Maxell Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Bardzo ciekawe pytanie, gdyż dużo mówimy o wędzeniu zimnym, a nie każdy wie dlaczego górną temperaturą tego typu wędzenia jest jest temperatura 22 st.C. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudłaty Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Własnie.Jaka jest najlepsza temp. dla ryb?słyszałem że nie wiecej jak 10 st.c Cytuj człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-253854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Poczekamy jeszcze na inne odpowiedzi, a później "trzaśniemy" jakiś tekścik. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-253857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Teoretyzuję :grin: Przy zimnym wędzeniu nie następuje denaturacja powierzchniowa i mięsko wysusza się w miarę równomiernie.Nie zachodzą zmiany powierzchniowe i dym może lepiej spenetrować wnętrze wędzonki a co za tym idzie i jej trwałość. :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-253862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Grudnia 2012 :grin: Wędzenie zimne odbywa się w tem.8-24*C.Metodę tę stosuje się do kiełbas surowych i wyrobów surowych peklowanych. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-253868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Grudnia 2012 EL GREGOR pytanie było dlaczego. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-253872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Jaka jest najlepsza temp. dla ryb?słyszałem że nie wiecej jak 10 st.Staram się utrzymać 15-25 stopni i jakoś tam wychodzi :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-253874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Grudnia 2012 pytanie było dlaczego.To napisał Gonzo. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-253875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Nadgryzł troszkę temat, ale niezupełnie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-253876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudłaty Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Jeśli to kilka dni, to nie jest to zimny dym. Zimny dym uzyskiwano w drewnianej wieży o wysokości 6 do 7 metrów i nie podczas palenia drewna, tylko z tlących się trocin. Takie wędzenie trwało kilka tygodni, a nie dni . W czasie mrozu mięso w takim zimnym dymie by zamarzło i na pewno by się wtedy nie uwędziło. Tak więc najlepsze temperatury do wędzenia zimnym dymem - nieco powyżej "zera". Cytuj człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-253896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Grudnia 2012 :grin: dlatego,że :grin: Specjalne pomiary wykazały,że produkty wędzone na zimno zawierają niewarte wzmianki,śladowe ilości szkodliwego dla zdrowia benzo[a]pirenu.Dlatego też proponuje się utrzymywać temperaturę wędzenia na możliwie niskim poziomie.Temperatura wędzenia ma bezpośredni związek z temperaturą żarzenia się materiału wędzarniczego.Wędzenie zimne powinno być przeprowadzone z przerwami,czyli w kilku fazach wędzenia. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-253903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Szukajcie dalej, szukajcie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-253905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter24 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Grudnia 2012 myślę ze chodzi tu o to ze jest to zbyt niska temp dla rozwoju bakterii a optymalna aby dym mógł swobodnie przeniknąć do wnętrza danego produktu wysuszając nawet do30% i jednocześnie utrwalając go. Cytuj Piter Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-253908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Przy wędzeniu zimnym istotne jest równomiernie osuszanie produktu w całej jego objętości zmniejsza się dzięki temu wilgotność wewnątrz a sól i dym zrobią resztę. Wyższa temperatura spowoduje powierzchniowe "zamknięcie" wyrobu przez denaturacje białek i brak możliwości rownomiernego odprowadzenia wody.Utrata masy (wody) w zależności od czasu wędzenia to 5 do nawet 20% a dym przenika praktycznie na wskroś dlatego te wyroby są trwalsze od wedzonych na gorąco czy parzonych gdzie efekt jest tylko powierzchniowy. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-253914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Coraz lepiej, coraz lepiej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-253917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Grudnia 2012 :grin: Produkty wędzone szybko i przeważnie w wyższej temperaturze nie posiadają takiej różnorodności smaku.Jest on w tym przypadku podkreślony raczej wyłącznie dymem oraz brak w nim typowych delikatnych nut charakterystycznych dla dojrzewających produktów trwałych.Przy niewłaściwej technologii wędzenia aromat mięsa jest przeważnie stłumiony ostrym smakiem dymu.(kilka dni wcześniej pisałem o tym ostrym smaku dymu jak wędziłem wiśnią,innym drewnem owocowym nie wędziłem może już tego zjawiska nie być) Wędzenie zimne z przerwami powinno się zawsze prowadzić ostrożnie.Zwłaszcza w pierwszej fazie wędzenia temperatura w komorze wędzarniczej nie powinna być zbyt wysoka.W przeciwnym przypadku warstwy brzegowe wędzonych produktów zbytnio wyschną,tworząc,,skorupę,,. Wilgoć z wnętrza mięsa nie wydostanie się wówczas przez tę warstwę na zewnątrz. Istnieje więc niebezpieczeństwo niewłaściwej fermentacji i popsucia się mięsa. Wędzenie zimne warte jest polecenia nie tylko ze względów zdrowotnych,lecz też smakowych o dłuższej przydatności do spożycia (wyroby trwałe,jak szynki surowe itp.) :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-253969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zwłaszcza w pierwszej fazie wędzenia temperatura w komorze wędzarniczej nie powinna być zbyt wysoka.W przeciwnym przypadku warstwy brzegowe wędzonych produktów zbytnio wyschną,tworząc,,skorupę,,. Wilgoć z wnętrza mięsa nie wydostanie się wówczas przez tę warstwę na zewnątrz Wilgoć wewnętrzna mięsa nie wystarczy.Jeżeli nie będzie odpowiedniej wilgotności powietrza to czy będziesz wędził przy 10*C czy 22*C, to i tak wędzonki obeschną powierzchniowo - zrobi się twardsza otoczka. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-253974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Tu się z Gonzem zgadzam oprócz temperatury bardzo istotnym czynnikiem jest wilgotność względna a ta przy tego typu wędzeniu to nawet 95% przy dość sporym przepływie dymu ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-253981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Bardzo ciekawe pytanie, gdyż dużo mówimy o wędzeniu zimnym, a nie każdy wie dlaczego górną temperaturą tego typu wędzenia jest jest temperatura 22 st.C.A może 28, czy 30 stopni? Poczekamy jeszcze na inne odpowiedzi, a później "trzaśniemy" jakiś tekścik. Byle nie taki jak schemat podziału tuszy wołowej w temacie "o kleju". Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-253995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Grudnia 2012 z technologi w pytaniach i odpowiedziach Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-254026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Grudnia 2012 No taki Dziadku większość tą teorię z artykułu ma przyswojoną pytanie tematu brzmi czemu to jest 22st C a nie 25,5 czy 29st ... A na to pytanie ten scan nie odpowiada Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-254030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Doszedłem do wniosku, że należy rozpocząć kilka tematów, poprzez zadawanie w nich pytań, które zawsze budziły kontrowersje na naszym forum, połączone niekiedy z bardzo burzliwymi dyskusjami.Pytania będą konkretne, dyskusje mam nadzieję również, a wszyscy powinni być zadowoleni z uzyskania odpowiedzi zawierających wiedzę, o która trudno nawet w podręcznikach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-254042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudłaty Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Wędzenie na zimno odbywa się w temperaturze 30-33°C i trwa od 1 do kilku dób. Otrzymujemy produkt dużo trwalszy niż przy wędzeniu gorącym (poza tym im zimne wędzenie dłuższe tym produkt trwalszy). Cytuj człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-254043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Wędzenie na zimno odbywa się w temperaturze 30-33°C A skąd Ty kolego wytrzasnałeś te widełki temperaturowe ? W każdej literaturze jest mowa o maks 22st C - zastępczo i "na szybko" maks 28st C. Jeszcze chwila i dojdziemy do wniosku że można i 50st tylko krótko Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-254051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Ten skan dużo odpowiada - mówi że to są optymalne warunki w których wędzonki tak wędzone mają walory opisane w drugim temacie skanu . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7530-jaka-mo%C5%BCe-by%C4%87-najwy%C5%BCsza-temperatura-wedzenia-zimnego/#findComment-254056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.