Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś zrobiłem pierwsza kiełbasę w życiu :smile:

Co do nazwy to można by ją nazwać Jastrzębska :grin:

Zakupiłem nastepujące mięso

- 5.4 kil. szynki

-1.6 kil. łpoatki

- 2 kil. boczku

 

po zrobieniu klasyfikacji mięsa zapeklowałem każde osobno na 24 godziny

soli i peklosól 50/50 w ilości 18 gram na kilogram

następnie zmieliłem (Zelmer 5 )

klasa 1 sitko fi 13

klasa 2 sitko fi 8

klasa 3 sitko fi 3 dwa razy

przy wyrabianiu kleju dodałem 0.5 litra zimnej wody oraz przyprawy

pieprz 20 gram

gorczyca 4 gram

majeranek 5 gram

 

Muszę opanować nadziewanie bo widać powietrze w środku.

 

wędziłem w zadymiarce przy użyciu dymogeneratora 2.5 godziny w temperaturze 40/50 stopni

 

parzenie zgodnie z godnie z zachowaniem norm

 

Kiełbasa wyszła bardzo chudziutka i naprawdę smaczna i tak ładnie szeleściła przy wyciąganiu z zadymiarki

 

Pierwsze zdjęcia zrobione cyfrówką , drugie lustrzanką

 

 

 

 

 

 

Przepraszam że opisałem trochę chaotycznie ale to z wrażenia.

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/
Udostępnij na innych stronach

soli i peklosól 50/50 w ilości 18 gram na kilogram

Jak mnie to drażni .... :devil:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-274949
Udostępnij na innych stronach

Oj tam Miro. Daj Koledze dzisiaj czas na radość związaną z wykonaniem pierwszej kiełbasy.

Kiełbaska super. :thumbsup: :clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-274951
Udostępnij na innych stronach

Oby się nią cieszył jak najdłużej.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-274961
Udostępnij na innych stronach

boob96,

następnie zmieliłem (Zelmer 5 )

Czy to chodzi mniej więcej o taki sprzęt: http://allegro.pl/maszynka-do-miesa-zelmer-686-5-i3039511242.html ??

 

PS. miro czemu Cię to drażni?

Pozdrawiam, Dawid.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-274968
Udostępnij na innych stronach

naginajka, tak dokładnie taka sama.
„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-274976
Udostępnij na innych stronach

Dziś zrobiłem pierwsza kiełbasę w życiu :smile:

:clap: :clap: ... oby tak dalej .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-274982
Udostępnij na innych stronach

naginajka, tak moc 500 W . Maszynka juz ma parę lat więc zakupiłem do niej nowe sitka i nożyk.

 

@halusia@ dziękuje za dobre słowo , ale post jutro wygaśnie bo nie chcę drażnić kolegi Miro

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-274985
Udostępnij na innych stronach

boob96 napisał/a:

soli i peklosól 50/50 w ilości 18 gram na kilogram

 

Jak mnie to drażni .... :devil:

Mirku a co widzisz w tym złego ?

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-274986
Udostępnij na innych stronach

Mirku a co widzisz w tym złego ?

Miro jest zdecydowanym przeciwnikiem "rozcieńczania " peklosoli :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-274990
Udostępnij na innych stronach

Miro jest zdecydowanym przeciwnikiem "rozcieńczania " peklosoli :cool:

Właśnie to widzę czytając Mirka posty , ostatnio robiłem kiełbasę na biało i peklosoli dałem 15% a soli 85% , z pewnością ta kiełbasa będzie mniej trwała ale za to o ile zdrowsza .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-275002
Udostępnij na innych stronach

ostatnio robiłem kiełbasę na biało i peklosoli dałem 15% a soli 85%

Bogdan ja kiełbasę białą robię tylko na soli.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-275008
Udostępnij na innych stronach

ja kiełbasę białą robię tylko na soli.

bo białą się robi tylko na soli .

A co by Mira podrażnić to ja też zawsze 50/50 :grin:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-275010
Udostępnij na innych stronach

A co by Mira podrażnić to ja też zawsze 50/50

:lol: :lol:

boob96 super wygląda kiełbaska i pewnikiem smaczna :clap: :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-275163
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za dobre słowo :smile:

kiełbasa rozeszła się po rodzinie , są już zamówienia na następną :grin:

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-275179
Udostępnij na innych stronach

Bogdan ja kiełbasę białą robię tylko na soli.

kostek61, Ja biała też robię na samej soli , przecież napisałem że na biało a nie białą :wink:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-275187
Udostępnij na innych stronach

że na biało a nie białą

Zwracam honor Bogdanie sorki.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-275211
Udostępnij na innych stronach

To i ja dopiszę się ;d

 

Kiełbaska biała zawsze bez peklo na samej soli,

kiełbaska na grila wędzona to samo sama sól,

kiełbaska lepsza do kanapek 50/50 peklosól/sól ;d;d

 

I zawsze jest kolorek :)

 

Pozdrawiam

P.S

Super Ci wyszła kiełbaska i nie wygaszaj postu bo szkoda..[/u]

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-275238
Udostępnij na innych stronach

i nie wygaszaj postu bo szkoda..

Nie wygasi, nie wygasi. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-275262
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś zrobiłem trochę Jastrzębskiej :wink:

 

 

 

oraz troszkę do barszczu

 

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-278044
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

wyszła super tak jak kolega pisał u mnie też się rozeszła szybciutko 5kg.pozdrawiam :grin:

grzes80 to bardzo cieszy że wyszła super :clap: , zapewne teraz rodzina będzie czekać na następne Twoje wyroby.

 

Pozdrawiam Bogdan.

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-280606
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.