Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sebastian a podrzuć fotki tej kiełbaski. Co dałeś jako wp II? Tak pytam bo jak dla mnie to troszkę chudziutka.

Tu masz fotki.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-własne/?p=382824

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/14/#findComment-402426
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 781
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Sebastian a podrzuć fotki tej kiełbaski. Co dałeś jako wp II? Tak pytam bo jak dla mnie to troszkę chudziutka.

 

Michał o którą kiełbasę Ci chodzi? Jak o Polska Surową Wędzoną jako Wp II zwykle ścinki z szynek oraz pachwina, czasem trafi się taka ładna to wtedy biorę hurtowo :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/14/#findComment-402650
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nabyłem nową praskę, więc szybko musiałem ją wypróbować. Boczek prasowany, mój ulubiony ze skórką. A oto efekt.

 

post-45290-0-38389900-1425921803_thumb.jpg

 

post-45290-0-57458000-1425921827_thumb.jpg

 

post-45290-0-85791900-1425921850_thumb.jpg

 

post-45290-0-38795600-1425921872_thumb.jpg

 

Smakowity, miękki, może za krótko peklowany bo jedyne 48h ale co tam:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/14/#findComment-410847
Udostępnij na innych stronach

Boczek prasowany

Piękny.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/14/#findComment-410865
Udostępnij na innych stronach

Pokaż praskę.

 

 

Proszę Marku :)

 

post-45290-0-33468200-1425986805_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/14/#findComment-411017
Udostępnij na innych stronach

SIVON,

Jaka jest jej pojemność w cm³ ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/14/#findComment-411107
Udostępnij na innych stronach

Dyziu 1426cm3 :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/14/#findComment-411186
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ekspresowa mielonka prasowana.

 

Postanowiłem zrobić szybką mielonkę, miałem do dyspozycji jedynie podgardle oraz pachwinę, niepeklowane. Peklosól dodałem po rozdrobnieniu składników. 

 

Skład:

 

Podgardle wp - 0,5 kg

Pachwina - 0,6 kg

Woda - 0,25 L

Skrobia - 0,045 kg

Peklosól - 25g na całość.

 

Doprawiona do smaku, pieprzem czarnym, czosnkiem, gałką, kolendrą oraz kminkiem.

 

Wszystko rozdrobnione na sitku 8mm. 

 

post-45290-0-81373800-1427277117_thumb.jpg

 

post-45290-0-77586900-1427277139_thumb.jpg

 

Miękka, tłusta i w sumie smaczna :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/14/#findComment-415707
Udostępnij na innych stronach

:) Witanko :)  Bardzo ładna mielonka :thumbsup:  Godzinkę parzyłeś ? A jak to się stało się , że dodałeś skrobi , a i tak galaretka jest :rolleyes: Przeparzyłeś... :tongue:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/14/#findComment-415715
Udostępnij na innych stronach

Przeparzyłeś...

 

 

Dokładnie, podciek dość spory. Parzyłem zdecydowanie dłużej niż godzinkę :) jedno wiem, mój niezawodny do tej pory termometr (bimetal) muszę wymienić. Mielonka nie wybacza "przeparzenia" tak jak przy parzeniu wyrobów blokowych takich jak boczek czy golonka.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/14/#findComment-415721
Udostępnij na innych stronach

Konserwy produkowane przemysłowo też są otoczone galaretką , ale to jest raczej ich zaletą :tongue: Ja sobie mielonki bez galaretki nie wyobrażam :)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/14/#findComment-415726
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Dawno nic nie pokazywałem, efekty sobotniego wędzenia.

Boczek wędzony, pieczony.

 

post-45290-0-73662700-1436212033_thumb.jpg

 

post-45290-0-66360900-1436212072_thumb.jpg

 

Kiełbasa z szynki, wędzona, pieczona.

 

post-45290-0-35338000-1436212137_thumb.jpg

 

post-45290-0-20699300-1436212171_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/14/#findComment-434353
Udostępnij na innych stronach

Sebek.. Napisz cos o tym boczku..

Jest tylko na samej soli..?

Pozdrowionka..  ;)

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/14/#findComment-434360
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Wojtku :)

 

Gregtom brachu, peklowany 5 dni na mokro. Pozdrawiam serdecznie

 

A teraz odrobina prywaty. Tydzień temu mój młodszy brat Mateusz miał ślub i wesele. Przyjęcie weselne było skromne 50 osób. Do ostatniej chwili miałem nadzieję, że na przyjęciu zagoszczą moje wyroby. Niestety organizatorzy imprezy, właściciele restauracji nie zgodzili się na to aby na przyjęciu były moje wyroby :(. Powód - a jak się ktoś zatruje to kto będzie odpowiadał, no kto? Nawet gdy zaproponowałem podpisanie stosownego oświadczenia biorącego całą odpowiedzialność na siebie, zgody nie otrzymałem. Rozumiem ich, to ich biznes i nie chcą ryzykować. Chciałem zrobić niespodziankę ale się nie udało. Oczywiście na ostatnią chwilę był stół wiejski za dodatkową opłatą, od sprawdzonego, zaprzyjaźnionego masarza właścicieli. Wyroby przyzwoite, ilość skromna a cena, hmm no właśnie może ocencie sami.

Pozwolę wstawić sobie zdjęcie.

 

post-45290-0-15922400-1436214149_thumb.jpg

Edytowane przez SIVON

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/14/#findComment-434361
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oczywiście na ostatnią chwilę był stół wiejski za dodatkową opłatą, od sprawdzonego, zaprzyjaźnionego masarza właścicieli.

 

Ale przekret.. A dlaczego Mloda Para, zgodzila sie na cos takiego..?

Za dodatkowa oplate tego stolu, moge sobie wyobrazic juz jakis fajny wozek dla potomstwa i kochanego Wujka, podczas spacerkow..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/14/#findComment-434367
Udostępnij na innych stronach

Te stoły wiejskie sa ja wrzód , u  córki na weselu tyez jej wcisnęli taki stól , ale na wieczorku przed uroczystoscia ( dzien wczesniej goscie przybyli do hotelu ) podawano moje wyroby . Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/14/#findComment-434368
Udostępnij na innych stronach

 

 

Te stoły wiejskie sa ja wrzód , u  córki na weselu tyez jej wcisnęli taki stól
 

Myslalem ze podczas takich uroczystosci, podpisana jest jakas umowa, ktora z obowiazuje obie strony..

To tak jakby ukochana Babcia upiekla chlebek na szczescie Mlodej Pary, ale ktorego nie mozna pocalowac i skosztowac..  :mellow:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/14/#findComment-434376
Udostępnij na innych stronach

Gregtom umowy są , ale jak to bywa , proponują standard , młodzi byli nie zdecydowani co do rezygnacji wiec stół został zawieszony wyrobami z okolicznych masarni , ktore mozna kupic na co dzien  , zgodnie z przewidywaniami stól był ledwo napoczety , prawie cały sie ostał , czego nie moge powiedziec , ciasta regionalne -ślaskie zniknęły co do joty - robione przez  Tworczynie ludowe z okolicznych wsi - gratulacje im za ten kunszt   :)  :clap:  :) -Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/14/#findComment-434837
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.