Skocz do zawartości

Tłuszcze - podstawy wiedzy.


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

Tłuszcze.

 

Wykaz i określenia tłuszczów surowych zwierząt rzeźnych wg PN-88/A-85804 przedstawiono w tabeli.

 

 

Największą przydatność technologiczną mają i najczęściej używane są tłuszcze z podgardla i pachwiny oraz słonina, tłuszcz drobny pochodzący z rozbioru zasadniczego półtusz i rozbioru uzupełniającego elementów. Podgardle i pachwina zawierają oprócz ok. 70% tłuszczu także ok. 10% białka (z niewielkiej ilości tkanki mięśniowej) i wpływają korzystnie na cechy sensoryczne produktów, np. na smakowitość. Wraz z surowcami tłuszczowymi wprowadza się do receptury tkankę łączną (ok. 14% masy tego surowca) w postaci ścian komórek tkanki tłuszczowej, którą należy uwzględnić bilansując recepturę.

W praktyce przemysłowej rozróżnia się tłuszcze twarde - o wyższej oraz tłuszcze miękkie - o niższej temperaturze topnienia. Do pierwszej grupy należą łój wołowy oraz słonina i tłuszcz okołonerkowy świń, natomiast do drugiej grupy tłuszcz z pachwiny i drobny z obróbki szynki. Tłuszcze twarde zawierają więcej kwasów tłuszczowych nasyconych oraz mniej tkanki łącznej aniżeli tłuszcze miękkie. Zależnie od gatunku zwierzęcia, tłuszcze mają zróżnicowany skład kwasów tłuszczowych.

 

 

Z żywieniowego punktu widzenia korzystniejszy jest większy stosunek zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych i dlatego dąży się do zmiany tej proporcji przez odpowiednią hodowlę i specjalne żywienie zwierząt. Skład kwasów tłuszczowych wpływa także na jędrność tkanki tłuszczowej i podatność na utlenianie, co w efekcie może wpływać na smakowitość i barwę mięsa.

Dobór surowców tłuszczowych do receptur określonych grup produktów jest istotny dla spełnienia wymagań technologicznych i uzyskania pożądanej jakości produktów, jak i osiągnięcia tego efektu wg najniższego kosztu. I tak, np. do produkcji salami używa się tłuszczu twardego - słoniny grzbietowej, a do produkcji pasztetu może być użyty tłuszcz drobny.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Mam prośbę. Wklejajcie na fotosiku zaznaczając środkową opcję: 500 pixeli. Wtedy nie trzeba będzie powiększac zdjęć.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.