@halusia@ Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Maja 2013 ANANASEK http://img402.imageshack.us/img402/4813/20130502103730.jpg http://img547.imageshack.us/img547/5277/20130502103713.jpg Składniki: Ciasto: - białko - 8 szt - cukier - 200 g - kokos - 200 g - mak - 200 g - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Masa: - ananasy - 1 puszka - galaretka pomarańczowa - 3 op - mleko - 400 ml - budyń śmietankowy bez cukru - 1 szt - żółtko - 5 szt - masło - 200 g - cukier - 3 łyżki Dodatkowo : - delicje pomarańczowe - ok. 300 g Wykonanie: Ciasto: Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę. Do ubitej piany wsypujemy mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy. Wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym tłuszczem) o wymiarach ok. 23 na 38 cm. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180C. http://img841.imageshack.us/img841/6951/20130501103345.jpg Masa: Roztrzepujemy żółtka w odrobinie mleka. Dodajemy budyń i cukier. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy powoli przygotowaną masę. Ciągle mieszamy uważając , by masa się nie przypaliła. 1,5 galaretki rozpuszczamy w 250 ml wody. Studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy porcjami ostudzony budyń , a następnie tężejącą , ale absolutnie nie twardą galaretkę. Ananasy delikatnie odsączamy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do przygotowanej masy. Galaretka: Pozostałą galaretkę ( 1,5 opakowania ) rozpuszczamy w ok. 400 ml wody. Studzimy. Upieczone makowo - kokosowe ciasto smarujmy masą ananasową.I tu mi zabrakło więcej fotek.. :wink: Układamy delicje .... http://img35.imageshack.us/img35/8592/20130501120029kopia.jpg Na wierzch wylana tężejąca galaretka ... ciasto wkładamy do lodówki. http://img844.imageshack.us/img844/4808/20130502103059.jpg Przepis znaleziony w sieci.. http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/ananasek7 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8142-ciasto-ananasek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Maja 2013 Halinko, ja wykrawam w delicjach małe dziurki i wkładam tam jeszcze po jednym winogronku i zalewam galaretką , ale to tylko sugestia, zrobisz jak uważasz i tak Twoje ciasto wygląda pięknie :wink: :wink: :wink: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8142-ciasto-ananasek/#findComment-283270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Maja 2013 Halinko, ja wykrawam w delicjach małe dziurki i wkładam tam jeszcze po jednym winogronku i zalewam galaretką , ale to tylko sugestia, zrobisz jak uważasz i tak Twoje ciasto wygląda pięknie :wink: :wink: :wink: Aniu fajny pomysł, ale ze ciasto piekłam pierwszy raz to już nie cudowałam :wink: Następnym razem wykorzystam Twój pomysł. :smile: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8142-ciasto-ananasek/#findComment-283278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Maja 2013 ANANASEK rewelacja :clap: pracowity weekend się u Ciebie zaczął, szkoda że tak daleko do Ciebie :wink: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8142-ciasto-ananasek/#findComment-283289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.