miras Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Maja 2007 Witam wszystkich na forum. Jestem tutaj początkujący i dopiero zaczynam przygodę z wędzarnią. Mam pytanie dotyczące drewna, a mianowicie ostatnio zmuszony bylem do ścięcia w ogródku dwóch dużych drzew z rodziny "THUJA". W związku z powyższym mam trochę tego drzewa i nie wiem czy nadałoby się na zadymianie, wiem że nie powinno się używać do wędzeni drzewa iglastego ze względu na obecność żywicy, ale THUJE chyba nie są drzewem żywicznym. Proszę o radę w powyższej sprawie, za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Maja 2007 Zrób ekseryment, uwędź najgorsze kawałki mięsa tym drewnem i wówczas będziemy wiedzieli, czy jest przydatne do wędzenia?Nigdy nie słyszałem aby ktoś wędził drewnem żywotnika. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-12679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Maja 2007 http://pl.wikipedia.org/wiki/Żywotnik"Zastosowanie Żywotniki znajdują zastosowanie jako rośliny ozdobne. W Polsce spotykane są w uprawie dwa gatunki: żywotnik zachodni i olbrzymi. Cenione między innymi za miły żywiczny zapach."EDIT:Ale tutaj:http://www.google.com/search?as_q=%C5%BCywotnik+drewno&hl=pl&client=opera&rls=pl&num=100&btnG=Szukaj+w+Google&as_epq=&as_oq=&as_eq=&lr=&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=all&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=A tu:http://www.itd.poznan.pl/pl/index.php?id=87"Różne Żywotnik olbrzymi określany jest przez botaników jako roślina trująca.Jedną z trujących substancji jest zawarta w drewnie tujaplicyna." -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-12687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Maja 2007 Nie proponuję i nie zalecam używania drewna żywotników do wędzenia, raz że - patrz poprzedni post, dwa - zapach drzewa iglastego jest charzkterystyczny i w zetknieciu z np. szynką, schabem i baleronem może byc zaskakujący. Ja do wędzenia kiełbasy używam cienkich gałązek płożącego się jałowca z mojej działki. Ale tylko kilka gałązek dla zapachu. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-12701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Maja 2007 Witam . Ja myślę że do dobrych wędzonek czyli mam na myśli smak po uwędzeniu powinny być stosowane dobre lub jak kto woli bardzo dobre gatunki drewna . Mam na myśli : dąb, buk,olcha jak i nasze krajowe owocowe : śliwa, wiśnia jabłoń itp.Było już to wałkowane na forum. Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-12718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Dwa tygodnie temu uwędziłem pstrągi w dymie z grabu. Wyszły rewelacyjnie, delikatne i z ładną barwą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-15282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Listopada 2007 mam pytanie odnośnie drzewa do wędzenia posiadam juz sporo drzewa:jabłońgruszawiśniado czego najlepiej nadaja sie takie drzewa owosowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-23594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Listopada 2007 Do wędzenia :grin: Wszystko można nimi wędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-23596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Listopada 2007 do czego najlepiej nadaja sie takie drzewa owosowe- do wędzenia :grin: :grin: a już na poważnie - ogólnie, do wędzonek wieprzowych , kiełbas, ale możesz je oszczędzać mieszając np. z olchą poczytaj : http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=411 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-23597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Listopada 2007 Kolego to jest bardzo dobre drewno. Niektórzy dali by wiele by na takim zadymiać. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-23599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Listopada 2007 dzieki sliczne za szybką odpowiedz:)robilem porządek w ogrodzie i powycinalem około 9 duzych starych drzew owocowych:) drobnica i małe gałezie poszly do centralnego a grubsze i pniaczki juz czekają pocięte na pierwsze dymienie:)Zima zostaje mi ostatecznie na zakonczenie projektu i zakup materiałów i wczesną wioną zaczynam budowe grilo-wędzarni klimka;) Co radzicie na piersze dymienie dla takiego zielonego jak ja;)I czy odnośnie peklowania mokrego czy jest ktoś wstanie mi to wyjaśnić bardziej np. na gg moje gg to 8004012 domowe i 8011377 w pracy(do 15) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-23601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Listopada 2007 Wejdź na naszą stronę www.wedlinydomowe.pl i wybieraj do woli. Oprócz wszelakich przepisów, znajdziesz dział poświęcony peklowaniu, a także kalkulator zadymiacza.Przyjemnej lektury. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-23606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Listopada 2007 Na pierwszy ogień proponuję szynkę wieprzową. Jesli nie masz doswiadczenia w rozbiorze mięsa, to poproś w najlepiej w prywatnym sklepiku z mięsem o wykrojenie tzw.kulki wieprzowej - to jest najwartościowsza część świńskiej szynki. Zrób solankę z peklosoli, w stosunku 80dkg/10 l.wody. Zrób tyle żeby w małym naczyniu szynka (szynki) się zakryły (zwyczajowo ok 40% do wagi mięsa). Potrzymaj na balkonie w temp. do 10 stopni i nie na mrozie (optymalna temp. peklowania to 6 stopni.) przez dwa tygodnie, potem wyjmij, opłucz i potrzymaj w wodzie ok 1/2 godz. zwiąż sznurkiem tak jak potrafisz i do wędzarni. Przed wędzeniem rozgrzej wędzarnię ( ja to robię takimi obrzynkami z wiśni) i obsuszaj ok.godz. z otwartym wylotem dymu. Następnie wędź ze 3 godz. w temp. 40-50 stopni. Powodzenie murowane. Uważaj żeby palić tylko podsuszonym drewnem - nigdy w życiu mokrym. Mokre owszem daje dużo dymu ale zostawia ciemny kwaśny osad na wędzonkach.Do roboty, powodzenia. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-23613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1961 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Listopada 2007 Cześć Miras, u siebie mam pod dostatkiem tego drewna ponieważ moja działka jest obsadzona dookoła i co jakiś czas robię przycinki, to jest drewno bardzo zbliżone do jałowca, zatem jak mnie uczył dziadek to na koniec wędzenia kiełbasek zawsze dodaje parę gałązek, ale bez igieł, dla kolorku i aromatu, a resztę to jak uważasz twoje smaki twoje jedzonko. Cytuj Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.Skype: waldi19612 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-23681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Listopada 2007 Tak jest, z gałazkami jałowca nie przeginać bo kiełbaski wyjdą w smaku gorzkawe.Co mnie się niestety poprzednim razem zdarzyło. Chciałem polepszyć efekt i trochę przesadzilem z ilościa jałowca. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-23689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1961 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Listopada 2007 cześć mirekB, chyba sam kiełbaskami sie zajadłeś bo z jałowcem trzeba bardzo delikatnie, znam ten ból, (jałowiec leśny jest pod ochroną) Cytuj Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.Skype: waldi19612 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-23708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Listopada 2007 Witam Ja na końcu wędzenia jeżeli widzę taką potrzebę to do paleniska dosypuję owoc jałowca . Jest to bezpieczniejsze , żeby wędzone nie było gorzkawe no ale jest droższe . Jednak coś za coś . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-23731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.