Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do przerobu połówki świniaka i pytanie co, czego i ile trzeba z przypraw, jelit, siatek i wszystkich innych niezbędnych dodatków? Waga całego to 120kg. :question:
idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/763-r%C3%B3%C5%BCne-inne-dodatki-potrzebne-do-przerobu/
Udostępnij na innych stronach

Gdybyś tę połóweczkę przerobił w całości na mielone, to w zasadzie nic nie potrzebujesz

:grin: :grin: :grin: :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/763-r%C3%B3%C5%BCne-inne-dodatki-potrzebne-do-przerobu/#findComment-12376
Udostępnij na innych stronach

Mogę pobawić się w te wyliczenia podaj tylko czy te 120kg to waga żywa tucznika czy waga półtusz. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/763-r%C3%B3%C5%BCne-inne-dodatki-potrzebne-do-przerobu/#findComment-12377
Udostępnij na innych stronach

Miałem to wszystko przeliczać ale to wszystko jest na forum ,co można uzyskać http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1259

Przy tuczniku o wadze 120kg wszystkie wyliczenia w poszczególnych pozycjach pomnożyć przez współczynnik 1,15

a przy wadze 130kg przez 1,25

Wydajność poubojowa będzie przybliżona ale uzyski mogą trochę się różnić w poszczególnych pozycjach zależeć to będzie od mięsności tucznika i od tego jakie ilości mięsa pozostawisz na wykrawanych kościach, dlatego to są dane orientacyjne.

Przyprawy podaję średnie dawki, linka nie mogę odnaleźć

Dawki przypraw z Norm Branżowych

1.Pieprz naturalny - dawki 1- 2 dkg na 10 kg surowca

2. Majeranek – dawki 7g – 1 dkg. na 10 kg surowca

3.Cukier - dawki 2 dkg na 10kg surowca

4.Gałka muszk.- dawki 3g – 8g na 10 kg surowca

5. Kminek - dawki 3g – 9g na 10 kg surowca

6. Kardamon - dawki 2 – 4 g na 10 kg surowca

7. Kolendra - dawki 3 – 7g na 10kg surowca

8. Gorczyca - dawki 5-6 g w mortadeli 2dkg na 10 kg

9. papryka słodka – dawki 8 – 15 g na 10kg surowca

10.Ziele angielskie – dawki 3 – 5 g na 10kg surowca

11. Czosnek św. – dawki 8g - 2 dkg. Na 10 kg surowca

12 Jałowiec - dawki 10 – 12 g na 10 kg surowca

Wybierz odpowiadające Tobie przyprawy i przelicz.

Tak się to przedstawia zgodnie ze smakiem PN. Nic nie stoi na przeszkodzie by dawki te zwiększać lub zmniejszać wedle swego smaku.

Jelita kiełbaśnice zużycie 1,65 -1,8 m na 1kg zależnie od kalibru i sposobu odkręcania

Ponadto peklosól -2kg, szpagat ,sól ,woda ,kogoś do pomocy itd

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/763-r%C3%B3%C5%BCne-inne-dodatki-potrzebne-do-przerobu/#findComment-12393
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.