Skocz do zawartości

Wyroby menzur'a


menzur

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 1 miesiąc temu...

Nie podałem składu i nikt tego nie zauważył :grin: , już podaje:

 

szynka b/k kg

Sól kuchenna 10 g na kg

Pektosól 10 g na kg

cukier łyżeczka

woda do zalewy 450 ml

 

oddzielone mięso gat I i gat. III (ścięgna i inne wykorzystane do kotletów)

 

Peklowanie na mokro - niepokrojone mięso – 96h – 4 dni

 

rozbijanie tłuczkiem od środka

 

Żelatyna łyżeczka wsypana do folii z szynką i marsz do szynkowarki.

 

Parzone w temp. 72-75 oC 1h 40 min

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nie mogąc się doczekać swojej wędzarni, udałem się do szwagra. :shock:

 

Jes to moje pierwsze wędzenie jeszcze do tego bez instrukcji obsługi wędzarni.

 

Wkład:

polędwica x5

pierś z indyka x1

Krakowska wieprzowa x4

Drobiowa w osłonce białkowej x4

 

W wędzarni

 

:cool:

Po uwędzeniu

 

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Przepraszam że tak późno dodaję fotki, ale lepiej...

 

http://img823.imageshack.us/img823/6571/tl4t.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

...późno niż wcale ....

 

http://img39.imageshack.us/img39/4836/k2xg.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam że tak późno dodaję fotki, ale lepiej...

 

siemka menzur :)

Jeśli chodzi o wędzonki, to bardzo fajne :)

Niestety... kiełbasy są do... no są źle wyrobione i źle nabite...

 

Tylko się nie gniewaj czy coś... ja też nawet do tej pory zrobię kiełbasę "napowietrzoną"... wszystko zależy os doświadczenia i sprzętu :) ale widać, że kiełbasa jest źle wyrobiona...

pewnie w smaku super ale rozpada się... a jak parzyłeś ???

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety... kiełbasy są do... no są źle wyrobione i źle nabite...

Trafna uwaga :clap: , ale pierwsze koty za płoty chociaż drobiowa (ta cieńsza) wyszła lepiej, smakowo super, rozpadanie się też super :lol: .

 

Tylko się nie gniewaj czy coś...

no co Ty :blush: to pierwszy raz (pyk.. pyk... pyk.. 6 razy )

i do tego wędzarnia szwagra (sam jej nie umie obsługiwać bo robił to jego ojciec...)

 

ale widać, że kiełbasa jest źle wyrobiona...

już wiem że zdecydowanie za krótko :cry: ale poprawię się - dobrze?

 

Za to polędwicy musiałem pilnować żeby się za szybko nie rozeszła. :cool:

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

No i stało sie ....

 

Napełnianie kabanosów - jelita baranie, ciężko było ale się udało.

post-55979-0-44324000-1390469918_thumb.jpg

 

Wypełniona wedzarnia (prosze nie krzyczeć na mnie, jak pozbieram zdjęcia to uzupełnię budowę wędzarni)

post-55979-0-36295500-1390470108_thumb.jpg

 

Temperatura...

 

post-55979-0-65094000-1390470316_thumb.jpg

 

I po wędzeniu...

 

 

post-55979-0-58564800-1390470950_thumb.jpg

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Temperatura...

 

 

  Tak się zastanawiam do czego miała służyć ta temperatura . Odczytałem prawie 80stC.   Do wędzenia za wysoka a do podpiekania trochę niska .  Ze zdjęcia wynika że wędzonki są bardzo ciemne .

 

   Pozdrawiam   gorąco

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brawo  andrzej k myślałem że nikt nie zauważy, oczywiście nie była to temperatura wędzenia tylko początek podpiekania (ciut za wcześnie zrobione zdjęcie)

 

Ze zdjęcia wynika że wędzonki są bardzo ciemne

 

ciemne .. bo zdjęcie już w ciemności robione i to komórką, ale okopcone na pewno nie są.

Dzięki za opiekę. Ta wędzarnia i moje pierwsze wyroby dają mi tyle radości, że nie jestem tego w stanie opisać. :rolleyes::frantics:

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ta wędzarnia i moje pierwsze wyroby dają mi tyle radości, że nie jestem tego w stanie opisać. :rolleyes::frantics:

 

 

 No i super . :D :D  Ja się cieszę razem z Tobą , :D:frantics: :frantics:

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Przedstawiam kilka fotek z drugiego wędzenia.

 

Kiełbasa Pobiedziska

2/3 wg przepisu, 1/3 z dodatkiem ostrej papryki

 

post-55979-0-69418200-1411165205_thumb.jpg

 

serki ala oscypki w przygotowaniu (robią furorę)

 

post-55979-0-62712500-1411165622_thumb.jpg

 

wędzenie

 

post-55979-0-61424800-1411165753_thumb.jpg

 

filet z indyka mniam mniam

 

post-55979-0-17341400-1411165850_thumb.jpg

 

kiełbasa "pradziada" super przepis

 

post-55979-0-71695400-1411165920_thumb.jpg

 

kiełbasa po wędzeniu

 

post-55979-0-13825100-1411165997_thumb.jpg

 

niedługo relacja z trzeciego wędzenia

 

 

 

 

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas na następną relację z kolejnego mojego wędzenia.

Poniżej fotki jak pierwszy raz wędziłem ryby:

 

W wędzarni :D

 

post-55979-0-06944500-1411420390_thumb.jpg

 

i po uwędzeniu :thumbsup:

 

post-55979-0-80576100-1411420495_thumb.jpg

 

i serki z foremek ala oscypki

 

post-55979-0-42321800-1411420591_thumb.jpg

 

mam nadzieję że Wam się podoba...

 

...... bo mi również smakowało. :tongue:

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Heyka S i B

 

Dawno nic nie wstawiałem a było tego trochę,

Zacznę od pieca,
po wielkim obżarstwie pizzowym postanowiłem wykorzystać ciepło pieca i wstawiłem chlebek (oczywiście wcześniej przygotowany) 

 

post-55979-0-61707900-1455608195_thumb.jpg

 

dobra temperatura utrzymywała się dość długo

post-55979-0-66753300-1455608224_thumb.jpg

 

niestery po wyrobieniu chleba nie dałem mu wyrosnąć i wystrzelił bokiem

post-55979-0-34005500-1455608241_thumb.jpg

 

ale smak ................... :cool:

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Stanąłem sobie niedawno przed szafką patrzę - szynkowar.

Nie no tak stać nie może, sam, pusty, nikt się nim nie interesuje.

Pomyślałem, zajmę się nim.

Było w lodówce trochę piersi z kurczaka, pokroiłem w kawałki i zapeklowałem (24h),

a obok leżało udo z indyka, też zapeklowałem, potem przepuściłem przez sitko 4mm.

Całość wymieszałem i do szynkowara, parzyłem 110 min w temp. 78 `C.

 

A oto efekty mojej szynki mozaikowej.

 

post-55979-0-16907600-1457094966_thumb.jpg

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.