Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Poszperałem na niemieckich forach i odkopałem przepis na kiełbasę darłowską zwaną przez Niemców Teewurst.

Może kogoś zainteresuje przepis.

Skład

5 kg chudej wieprzowiny

2 kg wołowiny

3 kg boczku

280 g peklosoli

20 g cukru pudru

20 g białego mielonego pieprzu

5 g ziela angielskiego

5 g papryki słodkiej mielonej

2 1/2g mielonego kardamonu

50 ml rum? (w org. przepisie mowa jest o eine kleine flasche rum)

 

Mięso kroimy na kawałki 4x4cm i peklujemy przez 24h w temperaturze do 6 stopni.

Po okresie peklowania przemielić na sitku #3. Wymieszać z przyprawami i rumem. Masę mięsną przemielić drugi raz również na sitku #3.

Napełnianie osłonek celulozowych (do wędzenia) kalibru maks. 45 mm.

Dojrzewanie między 18-20 stopni przez 5 dni.

3 i 5 dnia wędzimy zimnym dymem przez 5 godzin.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/
Udostępnij na innych stronach

Hmm jakieś 15 lat temu jadłem , ale smaku nie pamiętam :blush:

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-286179
Udostępnij na innych stronach

Smakiem przypomina metkę.

To nie smak metki, skład, ilość soli i cukru, sposób dojrzewania i wędzenia zdecydowanie przemawia, że smak będzie salami, bez dwóch zdań. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-286185
Udostępnij na innych stronach

Smak :mellow: to raczej takie smarowidło wedle Google i surowe jak nasza polska tyle że pomemłane i te przyprawy . Trzeba będzie zrobić dla sprawdzenia .

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Teewurst.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-286186
Udostępnij na innych stronach

Jakoś nie przemawia do mnie ,ale smak może być ciekawy :grin:

że smak będzie salami, bez dwóch zdań. :cool:

robi się ciekawie :thumbsup:

Trzeba będzie zrobić dla sprawdzenia .

idź za przecieraka jak zrobisz napisz swą opinie :lol: .Zaś co za smakowitość na tej fotce bo buła to pewnie grahamka? :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-286201
Udostępnij na innych stronach

Najszybciej to moze el gregor się wypowie gdyz jest ciagle w de. A to typowa teewurst. Ja niestety zanim zrobie to zona przywiezie mi na sprobowanie wyrob gotowy. Jedynie wiem od niej że podobno jest to dobre smarowanie, tylko nie potrafila mi smaku okreslic.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-286207
Udostępnij na innych stronach

Najszybciej to moze el gregor się wypowie gdyz jest ciagle w de.

Chyba Misiek chodzi Ci o Gregtoma . bo EL GREGOR raczej w PL przebywa :cool: :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-286220
Udostępnij na innych stronach

To nie smak metki,

Nie odnosiłem się do wyżej podanej receptury.

Tylko do smaku wyrobu pt. "Rügenwalder Teewurst", który jest tu dość popularny.

:lol:

to raczej takie smarowidło wedle Google i surowe jak nasza polska tyle że pomemłane i te przyprawy . Trzeba będzie zrobić dla sprawdzenia .

http://www.ruegenwalder.de/presse/pressebilder/pressebilder/

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-286223
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Sorki, ale przeoczyłem temat "smarownej kiełbasy herbacianej".. :smile:

Te smarowidełko ma oczywiście Polskie korzenie i smakuje wybornie prawie na każdym typie pieczywa. Szczególnie polecam to smarowidło do "kwaśnych" chlebków. Naprawdę małym "zboczeniem" jest posmarowanie kromki chleba smalcem ze skwareczkami i na to poloźyć warstwe Teewurstu.. :thumbsup: :thumbsup:

 

Tu scan z kasiążki, którą niedawno kupiłem:

 

 

Pozdrawiam miluchno.. El Gregtom :grin:

 

p.s. Zgadnijcie dlaczego nazwano ten wyrób, herbacianym..? :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-290501
Udostępnij na innych stronach

Misiekk85, zapomniałeś dodać że tego typu kiełbasę należy wędzić naprawdę zimnym dynem, najlepiej trocinami. Podgrzanie spowoduje już inna konsystencje i zmieni smak. Wielokrotnie wędziłem takie smakołyki, bo mój sąsiad jest zatwardziałym pożeraczem tego typu wędlin i korzysta z mojej wędzarni. Dodam, że często dodaje prażoną cebulkę dodatkowo zmieloną, a czasami przyprawy do grilla. Kiełbaskę używa do smarowania podpieczonego chlebka w tosterze, a ja stawiam flaszkę jako element obowiązkowy :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-290513
Udostępnij na innych stronach

Gregtom, nie potrafię odczytać twojego skanu - kręci mnie ten temat - mam ochotę na coś innegp (chyba) - może zapodasz wiedzę przez np fotosik , a język to kain problem

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-290530
Udostępnij na innych stronach

Gregtom, nie potrafię odczytać twojego skanu - kręci mnie ten temat - mam ochotę na coś innegp (chyba) - może zapodasz wiedzę przez np fotosik , a język to kain problem

Jumbo.. Knizka jest troche za duża do skanowania.. (Grube okladki)

Jesli chcesz to powtorze scan.. Myslalem ze go dobrze widac.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-290535
Udostępnij na innych stronach

Zgadnijcie dlaczego nazwano ten wyrób, herbacianym

Dlatego, ze zwykle podawano ja na kanapkach przy podwieczorku ( teatime).

Zgadlam?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-290539
Udostępnij na innych stronach

Pod tym linkiem kol.Ligawa prezentuje przepis na teewurst :

http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=920&Itemid=4

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-290548
Udostępnij na innych stronach

Gregtom,

 

Czy nie przetłumaczył byś tego przepisu ?

Już "siem" robi.. :wink:

 

Tylko niemiaszki hobby zadymiacze, raczej w wyrobie kiełbas/wędlin, nie stosują klasyfikacji mięsa. Oby Dziadek się więc nie rozzłościł. :grin:

Tak jak podał Misiek i Małgosia, przy wyrobie tej wędliny, można kombinować w doborze składników. Mi osobiście zasmakowała też wersja tego smarowidła, z całymi kulkami zielonego miękkiego pieprzu, czyli takie małe "niespodzianki. Niewiem, ale może wędzona śliwka, pokrojona na kawałki i dodana do masy, była by ciekawym urozmaiceniem tej wędliny.. :rolleyes:

Przepis jest "łyżkowaty", jak i wszystkie recepty w tej książce, za co z góry przepraszam..

 

No to do roboty..

----------------------------------------------------------------------

 

Na 1 Kg. wyrobu.

 

200g Mięsa wołowego

100g Chudej wieprzowiny

700g Boczku

 

Przyprawy.

 

20g Peklosoli

1/4 Łyżeczki gałki muszkatałowej w proszku

1/2 Łyżeczki ziela angielskiego w proszku

1/2 Łyżeczki kolendry w proszku

1 Łyżka słodkiej papryki

1 Łyżeczka zmielonego białego pieprzu

1 Łyżka startej skórki cytryny

Kultury startowe do wędlin dojrzewających surowych

Sól do smaku

 

Sztuczne osłonki przepuszczające dym, średniej wielkości.

 

Mięsa kroimy w kostkę o średnicy 1-2 cm, następnie je mrozimy.

Zmrożone kawałki mięsa przepuszczamy przez najdrobniejsze sitko.

Zmieloną masę przekładamy do robota kuchennego/mięszadła, dodajemy przyprawy i ewentualnie sól. Całość dość energichnie mięszamy przez 5-6 min.

Napełniamy masą sztuczne osłonki, odkręcamy ja na odcinki ok 125g.

"Wursciki" wieszamy na 24 godziny w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu (Djorzewanie), a następnie wędzimy zimnym dymem przez dzień.

 

Wędlinę przechowujemy w lodówce gdyż jest ona średnio trwałym wyrobem.

 

:wink:

 

p.s. Oczywiście całą kniżkę mogę zeskanować i podzielić się nią z Wami kochani.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-290579
Udostępnij na innych stronach

dzięki :thumbsup:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-290591
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.