni go trochę zostało) i nigdy takich cudów nie było. może tu się kilka rzeczy skumulowało, bo po 1 zanim żaru się uzyska to trochę to trwa i szamocik się rozgrzewa, potem dorzucając szaczapkę przymykam drzwiczki i ograniczam tym samym znacznie dopływ powietrza. ale szamocik już jest mocno rozgrzany i do tego brak powietrza i duża temperatura, może faktycznie coś w tym jest?? Sam mam wedzarnie z YTONGA wewnatrz nieotynkowana , - palenisko masz z ytonga czy komorę?? - otwarte czyli bez drzwiczek?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-257185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Grudnia 2012 tomm1927, z YTONGA mam komore wedzarnicza , palenisko to kanal zakonczony otwartym paleniskiem z rur szamotowych fi 200 z komina schiedla polozone ze spadem 1 % w kierunku paleniska , z gory przed deszczem przykryte płyta korytkowa , a powstały wokol dol przysłaniam blacha , na wedzarni mam komin z ksztaltek fi 160 mm tez schiedel wysokosci 3,5 m ,( strop to plyta zbrojona betonowa ) calosc przed wedzeniem rozgrzewam palnikiem do lepienia papy czyli komin wewnatrz okolo 3-5 min , potem wylot kanalu dymnego wewentrz komory tez nagrzewam w miedzy czasie zapalam ogien i ten wylot grzeje okolo 6 minut az zacznie dobrze ciaganc do srodka dym - do 15 minut komora funkcjonuje normalnie , wiec wsad , ogrtaniczenie przeplywu dymu przez komin i nic sie nei dzieje , prawie zawsze stala temperatura ,zadnych nieporzadanych dymów.Pozdrawiam :grin: Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-257336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aleks87 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Witam,Może przyczyną są procesy spalania drewna. Znalazłem tekst na ten temat, może pomoże Ci on w rozwiązaniu kłopotu : "Węgiel wypala się z drewna drzew liściastych, najczęściej buka, ale też z innych twardych gatunków. Po podpaleniu drewno pali się około doby. – Dopóki dym jest biały, piec produkuje węgiel. Ale jak dym się robi niebieski, znaczy, piec produkuje popiół – tłumaczy Zygmunt Furdygiel, stary bieszczadzki węglarz. Przyjmuje nas w swoim baraku. Na ścianach wycięta z „Super Expressu” Irena Santor oraz młodsze i mniej ubrane kobiety. Gra radio na akumulator, a na żelaznym piecyku smaży się kotlet. Przez okienko widzimy piec – retortę. Dymi na biało. Możemy więc w spokoju pogadać. Pan Zygmunt opowiada, że po pojawieniu się niebieskiego dymu piec trzeba wygasić. – Wlewam do pieca cztery wiadra wody, po wiaderku przez każdy komin. Wszystko w środku się zaparuje. Potem odłączam kominy i zamykam wszystkie otwory, którymi piec zasysał powietrze. I oblepiam błotem wszystkie szpary – mówi. Jeden z węglarzy pod Baligrodem poszedł kiedyś na piwo do wsi, zostawiając trzy rozpalone piece. Jednak na piwie zabawił zbyt długo. Z 30 metrów sześciennych drewna została tylko kupka popiołu." Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-257423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ypsir Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Grudnia 2012 WitamMam problem z osuszaniem wyrobow.Mam metalowa wedzarke o wymiarach: wysokosc 120 cm,szerokosc 68 cm,glebokosc 70 cm,kanal dymowy o dlugosci 110 cmma srednice 15 cm,natomiast kanal wylotowy ma srednice 12 cm.Wygrzewam wedzarke do 70C i po 30-40 minutach kielbasa jest osuszona.Problem zaczyna sie,gdy chce osuszyc szynki.Nawet po 1,5-2 godzinach wyroby nie sa w pelni osuszone.Czy kanal wylotowy,badz dymowy powinny miec wieksza srednice?Z gory dziekuje za pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-258960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Problem zaczyna sie,gdy chce osuszyc szynki. Problemu nie będzie jak szynki osuszysz poza wędzarnią, w ciepłym garażu, pokoju czy kotłowni. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-258968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Mam problem z osuszaniem wyrobow Zbyt wąski komin , podczas osuszania uchyl drzwi wędzarni w celu lepszego odprowadzenia wilgoci . Może w staw jakieś fotki tej wędzarni , to w tedy coś wymyślimy . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-258970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ypsir Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Tak wlasnie robie.Szyneczki wisza sobie kilka godzin w pralni,bo tam najchlodniej i schna.Jednak nie pomaga to zbyt wiele. [ Dodano: Sob 29 Gru, 2012 06:17 ]Mam problem z osuszaniem wyrobowZbyt wąski komin , podczas osuszania uchyl drzwi wędzarni w celu lepszego odprowadzenia wilgoci .Może w staw jakieś fotki tej wędzarni , to w tedy coś wymyślimy .Podczas osuszania drzwi mam otwarte caly czas.Fotki podesle popoludniem.Dzieki za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-258981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Grudnia 2012 ypsir, Ja osuszam 12 godzin w tem.pokojowej normalnie na kijach wiszą w kuchni i się osuszają.Potem do rozgrzanej wedzarni komin otwarty i drzwi uchylone i tak ze dwie godziny potem wędzenie gęstym dymem drzwi zamknięte i komin przymknięty Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-258983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astemio Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Witam!Tomm, czy słowa "beton komórkowy" oznaczają, że częściowo zastosowałeś do budowy wędzarni pianobeton, tzw. siporex (suporex)?Jeżeli tak, to...: Tego bym nikomu nie radził, pianobeton robiony był (i zapewne nadal jest) z pyłów spalinowych z elektrociepłowni, z tego powodu wytwarza kilka razy większe od przeciętnego otaczającego nas tła promieniowanie jonizujące - i często ma szaro-niebieskawy kolor :grin:Może stąd ten dym i kolor? Po nagrzaniu wędzarni (a w palenisku i także w kanale dymowym jest dużo wyższa temperatura niż w komorze, tam przecież ochładza się zbyt gorący dym - to główne zadanie długiego kanału) być może wydzielają się z BK jakieś pyły czy gazy, które zabarwiają dym, a on wędzonki?W dodatku pianobeton ma duży współczynnik rozszerzalności cieplnej, chłonie wilgoć i stanowczo nie jest przeznaczony do stosowania w wysokiej temperaturze. Cytuj Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.Pozdrawiam, Astemio. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-259004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Astemio, beton komórkowy to podobna technologia co suporex (siporex?) jednak jak zauważono ten drugi jest robiony z pyłów..... stąd jego szara barwa... obecne BK (białe) nie są robione z tego surowca Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-259020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Grudnia 2012 pianobeton robiony był (i zapewne nadal jest) z pyłów spalinowych z elektrociepłowni, Gazobeton z pyłów spalinowych? Pierwsze słyszę. Szyneczki wisza sobie kilka godzin w pralni,bo tam najchlodniej i schna Ja osuszam 12 godzin w tem.pokojowej normalnie na kijach wiszą w kuchni i się osuszają Nie ma być najchłodniej, ma być ciepło i mały ruch powietrza też jest dobry. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-259024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ypsir Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Mam problem z osuszaniem wyrobow Zbyt wąski komin , podczas osuszania uchyl drzwi wędzarni w celu lepszego odprowadzenia wilgoci . Może w staw jakieś fotki tej wędzarni , to w tedy coś wymyślimy . Mam nadzieje,ze mozna cos z tych zdjec zobczyc. Z gory dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7528-problem-z-w%C4%99dzarni%C4%85-tomm1927/#findComment-259058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.