PanBoczek Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Przepis na ten odświętny tort przechodził wstępnie z ust do ust - nie wiem ile pokoleń, babcia już niestety nie pamięta z racji wieku.. więc to pozostanie tajemnicą. Na szczęście mama spisała kiedyś ten wyjątkowy przepis, który z naszej rodzinie sięga dekad wstecz.. babcia przygotowywała go z pomocą prodiża i tylko na wyjątkowe święta rodzinne. Urodziny mamy były idealnym momentem na odświeżenie tego przepisu Tort piernikowy z masą serową Piernik - 4 szklanki mąki - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżki miodu - 3 łyżki śmietany - 5dkg margaryny (50 gramów) - 2 łyżki kakao - 2 szklanki cukru pudru - 2 jajka Przygotowanie: Miód i margarynę rozpuszczamy w rondelku. Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto. Całość dzielimy na 6 równych części i pieczemy w tortownicy. *pozwolę sobie dodać; najlepiej wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia, placki piernikowe są bardzo cienkie, wystarczy im 15-20 minut pieczenia. zaraz po upieczeniu przekładamy je szybko na płaska powierzchnię, gdyż bardzo szybko staja się kruche. jeżeli ktoś ma możliwości lepiej piec na 2 tortownice.. czas skraca się o połowę http://img809.imageshack.us/img809/8877/tortserowybabci.jpg Masa serowa - 1 i 1/4 kg sera białego tłustego (*prawdziwy twaróg, nie mielony z wiaderka - ja użyłem takiego i to był ogromny błąd ) - 1 kostka margaryny - 1 szklanka cukru pudru - 2 jajka - aromat rumowy, cukier wanilinowy Przygotowanie: Wszystko razem wymieszać w rondelku, postawić na ogień, zagotować. Gotować 10 minut. http://img15.imageshack.us/img15/9202/tortserowybabci1.jpg Wykończenie Gorącą masą serową przekładać kruche placki piernikowego ciasta. *na tym polega sekret - kruchy piernik nabiera wilgoci od gorącej masy serowej. po przełożeniu i lekkim dociśnięciu każdej z warstw (na wierzch nie dajemy sera, tylko przekładamy) owijamy w folię i dajemy ostygnąć. Potem do lodówki - tort smakuje najlepiej kiedy postoi co najmniej 2 dni. Uwieńczeniem całości jest gorzka polewa czekoladowa. http://img825.imageshack.us/img825/6940/tortserowybabci2.jpg Polewa czekoladowa - 4 łyżki margaryny lub masła - 6 łyżek śmietany kwaśnej - 4 łyżki kakao - 8 łyżek cukru pudru Przygotowanie: Składniki połączyć w rondelku, zagotować mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. SMACZNEGO!!! http://img211.imageshack.us/img211/3215/tortserowybabci3.jpg http://img833.imageshack.us/img833/4352/tortserowybabci4.jpg http://img713.imageshack.us/img713/7402/tortserowybabci5.jpg http://img856.imageshack.us/img856/8931/tortserowybabci6.jpg http://img820.imageshack.us/img820/5043/tortserowybabci7.jpg http://img825.imageshack.us/img825/3589/tortserowybabci8.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8105-ciasto-tradycyjny-tort-serowy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Robercie... Tort przecudny.. a jak smakuje to muszę sobie wyobrazić. :thumbsup: Już niebawem wypróbuję :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8105-ciasto-tradycyjny-tort-serowy/#findComment-281531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Piernik - 4 szklanki mąki - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżki miodu - 3 łyżki śmietany - 5dkg margaryny (50 gramów) - 2 łyżki kakao - 2 szklanki cukru pudru - 2 jajka Czy tutaj też ma być kwaśna śmietana..? Ale fajnie to wygląda.. :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8105-ciasto-tradycyjny-tort-serowy/#findComment-281536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Robercie... Tort przecudny.. a jak smakuje to muszę sobie wyobrazić. Już niebawem wypróbujędziękuję miło mi, że przepis rodzinny nie zostanie zapomniany jestem pewien, że Tobie wyjdzie on znacznie ładniejszy Gregtom, :grin: tak kwaśna.. tzn taka do zupy.. Pozdrawiam http://img402.imageshack.us/img402/3668/u9dtwmatitd1ck30k5iknpp.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8105-ciasto-tradycyjny-tort-serowy/#findComment-281539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Wygląda zacnie i smakowicie Skoro babcia piekła w prodiżu to może piekła na raz a potem kroiła ... bo po jednym to cholercia zabawy troszkę Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8105-ciasto-tradycyjny-tort-serowy/#findComment-281562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 roger ja znam podobny tort pod nazwą sernik gotowany i niestety tak jak PanB. podaje - każdy blat trzeba piec oddzielnie a potem przekładać tą "ugotowaną" masą serową . Panie Boczku :clap: tym bardziej ,że dla Mamusi :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8105-ciasto-tradycyjny-tort-serowy/#findComment-281563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Big Mama Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Możecie mi zazdrościć, dopóki sami nie zrobicie tego tortu i nie spróbujecie ...smaki dzieciństwa powróciły. W wykonaniu Roberta to jest mistrzostwo świata. Nawet babcia była zaskoczona "przejęciem pałeczki" przez wnuka :grin: Małe pyszne radości składają się na wielkie kulinarne szczęście... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8105-ciasto-tradycyjny-tort-serowy/#findComment-281568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Skoro babcia piekła w prodiżu to może piekła na raz a potem kroiła ... bo po jednym to cholercia zabawy troszkętak jak Olga napisała.. trzeba niestety osobno piec dlaczego? - widać to na pierwszym zdjęciu.. po wyjęciu z pieca te placki po minucie robią się strasznie kruche i łamliwe.. co prawda nie szkodzi jak się połamią - tragedii nie ma, wystarczy ułożyć odpowiednio przy przekładaniu masą serową, ale upieczenie całości i przekrojenie na 6 części zakrawa na cud.. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8105-ciasto-tradycyjny-tort-serowy/#findComment-281649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 :clap: Chłopie czym Ty jeszcze nas zaskoczysz -rewelka :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8105-ciasto-tradycyjny-tort-serowy/#findComment-281656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.