Maxell Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Powoli będe wklejał tutaj receptury z lat 50-tych i 60-tych na pieczywa z różnych regionów Polski. Będą to: 1. Pieczywo żytnie: - chleb żytni razowy, - chleb żytni razowiec, - chleb żytni sitkowy, - chleb żytni pytalowy, - chleb żytni lubelski, - chleb żytni starogardzki. 2. Pieczywo pszenno-żytnie: - chleb nałęczowski, - chleb sandomierski, - chleb łęczycki, - chleb zakopiański. 3. Pieczywo pszenne zwykłe: - chleb pszenny, - chleb pszenny "lecytal", - bułki grahamki, - chały smarowane jajkiem, - chały posypane makiem, - bułki szwedki, - bułki solanki, - bułki z kminkiem, - drobne pieczywo pszenne zwykłe (montowe, poznańskie, parki, paryskie, krakowskie). 4. Pieczywo pszenne wyborowe: - bułki warszawianki, rogale, obarzanki, małgorzatki i inne, bułki maślane, , rogale kruche, chały zdobne, obarzanki - bajgle. Na początek, aby się Państwo zorientowali jak wygląda taka receptura, wrzucam: Chleb zakopiański. Do wypieku używa się mąki pszennej typ 580 i mąki żytniej typ 800. Ciasto prowadzone jest na drożdżach. Wypiekany jest bezpośrednio na trzonie (szczegóły przygotowania cista i przebiegu procesu pieczenia podam w odrębnym dziale). Nadaje mu się kształt okrągłych bochenków, o ciężarze 0,5 (wydajność 135). Zestaw surowcowy: - mąka pszenna typ 580 - 50,0 kg - maka żytnia typ 800 - 55,0 kg - drożdże - 1,0 - 1,5 kg - mleko kwaśne lub maślanka - 40,0 l - sól - 1,2 - 1,5 kg poza tym: kminek, czarnuszka, otreby lub mączka ziemniaczana superior (tab.). Charakterystyczną cechą chleba zakopiańskiego jest wygląd górnej skórki, odznaczającej się wygiętymi pęknięciami: Pęknięcia te spowodowane są dodatkiem kwaśnego mleka lub kwaśnej maślanki, który to dodatek przyczynia się do wzmożonej fermentacji, a efektem jej są rozerwania powierzchniowe. Chleb zakopiański odznacza się bardzo cennymi włsnościami smakowo-zapachowymi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7701-receptury-na-pieczywo-z-1961-r/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Czekam z niecierpliwością Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7701-receptury-na-pieczywo-z-1961-r/#findComment-260757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Receptury pochodzą z super książki: wydanej w 1961 roku i liczącej sobie ok. 500 stron. Książka rozwiązuje m.in. zagadkę rozpatrywaną w temacie Mąka, a sprawa polska. Bardzo dużo miejsca poświęcono na opis procesów związanych z pieczniem chleba itp. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7701-receptury-na-pieczywo-z-1961-r/#findComment-260778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agcbn Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Marca 2013 Wielkie dzieki juz sie niemoge doczekac wyprobowac kilka przepisow.Ksiazka wyglada bardzo zachecajaco - moze udaloby Ci sie wrzucic ja na chomika bo raczej nie ma szans kupic jej gdziekolwiek niestety..pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7701-receptury-na-pieczywo-z-1961-r/#findComment-274012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Marca 2013 Super To czekamy. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7701-receptury-na-pieczywo-z-1961-r/#findComment-274024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Powoli będe wklejał tutaj receptury z lat 50-tych i 60-tych na pieczywa z różnych regionów Polski. ... Ponad dwa lata później... Mirku jeśli temat nie umarł... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7701-receptury-na-pieczywo-z-1961-r/#findComment-422541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Maja 2015 Z tematami, które można było pobrać sobie do niedawna z naszego konta na Rapidzie, nie bardzo się spieszymy. Aktualnie OCR-y materiałów robię sam (poza projektem RYBY, w którym współpracuję z Kolegą lesniakiem), a ile czasu to zajmuje wiedzą tylko Ci, którzy to robili. Poza tym, dużo czasu pochłania zdobywanie dobrego materiału.Wracając do sprawy - w wolnej chwili będę ten temat uzupełniał. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7701-receptury-na-pieczywo-z-1961-r/#findComment-422716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Maja 2015 Doceniam poświęcenie tylko widząc Twoje coraz to nowsze "projekty" a tu zastój myślałem, że temat został zaniechany. Ok, dzięki, wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7701-receptury-na-pieczywo-z-1961-r/#findComment-423109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Maja 2015 Praca idzie wielofrontowo. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7701-receptury-na-pieczywo-z-1961-r/#findComment-423157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
destro Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 kurcze, pamiętam te książkę z zawodówki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7701-receptury-na-pieczywo-z-1961-r/#findComment-437481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinel Opublikowano 13 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Czerwca 2018 Może jeszcze ktoś ma tą książkę? Potrzebowałbym klasyczny przepis na chleb sitkowy najlepiej z jakiejś przedwojennej książki ale i ten byłby super.Do wypieku specjalnie kupiłem bezpośrednio w młynie mąkę sitkową ale jak na razie znalezione przeze mnie przepisy w internecie są do niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7701-receptury-na-pieczywo-z-1961-r/#findComment-600094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.