renesi Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Spis treści Ciasto śliwka i morela w czekoladzie z kremem cappuccino Czekolada plastyczna - masa do robienia ozdób i obkładania ciast Kremówka Pain de Campagne pszenny chleb francuski Focaccia Mazurek orzechowy Pandoro di Verona Słodka fantazja na upalne dni Edytowane 15 Listopada 2013 przez abratek Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Ciasto śliwka i morela w czekoladzie z kremem cappuccino Ciasto I5 jajek1 szkl.cukru1,5 szklanki mąki0,5 szklanki oleju0,5 szklanki wody2 łyżki kakao1 łyżeczka sodyCiasto II5 białek3/4 szk. cukru200g wiórek kokosowychsok z 1cytryny1 łyżeczka maki ziemniaczanejMasa5 żółtek2 szk. mleka0,5 szk. cukru2 łyżki mąki pszennej2łyżki mąki ziemniaczanej1 cukier waniliowy5 łyżek kawy cappuccino1 kostka masłaDodatkowośliwki kalifornijskie , morele suszone , czekoladaCiasto IBiałka ubić dodać cukier i stopniowo po 1 żółtku do ubitej masy dodać olej , wodę , mąkę ,sodę , kakao Upiec ciastoCiasto IIUbić pianę z białek dodać cukier ubijać do rozpuszczenia cukru następnie dodać cytrynę mąkę , wiórki kokosowe Upiec ciastoMasa IZ mąki kawy cappuccino cukru waniliowego i mleka ugotować budyń wystudzićMasa IIŻółtka i cukier ubijać w kąpieli wodnej ma wyjść gęsta masaMasło utrzeć Do utartego masła dodawać na przemian masę I i IIKrem ten jest lekki dzięki ubitym żółtkom nie za słodkiPrzekładanieCiasto kakaowe +krem+ciasto kokosowe +krem +śliwki i morele namoczone w gorącej wodzie + polewa czekoladowa Odstawić do lodówki na kilka godzin A potem filiżanka kawy i ciastoJest to jedno z lepszych ciast jakie jadłam Edytowane 15 Listopada 2013 przez abratek Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 21 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Stycznia 2013 (edytowane) Czekolada plastyczna - masa do robienia ozdób i obkładania ciastCzekolada plastyczna200 g czekolady dobrej jakości74g syropu kukurydzianego lub mioduCzekoladę rozpuścić i dodać miód lub syrop kukurydziany składniki dobrze połączyć .Rozsmarować na papierze i przykryć papierem nie może to byc papier do pieczenia musi to być papier który wchłonie nadmiar tłuszczu np tak zwany śniadaniowy Tak przygotowaną mase zostawiamy w lodówce do następnego dnia z doświadczenia wiem że masa jest już gotowa do pracy po 3 godzinach Później ugniatamy w rekach tak jak modelinę i robimy różne cudeńka Masa ta nie klei sie do rak podczas obróbki ,nie rozpuszcza się na masach maślanych i śmietanowych i jest zjadliwa dla tych którzy lubią czekolade Edytowane 15 Listopada 2013 przez abratek Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 21 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Stycznia 2013 (edytowane) Dzięki wam piekę chlebek i bułeczki A oto efekt mojej pracy Edytowane 15 Listopada 2013 przez abratek Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Lutego 2013 (edytowane) Kremówka kto się jej oprze? ja nie potrafię.... ciastomąka 250gmasło 225gśmietana 100g1 jako2 żółtkaszczypta soliMasło dobrze zmarznięte trzemy na tarce podsypując mąką to ważne by w miarę możliwości obsypać każdy kawałeczek masła mąką Jajka mieszamy ze śmietaną i odrobiną soli Mąkę z masłem rozkładamy na stolnicy , równomiernie polewamy mieszanką jajek i śmietany , szybko składamy ciasto w jedną całość , nie zagniatamy , nie dopuszczamy do zagrzania masła Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin w moim przypadku na całą noc . Rozgrzewamy piekarnik do 180 c , ciasto wałkujemy składamy na trzy i jeszcze raz wałkujemy i układamy do dużej blasze lub 2 mniejszych Ja ciasto wkładam na dużą blachę z piekarnika , potem go dzielę na dwie połowy Pieczemy do momętu aż ciasto będzie miało złoty kolorNie jest to ciasto francuskie ale również się rozwarstwia , robi go się szybciej i prościejKrembudyńśmietana kremówkaGotujemy budyń Możemy kupić krem na karpatkę bądź zwykły budyń lub zrobić go samemu pamiętajmy by budyń osłodzić Śmietanę ubijamy , wystudzamy budyń i mieszamy ze śmietaną w następujący sposób łyżka budyniu łyżka śmietany miksujemy i tak do wyczerpania składnikówMoje uwagi1 ciasto do tarcia i wałkowania musi być dobrze schłodzone2 budyń gotujemy dość gęsty gdyby okazało się ze krem jest za rzadki możemy dodać żelatynęCiasto jest warte wypróbowania również do innych dań typu paszteciki lub innych mięsnych czy warzywnych dań Możemy go mrozićSmacznego Edytowane 15 Listopada 2013 przez abratek Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Lutego 2013 renesi, znam to ciasto. Wspaniale sie robi. Moge tobie podpowiedziec, ze jesli je pieczesz, to gorna warstwe jeszcze przed pieczeniem pokroj na porcje, ale tak jakby nie dokonca. Wtedy po nalozeniu ( ulozeniu ciasta) bedzie Tobie latwo je pokroic, bo inaczej to sie krem sciska i bokami lubi uciec. Ale To prawda, pycha ciasto. :thumbsup: :clap: :clap: A ja czasami do pie;a miesnego to ciasto robie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Lutego 2013 Annam wiem o tym do ciasta francuskiego tak robię to tego jeżeli mamy tępy krem wystarczy ostry nóż Mój krem tym razem nie był tępy i powinnam tak zrobić jak mówisz ale nie zrobiłom bo mi się nie chciało zato potem musiałam się trochę napracować by go pokroić Annam bardzo cenna uwago dziękuję za jej dodanie Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Lutego 2013 Czekolada nazwana napojem bogów liczy 3tys. lat od 200 lat jemy ją w postaci twardej Majowie jako pierwsi poznali jej smak i po dzień dzisiejszy rozkoszujemy się jej smakiem Potrawy z dodatkiem czekolady stają się wykwintne i kuszące Długo nie mogłam wymyślić jaki tart zrobić córce miał być nieczasochłonny i niepracochłonny z pomocą przyszła niezastąpiona czekolada Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Lutego 2013 torcik super, przepis można prosić? i jak zrobiłaś tego wiatka na górze? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Lutego 2013 Reniu, Ty czekoladowa mistrzyni jesteś :clap:.A przy okazji, z jakiego przepisu robiłaś te chlebki powyżej ? Sądząc po strukurze są na zakwasie ? Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Lutego 2013 Żadna ze mnie mistrzyni przedstawię fotorelacje jak to zrobiłam i sama Gatita zobaczysz że jest to bajecznie proste Chlebek piekę na zakwasie z tego przepisu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7003&postdays=0&postorder=asc&highlight=chleb++zakwasie&start=345 Czasem coś pokombinuję z rodzajami mąk i dodatkami Zakwas mój ma 2 miesiące , piekę chlebek raz w tygodniu , więc zakwas jest regularnie dokarmiany Madlinka postaram się dziś wstawić przepis łącznie z fotorelacją jak zrobić czekoladowe ozdoby Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Lutego 2013 Reniu, dzięki, lecę przestudiować. Też piekę chleb na zakwasie, ale coś mi siada troszkę. Może coś robię źle, albo to kwestia pieczenia w maszynie. Już zakupiłam silikonowe foremki. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Lutego 2013 gatita, siadanie chleba może być spowodowane przegarowaniem ciasta czyli przerośnięcia , trzeba wyczuć odpowiedni moment w którym włożymy ciasto do piekarnika Swoje chleby piekę w formach do ciast albo na blaszce z piekarnika Ciasto godzine rośnie potem go przebijam , odpowietrzam formuje bochenki jedne trafiają do blaszek a drugie do durszlaka wyłożonego ściereczka posypaną mąką Zawijam ciasto w kulę kładę do durszlaka miejsce zawinięcia ma być na górze jak wyrośnie przekładam no blaszkę tak by miejsce zawinięcia było pod spodem i mam okrągły bochen chleba Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Lutego 2013 Madlinka postaram się dziś wstawić przepis łącznie z fotorelacją jak zrobić czekoladowe ozdobydziękuję będę czekać, no faktycznie radzisz sobie z czekoladą, już sobie spisałam przepis na tą czekoladę plastyczną i na pewno go kiedyś wykorzystam, chociaż z moim talentem plastycznym, to wyjdą mi pewnie jakieś niekształtki Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Lutego 2013 Ok znalazłam trochę czasu więc coś niecoś napiszę Krem do do tortu zazwyczaj robię taki Krem 1 czekolada biała lub mleczna kiedy ma być masa ciemna 200g śmietany kremówki 1 kostka masła budyń (2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru jak lubimy słodkie kremy możemy dać więcej cukru ) Czekoladę rozpuszczam w śmietanie na małym ogniu ciągle mieszając Bardzo zimną ubijam możemy dodać fix Masło miksuję dodaję zimny budyń po łyżce i na koniec ubitą śmietanę z czekoladą dodaję cytrynę alejki zapachowe wiórki kokosowe, owoce ewentualnie dosładzam cukrem pudrem Ozdoby z czekolady prosty koszyczek czekoladowy możemy zrobić wykorzystując np balona ,lód lub miseczkę owiniętą folią spożywczą Balona myjemy, wycieramy , smarujemy olejem i oblewamy czekoladą mogą to być sople jakieś wzorki tu jest dowolność nie może to być zbyt cienka warstwa czekolady na 20 minut wkładam do zamrażarki bądz do lodówki do całkowitego stwardnienia czekolady Po wyjęciu z lodówki odczekam jakieś 10 minut w balonie robię malutką dziurkę i bardzo powoli spuszczam powietrze uginam balon bądz podważam nożem czekoladę w miejscach gdzie sie nie chce czekolada oderwać tam gdzie się odłamie później przyklejam W misce zamrażam wodę bryłkę lody wyjmuję i na niej robię wzorki z czekolady czekolada bardzo szybko zastyga lód sie topi a nam zostaje czekoladowa miseczka Miseczkę obkładam folią spożywczą kiedy czekolada stwardnieje wyjmuję miseczkę odrywam folię i mam czekoladową miseczkę Kwiatek z czekolady http://images10.fotosik.pl/3423/331deca10ecf237cm.jpg http://images10.fotosik.pl/3423/640ffef972c299d7m.jpg czekoladę wykładam na pergamin przykrywam pergaminem i palcem nadaję kształt płatka odklejam od siebie 2 arkusze papieru i mam na dwóch arkuszach płatki , które układam np na wałku wcelu ich wywinięcia lub zastawiam górny papier w tedy będzie trzeba cieniej rozprowadzić czekoladę i zwjiam w tubę będzie to środek kwiatka i wkładam do lodówki Po zastygnieci czekolady odrywam płatki i układam kwiatka http://images10.fotosik.pl/3423/21d90beb0c63703dm.jpg http://images10.fotosik.pl/3423/7b1c15688ab945e1m.jpg http://images10.fotosik.pl/3423/ce7df96b2701edc9m.jpg http://images10.fotosik.pl/3423/8d96ecd2f5bd0a24m.jpg http://images10.fotosik.pl/3423/864e319662bb3da7m.jpg http://images10.fotosik.pl/3423/be87fc354b5f61ecm.jpg http://images10.fotosik.pl/3423/abcc23ed32b38429m.jpg na falię wykładam czekoladę układam pierwszy rząd płatków znowu czekolada i kolejny rząd płatków wkładam do lodówki kiedy zastygnie mamy kwiatka Listki możemy zrobić smarując liścia np róży czekoladą Folię bąbelkową smarujemy białą czekoladą po jej zastygnięciu nakładamy ciemną czekoladę i wyjdzie nam coś takiego http://images10.fotosik.pl/3423/505d4a13519e29d2m.jpg http://images10.fotosik.pl/3423/42ba579dc9e3f994m.jpg Zabawa z czekoladą jest bardzo przyjemna i smaczna Dekoracje z czekolady nie są trudne do zrobienia Czekoladę rozpuszczamy na parze dość wolna ciągle mieszając bądź w mikrofali ale trzeba uważać by jej nie przegrzać Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Lutego 2013 Ok znalazłam trochę czasu więc coś niecoś napiszę Reniu nie tylko napisałaś ale i pokazałaś jak się robi te cudeńka.. :wink: :clap: Jejku .. człowiek się całe życie uczy :wink: :smile: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Lutego 2013 @halusia@, Trudno jest to opisać bez pokazania Dokładnie człowiek całe życie się uczy :grin: Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Lutego 2013 (edytowane) Pain de Campagne pszenny chleb francuskipierwszy dzien. godz. 10.oo1 łyżka zakwasu30 ml wody zimnej60g maki pszennej chlebowejWymieszać zakwas z woda, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Przykryć folia i odstawić w temp pokojowej do przefermentowania. Powinno podwoić swoja objętość.godz. 17.oo100 ml letniej wody200g maki pszennejCiasto rozmieszać z woda, dodac mąkę i chwile wyrabiać . Odstawić temp. ok. 24st C. Powinno przyrosnąć, co najmniej drugie tylegodz. 23.oo180ml zimnej wody350g makiDo ciast dodać wodę i stopniowo zagniatać z mąką. Wyrabiać ok.10 minut. Przykryć folia, odstawić w zimnie ok. 10.st C (piwnica, balkon)drugi dzień godz. 8.oo450ml wody o temp. ok. 40 st C.800g maki30g soliCiasto z dnia poprzedniego rozmieszać z woda. Dodać sól i stopniowo mąkę . Wyrabiać 10 min W przepisie nie ma drożdży ale ze wzgledu że moje ciasto bardzo mała przyrosło dodałam 25g drożdży . Ciasto zastawiamy w tem pokojowej na około 2,5 godziny W tym czasie 3 razy złożyłam ciasto czyli wykładam na blat formuje prostokąt i składam go na 3 Po tym czasie formujemy chlebek i zastawiamy w koszu do wyrośnięcia Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220c okało 35 min W celu wytworzenia pary która jest nie zbędna do upieczenia tego chleba wkładam do dół do piekarnika pare kostek lodu Upiekłąm jeszcze chlebek Przemka 1978 Oraz chlebek Litewski z kminkiem z gotowej mieszanki mąk Edytowane 15 Listopada 2013 przez abratek Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Lutego 2013 Reniu :clap: :clap: . Cudne te Twoje chlebki ! Ja też poczyniłam moje kolejne, tym razem ładnie wyrosły, pochwalę się u siebie :smile: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Lutego 2013 renesi, bardzo apetycze, jakby zapach dochodzil. :thumbsup: :clap: " The Bread Bible " autor Christine Ingram ,czy to z tej ksiazki mialas przepis? Znam te smak, bardzo dobry i smaczy, a tego litewskiego nigdy nie robilam. Jeszcze raz :clap: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Lutego 2013 Annam korzystałam z tej strony http://piekarniatatter.blogspot.co.uk/search?q=Pain+de+Campagne Na stronie są dwa przepisy i piekłam z drugiego Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Lutego 2013 renesi, w twoim chlebie jest bardzo ladnie pokazane zwijanie chleba. MAm jeszcze pytanie, w jakim piekarniku pieczesz? GAzowy czy elektryczny ? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Lutego 2013 ANNAM, 7 lat pracowałam w angielskiej piekarni co prawda nie jako piekarz a jako head packer zajmowałam się pakowaniem , wysyłką oraz rozdzielaniem prac miedzy pakowaczami co dawało mi możliwość czasem brać udział w obróbce ciasta Trochę tych chlebków i bułeczek pozawijałam Piekę w piekarniku elektrycznym bez kamienia Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Lutego 2013 Jednym slowem szczesciara. Ja niestety mam tylko gazowy i zeby otrzymac ladna skorke na chlebie, to nie tylko lod, ale rowniez pojemnik z woda musze miec w czasie pieczenia, bo inaczej chleb wyjdzie miekki nie chrupiacy.A wracajac do chleba "Pain de Campagne pszenny chleb francuski ", czy wiesz,ze starter od niego bardzo dobry jest do bagietek francuzkich? tak wlasnie podae jest w ksiazce, o ktorej wczesniej pisalam. Pozdrawiam, Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Lutego 2013 ANNAM, dziękuję za radę o bagietkach przy nastepnej produkcji spróbuje bagietki upiec Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.