Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis na ten odświętny tort przechodził wstępnie z ust do ust - nie wiem ile pokoleń, babcia już niestety nie pamięta z racji wieku.. więc to pozostanie tajemnicą.

Na szczęście mama spisała kiedyś ten wyjątkowy przepis, który z naszej rodzinie sięga dekad wstecz.. babcia przygotowywała go z pomocą prodiża i tylko na wyjątkowe święta rodzinne.

Urodziny mamy były idealnym momentem na odświeżenie tego przepisu :)

 

Tort piernikowy z masą serową

 

Piernik

 

- 4 szklanki mąki

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 2 łyżki miodu

- 3 łyżki śmietany

- 5dkg margaryny (50 gramów)

- 2 łyżki kakao

- 2 szklanki cukru pudru

- 2 jajka

 

Przygotowanie:

 

Miód i margarynę rozpuszczamy w rondelku. Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto.

Całość dzielimy na 6 równych części i pieczemy w tortownicy.

*pozwolę sobie dodać; najlepiej wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia, placki piernikowe są bardzo cienkie, wystarczy im 15-20 minut pieczenia. zaraz po upieczeniu przekładamy je szybko na płaska powierzchnię, gdyż bardzo szybko staja się kruche.

jeżeli ktoś ma możliwości lepiej piec na 2 tortownice.. czas skraca się o połowę ;)

 

http://img809.imageshack.us/img809/8877/tortserowybabci.jpg

 

Masa serowa

 

- 1 i 1/4 kg sera białego tłustego (*prawdziwy twaróg, nie mielony z wiaderka - ja użyłem takiego i to był ogromny błąd ;) )

- 1 kostka margaryny

- 1 szklanka cukru pudru

- 2 jajka

- aromat rumowy, cukier wanilinowy

 

Przygotowanie:

 

Wszystko razem wymieszać w rondelku, postawić na ogień, zagotować.

Gotować 10 minut.

 

http://img15.imageshack.us/img15/9202/tortserowybabci1.jpg

 

Wykończenie

 

Gorącą masą serową przekładać kruche placki piernikowego ciasta.

*na tym polega sekret - kruchy piernik nabiera wilgoci od gorącej masy serowej.

po przełożeniu i lekkim dociśnięciu każdej z warstw (na wierzch nie dajemy sera, tylko przekładamy) owijamy w folię i dajemy ostygnąć. Potem do lodówki - tort smakuje najlepiej kiedy postoi co najmniej 2 dni.

Uwieńczeniem całości jest gorzka polewa czekoladowa.

 

http://img825.imageshack.us/img825/6940/tortserowybabci2.jpg

 

Polewa czekoladowa

 

- 4 łyżki margaryny lub masła

- 6 łyżek śmietany kwaśnej

- 4 łyżki kakao

- 8 łyżek cukru pudru

 

Przygotowanie:

 

Składniki połączyć w rondelku, zagotować mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

 

 

 

SMACZNEGO!!!

 

http://img211.imageshack.us/img211/3215/tortserowybabci3.jpg

 

http://img833.imageshack.us/img833/4352/tortserowybabci4.jpg

 

http://img713.imageshack.us/img713/7402/tortserowybabci5.jpg

 

http://img856.imageshack.us/img856/8931/tortserowybabci6.jpg

 

http://img820.imageshack.us/img820/5043/tortserowybabci7.jpg

 

http://img825.imageshack.us/img825/3589/tortserowybabci8.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8105-ciasto-tradycyjny-tort-serowy/
Udostępnij na innych stronach

Robercie... Tort przecudny.. a jak smakuje to muszę sobie wyobrazić. :thumbsup:

Już niebawem wypróbuję :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8105-ciasto-tradycyjny-tort-serowy/#findComment-281531
Udostępnij na innych stronach

Piernik

 

- 4 szklanki mąki

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 2 łyżki miodu

- 3 łyżki śmietany

- 5dkg margaryny (50 gramów)

- 2 łyżki kakao

- 2 szklanki cukru pudru

- 2 jajka

Czy tutaj też ma być kwaśna śmietana..?

 

Ale fajnie to wygląda.. :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8105-ciasto-tradycyjny-tort-serowy/#findComment-281536
Udostępnij na innych stronach

Robercie... Tort przecudny.. a jak smakuje to muszę sobie wyobrazić.

Już niebawem wypróbuję

dziękuję :D miło mi, że przepis rodzinny nie zostanie zapomniany :) jestem pewien, że Tobie wyjdzie on znacznie ładniejszy ;)

Gregtom, :grin: tak kwaśna.. tzn taka do zupy.. Pozdrawiam

 

http://img402.imageshack.us/img402/3668/u9dtwmatitd1ck30k5iknpp.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8105-ciasto-tradycyjny-tort-serowy/#findComment-281539
Udostępnij na innych stronach

Wygląda zacnie i smakowicie ;)

Skoro babcia piekła w prodiżu to może piekła na raz a potem kroiła ... bo po jednym to cholercia zabawy troszkę :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8105-ciasto-tradycyjny-tort-serowy/#findComment-281562
Udostępnij na innych stronach

roger ja znam podobny tort pod nazwą sernik gotowany i niestety tak jak PanB. podaje - każdy blat trzeba piec oddzielnie a potem przekładać tą "ugotowaną" masą serową .

Panie Boczku :clap: tym bardziej ,że dla Mamusi :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8105-ciasto-tradycyjny-tort-serowy/#findComment-281563
Udostępnij na innych stronach

Możecie mi zazdrościć, dopóki sami nie zrobicie tego tortu i nie spróbujecie ...smaki dzieciństwa powróciły. W wykonaniu Roberta to jest mistrzostwo świata. Nawet babcia była zaskoczona "przejęciem pałeczki" przez wnuka :grin: Małe pyszne radości składają się na wielkie kulinarne szczęście...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8105-ciasto-tradycyjny-tort-serowy/#findComment-281568
Udostępnij na innych stronach

Skoro babcia piekła w prodiżu to może piekła na raz a potem kroiła ... bo po jednym to cholercia zabawy troszkę

tak jak Olga napisała.. trzeba niestety osobno piec :)

dlaczego? - widać to na pierwszym zdjęciu.. po wyjęciu z pieca te placki po minucie robią się strasznie kruche i łamliwe.. co prawda nie szkodzi jak się połamią - tragedii nie ma, wystarczy ułożyć odpowiednio przy przekładaniu masą serową, ale upieczenie całości i przekrojenie na 6 części zakrawa na cud.. Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8105-ciasto-tradycyjny-tort-serowy/#findComment-281649
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.