Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Poczekaj na Antozara. Mieszka najbliżej źródła, bo w Bretanii. Jest bardzo chętny do pomocy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7670-le-roule/#findComment-259793
Udostępnij na innych stronach

czy da sie to zrobic w domu i czy ktos wie jak sie do tego zabrac

Jest to ser twarogowo-podpuszczkowy o podwyższonej zawartosci tłuszczu (śmietankowy). Do mleka dodaje się słodką śmietankę, zakwas mezofilny i podpuszczkę w ilości przewidzianej dla delikatnego skrzepu i taki surowiec poddaje się obróbce.

Roladę z różnymi smakami uzyskuje się standardowo, dodając dodatki i zawijając całość.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7670-le-roule/#findComment-259807
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłam podróbkę z zurawiną

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8843&postdays=0&postorder=asc&start=15

Ser kozi kwasowo,podpuszczkowy,ale bez dodatku słodkiej smietanki,bo skąd? Moje mleko dość tłuste,wiec wyszło mi coś takiego,smakowało,a dla mnie to wazne. :lol:

Mozna z wierzchu także otoczyć żurawiną.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7670-le-roule/#findComment-259836
Udostępnij na innych stronach

Ela, zwijalas ser razem z folia?

 

z kroeirgo pewnie nie bedzie taki jak z koziego

 

rozumiem ze mleko, kefir do zakwaszenia + slodka smietana i podpuszczka na koniec do tego

 

ale zakwaszenie i slodka smietana ? dobrze to rozumiem ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7670-le-roule/#findComment-259837
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

http://img833.imageshack.us/img833/3682/dsc04519d.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img59.imageshack.us/img59/6700/dsc04521ho.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

no i zrobilem

 

najwiekszym problemem bylo zawiniecie w rolade, ser byl zbyt kruchy, ale kiedy noc spedzil w lodowce ladnie "zwiazal"

 

smakuje rewelacyjnie choc moze nie do konca tak wyglada

 

niestety moglo by byc wiecej zurawiny, jednak dodalem cala ktora akurat mialem

 

w smaku - kozi oczyiwscie - nie jest suchy, a wlasciwie dosc mokry, lecz nie tak smietankowy jak ten sklepowy

 

z 5 ltr mleka koziego wyszlo mi 1,16 kg - gotowego wyrobu w tym ok 120g zurawiny

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7670-le-roule/#findComment-277180
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Właśnie w necie znalalam sklad,  może pomoże :) Skład: pasteryzowane mleko krowie, śmietanka, cukier, żurawina (3,4%), dekstroza, skrobia, błonnik roślinny koncentrat żurawinowy, olej słonecznikowy, kwas sorbowy, kwas cytrynowy, enzymy mleczne, naturalny extrakt rozmarynu.

55% tłuszczu w suchej masie
kcal 294 w 100 g

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7670-le-roule/#findComment-437837
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.