zemat Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Maja 2007 Zasady klasyfikacji tusz w systemie EUROP przyjmują jako elementy oceny umięśnienie i otłuszczenie. Ocena umięśnienia i otłuszczenia tusz przeprowadzane są niezależnie od siebie.Rozróżnia się 5 kategorii według płci i wieku ubitych zwierząt:• A buhajki niekastrowane poniżej 2 lat• B inne osobniki męskie niekastrowane• C buhajki kastrowane• D jałowice• E krowyUstanowiono sześć klas jakościowych według umięśnienia (E, U, R, O, P) i pięć klas otłuszczenia (1 – 5). Odpowiednie kombinacje wynikające z dwóch ocen dają klasy handlowe. Ostatnio dodano klasę S (pojawiła się dwupośladkowość warunkowana genem miostatyny). W niektórych instrukcjach umieszcza się też klasę A (do przerobu) – z wybrakowanych krów mlecznych. Umieszcza się ją na końcu listy.W celu ujednolicenia klasyfikacji do tabeli klasyfikacyjnej są załączone sylwetki tusz w trzech ujęciach: widok boczny od strony zewnętrznej, widok boczny od strony wewnętrznej oraz widok od strony grzbietu. Sylwetki te, po trzy dla każdej z klas umięśnienia i po trzy dla otłuszczenia, przedstawiają wzorce klasyfikacyjne, które traktuje się jako prezentację średnich wymagań dla klas. Przeprowadzając ocenę bierze się pod uwagę najpierw całą tuszę, a potem oddzielnie: udo, grzbiet i przód.Podział tuszy na części, które się kolejno ocenia jest następujący:• Udziec – część tuszy od goleni do linii 2 cm poniżej spojenia kości łonowej• Grzbiet – wszystkie mięśnie otaczające kręgosłup od linii oddzielenia uda do wysokości łopatki• Łopatka – pozostała część tuszy Klasy otłuszczenia: Klasa Stopień otłuszczenia Ocena ogólna Ocena dodatkowa1 bardzo mały Od braku pokrywy, aż do nieznacznej pokrywy tłuszczu zewnętrznego Brak złogów tłuszczu w klatce piersiowej; widoczne wszystkie żebra2 mały Niewielka okrywa tłuszczu przy widocznych prawie wszędzie odsłoniętych mięśniach Wewnątrz klatki piersiowej widoczne są mięśnie między żebrami3 średni Poza udźcem i łopatką prawie wszędzie widoczna okrywa tłuszczu Między żebrami są jeszcze widoczne mięśnie4 duży Półtusze okryte tłuszczem, lecz na udźcu i łopatce częściowo widoczne mięśnie Tłuszcz międzymięśniowy widoczny na udźcu i wewnątrz klatki piersiowej; mięśnie między żebrami poprzerastane tłuszczem5 bardzo duży Cała półtusza okryta warstwą tłuszczu Prawie cały udziec pokryty warstwą tłuszczu tak, że niewidoczne są złogi tłuszczu międzymięśniowego; między żebrami mięśnie poprzerastane tłuszczem Klasy umięśnienia: Klasa Ocena ogólna półtuszy Ocena szczegółowa Ocena udźca, grzbietu i łopatki Ocena zrazowej górnej i krzyżowejE Półtusze wybitnie umięśnione; profil udźca bardzo wypukły Udziec: bardzo zaokrąglonyGrzbiet: bardzo szeroki i wysklepiony aż do łopatkiŁopatka: bardzo zaokrąglona Mięśnie wystają nad spojeniem kości łonowej; część krzyżowa bardzo zaokrąglonaU Półtusze bardzo bobrze umięśnione; profil udźca wypukły Udziec: zaokrąglonyGrzbiet: szeroki lecz mniej rozwiniętyŁopatka: zaokrąglona Mięśnie wystają nad spojeniem łonowym; część krzyżowa zaokrąglonaR Półtusze dobrze umięśnione; profil udźca prostolinijny Udziec: dobrze rozwiniętyGrzbiet: szeroki, lecz mniej rozwinięty przy łopatceŁopatka: umiarkowanie rozwinięta Mięśnie zrazowej górnej i część krzyżowa lekko zaokrągloneO Półtusze średnio umięśnione; profil udźca nieznacznie wklęsły Udziec: średnio aż do słabo rozwiniętegoGrzbiet: średni do wąskiegoŁopatka: średnio rozwinięta aż do widocznego spłaszczenia Część krzyżowa z prostym profilemP Półtusze słabo umięśnione; profil udźca wklęsły Udziec: słabo rozwiniętyGrzbiet: wąski, widoczne kościŁopatka: płaska, aż do widocznych kości - Klasyfikację i znakowanie przeprowadza się bezpośrednio po uboju i sanitarnej inspekcji, przed rozpoczęciem chłodzenia tusz. Zasady klasyfikacji tusz w systemie EUROP przyjmują jako elementy oceny umięśnienie i otłuszczenie. Ocena umięśnienia i otłuszczenia tusz przeprowadzane są niezależnie od siebie.Rozróżnia się 5 kategorii według płci i wieku ubitych zwierząt:• A buhajki niekastrowane poniżej 2 lat• B inne osobniki męskie niekastrowane• C buhajki kastrowane• D jałowice• E krowyUstanowiono sześć klas jakościowych według umięśnienia (E, U, R, O, P) i pięć klas otłuszczenia (1 – 5). Odpowiednie kombinacje wynikające z dwóch ocen dają klasy handlowe. Ostatnio dodano klasę S (pojawiła się dwupośladkowość warunkowana genem miostatyny). W niektórych instrukcjach umieszcza się też klasę A (do przerobu) – z wybrakowanych krów mlecznych. Umieszcza się ją na końcu listy.W celu ujednolicenia klasyfikacji do tabeli klasyfikacyjnej są załączone sylwetki tusz w trzech ujęciach: widok boczny od strony zewnętrznej, widok boczny od strony wewnętrznej oraz widok od strony grzbietu. Sylwetki te, po trzy dla każdej z klas umięśnienia i po trzy dla otłuszczenia, przedstawiają wzorce klasyfikacyjne, które traktuje się jako prezentację średnich wymagań dla klas. Przeprowadzając ocenę bierze się pod uwagę najpierw całą tuszę, a potem oddzielnie: udo, grzbiet i przód.Podział tuszy na części, które się kolejno ocenia jest następujący:• Udziec – część tuszy od goleni do linii 2 cm poniżej spojenia kości łonowej• Grzbiet – wszystkie mięśnie otaczające kręgosłup od linii oddzielenia uda do wysokości łopatki• Łopatka – pozostała część tuszy Klasy otłuszczenia: Klasa Stopień otłuszczenia Ocena ogólna Ocena dodatkowa1 bardzo mały Od braku pokrywy, aż do nieznacznej pokrywy tłuszczu zewnętrznego Brak złogów tłuszczu w klatce piersiowej; widoczne wszystkie żebra2 mały Niewielka okrywa tłuszczu przy widocznych prawie wszędzie odsłoniętych mięśniach Wewnątrz klatki piersiowej widoczne są mięśnie między żebrami3 średni Poza udźcem i łopatką prawie wszędzie widoczna okrywa tłuszczu Między żebrami są jeszcze widoczne mięśnie4 duży Półtusze okryte tłuszczem, lecz na udźcu i łopatce częściowo widoczne mięśnie Tłuszcz międzymięśniowy widoczny na udźcu i wewnątrz klatki piersiowej; mięśnie między żebrami poprzerastane tłuszczem5 bardzo duży Cała półtusza okryta warstwą tłuszczu Prawie cały udziec pokryty warstwą tłuszczu tak, że niewidoczne są złogi tłuszczu międzymięśniowego; między żebrami mięśnie poprzerastane tłuszczem Klasy umięśnienia: Klasa Ocena ogólna półtuszy Ocena szczegółowa Ocena udźca, grzbietu i łopatki Ocena zrazowej górnej i krzyżowejE Półtusze wybitnie umięśnione; profil udźca bardzo wypukły Udziec: bardzo zaokrąglonyGrzbiet: bardzo szeroki i wysklepiony aż do łopatkiŁopatka: bardzo zaokrąglona Mięśnie wystają nad spojeniem kości łonowej; część krzyżowa bardzo zaokrąglonaU Półtusze bardzo bobrze umięśnione; profil udźca wypukły Udziec: zaokrąglonyGrzbiet: szeroki lecz mniej rozwiniętyŁopatka: zaokrąglona Mięśnie wystają nad spojeniem łonowym; część krzyżowa zaokrąglonaR Półtusze dobrze umięśnione; profil udźca prostolinijny Udziec: dobrze rozwiniętyGrzbiet: szeroki, lecz mniej rozwinięty przy łopatceŁopatka: umiarkowanie rozwinięta Mięśnie zrazowej górnej i część krzyżowa lekko zaokrągloneO Półtusze średnio umięśnione; profil udźca nieznacznie wklęsły Udziec: średnio aż do słabo rozwiniętegoGrzbiet: średni do wąskiegoŁopatka: średnio rozwinięta aż do widocznego spłaszczenia Część krzyżowa z prostym profilemP Półtusze słabo umięśnione; profil udźca wklęsły Udziec: słabo rozwiniętyGrzbiet: wąski, widoczne kościŁopatka: płaska, aż do widocznych kości - Klasyfikację i znakowanie przeprowadza się bezpośrednio po uboju i sanitarnej inspekcji, przed rozpoczęciem chłodzenia tusz. Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisn87 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 witam. Potrzebuje pilnie klasyfikacje mięs. Czy może ktoś mi pomóc? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Wejdź na strone główną www.wedlinydomowe.pl i otwórz "beleczkę" Mięso. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.