boob96 Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Marca 2013 Dziś zrobiłem pierwsza kiełbasę w życiu :smile: Co do nazwy to można by ją nazwać Jastrzębska :grin: Zakupiłem nastepujące mięso - 5.4 kil. szynki -1.6 kil. łpoatki - 2 kil. boczku po zrobieniu klasyfikacji mięsa zapeklowałem każde osobno na 24 godziny soli i peklosól 50/50 w ilości 18 gram na kilogram następnie zmieliłem (Zelmer 5 ) klasa 1 sitko fi 13 klasa 2 sitko fi 8 klasa 3 sitko fi 3 dwa razy przy wyrabianiu kleju dodałem 0.5 litra zimnej wody oraz przyprawy pieprz 20 gram gorczyca 4 gram majeranek 5 gram Muszę opanować nadziewanie bo widać powietrze w środku. wędziłem w zadymiarce przy użyciu dymogeneratora 2.5 godziny w temperaturze 40/50 stopni parzenie zgodnie z godnie z zachowaniem norm Kiełbasa wyszła bardzo chudziutka i naprawdę smaczna i tak ładnie szeleściła przy wyciąganiu z zadymiarki Pierwsze zdjęcia zrobione cyfrówką , drugie lustrzanką Przepraszam że opisałem trochę chaotycznie ale to z wrażenia. Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Marca 2013 soli i peklosól 50/50 w ilości 18 gram na kilogramJak mnie to drażni .... :devil: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-274949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Marca 2013 Oj tam Miro. Daj Koledze dzisiaj czas na radość związaną z wykonaniem pierwszej kiełbasy. Kiełbaska super. :thumbsup: :clap: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-274951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Marca 2013 Oby się nią cieszył jak najdłużej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-274961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Marca 2013 boob96, następnie zmieliłem (Zelmer 5 ) Czy to chodzi mniej więcej o taki sprzęt: http://allegro.pl/maszynka-do-miesa-zelmer-686-5-i3039511242.html ?? PS. miro czemu Cię to drażni? Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-274968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Marca 2013 naginajka, tak dokładnie taka sama. Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-274976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Marca 2013 boob96, to jeszcze jedno pytanko, też ma moc [W] 500 i czy bez problemu idzie nią mięsko zmielić na kiełbachę? Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-274981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Marca 2013 Dziś zrobiłem pierwsza kiełbasę w życiu :smile: :clap: :clap: ... oby tak dalej . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-274982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Marca 2013 naginajka, tak moc 500 W . Maszynka juz ma parę lat więc zakupiłem do niej nowe sitka i nożyk. @halusia@ dziękuje za dobre słowo , ale post jutro wygaśnie bo nie chcę drażnić kolegi Miro Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-274985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Marca 2013 boob96 napisał/a: soli i peklosól 50/50 w ilości 18 gram na kilogram Jak mnie to drażni .... :devil: Mirku a co widzisz w tym złego ? Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-274986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Marca 2013 Mirku a co widzisz w tym złego ?Miro jest zdecydowanym przeciwnikiem "rozcieńczania " peklosoli Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-274990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Marca 2013 Miro jest zdecydowanym przeciwnikiem "rozcieńczania " peklosoli Właśnie to widzę czytając Mirka posty , ostatnio robiłem kiełbasę na biało i peklosoli dałem 15% a soli 85% , z pewnością ta kiełbasa będzie mniej trwała ale za to o ile zdrowsza . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-275002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Marca 2013 ostatnio robiłem kiełbasę na biało i peklosoli dałem 15% a soli 85%Bogdan ja kiełbasę białą robię tylko na soli. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-275008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Marca 2013 ja kiełbasę białą robię tylko na soli.bo białą się robi tylko na soli . A co by Mira podrażnić to ja też zawsze 50/50 :grin: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-275010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Marca 2013 Super kiełbaska......nie ch smakuje jak wygląda Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-275133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Marca 2013 A co by Mira podrażnić to ja też zawsze 50/50 :lol: :lol: boob96 super wygląda kiełbaska i pewnikiem smaczna :clap: :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-275163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Marca 2013 Dziękuje za dobre słowo :smile: kiełbasa rozeszła się po rodzinie , są już zamówienia na następną :grin: Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-275179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Marca 2013 Bogdan ja kiełbasę białą robię tylko na soli. kostek61, Ja biała też robię na samej soli , przecież napisałem że na biało a nie białą :wink: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-275187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Marca 2013 że na biało a nie białąZwracam honor Bogdanie sorki. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-275211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooalla Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Marca 2013 To i ja dopiszę się ;d Kiełbaska biała zawsze bez peklo na samej soli, kiełbaska na grila wędzona to samo sama sól, kiełbaska lepsza do kanapek 50/50 peklosól/sól ;d;d I zawsze jest kolorek Pozdrawiam P.S Super Ci wyszła kiełbaska i nie wygaszaj postu bo szkoda..[/u] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-275238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Marca 2013 i nie wygaszaj postu bo szkoda..Nie wygasi, nie wygasi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-275262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 28 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Marca 2013 Dziś zrobiłem trochę Jastrzębskiej :wink: oraz troszkę do barszczu Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-278044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes80 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Ja robiłem też pierwszy raz ale dałem 40/60 wyszła super tak jak kolega pisał u mnie też się rozeszła szybciutko 5kg.pozdrawiam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-280466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 wyszła super tak jak kolega pisał u mnie też się rozeszła szybciutko 5kg.pozdrawiam :grin: grzes80 to bardzo cieszy że wyszła super :clap: , zapewne teraz rodzina będzie czekać na następne Twoje wyroby. Pozdrawiam Bogdan. Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7983-kie%C5%82basa-jastrz%C4%99bska/#findComment-280606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.