Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 109
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/3/#findComment-277905

Święta białej kiełbaski się zbliżają wielkimi krokami to i kiełbaskę zrobić pora

Biała gotowa do parzenia - w ilości większej niż dla mnie ale torcik kiełbasiany prezentuje się smakowicie :)

A tak wygląda parzona - kolorek szary (jak Wszyscy polecają )

Nie mam pojęcia czemu na fotce kiełbasa wygląda na różową - jak bym dał peklosoli - czego dać nie mogłem bo nie daje się do białej.

Możliwe, że za krótko parzona i dla tego taki kolorek - parzyłem 20 min w temp. 75* - tak krótko bo przed każdym podaniem na stół będzie powtórnie parzona dla tego pozwoliłem sobie na skrócenie procesu parzenia

reszta wyrobów będzie pokazywana sukcesywnie

Pozdrawiam cieplutko

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/3/#findComment-278302

Biała gotowa do parzenia - w ilości większej niż dla mnie ale torcik kiełbasiany prezentuje się smakowicie

artur, zupełnie jak moja :) he he :)

Fajny torcik :) Aż zgłodniałem....

Co do parzenia, to "na stół" parzę ok 40 minut w temp 68-72 st...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/3/#findComment-278334

tak krótko bo przed każdym podaniem na stół będzie powtórnie parzona dla tego pozwoliłem sobie na skrócenie procesu parzenia

Dlatego lepiej zamrozić surową i potem tylko odmrażasz i raz parzysz... u mnie parzenie podobnie jak u Pokemona....

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/3/#findComment-278336

Właśnie poczyniłem próby organo-leptyczno-smakowe REWELACJA cud miód i maliny :)

Czy ktoś mi możne powiedzieć jak szanujący się obywatel może jeść kiełbasę białą z marketu ?? Zrobienie samemu nie wymaga wielkiej filozofii ani super sprzętu a smak .....

Poezja niebo w gębie :)

Dziś wędzenie szynek i kiełbasy "Chłopskiej" - 3-cie podejście do szynek i 2-gie do kiełbasy

Szynki wędziłem 1 raz 1godz. obsuszanie i 2 godz w zimnym dymie, na drugi dzień coś koło 3 godz w zimnym dymie a dziś dowędzenie i chyba podpieczenie w gorącym dymie.

Kiełbaski już były obsuszane 1godz i w zimnym dymie siedziały 2 godz - dziś dowędzanie i podpiekanie części w zimnym dymie a część do parzenia

Doszedłem to takiej konkluzji Naszą Stronę można

"pokochać" -za co ?? Podaje w jak najbardziej przystępnej formie sposób na zrobienie dobrego smacznego i co najważniejsze zdrowego jedzenia co się równa strasznemu permanentnemu brakowi czasu. Co by nie powiedzieć to by smacznie jeść trzeba troszkę się napracować.

Ludzie jacy tu są, są pomocni i nieocenieni w poradach

"znienawidzić" - za brak czasu na odpoczynek i uświadomienie jakie g... no sie jadło i czym się karmiło rodzinę. :sad:

Pozdrawiam cieplutko

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/3/#findComment-278360

Dziś jest troszkę czasu to wstawię fotki tego co na stole zagościło

Szyneczka wędzona i pieczona w dymie, obok kiełbaski wędzonej i podpiekanej w dymie

Szynka bez parzenia wygląda jak polędwica łososiowa - tylko jak pokroić mięsko tak cieniutko jak sklepowe

Zbliżenie na kiełbasę i przekrój

Jeszcze znalazło się miejsce na szyneczkę wędzoną i parzoną

Pozdrawiam cieplutko

Ja życzę jak najlepiej

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/3/#findComment-278649

Artur Dor, widzę, że zaprzyjaźniłeś się z trybem M :) :clap:

za wyroby też :clap:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/3/#findComment-278669

• 8 miesięcy temu...

Dawno nic to się nie działo.

Wstawię jakieś fotki bo jeszcze będzie, że nic nie robię

Szynki, karkówki i boczki peklowane wg. tabeli na 5 dni z nastrzykiem.

W piątek późnym wieczorem wyjęte z zalewy. płukane w wodzie bieżącej i do obciekania w piwnicy.

Sobota świtkiem rankiem koło południa rozpaliłem ognisko pod "WuCetem" albo "Kibelkiem" jak to mówi moja LP i po 30 min temp. była odpowiednia do pakowania zawartości. Temperatura oscylowała w granicach 45 - 55 *C sprawdzanie co 30 min i tyle mojej kontroli.

Fotki już gotowych bo w trakcie jakoś nie było czasu

post-54601-0-37772400-1387790221_thumb.jpg

i jeszcze w przekroju

post-54601-0-48774900-1387790246_thumb.jpg

Generalnie w smaku jak to swojskie czyli genialne.

Pozdrawiam cieplutko

Ja życzę jak najlepiej

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/3/#findComment-322412

Wczoraj doszedł mi obowiązek zrobienia bigosu a tu w domu brak kiełbasy :(

No to na szybko LP kupiła szynkę 2,7kg (najładniejsza z tego co zostało na półkach), w domu miałem podgardle 1,4kg, flaki były to do roboty. Ilośc może do bigosu za duża, ale z mojej wiedzy śmiem twierdzić, że reszta się nie zepsuję.

Mięsa wagowo poniżej 4kg, peklosól 7g/kg, soli 10g/kg, pieprz 3g/kg, majeranek -całe opakowanie, czosnek 2 główki, - czyli bazowałem na pobiedziskiej. Dziś w jelita i osadzanie do rana

post-54601-0-84170200-1387833569_thumb.jpg

Dostałem 2 karpie - ponadnormatywne - i padło, że wędzenie.

wypatroszone, łby zostawiłem by zaczepić sznurkiem za nie; natarłem tylko solą w ilości średniej garści na całą rybę (4 łyżeczki małe- wiem, ze to mało ścisłe dane ale tak jakoś wyszło) jutro rano wymyje z soli, osuszę ręcznikami i natrę pieprzem i czosnkiem granulowanym - też z ręki

foki karpi jutro bo dziś to tylko wypatroszone i zasolone - a jutro komplecik poleci :)

Pozdrawiam cieplutko

Ja życzę jak najlepiej

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/3/#findComment-322544

Wczoraj doszedł mi obowiązek zrobienia bigosu

Artur .. toż to sama przyjemność :D osobiście gotuję bigos przez trzy kolejne dni ... więc jak tak zrobisz to na święta zdążysz :)

mam nadzieję że nie cała ta kiełbaska do bigosu ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/3/#findComment-322552

Ja robię bigos już od czwartku , właśnie kolejny raz go grzeje  :laugh:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/3/#findComment-322565

W sobotę zacząłem gotować bigos to na pojutrze będzie extra. Gotuje i na balkon i znowu gotuję i tak w kółko. Z mięsa tylko dodałem boczek wędzony (oczywiście, że nie sklepowy :laugh: ) jutro dodam świeżą kiełbaskę i gotowanie a  w środę na stół :)

Pozdrawiam cieplutko

Ja życzę jak najlepiej

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/3/#findComment-322568

No i wczoraj kiełbaska do bigosu uwędzona a do fotki  karp się jeszcze przymierzył

Kiełbasa wędzona nie parzona

post-54601-0-24122600-1387962361_thumb.jpg

parzyłem tylko 1 kawałeczek do spróbowania - po północy było i nie chciałem się kusić na większe jedzenie tak późno

post-54601-0-77968600-1387962376_thumb.jpg

Kapik zdziwił się jak wyszedł z wędzarki i został ustawiony do fotki a jego zdziwienie było ...........

post-54601-0-20850000-1387962459_thumb.jpg

i jeszce jedna fotka

post-54601-0-33337200-1387962497_thumb.jpg

Córka na widok karpia zapytała się co to za potworny stwór :)

Pozdrawiam cieplutko

Ja życzę jak najlepiej

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/3/#findComment-322686

Na wzór Pisa zrobiłem pomiar drewna - rozpalenie i 4godz wędzenia w temp. 50*C

do rozpalenia

post-54601-0-80931800-1387968178_thumb.jpg

i palenia właściwego

post-54601-0-06755100-1387968234_thumb.jpg

taka ilość jest wystarczająca - bez opiekania oczywiście.

Pozdrawiam cieplutko

Ja życzę jak najlepiej

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/3/#findComment-322698

Na wzór Pisa zrobiłem pomiar drewna - rozpalenie i 4godz wędzenia w temp. 50*C

Ja podchodzę do tego troszkę inaczej .  Czy wszystko można przeliczyć na pieniądze . :D     Ja mam z robienia własnych wyrobów wielką frajdę , zadowolenie i satysfakcję .  To również w pewnym sensie hobby .  Hobby  jednak  z płaszczyzny materialnej  zawsze kosztuje  .   Radość z tego jednak ogromna . 

Pozdrawiam Świątecznie

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/3/#findComment-322705

Andrzeju nie podaje kosztów drewna a ilość.

Ilość jako ciekawostkę i sprawność urządzenia - mimo, że moje już widzę jest to lekkiej modernizacji.

Nawet jak bym chciał wycenić drewno to nie wiem jak - grusza, śliwa, jabłoń - zdobyczna, bóg, grab podprowadzone z drewutni domowej do kominka - też nie wiem jaki koszt - może kilka szczap mniej do ogrzewania domu.

Czasu własnego nie da się wyliczyć - policzyć roboczo godziny jako stratę czy czas na powietrzu z piwkiem jako zysk :tongue:  - dla tego tu trudno mówić o kosztach hobby - przy takim hobby to raczej mówimy o zyskach :laugh:

Ostatnio przeliczałem to same zyski z takie zajęcia - prosta sprawa koszt szynki 14PLN/kg - dajesz do wody z peklosolą za kilka dni bierzesz piwko albo książkę spotykasz się z kolegami i po jakimś czasie już masz szyneczkę za którą w sklepie trzeba by zapłacić ponad 20PLN/kg. 6zł na kg zarobku.

No to powiem, że takie straty to sama przyjemność.

Tylko proszę nie wyliczaj mi tego in minus bo ja takiej  wyliczanki się trzymam i z tym mi dobrze ;):D

Moja LP też jest święcie przekonana, że to co robię jest i zdrowe i oszczędnościowe i ukaja moje nerwy na podwórku - nie licząc że na dworze zawsze się jakieś porządki porobi = czysto na podwórku  - -jak by nie patrzył same plusy

Pozdrawiam cieplutko

Ja życzę jak najlepiej

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/3/#findComment-322708

Tylko proszę nie wyliczaj mi tego in minus bo ja takiej wyliczanki się trzymam i z tym mi dobrze ;):D

Artur Dor .   :D   Wyszło to tak jakoś niezręcznie bo zacytowałem akurat Twój post  .  Nie miałem zamiaru nic Tobie  ani innym  wyliczać . :D   Jednak jak się coś mierzy i waży to do policzenia tylko krok  . :D :D

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/3/#findComment-322741

Andrzeju ja tylko odniosłem się do Twojego wpisu - przedstawiłem moje podejście do hobby wędzarniczego i własnych wyrobów - wyliczyłem, że jak bym nie liczył jestem na PLUS -

--zdrowie

a) psychiczne - z dala od zgiełku przy łonie natury

b) fizyczne - rąbanie drewna do wędzarni, bieganie po dworze (bu zobaczyć jak się wędzi), bieganie do sklepu (księgarni) po książki

c) psychofizyczne - odreagowanie całego kontaktu z tym złym światem poprzez przebywanie na łonie natury

--kasa - jak by ni liczyć na plus, mimo że czasami na minus :tongue:

Dla tego ważne bym tych wyliczeń się trzymał bo pomagają mi w uzyskaniu dobrego samopoczucia :)

ps. Ni mam nic przeciw wyliczaniu - dla tego tak ściśle trzymam się przepisów - bo wyliczanki to dobra rzecz byle z umiarem.

Święta to miły czas dla duszy - co nie na wędzisz i ile nie nagotujesz to rodzinie smakuje - a to duszę raduje :D

Pozdrawiam cieplutko

Ja życzę jak najlepiej

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/3/#findComment-322775

-kasa - jak by ni liczyć na plus, mimo że czasami na minus

A ja sie nie zgodze, bo teraz policz ile kosztowalyby ciebie wizyty lekarskie jak zaczniesz chorowac, ile leki jak bedziesz je ciagle kupowac, bo  jedzac nieswoje trujesz sie  a pozniej lekarz kaze nastepna chemie brac aby zagoic to co wczesniejsza chemia zrobila.  NAdal jestes na plusie nawet z wydawaniem kasy  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/3/#findComment-322793

Aniu i dla tego jestem w 100% pewien, że własne wędzenie czy jako hobby czy jako oszczędność jest super oszczędne w każdej mierze :)

Pozdrawiam cieplutko

Ja życzę jak najlepiej

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/3/#findComment-322795

• 1 miesiąc temu...

Coś mnie wczoraj wzięło by dzieciakom ugotować na śniadanie parówki - w lodówce nie ma do sklepu nie pójdę bo lenistwo.

Co tu począć.

Przełamałem się i wybrałem do sklepu i biorę opakowanie z parówkami (nie te najtańsze) i czytam .............

O w mordę a czemu ja mam truć dzieciaki MOMem czy innymi E i pochodnymi.

Pomyślałem po głowie się podrapałem i przypomniałem sobie przepis na parówki; no zmiana kierunku i wycieczka na dział mięsny.

Zakupiłem 0,4kg podgardla, 1,7kg łopatki (ładniutka taka) i do domu - parówki niech kupują inni. Taka szokująca ilość ponieważ pierwszy raz będę robił parówki i nie mam pojęcia co moje pociechy powiedzą na taką odmianę.

Wybór przepisu - to było najtrudniejsze. Poczytałem wszystkie i doszedłem do wniosku, że są podobne z drobnymi różnicami - zrobiłem wg. Dziadka - zapeklowane, przyprawione i do lodówki

Niedziela Rano

To co zrobiłem to jakieś parówko-serdelki - brak osłonek parówkowych to w kiełbasiane jelita poszło --  ale co tam.

Mielone na sitku 2mm trzy razy i następnie w robocie na nożach do siekania, posiekane :

post-54601-0-05262000-1390741501_thumb.jpg

Nadziewanie, poskręcane w parki i wyszło  tak:

post-54601-0-98056700-1390741596_thumb.jpg

Jak już nadziane to na patyka i za jakieś 2 godz. do wędzarki.

Piękny plan i rozplanowany czasowo, normalnie mistrz logistyki, ale moja LP potrafi  idealne plany zniweczyć i obrócić w perzynę.

2 paróweczki zamiast do wędzenia to do gara poleciła mi włożyć. Tak też uczyniłem i po wyjęciu nagle nie wiem jakim cudem znikły - i już wyczułem by nie rozpalać bo nie będzie do czego.

Polecenie służbowe brzmiało - TYLKO parzenie, żadnego wędzenia i bez gadania.

No to parzenie i fotki jak to wygląda

post-54601-0-87311000-1390742529_thumb.jpg

Pozdrawiam cieplutko

Ja życzę jak najlepiej

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/3/#findComment-329472

fotki jak to wygląda

Artur a jak wrażenia smakowe.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7693-w%C4%99dzenie-i-nie-tylko-wg-artur-dor/page/3/#findComment-329477