Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar zrobić "miód" z kwiatów mniszka. Jadłam taki miód wykonany przez naszą Koleżankę, był pyszny, ale nie pamiętam, czy obrywała płatki /w tej chwili nie mamy kontaktu a kwiatki już zerwane/. Czytałam wiele przepisów ale mam pytanie, czy ktoś z Was robi taki miodzik i czy obrywa płatki, bo nie wiem czy ten środek kwiatka nie zepsuje miodu.

Jeśli macie doświadczenie, proszę o odpowiedż.

Pozdrawiam, anerka.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8150-mi%C3%B3d-z-mniszka-lekarskiego/
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem 2 sezony temu i ostatni słoik poszedł tej zimy, więc przymierzam się do nowej produkcji. Nie obrywałem płatków, zalałem całe zerwane kwiaty, oczywiście uprzednio poprosiłem o opuszczenie ich przez inne osobniki, hehe
i jest elegancko...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8150-mi%C3%B3d-z-mniszka-lekarskiego/#findComment-283923
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy chodzi Ci o coś takiego, ale moje dziewczyny piły taki syrop na przeziębienie:

SYROP z mniszka lekarskiego / mlecz/

Drugi przepis – ja robię wg niego.

Mniszek zbiera się podobnie, warto jednak wziąć ze sobą rękawiczki lateksowe – potwornie bowiem brudzi. Kwiatów nie suszę – robię z nich syrop. I dziś właśnie na ten syrop przepis:

Składniki:

Ok. 350-400 kwiatów mniszka (całych, nie tylko płatków);

1 kg cukru

1 l wody

2 cytryny/ może być więcej np. 4/

Przygotowanie:

Kwiaty zaraz po zbiorze wykładamy na jasnym materiale i pozwalamy się ewakuować małym, czarnym robaczkom. Następnie mlecze wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, cytrynę szorujemy i kroimy (razem ze skórką) na grube plastry. Wrzucamy do garnka cytryny. Całość zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu na ok. 5-10 min. Po tym czasie odcedzamy. Wywar ponownie zagotowujemy i stopniowo dodajemy cukier, po czym gotujemy do uzyskania konsystencji rzadkiego miodu/ na minimalnym ogniu ok. 3-4godz./ . Syrop przelewamy do wypłukanych ciepłą wodą słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem – nie ma potrzeby zagotowywania.

Zastosowanie:

Syrop zwany jest też „majowym miodkiem” – można go używać tak jak miodu – do chleba, czy słodzenia herbaty, głównym jednak zadaniem syropu jest pomoc w problemach z gardłem – ratuję się nim za każdym razem, gdy zachrypnę lub całkiem stracę głos. Syrop jest gęsty, słodki, ma ciemno bursztynowy kolor – mniam!

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8150-mi%C3%B3d-z-mniszka-lekarskiego/#findComment-283933
Udostępnij na innych stronach

Mam zamiar zrobić "miód" z kwiatów mniszka.

Irenko, zrób ten '' miód'' w/g przepisu madlinki.

W okresie kiedy dzieci były małe robiłam co rok.. na prawdę bardzo dobry w okresie przeziębienia.

Aby go troch wzmocnić dodawałam jeszcze 100 spirytusu, ale nie pamiętam dokładnie do jakiej ilości dodawałam spirytus.

Wiadomo że taki syrop z dodatkiem przeznaczony był dla osób dorosłych. :wink:

Póki jest okres kwitnięcia mniszka muszę i ja w tym roku zrobić..

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8150-mi%C3%B3d-z-mniszka-lekarskiego/#findComment-283934
Udostępnij na innych stronach

Do tego miodu dodaje 4-5 goździków i wówczas otrzymuje cudowny posmak, goździki wyjmujemy przed wlaniem miodu do słoików
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8150-mi%C3%B3d-z-mniszka-lekarskiego/#findComment-283984
Udostępnij na innych stronach

na minimalnym ogniu ok. 3-4godz.

Robię podobnie, tylko wody daję 0,5l - 0,6l i gotuję tylko od 20 do 30 min.

I cytryny mniej u mnie sok z 1 cytryny.

 

 

[ Dodano: Sro 08 Maj, 2013 20:40 ]

http://www.potrawyregionalne.pl/208,4196,NALEWKI_I_WINA_MNISZKOWE_.htm

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8150-mi%C3%B3d-z-mniszka-lekarskiego/#findComment-283987
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.