Maxell Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Marca 2013 CIASTA I NADZIENIA DO DZICZYZNY CIASTA Ciasto maslane do wykładania form pasztetowych Składniki: 50 dkg mąki, 3 jaja, 25 dkg masła, (margaryny), 113 szklanki wytrawnego wina, sól do smaku. Wykonanie: Mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić dołek i wbić jaja. Dodać masło, pół łyżeczki soli, 1/3 szklanki wody i wino. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie pulchne. Następnie zawinąć je w serwetkę i zostawić na 1 godz. w chłodziarce lub innym chłodnym miejscu. Ciasto rozwałkować, złożyć na 3 części, owinąć w serwetkę i wstawić ponownie do chłodziarki. Wałkowanie powtarzać 3 razy co 20 min. Formę pasztetową - zamiast słoniną — wykłada się cienko rozwałkowanym ciastem, napełnia masą pasztetową, przykrywa ciastem i piecze. Ciasto maślane można również używać do przygotowania małych pasztecików. Rogaliki Składniki: 25 dkg masła, (margaryny), 25 dkg mąki, 25 dkg ziemniaków gotowanych, 4 żółtka, sól do smaku. Wykonanie: Wszystkie składniki (oprócz jednego żółtka) połączyć, zagnieść ciasto i wstawić je do chłodziarki. Następnie wałkować we wszystkich kierunkach, złożyć na 3 części i ponownie wałkować. Pociąć na paski, uformować rogaliki, ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować żółtkiem i upiec na złocisty kolor. NADZIENIA DO DZIKIEGO PTACTWA Nadzienie z kapusty Składniki: 50 dkg słodkiej kapusty, 5 cebul, 1-2 jaja, pól szklanki wytrawnego wina, sól i pieprz do smaku, łyżka skórki otartej z chleba, Wykonanie: Kapustę poszatkować, cebule pokrajać na cienkie krążki, razem połączyć i wymieszać z jajami i winem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać skórkę otartą z chleba i wszystko dokładnie wyrobić, aby nadzienie było gęste. Nadzieniem tym wypełnia się głównie dzikie gęsi i kaczki. Nadzienie „BERNEGAT" Składniki: 15 dkg słoniny, 3 cebule, ząbek czosnku, łyżka musztardy, 2 łyżki przecieru pomidorowego (Ketchupu), łyżeczka octu, jabłko (duże), pół szklanki wytrawnego wina, łyżka skórki otartej z chleba, sól i pieprz do smaku, Wykonanie: Słoninę pokrajać w kostkę i zrumienić. Skwarki odcedzić, do tłuszczu dodać drobno pokrajane cebule, jabłko, czosnek, musztardę, przecier pomidorowy, ocet i wino. Całość dusić powoli ok. 20 min.; często mieszać. Następnie dodać skwarki i skórkę otartą z chleba, doprawić solą i pieprzem. Nadzieniem wypełnia się przede wszystkim dzikie kaczki. Nadzienie z jabłek Składniki: 25 dkg słoniny, 25 dkg jabłek, cebula, pół selera, łyżka posiekanej naci pietruszki, łyżka cukru, łyżka skórki otartej z chleba. Wykonanie: Słoninę pokrajać w kostkę i zrumienić. Skwarki odcedzić, do tłuszczu dodać jabłka, cebulę i seler - wszystko pokrajane w kostkę, oraz nać pietruszki i cukier. Całość dokładnie wymieszać i dusić w rondlu pod przykryciem. Gdy jabłka będą miękkie, dodać skwarki ze słoniny, przełożyć do innego naczynia i dosypać skórkę otartą z chleba stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Nadzienie nadaje się przede wszystkim do wypełniania bażantów, jarząbków i małych wodnych ptaków. Nadzienie z kasztanów Składniki: 25 dkg jadalnych kasztanów, 5 dkg masła, (margaryny), cebula, pól szklanki wytrawnego wina, pól szklanki śmietany, łyżka posiekanej naci pietruszki, łyżka skórki otartej z chleba, sól, pieprz i majeranek do smaku. Wykonanie: Kasztany ugotować do miękkości. Połowę kasztanów zemleć w maszynce, doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokrajać i zrumienić na maśle, wlać wino i śmietanę, dodać masę kasztanową, nać pietruszki, majeranek, skórkę otartą z chleba i pozostałe pokrajane w kostkę kasztany; wszystko dokładnie wymieszać. Nadzienie z orzechami 5 dkg masła, pół szklanki gęstej śmietany, łyżka cukru, łyżka skórki otartej z chleba, 25 dkg orzechów łuskanych, sól i pieprz do smaku, szczypta startej gałki muszkatołowej. Wykonanie: Masło stopić w rondlu (nie rumienić), wlać śmietanę, doprawić cukrem, solą, pieprzem i szczyptą startej gałki muszkatołowej. Dodać posiekane orzechy i wsypać, stale mieszając, tyle skórki otartej z chleba, żeby masa zgęstniała. Nadzienie służy do wypełniania przede wszystkim bekasów i przepiórek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7936-ciasta-i-nadzienia-do-dziczyzny-i-dzikiego-ptactwa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Marca 2013 Maxell, drażnisz tylko mój żołądek tymi przepisami i zdjęciami :tongue: Skąd ja mam wziąć dziką zwierzynę ? :wink: Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7936-ciasta-i-nadzienia-do-dziczyzny-i-dzikiego-ptactwa/#findComment-272799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Marca 2013 Zacząłem akurat od dziczyzny i mięsa. Po prostu robię powoli porządeczki i poprawiam estetykę tematów. Trochę to pewnie potrwa, a jak wyjdzie? Zobaczymy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7936-ciasta-i-nadzienia-do-dziczyzny-i-dzikiego-ptactwa/#findComment-272800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Marca 2013 Maxell, nadzienie indyka kasztanami robilam, tylko w moim przepisie bylo odrobine miesa, ale musze tak jak typodajesz zrobic. Tylko niech upaly mina. A w nadzieniu z orzechami nie wiesz dokladnie jakie maja byc. Mialam przepis tylko na pistacje, smaczne i ladnie wygladalo kolorostycznie, ale chyba jako ,ze to przepis polski, to bardziej laskowe i wloskie (?) Rob dalej porzadki, przynajmniej smaczne przepisy dajesz, a my je wykonamy :grin: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7936-ciasta-i-nadzienia-do-dziczyzny-i-dzikiego-ptactwa/#findComment-272807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.