Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

BABKA WŁOSKA

 

http://img580.imageshack.us/img580/97/p4130292.jpg

 

 

http://img547.imageshack.us/img547/1084/p4130291.jpg

 

 

Ciasto:

- 5 jaj

- 1 szkl cukru

- 1 szkl mąki pszennej

- 1 szkl mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli

Ciasto robimy dokładnie tak jak biszkopt.

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy porcjami cukier.

Do ubitych białek dodajemy żółtka... łączymy.

Obie mąki i proszek przesiewamy i dodajemy do białek.

Całość delikatnie mieszamy łyżka , wylewamy na blachę i do piekarnika.

Pieczemy 35-40 min w temp 180 stopni.

 

Masa budyniowa

 

- 1 budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka

- kostka masła lub innego tłuszczu

Budyń gotujemy w/g przepisu.

Ucieramy tłuszcz i dodajemy po 1 łyżce wystudzonego budyniu.

Polewa

 

- 3/4 kostki tłuszczu

- 1 szkl cukru

- 3 łyżki kakao

- 4 łyżki wody

- 2 żółtka

Tłuszcz, woda, cukier i kakao ogrzewać do rozpuszczenia.

Pozostawić do lekkiego ostygnięcia i dodajemy żółtka.

Całość zagotować.

 

Krótka fotorelacja

 

Ciasto:

 

http://img546.imageshack.us/img546/9016/p4130253.jpg

 

http://img803.imageshack.us/img803/2299/p4130257.jpg

 

Kroimy w zdłuż....

 

http://img7.imageshack.us/img7/6393/p4130259.jpg

 

Potem w przekrawamy na dwie części każdy kawałek .

 

http://img694.imageshack.us/img694/9127/p4130260.jpg

 

Babkę można zrobić w całości jak '' wagon'' ale ja przekroiłam na dwie części na dwie babki.. druga dla Córki :wink:

 

http://img688.imageshack.us/img688/7237/p4130276.jpg

 

Krem gotowy ..

 

http://img822.imageshack.us/img822/2416/p4130275.jpg

 

I przekładamy...

 

http://img856.imageshack.us/img856/8228/p4130281.jpg

 

 

Teraz babki czekają by je pięknie '' ubrać'' polewą :lol:

Polewa już gotowa i wystudzona .

 

http://img844.imageshack.us/img844/6076/p4130271.jpg

 

Teraz już można wykańczać ..

 

http://img818.imageshack.us/img818/9370/p4130285.jpg

 

http://img818.imageshack.us/img818/8228/p4130286.jpg

 

Wierz posypujemy orzechami .

 

http://img823.imageshack.us/img823/2440/p4130287.jpg

 

Jeszcze nie można jeść... powiem kiedy :grin:

Jutro wstawię fotkę w przekroju :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8087-babka-w%C5%82oska-halusi/
Udostępnij na innych stronach

Halusia jakiej wielkości jest ta blaszka do pieczenia :wink:
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8087-babka-w%C5%82oska-halusi/#findComment-280498
Udostępnij na innych stronach

Halusia jakiej wielkości jest ta blaszka do pieczenia :wink:

Aniu... standardowa :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8087-babka-w%C5%82oska-halusi/#findComment-280504
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wygląda pięknie, aż ślinka leci...... muszę zrobić i skosztować

Warto :wink: i przy okazji fotka w przekroju .

 

 

http://img822.imageshack.us/img822/7608/p4140298.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8087-babka-w%C5%82oska-halusi/#findComment-282810
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, kusisz z wieczora kusisz słodkościami :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8087-babka-w%C5%82oska-halusi/#findComment-282811
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.