Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby menzur'a


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
67 odpowiedzi w tym temacie

#21 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5082 postów

Napisano 13 mar 2013 - 23:25

menzur mnie ,po tych wszystkich Twoich wyjaśnieniach , wychodzi , że dałeś ponad 23 gramy soli i peklosoli na kg mięsa to dosyć duża dawka jak na wyroby z szynkowara ale moiże należych do tych mocno słonolubnych :cool:

#22 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 14 mar 2013 - 00:37

Dokładnie tak wychodzi , ale żeby było za słone to nie, prawda też jest taka że sól soli nie równa, ale popróbuję i poeksperymentuję, a na pewno wyciągnę wnioski z komentarzy.

#23 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5082 postów

Napisano 14 mar 2013 - 00:40

ale żeby było za słone to nie, prawda też jest taka że sól soli nie równa,


:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: to a'propos nierówności soli .

#24 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 14 mar 2013 - 07:35

tak właśnie jest i do tego opublikowali listę firm które związane są z zakupem soli drogowej i aż mnie podcięło :sad:

[size=9][ Dodano: Czw 14 Mar, 2013 07:50 ][/size]
żeby niebyć gołosłownym lekturka na wieczór:

http://www.pro-test....roducentów.html

#25 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3609 postów

Napisano 14 mar 2013 - 08:45

menzur, :clap: smalczyk wg przepisu mamy, mielonka supcio ;) i tym większy szacunek za to, że nie wymiękasz i starasz się wszystko opisać :) na pewno to będzie temat bardzo miły do śledzenia :grin: Pozdrawiam

#26 alicjaprv

alicjaprv

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 10 kwi 2013 - 20:10

a ślinka sama cieknie, bardzo apetycznie wygląda ta galaretka na obrzeżach

#27 grzes80

grzes80

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćPelnik

Napisano 10 kwi 2013 - 22:01

Smalec jak smalec ale mieloneczka spoko :thumbsup: :clap:

#28 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 15 kwi 2013 - 23:55

Witam Wszystkich! :wink:
Dawno mnie nie było a jak się już pojawiłem to zabrakło czasu na forum.
Poniżej szyneczka z szynkowaru:


Dołączona grafika

#29 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 09 cze 2013 - 14:14

Nie podałem składu i nikt tego nie zauważył :grin: , już podaje:

szynka b/k kg
Sól kuchenna 10 g na kg
Pektosól 10 g na kg
cukier łyżeczka
woda do zalewy 450 ml

oddzielone mięso gat I i gat. III (ścięgna i inne wykorzystane do kotletów)

Peklowanie na mokro - niepokrojone mięso – 96h – 4 dni

rozbijanie tłuczkiem od środka

Żelatyna łyżeczka wsypana do folii z szynką i marsz do szynkowarki.

Parzone w temp. 72-75 oC 1h 40 min

#30 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 24 cze 2013 - 00:55

Nie mogąc się doczekać swojej wędzarni, udałem się do szwagra. :shock:

Jes to moje pierwsze wędzenie jeszcze do tego bez instrukcji obsługi wędzarni.

Wkład:
polędwica x5
pierś z indyka x1
Krakowska wieprzowa x4
Drobiowa w osłonce białkowej x4

W wędzarni

Dołączona grafika
:cool:
Po uwędzeniu

Dołączona grafika

#31 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 24 cze 2013 - 13:54

Jes to moje pierwsze wędzenie jeszcze do tego bez instrukcji obsługi wędzarni.


"Pierwsze koty za płoty" :grin:
Jak widać pierwsze wędzenie udane :clap:

#32 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 24 cze 2013 - 13:57

mmm :thumbsup: miód jak dam radę to wieczorem wstawię przekroje i składy kiełbas. :thumbsup:

#33 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 26 lip 2013 - 00:29

Przepraszam że tak późno dodaję fotki, ale lepiej...

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

...późno niż wcale ....

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

#34 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4153 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 26 lip 2013 - 00:37

Przepraszam że tak późno dodaję fotki, ale lepiej...

siemka menzur :)
Jeśli chodzi o wędzonki, to bardzo fajne :)
Niestety... kiełbasy są do... no są źle wyrobione i źle nabite...

Tylko się nie gniewaj czy coś... ja też nawet do tej pory zrobię kiełbasę "napowietrzoną"... wszystko zależy os doświadczenia i sprzętu :) ale widać, że kiełbasa jest źle wyrobiona...
pewnie w smaku super ale rozpada się... a jak parzyłeś ???

#35 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 26 lip 2013 - 07:52

Niestety... kiełbasy są do... no są źle wyrobione i źle nabite...

Trafna uwaga :clap: , ale pierwsze koty za płoty chociaż drobiowa (ta cieńsza) wyszła lepiej, smakowo super, rozpadanie się też super :lol: .

Tylko się nie gniewaj czy coś...

no co Ty :blush: to pierwszy raz (pyk.. pyk... pyk.. 6 razy )
i do tego wędzarnia szwagra (sam jej nie umie obsługiwać bo robił to jego ojciec...)

ale widać, że kiełbasa jest źle wyrobiona...

już wiem że zdecydowanie za krótko :cry: ale poprawię się - dobrze?

Za to polędwicy musiałem pilnować żeby się za szybko nie rozeszła. :cool:

#36 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 23 sty 2014 - 10:57

No i stało sie ....

Napełnianie kabanosów - jelita baranie, ciężko było ale się udało.
Załączony plik  CAM00637.jpg   84,46 KB   5 Ilość pobrań

Wypełniona wedzarnia (prosze nie krzyczeć na mnie, jak pozbieram zdjęcia to uzupełnię budowę wędzarni)
Załączony plik  CAM00638.jpg   85,12 KB   5 Ilość pobrań

Temperatura...

Załączony plik  CAM00641.jpg   52,3 KB   5 Ilość pobrań

I po wędzeniu...


Załączony plik  CAM00642.jpg   56,6 KB   5 Ilość pobrań

#37 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 24 sty 2014 - 02:08

Już opisuję co w środku

 

Kabanosy,

Kiełbasa wg Sivona (pycha)

baleron

boczek

polędwica

szynka

filet z indyka

 

Oczywiście po kilka szt.



#38 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12480 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 24 sty 2014 - 11:32

Temperatura...

 

 

  Tak się zastanawiam do czego miała służyć ta temperatura . Odczytałem prawie 80stC.   Do wędzenia za wysoka a do podpiekania trochę niska .  Ze zdjęcia wynika że wędzonki są bardzo ciemne .

 

   Pozdrawiam   gorąco



#39 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 24 sty 2014 - 11:44

Brawo  andrzej k myślałem że nikt nie zauważy, oczywiście nie była to temperatura wędzenia tylko początek podpiekania (ciut za wcześnie zrobione zdjęcie)

 

Ze zdjęcia wynika że wędzonki są bardzo ciemne

 

ciemne .. bo zdjęcie już w ciemności robione i to komórką, ale okopcone na pewno nie są.

Dzięki za opiekę. Ta wędzarnia i moje pierwsze wyroby dają mi tyle radości, że nie jestem tego w stanie opisać. :rolleyes: :frantics:



#40 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12480 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 24 sty 2014 - 11:56

Ta wędzarnia i moje pierwsze wyroby dają mi tyle radości, że nie jestem tego w stanie opisać. :rolleyes: :frantics:

 

 

 No i super . :D :D  Ja się cieszę razem z Tobą , :D :frantics: :frantics:

 

 

 Gorąco pozdrawiam






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych