Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Renesi ciasta wszelakie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#1 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 07 sty 2013 - 00:19

Spis treści

 

Ciasto śliwka i morela w czekoladzie z kremem cappuccino

 

Czekolada plastyczna - masa do robienia ozdób i obkładania ciast

 

Kremówka

 

Pain de Campagne pszenny chleb francuski

 

Focaccia

 

Mazurek orzechowy

 

Pandoro di Verona

 

Słodka fantazja na upalne dni


Użytkownik abratek edytował ten post 15 lis 2013 - 22:21


#2 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 08 sty 2013 - 20:25

Ciasto śliwka i morela w czekoladzie z kremem cappuccino

 

6ee4c47b62daf98fmed.jpg
Ciasto I
5 jajek
1 szkl.cukru
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki wody
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody

Ciasto II
5 białek
3/4 szk. cukru
200g wiórek kokosowych
sok z 1cytryny
1 łyżeczka maki ziemniaczanej

Masa
5 żółtek
2 szk. mleka
0,5 szk. cukru
2 łyżki mąki pszennej
2łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
5 łyżek kawy cappuccino
1 kostka masła

Dodatkowo
śliwki kalifornijskie , morele suszone , czekolada

Ciasto I
Białka ubić dodać cukier i stopniowo po 1 żółtku do ubitej masy dodać olej , wodę , mąkę ,sodę , kakao Upiec ciasto

Ciasto II
Ubić pianę z białek dodać cukier ubijać do rozpuszczenia cukru następnie dodać cytrynę mąkę , wiórki kokosowe Upiec ciasto

Masa I
Z mąki kawy cappuccino cukru waniliowego i mleka ugotować budyń wystudzić

Masa II
Żółtka i cukier ubijać w kąpieli wodnej ma wyjść gęsta masa

Masło utrzeć Do utartego masła dodawać na przemian masę I i II
Krem ten jest lekki dzięki ubitym żółtkom nie za słodki

Przekładanie
Ciasto kakaowe +krem+ciasto kokosowe +krem +śliwki i morele namoczone w gorącej wodzie + polewa czekoladowa Odstawić do lodówki na kilka godzin A potem filiżanka kawy i ciasto


eaf011f4b8374911med.jpg
Jest to jedno z lepszych ciast jakie jadłam


Użytkownik abratek edytował ten post 15 lis 2013 - 22:05


#3 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 21 sty 2013 - 12:45

Czekolada plastyczna - masa do robienia ozdób i obkładania ciast

Czekolada plastyczna
200 g czekolady dobrej jakości
74g syropu kukurydzianego lub miodu
Czekoladę rozpuścić i dodać miód lub syrop kukurydziany składniki dobrze połączyć .Rozsmarować na papierze i przykryć papierem nie może to byc papier do pieczenia musi to być papier który wchłonie nadmiar tłuszczu np tak zwany śniadaniowy Tak przygotowaną mase zostawiamy w lodówce do następnego dnia z doświadczenia wiem że masa jest już gotowa do pracy po 3 godzinach Później ugniatamy w rekach tak jak modelinę i robimy różne cudeńka c2e35435d86b871cmed.jpg cb057781d6410048med.jpg
Masa ta nie klei sie do rak podczas obróbki ,nie rozpuszcza się na masach maślanych i śmietanowych i jest zjadliwa dla tych którzy lubią czekolade


Użytkownik abratek edytował ten post 15 lis 2013 - 22:07


#4 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 21 sty 2013 - 14:08

Dzięki wam piekę chlebek i bułeczki A oto efekt mojej pracy

 

b896eebac82754e3med.jpg bd4ec62b03b8a5f9med.jpg 928bdf17444aa4bbmed.jpg 4a1245509f1a1819med.jpg d415cfb863edd57dmed.jpg 50f63a983a76d295med.jpg


Użytkownik abratek edytował ten post 15 lis 2013 - 22:09


#5 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 02 lut 2013 - 09:14

Kremówka

 

kto się jej oprze? ja nie potrafię....

 

1b188c66d8760311med.jpg


ciasto
mąka 250g
masło 225g
śmietana 100g
1 jako
2 żółtka
szczypta soli

Masło dobrze zmarznięte trzemy na tarce podsypując mąką to ważne by w miarę możliwości obsypać każdy kawałeczek masła mąką Jajka mieszamy ze śmietaną i odrobiną soli Mąkę z masłem rozkładamy na stolnicy , równomiernie polewamy mieszanką jajek i śmietany , szybko składamy ciasto w jedną całość , nie zagniatamy , nie dopuszczamy do zagrzania masła Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin w moim przypadku na całą noc . Rozgrzewamy piekarnik do 180 c , ciasto wałkujemy składamy na trzy i jeszcze raz wałkujemy i układamy do dużej blasze lub 2 mniejszych Ja ciasto wkładam na dużą blachę z piekarnika , potem go dzielę na dwie połowy Pieczemy do momętu aż ciasto będzie miało złoty kolor
Nie jest to ciasto francuskie ale również się rozwarstwia , robi go się szybciej i prościej

Krem

budyń
śmietana kremówka

Gotujemy budyń Możemy kupić krem na karpatkę bądź zwykły budyń lub zrobić go samemu pamiętajmy by budyń osłodzić Śmietanę ubijamy , wystudzamy budyń i mieszamy ze śmietaną w następujący sposób łyżka budyniu łyżka śmietany miksujemy i tak do wyczerpania składników
Moje uwagi
1 ciasto do tarcia i wałkowania musi być dobrze schłodzone
2 budyń gotujemy dość gęsty gdyby okazało się ze krem jest za rzadki możemy dodać żelatynę

Ciasto jest warte wypróbowania również do innych dań typu paszteciki lub innych mięsnych czy warzywnych dań Możemy go mrozić

Smacznego


Użytkownik abratek edytował ten post 15 lis 2013 - 22:10


#6 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4972 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 02 lut 2013 - 10:08

renesi, znam to ciasto. Wspaniale sie robi. Moge tobie podpowiedziec, ze jesli je pieczesz, to gorna warstwe jeszcze przed pieczeniem pokroj na porcje, ale tak jakby nie dokonca. Wtedy po nalozeniu ( ulozeniu ciasta) bedzie Tobie latwo je pokroic, bo inaczej to sie krem sciska i bokami lubi uciec.
Ale To prawda, pycha ciasto. :thumbsup: :clap: :clap:
A ja czasami do pie;a miesnego to ciasto robie.

#7 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 02 lut 2013 - 10:28

Annam wiem o tym do ciasta francuskiego tak robię to tego jeżeli mamy tępy krem wystarczy ostry nóż Mój krem tym razem nie był tępy i powinnam tak zrobić jak mówisz ale nie zrobiłom bo mi się nie chciało zato potem musiałam się trochę napracować by go pokroić
Annam bardzo cenna uwago dziękuję za jej dodanie

#8 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 04 lut 2013 - 18:13

Czekolada nazwana napojem bogów liczy 3tys. lat od 200 lat jemy ją w postaci twardej Majowie jako pierwsi poznali jej smak i po dzień dzisiejszy rozkoszujemy się jej smakiem Potrawy z dodatkiem czekolady stają się wykwintne i kuszące
Długo nie mogłam wymyślić jaki tart zrobić córce miał być nieczasochłonny i niepracochłonny z pomocą przyszła niezastąpiona czekolada Dołączona grafika Dołączona grafika

#9 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 04 lut 2013 - 20:05

torcik super, przepis można prosić? i jak zrobiłaś tego wiatka na górze?

#10 gatita

gatita

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 391 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 05 lut 2013 - 08:47

Reniu, Ty czekoladowa mistrzyni jesteś :clap:.
A przy okazji, z jakiego przepisu robiłaś te chlebki powyżej ? Sądząc po strukurze są na zakwasie ?

#11 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 05 lut 2013 - 09:03

Żadna ze mnie mistrzyni przedstawię fotorelacje jak to zrobiłam i sama Gatita zobaczysz że jest to bajecznie proste Chlebek piekę na zakwasie z tego przepisu
https://wedlinydomow...wasie&start=345 Czasem coś pokombinuję z rodzajami mąk i dodatkami Zakwas mój ma 2 miesiące , piekę chlebek raz w tygodniu , więc zakwas jest regularnie dokarmiany
Madlinka postaram się dziś wstawić przepis łącznie z fotorelacją jak zrobić czekoladowe ozdoby

#12 gatita

gatita

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 391 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 05 lut 2013 - 10:00

Reniu, dzięki, lecę przestudiować. Też piekę chleb na zakwasie, ale coś mi siada troszkę. Może coś robię źle, albo to kwestia pieczenia w maszynie. Już zakupiłam silikonowe foremki.

#13 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 05 lut 2013 - 10:24

gatita, siadanie chleba może być spowodowane przegarowaniem ciasta czyli przerośnięcia , trzeba wyczuć odpowiedni moment w którym włożymy ciasto do piekarnika Swoje chleby piekę w formach do ciast albo na blaszce z piekarnika Ciasto godzine rośnie potem go przebijam , odpowietrzam formuje bochenki jedne trafiają do blaszek a drugie do durszlaka wyłożonego ściereczka posypaną mąką Zawijam ciasto w kulę kładę do durszlaka miejsce zawinięcia ma być na górze jak wyrośnie przekładam no blaszkę tak by miejsce zawinięcia było pod spodem i mam okrągły bochen chleba

#14 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 06 lut 2013 - 21:28

Madlinka postaram się dziś wstawić przepis łącznie z fotorelacją jak zrobić czekoladowe ozdoby

dziękuję będę czekać, no faktycznie radzisz sobie z czekoladą, już sobie spisałam przepis na tą czekoladę plastyczną i na pewno go kiedyś wykorzystam, chociaż z moim talentem plastycznym, to wyjdą mi pewnie jakieś niekształtki :D

#15 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 11 lut 2013 - 13:03

Ok znalazłam trochę czasu więc coś niecoś napiszę
Krem do do tortu zazwyczaj robię taki

Krem
1 czekolada biała lub mleczna kiedy ma być masa ciemna
200g śmietany kremówki
1 kostka masła
budyń (2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru jak lubimy słodkie kremy możemy dać więcej cukru )

Czekoladę rozpuszczam w śmietanie na małym ogniu ciągle mieszając Bardzo zimną ubijam możemy dodać fix Masło miksuję dodaję zimny budyń po łyżce i na koniec ubitą śmietanę z czekoladą dodaję cytrynę alejki zapachowe wiórki kokosowe, owoce ewentualnie dosładzam cukrem pudrem


Ozdoby z czekolady

prosty koszyczek czekoladowy możemy zrobić wykorzystując np balona ,lód lub miseczkę owiniętą folią spożywczą Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
Balona myjemy, wycieramy , smarujemy olejem i oblewamy czekoladą mogą to być sople jakieś wzorki tu jest dowolność nie może to być zbyt cienka warstwa czekolady na 20 minut wkładam do zamrażarki bądz do lodówki do całkowitego stwardnienia czekolady Po wyjęciu z lodówki odczekam jakieś 10 minut w balonie robię malutką dziurkę i bardzo powoli spuszczam powietrze uginam balon bądz podważam nożem czekoladę w miejscach gdzie sie nie chce czekolada oderwać tam gdzie się odłamie później przyklejam Dołączona grafika Dołączona grafika

W misce zamrażam wodę bryłkę lody wyjmuję i na niej robię wzorki z czekolady czekolada bardzo szybko zastyga lód sie topi a nam zostaje czekoladowa miseczka Dołączona grafika Dołączona grafika
Miseczkę obkładam folią spożywczą kiedy czekolada stwardnieje wyjmuję miseczkę odrywam folię i mam czekoladową miseczkę Dołączona grafika

Kwiatek z czekolady

Dołączona grafika Dołączona grafika http://images10.foto...a10ecf237cm.jpg http://images10.foto...f972c299d7m.jpg czekoladę wykładam na pergamin przykrywam pergaminem i palcem nadaję kształt płatka odklejam od siebie 2 arkusze papieru i mam na dwóch arkuszach płatki , które układam np na wałku wcelu ich wywinięcia lub zastawiam górny papier w tedy będzie trzeba cieniej rozprowadzić czekoladę i zwjiam w tubę będzie to środek kwiatka i wkładam do lodówki Po zastygnieci czekolady odrywam płatki i układam kwiatka http://images10.foto...eb0c63703dm.jpg http://images10.foto...688ab945e1m.jpg http://images10.foto...6b2701edc9m.jpg http://images10.foto...d2f5bd0a24m.jpg http://images10.foto...9662bb3da7m.jpg http://images10.foto...354b5f61ecm.jpg http://images10.foto...ed32b38429m.jpg na falię wykładam czekoladę układam pierwszy rząd płatków znowu czekolada i kolejny rząd płatków wkładam do lodówki kiedy zastygnie mamy kwiatka Listki możemy zrobić smarując liścia np róży czekoladą
Folię bąbelkową smarujemy białą czekoladą po jej zastygnięciu nakładamy ciemną czekoladę i wyjdzie nam coś takiego http://images10.foto...13519e29d2m.jpg http://images10.foto...9dc9e3f994m.jpg

Zabawa z czekoladą jest bardzo przyjemna i smaczna Dekoracje z czekolady nie są trudne do zrobienia
Czekoladę rozpuszczamy na parze dość wolna ciągle mieszając bądź w mikrofali ale trzeba uważać by jej nie przegrzać

#16 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6407 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 11 lut 2013 - 15:18

Ok znalazłam trochę czasu więc coś niecoś napiszę


Reniu nie tylko napisałaś ale i pokazałaś jak się robi te cudeńka.. :wink: :clap:
Jejku .. człowiek się całe życie uczy :wink: :smile:

#17 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 11 lut 2013 - 15:29

@halusia@, Trudno jest to opisać bez pokazania Dokładnie człowiek całe życie się uczy :grin:

#18 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 19 lut 2013 - 09:02

Pain de Campagne pszenny chleb francuski

pierwszy dzien. godz. 10.oo
1 łyżka zakwasu
30 ml wody zimnej
60g maki pszennej chlebowej
Wymieszać zakwas z woda, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Przykryć folia i odstawić w temp pokojowej do przefermentowania. Powinno podwoić swoja objętość.


godz. 17.oo

100 ml letniej wody
200g maki pszennej
Ciasto rozmieszać z woda, dodac mąkę i chwile wyrabiać . Odstawić temp. ok. 24st C. Powinno przyrosnąć, co najmniej drugie tyle

godz. 23.oo

180ml zimnej wody
350g maki
Do ciast dodać wodę i stopniowo zagniatać z mąką. Wyrabiać ok.10 minut. Przykryć folia, odstawić w zimnie ok. 10.st C (piwnica, balkon)


drugi dzień godz. 8.oo

450ml wody o temp. ok. 40 st C.
800g maki
30g soli

Ciasto z dnia poprzedniego rozmieszać z woda. Dodać sól i stopniowo mąkę . Wyrabiać 10 min W przepisie nie ma drożdży ale ze wzgledu że moje ciasto bardzo mała przyrosło dodałam 25g drożdży . Ciasto zastawiamy w tem pokojowej na około 2,5 godziny W tym czasie 3 razy złożyłam ciasto czyli wykładam na blat formuje prostokąt i składam go na 3 Po tym czasie formujemy chlebek i zastawiamy w koszu do wyrośnięcia Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220c okało 35 min W celu wytworzenia pary która jest nie zbędna do upieczenia tego chleba wkładam do dół do piekarnika pare kostek lodu













47e1a96aba99df4bmed.jpg f1b6ac1e5de6f67bmed.jpg
Upiekłąm jeszcze chlebek Przemka 1978 c175d627a14a3a7bmed.jpg
Oraz chlebek Litewski z kminkiem z gotowej mieszanki mąk b7eb55291fbb75b8med.jpg


Użytkownik abratek edytował ten post 15 lis 2013 - 22:15


#19 gatita

gatita

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 391 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 19 lut 2013 - 10:36

Reniu :clap: :clap: . Cudne te Twoje chlebki ! Ja też poczyniłam moje kolejne, tym razem ładnie wyrosły, pochwalę się u siebie :smile:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4972 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 19 lut 2013 - 11:42

renesi, bardzo apetycze, jakby zapach dochodzil. :thumbsup: :clap:
" The Bread Bible " autor Christine Ingram ,czy to z tej ksiazki mialas przepis?
Znam te smak, bardzo dobry i smaczy, a tego litewskiego nigdy nie robilam.
Jeszcze raz :clap:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych