Agamama Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Składniki: Biszkopt czekoladowy: 3/4 szklanki mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru Masa toffi: 1/2 l śmietanki 36% 2 łyżki żelatyny puszka masy kajmakowej 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej biszkopty Masa śmietanowa: 1/2 l śmietanki 30% łyżka cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 3 kostki gorzkiej czekolady, lub płatki gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodając cukier, a następnie żółtka. Delikatnie mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy w blasze (21 x 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia około 20 min. w temp. 180 st. Studzimy Masa toffi: Łyżkę kawy rozpuszczamy w 1/4 szklanki ciepłej wody. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody, podgrzewamy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Masę kajmakową miksujemy, kolejno dodajemy rozpuszczoną kawę i gorącą żelatynę. Całość miksujemy. Partiami dodajemy bitą śmietanę, mieszamy i chwilę miksujemy. Resztę kawy rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody ( można dodać łyżkę wódki lub aromatu rumowego). Na biszkopt wykładamy 1/3 masy. Wykładamy biszkopty zanurzone w kawie i resztę masy. Schładzamy. Masa śmietanowa: Śmietankę 30% ubijamy z cukrem pudrem. Mieszamy z rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody żelatyną. Wykładamy na ciasto Dekorujemy roztopionymi kostkami czekolady lub posypujemy płatkami. Całość schładzamy. Smacznego Aga http://3.bp.blogspot.com/-GZDLpnxVCVA/UNdHC720U0I/AAAAAAAASxE/O_6BC1URwLk/s400/PC235321.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7635-ciastotoffi-pod-%C5%9Bnie%C5%BCn%C4%85-pierzynk%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Agamama, apetycznie wyglada :thumbsup: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7635-ciastotoffi-pod-%C5%9Bnie%C5%BCn%C4%85-pierzynk%C4%85/#findComment-258321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Takiego ciasta jeszcze nie jadłam... :thumbsup: ale bomba kaloryczna.. :shock: Ago..bardzo apetycznie się prezentuje to ciacho :wink: i pewnie tak smakuje. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7635-ciastotoffi-pod-%C5%9Bnie%C5%BCn%C4%85-pierzynk%C4%85/#findComment-258342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Grudnia 2012 [Ciasto]Toffi pod śnieżną pierzynką Agamama, sama nazwa powala z nóg , nawet nie chcę myśleć jak smakuje :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7635-ciastotoffi-pod-%C5%9Bnie%C5%BCn%C4%85-pierzynk%C4%85/#findComment-258347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agamama Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Grudnia 2012 A kto by tam liczył kalorie w Święta :grin: :grin: Smakuje cudownie i ma wbrew pozorom fajną, lekką konsystencję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7635-ciastotoffi-pod-%C5%9Bnie%C5%BCn%C4%85-pierzynk%C4%85/#findComment-258350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Grudnia 2012 A kto by tam liczył kalorie w ŚwiętaTeż wyznaję tę zasadę :lol: Smakuje cudownienie wątpię :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7635-ciastotoffi-pod-%C5%9Bnie%C5%BCn%C4%85-pierzynk%C4%85/#findComment-258381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Grudnia 2012 Agamama, Agnieszko na spływ kajakowy koniecznie zabieramy piekarnik :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7635-ciastotoffi-pod-%C5%9Bnie%C5%BCn%C4%85-pierzynk%C4%85/#findComment-258407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agamama Opublikowano 24 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Grudnia 2012 I dużą lodówkę :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7635-ciastotoffi-pod-%C5%9Bnie%C5%BCn%C4%85-pierzynk%C4%85/#findComment-258418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.