anerka Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Maja 2013 Mam zamiar zrobić "miód" z kwiatów mniszka. Jadłam taki miód wykonany przez naszą Koleżankę, był pyszny, ale nie pamiętam, czy obrywała płatki /w tej chwili nie mamy kontaktu a kwiatki już zerwane/. Czytałam wiele przepisów ale mam pytanie, czy ktoś z Was robi taki miodzik i czy obrywa płatki, bo nie wiem czy ten środek kwiatka nie zepsuje miodu.Jeśli macie doświadczenie, proszę o odpowiedż.Pozdrawiam, anerka. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8150-mi%C3%B3d-z-mniszka-lekarskiego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorau Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Maja 2013 Ja robiłem 2 sezony temu i ostatni słoik poszedł tej zimy, więc przymierzam się do nowej produkcji. Nie obrywałem płatków, zalałem całe zerwane kwiaty, oczywiście uprzednio poprosiłem o opuszczenie ich przez inne osobniki, hehe Cytuj i jest elegancko... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8150-mi%C3%B3d-z-mniszka-lekarskiego/#findComment-283923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Maja 2013 Nie wiem czy chodzi Ci o coś takiego, ale moje dziewczyny piły taki syrop na przeziębienie:SYROP z mniszka lekarskiego / mlecz/Drugi przepis – ja robię wg niego.Mniszek zbiera się podobnie, warto jednak wziąć ze sobą rękawiczki lateksowe – potwornie bowiem brudzi. Kwiatów nie suszę – robię z nich syrop. I dziś właśnie na ten syrop przepis:Składniki:Ok. 350-400 kwiatów mniszka (całych, nie tylko płatków);1 kg cukru1 l wody2 cytryny/ może być więcej np. 4/Przygotowanie:Kwiaty zaraz po zbiorze wykładamy na jasnym materiale i pozwalamy się ewakuować małym, czarnym robaczkom. Następnie mlecze wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, cytrynę szorujemy i kroimy (razem ze skórką) na grube plastry. Wrzucamy do garnka cytryny. Całość zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu na ok. 5-10 min. Po tym czasie odcedzamy. Wywar ponownie zagotowujemy i stopniowo dodajemy cukier, po czym gotujemy do uzyskania konsystencji rzadkiego miodu/ na minimalnym ogniu ok. 3-4godz./ . Syrop przelewamy do wypłukanych ciepłą wodą słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem – nie ma potrzeby zagotowywania.Zastosowanie:Syrop zwany jest też „majowym miodkiem” – można go używać tak jak miodu – do chleba, czy słodzenia herbaty, głównym jednak zadaniem syropu jest pomoc w problemach z gardłem – ratuję się nim za każdym razem, gdy zachrypnę lub całkiem stracę głos. Syrop jest gęsty, słodki, ma ciemno bursztynowy kolor – mniam! Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8150-mi%C3%B3d-z-mniszka-lekarskiego/#findComment-283933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Maja 2013 Mam zamiar zrobić "miód" z kwiatów mniszka. Irenko, zrób ten '' miód'' w/g przepisu madlinki. W okresie kiedy dzieci były małe robiłam co rok.. na prawdę bardzo dobry w okresie przeziębienia. Aby go troch wzmocnić dodawałam jeszcze 100 spirytusu, ale nie pamiętam dokładnie do jakiej ilości dodawałam spirytus. Wiadomo że taki syrop z dodatkiem przeznaczony był dla osób dorosłych. :wink: Póki jest okres kwitnięcia mniszka muszę i ja w tym roku zrobić.. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8150-mi%C3%B3d-z-mniszka-lekarskiego/#findComment-283934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorau Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Maja 2013 dodawałam jeszcze 100 spirytusuto mi się najbardziej podoba - złapie przeziębienie już dziś! Cytuj i jest elegancko... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8150-mi%C3%B3d-z-mniszka-lekarskiego/#findComment-283936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king_lpk Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Maja 2013 pamiętam taki miód z dzieciństwa moja mama taki robiła Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8150-mi%C3%B3d-z-mniszka-lekarskiego/#findComment-283971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Maja 2013 Do tego miodu dodaje 4-5 goździków i wówczas otrzymuje cudowny posmak, goździki wyjmujemy przed wlaniem miodu do słoików Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8150-mi%C3%B3d-z-mniszka-lekarskiego/#findComment-283984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Maja 2013 Ojciec mój co roku robi kilkadziesiąt słoiczków. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8150-mi%C3%B3d-z-mniszka-lekarskiego/#findComment-283985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Maja 2013 na minimalnym ogniu ok. 3-4godz.Robię podobnie, tylko wody daję 0,5l - 0,6l i gotuję tylko od 20 do 30 min.I cytryny mniej u mnie sok z 1 cytryny. [ Dodano: Sro 08 Maj, 2013 20:40 ]http://www.potrawyregionalne.pl/208,4196,NALEWKI_I_WINA_MNISZKOWE_.htm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8150-mi%C3%B3d-z-mniszka-lekarskiego/#findComment-283987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.