Maxell Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Stycznia 2013 W związku z tym, iż temat MOM bardzo często przewija się przez nasze forum, a praktycznie termin ten nigdy nie został dokładniej wyjaśniony, poniższym artykułem postaram się wypełnić tę lukę. Proszę nie pisać, iż jest nam to niepotrzebne, nigdy z tego nie będziemy korzystać, wprowadzanie na forum komercji itp., itp., itp. Temat proszę potraktować informacyjnie, by wiadomo było "z czym się to je". MOM: Mięso oddzielone mechanicznie (MOM, określane również jako „mięso odkostnione mechanicznie") jest uzyskiwane przez usunięcie mięsa z tkanek przylegających do kości po ich oddzieleniu od tuszy lub z tuszek drobiowych za pomocą urządzeń mechanicznych, co prowadzi do utraty lub modyfikacji struktury włókien mięśniowych. Mięso oddzielone mechanicznie różni się istotnie od wyobrażenia „mięsa", jakie funkcjonuje w świadomości konsumenta. Z tego też względu w UE wyłączono je z zakresu definicji mięsa do celów znakowania określonej w dyrektywie Komisji 2001/101/WE (Dz.U. L 310 z 28.11.2001 r., s. 19). Parametry jakościowe MOM różnią się nie tylko od rodzaju użytego surowca, ale przede wszystkim od zastosowanego urządzenia - metody produkcji. Podstawowym kryterium rozróżniającym metody produkcji MOM jest wielkość ciśnienia roboczego, którego wartość zależy od stosowanych maszyn i parametrów procesu. Wyróżniamy MOM produkowane w procesie niskociśnieniowym (ciśnienie od kilku do 100 barów) oraz przy wykorzystaniu technik wysokociśnieniowych (100-400 barów). Mięso oddzielone mechanicznie produkowane w procesie niskociśnieniowym za pomocą tzw. separatorów miękkich odznacza się częściowo zachowaną strukturą tkankową i z wyglądu przypomina mięso mielone. Urządzenia takie wyposażone są w odpowiedni zestaw taśmy i sit o małych otworach (np. 3 mm). Elastyczna, dociskająca taśma podaje surowiec (nierozdrobnione kości z pozostałością tkanki mięśniowej) pod obrotowy perforowany walec. Rysunek 1.: Urządzenie do odzysku fragmentów tkanki mięśniowej z kości Miękkie części surowca, tj. fragmenty tkanki mięśniowej, są odrywane od kości i przeciskane przez otwory walca. Wielkość cząstek oddzielonej tkanki mięśniowej jest zależna od wielkości otworów w bębnie. Przydatność technologiczna tego surowca jest podobna jak małych skrawków mięsa oddzielanych ręcznie od kości. Jest on wykorzystywany w produkcji różnego rodzaju wędlin, najczęściej kiełbas homogenizowanych i drobno rozdrobnionych, pasztetów, burgerów. Mięso oddzielone mechanicznie uzyskane w procesie wysokociśnieniowym pod względem wizualnym odznacza się charakterystyczną, przypominającą pastę, konsystencją wynikającą z utraty lub znacznej modyfikacji struktury tkanki mięśniowej. Do najczęściej stosowanych w tym procesie urządzeń należą: - system obrotowego bębna i metalowego sita, gdzie przez małe otwory przeciska się resztki tkanki mięśniowej ze zmiażdżonych kości Rysunek 2.: Urządzenie do odzysku fragmentów tkanki mięśniowej z kości systemem obrotowego bębna - system hydrauliczny, gdzie kości z resztkami tkanki mięśniowej tłoczy się pod dużym ciśnieniem (rzędu 200 barów) przez metalowe sita, w wyniku czego oddziela się tkankę mięśniową od kości: Rysunek 3.: Urządzenie do odzysku fragmentów tkanki mięśniowej z kości systemem hydrau¬licznym: 1 - podawanie surowca, 2 - tłok, 3 - komora ciśnieniowa, 4 - regulacja, 5 - odbiór MOM, 6 - odbiór złomu kostnego MOM produkowane przy wykorzystaniu technik wysokociśnieniowych ze względu na bardzo duży stopień rozdrobnienia tkanki mięśniowej, udział szpiku kostnego i wysoką zawartość tłuszczu ma konsystencję niemal homogenną. Cechą charakterystyczną takiego MOM jest duża zawartość wapnia i fosforu (kilkakrotnie większa niż w tkance mięśniowej), które pochodzą z okostnej i drobnych odłamków kości. Barwa MOM jest znacznie ciemniejsza niż tkanki mięśniowej. Duże rozdrobnienie oraz zawartość tłuszczu i barwników hemowych, obecność jonów metali (wapnia, żelaza) i szpiku kostnego sprzyjają niekorzystnym zmianom chemicznym oraz ograniczonej trwałości mikrobiologicznej tego surowca. Przydatność technologiczna MOM pozyskiwanego technikami wysokociśnieniowymi jest mniejsza aniżeli mięsa drobnego lub MOM o częściowo zachowanej strukturze tkankowej wytwarzanego metodą niskociśnieniową. Zależy ona od wielu czynników, takich jak: rodzaj i świeżość surowca, konstrukcja urządzenia, warunki uzyskiwania (temperatura czas, stan higieniczny). I tak, np. MOM uzyskane z korpusów kurczaka ma większą wartość technologiczną (więcej białka, a mniej tłuszczu) niż gdy jako surowca wyjściowego użyto korpusów z szyją i kuprem. Najszersze zastosowanie w przetwórstwie ma MOM uzyskiwane z korpusów kurczaków i indyków. Surowiec ten wykorzystuje się do produkcji pasztetów oraz kiełbas drobno rozdrobnionych (kutrowanych i homogenizowanych). MOM z kości wieprzowych ma mniejszą przydatność technologiczną ze względu na bardzo ciemną barwę i niekorzystne cechy smakowe. Dlatego udział tego surowca w recepturze na ogół nie przekracza kilku procent. Zgodnie z ustawodawstwem UE, MOM można stosować wyłącznie w produktach mięsnych poddawanych obróbce termicznej. Tylko pod pewnymi warunkami MOM uzyskane technikami niskociśnieniowymi może być stosowane w przetworach mięsnych, które nie są przeznaczone do spożycia po uprzedniej obróbce cieplnej. Szczegółowe wymogi dotyczące zakładów produkcyjnych wytwarzających MOM oraz surowców, z których MOM można pozyskać, zawarte są w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004 (Dz.U. L 139/55 z 30.04.2004 r.). Ze względu na zagrożenie BSE (Bovine Spongiform Encephalopaty - gąbczasta encefalopatia bydła) od 2001 roku obowiązuje w UE zakaz stosowania kości przeżuwaczy do produkcji MOM. Opracowano na podstawie: Mięso – podstawy nauki i technologii, pod redakcją: prof.dr.hab. Andrzeja Pisuli i prof.dr.hab. Edwarda Pospiecha Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7736-ciekawostka-co-to-jest-mom/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Tak. To na prawdę swoista ciekawostka. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7736-ciekawostka-co-to-jest-mom/#findComment-262325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Pamiętajmy, że obecnie występuje w większości wędlin kupowanych w sklepach i to wcale nie w takich małych ilościach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7736-ciekawostka-co-to-jest-mom/#findComment-262326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Dzięki naszemu FORUM i Wędlinom Domowym od roku nie jadam kupnych wedlin. Jestem z tego faktu niezmiernie dumny. Żałość mnie bierze, że dopiero od roku. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7736-ciekawostka-co-to-jest-mom/#findComment-262335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Stycznia 2013 W sklepach jednego z największych producentów w ędlin na Pomorzu - zakłady Skiba występuje okrasa z gęsi /obona/składająca się z 80 % MOM drobiowego i 20 % wołowiny :shock: :shock: :shock: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7736-ciekawostka-co-to-jest-mom/#findComment-262336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Między innymi o MOM , jak również inne ciekawe tematy, między innymi w zapiskach technologa omówienie receptur i historii kiełbasy wiejskiej http://www.mieso.com.pl/pdf/nr_01_2009.pdf Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7736-ciekawostka-co-to-jest-mom/#findComment-262471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Ostatnio na topie coraz częściej spotyka się tzw. bader , którego produkcja oraz cechy niewiele różnią się od produkcji MOM-u . Również surowiec z którego jest pozyskiwany. W definicji Momu rozdrobnienie do 2 mm , natomiast bader pow 3 mm.Cały "pic" polega na tym, że MOM musi być wykazany jako odrębny składnik produktu , natomiast bader może funkcjonować jako " mięso wieprzowe" lub drobiowe.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7736-ciekawostka-co-to-jest-mom/#findComment-262474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Baader 601 soft Seperatorhttp://youtu.be/NX4x9GtpbiA :???: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7736-ciekawostka-co-to-jest-mom/#findComment-262476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Masakra, zaczynam się zastanawiać czy czasem lepiej nie mają ci, którzy są nieświadomipostępu technologicznego w produkcji "żywności" (w ciapkach, bo coraz mniej dostępnego towaru można z czystym sumieniem tak określić). Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7736-ciekawostka-co-to-jest-mom/#findComment-262494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borus Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Stycznia 2013 No tak.. nadszedł czas przestawić się całkowicie na swoje własne wyroby i te z wędzarni i te z szynkowara i swój chlebek! Cytuj Adam z Borów Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7736-ciekawostka-co-to-jest-mom/#findComment-262505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Stycznia 2013 http://youtu.be/NX4x9GtpbiANo i gitara przynajmniej nic sie niemarnuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7736-ciekawostka-co-to-jest-mom/#findComment-262510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Stycznia 2013 :???: :???: :???: :???: [ Dodano: Pią 18 Sty, 2013 18:04 ]a to ciekawe :???: :???: :???: :???: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7736-ciekawostka-co-to-jest-mom/#findComment-262524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Stycznia 2013 W sklepach jednego z największych producentów w ędlin na Pomorzu - zakłady Skiba występuje okrasa z gęsi /obona/składająca się z 80 % MOM drobiowego i 20 % wołowiny :shock: :shock: :shock: ponieważ z tego tekstu wynika że okrasa to obona (chyba że coś źle zrozumiałem, jeśli tak to przepraszam i proszę o wyjaśnienie :rolleyes: ) bo u mnie w domu "okrasa" nazywano przysmażony na patelni drobno pokrojony boczek lub słoninka z cebulką i polewano na ziemniaczki (bulwy) mam pytanie - Co ta jest okrasa :???: :???: ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7736-ciekawostka-co-to-jest-mom/#findComment-262570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Stycznia 2013 taki naturalny mom mnie nie wzrusza, W filmie który podesłał Dario widać jak gość podnosi szkielet ryby z podłogi po której chodził butami i rzuca na taśmę. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: I to Cię nie wzrusza :shock: :shock: :shock: Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7736-ciekawostka-co-to-jest-mom/#findComment-262582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Stycznia 2013 http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20111101/KUCHNIA/512534155 rzeznik, pod powyższym linkiem masz przepis na okrasę z gęsi zwanej też oboną.To kaszubski przysmak ,a Ty mieszkasz w Darżlubiu :lol: Z przepisu widać z czego się składa i jakim oszustwem jest sprzedawanie pod tą nazwą jakiejś mieszaniny zawierającej do tego mięso wołowe.Sam się na to nabrałem i kilka razy kupowałem ten wyrób nie czytając składu :grin: [ Dodano: Sob 19 Sty, 2013 08:56 ]Szukając przepisu znalazłem jeszcze tohttp://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Okrasa-z-gesi-a-w-skladzie-MOM-Wiesz-co-jesz-n53185.htmlNawet nie wiedziałem,że sprawa nabrała rozgłosu. :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7736-ciekawostka-co-to-jest-mom/#findComment-262586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Stycznia 2013 widać jak gość podnosi szkielet ryby z podłogi po której chodził butami i rzuca na taśmę. I to Cię nie wzrusza W ogóle nie wzrusza, trochę za czasów edukacji bywałem na"wycieczkach" w różnych zakładach przetwórczych, niektórzy po takich oględzinach nie jedli by nic. A to że coś spadnie na podłogę, która zapewne jest chemicznie dobrze zabezpieczona, a pracownik przechodził przez maty dezynfekujące, nie przeszkadza by podnieść i dodać do reszty, wszystko się zje. A w temacie o mom nie chodzi o to, że on jest, tylko o to, że zamiast okrasy z gęsi, mamy w produkcie mom drobiowy z wołowiną i olejem. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7736-ciekawostka-co-to-jest-mom/#findComment-262587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Kruszynka - i wszystko jasne, dzięki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7736-ciekawostka-co-to-jest-mom/#findComment-262643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Przykład z Holandi słynne holenderskie Frikandellenhttp://www.tahira.de/grollen20.htm MOM 70%zawatość mięsa 60% :rolleyes: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7736-ciekawostka-co-to-jest-mom/#findComment-262654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Stycznia 2013 MOM 70%No to trzeba uważać kupując bewsztyk tatarski z koniny , bo można zjeść konia razem z kopytami . :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7736-ciekawostka-co-to-jest-mom/#findComment-262738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.