wdw Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Maja 2007 Przymierzam się do przerobu połówki świniaka i pytanie co, czego i ile trzeba z przypraw, jelit, siatek i wszystkich innych niezbędnych dodatków? Waga całego to 120kg. :question: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/763-r%C3%B3%C5%BCne-inne-dodatki-potrzebne-do-przerobu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Maja 2007 Gdybyś tę połóweczkę przerobił w całości na mielone, to w zasadzie nic nie potrzebujesz :grin: :grin: :grin: :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/763-r%C3%B3%C5%BCne-inne-dodatki-potrzebne-do-przerobu/#findComment-12376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Maja 2007 Mogę pobawić się w te wyliczenia podaj tylko czy te 120kg to waga żywa tucznika czy waga półtusz. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/763-r%C3%B3%C5%BCne-inne-dodatki-potrzebne-do-przerobu/#findComment-12377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Maja 2007 Odpowiem za Waclawa waga120-130 waga zywa Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/763-r%C3%B3%C5%BCne-inne-dodatki-potrzebne-do-przerobu/#findComment-12380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Maja 2007 Miałem to wszystko przeliczać ale to wszystko jest na forum ,co można uzyskać http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1259Przy tuczniku o wadze 120kg wszystkie wyliczenia w poszczególnych pozycjach pomnożyć przez współczynnik 1,15a przy wadze 130kg przez 1,25Wydajność poubojowa będzie przybliżona ale uzyski mogą trochę się różnić w poszczególnych pozycjach zależeć to będzie od mięsności tucznika i od tego jakie ilości mięsa pozostawisz na wykrawanych kościach, dlatego to są dane orientacyjne.Przyprawy podaję średnie dawki, linka nie mogę odnaleźćDawki przypraw z Norm Branżowych 1.Pieprz naturalny - dawki 1- 2 dkg na 10 kg surowca2. Majeranek – dawki 7g – 1 dkg. na 10 kg surowca3.Cukier - dawki 2 dkg na 10kg surowca4.Gałka muszk.- dawki 3g – 8g na 10 kg surowca5. Kminek - dawki 3g – 9g na 10 kg surowca 6. Kardamon - dawki 2 – 4 g na 10 kg surowca7. Kolendra - dawki 3 – 7g na 10kg surowca8. Gorczyca - dawki 5-6 g w mortadeli 2dkg na 10 kg9. papryka słodka – dawki 8 – 15 g na 10kg surowca10.Ziele angielskie – dawki 3 – 5 g na 10kg surowca 11. Czosnek św. – dawki 8g - 2 dkg. Na 10 kg surowca12 Jałowiec - dawki 10 – 12 g na 10 kg surowcaWybierz odpowiadające Tobie przyprawy i przelicz. Tak się to przedstawia zgodnie ze smakiem PN. Nic nie stoi na przeszkodzie by dawki te zwiększać lub zmniejszać wedle swego smaku. Jelita kiełbaśnice zużycie 1,65 -1,8 m na 1kg zależnie od kalibru i sposobu odkręcania Ponadto peklosól -2kg, szpagat ,sól ,woda ,kogoś do pomocy itdPozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/763-r%C3%B3%C5%BCne-inne-dodatki-potrzebne-do-przerobu/#findComment-12393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Maja 2007 Dziękuje DZIADKU za szybką odpowiedź, przyda się mnie jak również innym smakoszom prawdziwego, naturalnego przerobu. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/763-r%C3%B3%C5%BCne-inne-dodatki-potrzebne-do-przerobu/#findComment-12394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.