Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na forum. Jestem tutaj początkujący i dopiero zaczynam przygodę z wędzarnią. Mam pytanie dotyczące drewna, a mianowicie ostatnio zmuszony bylem do ścięcia w ogródku dwóch dużych drzew z rodziny "THUJA". W związku z powyższym mam trochę tego drzewa i nie wiem czy nadałoby się na zadymianie, wiem że nie powinno się używać do wędzeni drzewa iglastego ze względu na obecność żywicy, ale THUJE chyba nie są drzewem żywicznym. Proszę o radę w powyższej sprawie, za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję. Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/
Udostępnij na innych stronach

Zrób ekseryment, uwędź najgorsze kawałki mięsa tym drewnem i wówczas będziemy wiedzieli, czy jest przydatne do wędzenia?

Nigdy nie słyszałem aby ktoś wędził drewnem żywotnika.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-12679
Udostępnij na innych stronach

http://pl.wikipedia.org/wiki/Żywotnik

"Zastosowanie

 

Żywotniki znajdują zastosowanie jako rośliny ozdobne. W Polsce spotykane są w uprawie dwa gatunki: żywotnik zachodni i olbrzymi. Cenione między innymi za miły żywiczny zapach."

:D

EDIT:

Ale tutaj:

http://www.google.com/search?as_q=%C5%BCywotnik+drewno&hl=pl&client=opera&rls=pl&num=100&btnG=Szukaj+w+Google&as_epq=&as_oq=&as_eq=&lr=&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=all&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=

A tu:

http://www.itd.poznan.pl/pl/index.php?id=87

"Różne

 

Żywotnik olbrzymi określany jest przez botaników jako roślina trująca.Jedną z trujących substancji jest zawarta w drewnie tujaplicyna."

 

--

Smoczny Smok :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-12687
Udostępnij na innych stronach

Nie proponuję i nie zalecam używania drewna żywotników do wędzenia, raz że - patrz poprzedni post, dwa - zapach drzewa iglastego jest charzkterystyczny i w zetknieciu z np. szynką, schabem i baleronem może byc zaskakujący. Ja do wędzenia kiełbasy używam cienkich gałązek płożącego się jałowca z mojej działki. Ale tylko kilka gałązek dla zapachu.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-12701
Udostępnij na innych stronach

Witam .

 

Ja myślę że do dobrych wędzonek czyli mam na myśli smak po uwędzeniu powinny być stosowane dobre lub jak kto woli bardzo dobre gatunki drewna . Mam na myśli : dąb, buk,olcha jak i nasze krajowe owocowe : śliwa, wiśnia jabłoń itp.Było już to wałkowane na forum.

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-12718
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...

do czego najlepiej nadaja sie takie drzewa owosowe

- do wędzenia :grin: :grin:

a już na poważnie - ogólnie, do wędzonek wieprzowych , kiełbas,

ale możesz je oszczędzać mieszając np. z olchą

 

poczytaj :

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=411

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-23597
Udostępnij na innych stronach

Kolego to jest bardzo dobre drewno. Niektórzy dali by wiele by na takim zadymiać. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-23599
Udostępnij na innych stronach

dzieki sliczne za szybką odpowiedz:)

robilem porządek w ogrodzie i powycinalem około 9 duzych starych drzew owocowych:) drobnica i małe gałezie poszly do centralnego a grubsze i pniaczki juz czekają pocięte na pierwsze dymienie:)

Zima zostaje mi ostatecznie na zakonczenie projektu i zakup materiałów i wczesną wioną zaczynam budowe grilo-wędzarni klimka;)

 

Co radzicie na piersze dymienie dla takiego zielonego jak ja;)

I czy odnośnie peklowania mokrego czy jest ktoś wstanie mi to wyjaśnić bardziej np. na gg moje gg to 8004012 domowe i 8011377 w pracy(do 15)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-23601
Udostępnij na innych stronach

Wejdź na naszą stronę www.wedlinydomowe.pl i wybieraj do woli. Oprócz wszelakich przepisów, znajdziesz dział poświęcony peklowaniu, a także kalkulator zadymiacza.

Przyjemnej lektury.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-23606
Udostępnij na innych stronach

Na pierwszy ogień proponuję szynkę wieprzową. Jesli nie masz doswiadczenia w rozbiorze mięsa, to poproś w najlepiej w prywatnym sklepiku z mięsem o wykrojenie tzw.kulki wieprzowej - to jest najwartościowsza część świńskiej szynki. Zrób solankę z peklosoli, w stosunku 80dkg/10 l.wody. Zrób tyle żeby w małym naczyniu szynka (szynki) się zakryły (zwyczajowo ok 40% do wagi mięsa). Potrzymaj na balkonie w temp. do 10 stopni i nie na mrozie (optymalna temp. peklowania to 6 stopni.) przez dwa tygodnie, potem wyjmij, opłucz i potrzymaj w wodzie ok 1/2 godz. zwiąż sznurkiem tak jak potrafisz i do wędzarni. Przed wędzeniem rozgrzej wędzarnię ( ja to robię takimi obrzynkami z wiśni) i obsuszaj ok.godz. z otwartym wylotem dymu. Następnie wędź ze 3 godz. w temp. 40-50 stopni. Powodzenie murowane. Uważaj żeby palić tylko podsuszonym drewnem - nigdy w życiu mokrym. Mokre owszem daje dużo dymu ale zostawia ciemny kwaśny osad na wędzonkach.

Do roboty, powodzenia.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-23613
Udostępnij na innych stronach

Cześć Miras, u siebie mam pod dostatkiem tego drewna ponieważ moja działka jest obsadzona dookoła i co jakiś czas robię przycinki, to jest drewno bardzo zbliżone do jałowca, zatem jak mnie uczył dziadek to na koniec wędzenia kiełbasek zawsze dodaje parę gałązek, ale bez igieł, dla kolorku i aromatu, a resztę to jak uważasz twoje smaki twoje jedzonko.

Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.

Skype: waldi19612

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-23681
Udostępnij na innych stronach

Tak jest, z gałazkami jałowca nie przeginać bo kiełbaski wyjdą w smaku gorzkawe.

Co mnie się niestety poprzednim razem zdarzyło. Chciałem polepszyć efekt i trochę przesadzilem z ilościa jałowca.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-23689
Udostępnij na innych stronach

cześć mirekB, chyba sam kiełbaskami sie zajadłeś bo z jałowcem trzeba bardzo delikatnie, znam ten ból, (jałowiec leśny jest pod ochroną)

Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.

Skype: waldi19612

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-23708
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ja na końcu wędzenia jeżeli widzę taką potrzebę to do paleniska dosypuję owoc jałowca . Jest to bezpieczniejsze , żeby wędzone nie było gorzkawe no ale jest droższe . Jednak coś za coś .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/776-jakie-drewno/#findComment-23731
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.