alicjaprv Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 a ślinka sama cieknie, bardzo apetycznie wygląda ta galaretka na obrzeżach Cytuj thx, Ala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes80 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Smalec jak smalec ale mieloneczka spoko :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Witam Wszystkich! :wink: Dawno mnie nie było a jak się już pojawiłem to zabrakło czasu na forum. Poniżej szyneczka z szynkowaru: Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Nie podałem składu i nikt tego nie zauważył :grin: , już podaje: szynka b/k kgSól kuchenna 10 g na kgPektosól 10 g na kgcukier łyżeczkawoda do zalewy 450 ml oddzielone mięso gat I i gat. III (ścięgna i inne wykorzystane do kotletów) Peklowanie na mokro - niepokrojone mięso – 96h – 4 dni rozbijanie tłuczkiem od środka Żelatyna łyżeczka wsypana do folii z szynką i marsz do szynkowarki. Parzone w temp. 72-75 oC 1h 40 min Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Nie mogąc się doczekać swojej wędzarni, udałem się do szwagra. :shock: Jes to moje pierwsze wędzenie jeszcze do tego bez instrukcji obsługi wędzarni. Wkład: polędwica x5 pierś z indyka x1 Krakowska wieprzowa x4 Drobiowa w osłonce białkowej x4 W wędzarni Po uwędzeniu Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Jes to moje pierwsze wędzenie jeszcze do tego bez instrukcji obsługi wędzarni. "Pierwsze koty za płoty" :grin: Jak widać pierwsze wędzenie udane :clap: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Czerwca 2013 mmm :thumbsup: miód jak dam radę to wieczorem wstawię przekroje i składy kiełbas. :thumbsup: Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Lipca 2013 Przepraszam że tak późno dodaję fotki, ale lepiej... http://img823.imageshack.us/img823/6571/tl4t.jpg Uploaded with ImageShack.us ...późno niż wcale .... http://img39.imageshack.us/img39/4836/k2xg.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Lipca 2013 Przepraszam że tak późno dodaję fotki, ale lepiej... siemka menzur Jeśli chodzi o wędzonki, to bardzo fajne Niestety... kiełbasy są do... no są źle wyrobione i źle nabite... Tylko się nie gniewaj czy coś... ja też nawet do tej pory zrobię kiełbasę "napowietrzoną"... wszystko zależy os doświadczenia i sprzętu ale widać, że kiełbasa jest źle wyrobiona... pewnie w smaku super ale rozpada się... a jak parzyłeś ??? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 26 Lipca 2013 Niestety... kiełbasy są do... no są źle wyrobione i źle nabite...Trafna uwaga :clap: , ale pierwsze koty za płoty chociaż drobiowa (ta cieńsza) wyszła lepiej, smakowo super, rozpadanie się też super :lol: . Tylko się nie gniewaj czy coś...no co Ty :blush: to pierwszy raz (pyk.. pyk... pyk.. 6 razy ) i do tego wędzarnia szwagra (sam jej nie umie obsługiwać bo robił to jego ojciec...) ale widać, że kiełbasa jest źle wyrobiona...już wiem że zdecydowanie za krótko ale poprawię się - dobrze? Za to polędwicy musiałem pilnować żeby się za szybko nie rozeszła. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 23 Stycznia 2014 No i stało sie .... Napełnianie kabanosów - jelita baranie, ciężko było ale się udało. Wypełniona wedzarnia (prosze nie krzyczeć na mnie, jak pozbieram zdjęcia to uzupełnię budowę wędzarni) Temperatura... I po wędzeniu... Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Już opisuję co w środku Kabanosy,Kiełbasa wg Sivona (pycha)baleronboczekpolędwicaszynkafilet z indyka Oczywiście po kilka szt. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Temperatura... Tak się zastanawiam do czego miała służyć ta temperatura . Odczytałem prawie 80stC. Do wędzenia za wysoka a do podpiekania trochę niska . Ze zdjęcia wynika że wędzonki są bardzo ciemne . Pozdrawiam gorąco Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Brawo andrzej k myślałem że nikt nie zauważy, oczywiście nie była to temperatura wędzenia tylko początek podpiekania (ciut za wcześnie zrobione zdjęcie) Ze zdjęcia wynika że wędzonki są bardzo ciemne ciemne .. bo zdjęcie już w ciemności robione i to komórką, ale okopcone na pewno nie są.Dzięki za opiekę. Ta wędzarnia i moje pierwsze wyroby dają mi tyle radości, że nie jestem tego w stanie opisać. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Ta wędzarnia i moje pierwsze wyroby dają mi tyle radości, że nie jestem tego w stanie opisać. No i super . :D Ja się cieszę razem z Tobą , :frantics: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Jest i kiełbaska w przekroju. Niestety kabanosom nie zdążyłem zrobić fotki. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 19 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 19 Września 2014 Przedstawiam kilka fotek z drugiego wędzenia. Kiełbasa Pobiedziska2/3 wg przepisu, 1/3 z dodatkiem ostrej papryki serki ala oscypki w przygotowaniu (robią furorę) wędzenie filet z indyka mniam mniam kiełbasa "pradziada" super przepis kiełbasa po wędzeniu niedługo relacja z trzeciego wędzenia Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 22 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 22 Września 2014 Czas na następną relację z kolejnego mojego wędzenia.Poniżej fotki jak pierwszy raz wędziłem ryby: W wędzarni i po uwędzeniu i serki z foremek ala oscypki mam nadzieję że Wam się podoba... ...... bo mi również smakowało. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 16 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 16 Lutego 2016 Heyka S i B Dawno nic nie wstawiałem a było tego trochę,Zacznę od pieca,po wielkim obżarstwie pizzowym postanowiłem wykorzystać ciepło pieca i wstawiłem chlebek (oczywiście wcześniej przygotowany) dobra temperatura utrzymywała się dość długo niestery po wyrobieniu chleba nie dałem mu wyrosnąć i wystrzelił bokiem ale smak ................... Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 19 Lutego 2016 Naszło mnie kiedyś na pasztet słoikowy. Pierwszy czysty klasyczny: Drugi z papryką: A później wędzone śliwki węgierki: i sucha wołowo-indycza: Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 23 Lutego 2016 I przyszedł czas na "Lisiecką" (taka mała próba), przyznam że smak tej kiełbasy jest powalający. he, he trochę niekształtna bo miałem problem z zawiązywaniem, ale mam nadzieję że się nauczę. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 23 Lutego 2016 kurcze, a ja myślałem że to takie duże parówkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 23 Lutego 2016 tu są jelita wołowe i są takie duże Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 4 Marca 2016 Stanąłem sobie niedawno przed szafką patrzę - szynkowar.Nie no tak stać nie może, sam, pusty, nikt się nim nie interesuje.Pomyślałem, zajmę się nim.Było w lodówce trochę piersi z kurczaka, pokroiłem w kawałki i zapeklowałem (24h),a obok leżało udo z indyka, też zapeklowałem, potem przepuściłem przez sitko 4mm.Całość wymieszałem i do szynkowara, parzyłem 110 min w temp. 78 `C. A oto efekty mojej szynki mozaikowej. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 7 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 7 Marca 2016 Tak myślałem że nikomu się nie spodoba moja drobiowa. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.