Misiekk85 Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Maja 2013 Poszperałem na niemieckich forach i odkopałem przepis na kiełbasę darłowską zwaną przez Niemców Teewurst.Może kogoś zainteresuje przepis. Skład5 kg chudej wieprzowiny2 kg wołowiny3 kg boczku280 g peklosoli20 g cukru pudru20 g białego mielonego pieprzu5 g ziela angielskiego5 g papryki słodkiej mielonej 2 1/2g mielonego kardamonu50 ml rum? (w org. przepisie mowa jest o eine kleine flasche rum) Mięso kroimy na kawałki 4x4cm i peklujemy przez 24h w temperaturze do 6 stopni.Po okresie peklowania przemielić na sitku #3. Wymieszać z przyprawami i rumem. Masę mięsną przemielić drugi raz również na sitku #3. Napełnianie osłonek celulozowych (do wędzenia) kalibru maks. 45 mm. Dojrzewanie między 18-20 stopni przez 5 dni. 3 i 5 dnia wędzimy zimnym dymem przez 5 godzin. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Maja 2013 Hmm jakieś 15 lat temu jadłem , ale smaku nie pamiętam :blush: Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-286179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Maja 2013 Smakiem przypomina metkę. To nie smak metki, skład, ilość soli i cukru, sposób dojrzewania i wędzenia zdecydowanie przemawia, że smak będzie salami, bez dwóch zdań. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-286185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Maja 2013 Smak :mellow: to raczej takie smarowidło wedle Google i surowe jak nasza polska tyle że pomemłane i te przyprawy . Trzeba będzie zrobić dla sprawdzenia . http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Teewurst.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-286186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Maja 2013 Jakoś nie przemawia do mnie ,ale smak może być ciekawy :grin: że smak będzie salami, bez dwóch zdań. robi się ciekawie :thumbsup: Trzeba będzie zrobić dla sprawdzenia . idź za przecieraka jak zrobisz napisz swą opinie :lol: .Zaś co za smakowitość na tej fotce bo buła to pewnie grahamka? :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-286201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Maja 2013 Najszybciej to moze el gregor się wypowie gdyz jest ciagle w de. A to typowa teewurst. Ja niestety zanim zrobie to zona przywiezie mi na sprobowanie wyrob gotowy. Jedynie wiem od niej że podobno jest to dobre smarowanie, tylko nie potrafila mi smaku okreslic. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-286207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Maja 2013 Najszybciej to moze el gregor się wypowie gdyz jest ciagle w de. Chyba Misiek chodzi Ci o Gregtoma . bo EL GREGOR raczej w PL przebywa :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-286220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Maja 2013 To nie smak metki,Nie odnosiłem się do wyżej podanej receptury. Tylko do smaku wyrobu pt. "Rügenwalder Teewurst", który jest tu dość popularny. :lol: to raczej takie smarowidło wedle Google i surowe jak nasza polska tyle że pomemłane i te przyprawy . Trzeba będzie zrobić dla sprawdzenia .http://www.ruegenwalder.de/presse/pressebilder/pressebilder/ :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-286223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Sorki, ale przeoczyłem temat "smarownej kiełbasy herbacianej".. :smile: Te smarowidełko ma oczywiście Polskie korzenie i smakuje wybornie prawie na każdym typie pieczywa. Szczególnie polecam to smarowidło do "kwaśnych" chlebków. Naprawdę małym "zboczeniem" jest posmarowanie kromki chleba smalcem ze skwareczkami i na to poloźyć warstwe Teewurstu.. :thumbsup: :thumbsup: Tu scan z kasiążki, którą niedawno kupiłem: Pozdrawiam miluchno.. El Gregtom :grin: p.s. Zgadnijcie dlaczego nazwano ten wyrób, herbacianym..? :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-290501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 29 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Herbatę pili do tej kiełbasy? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-290509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Misiekk85, zapomniałeś dodać że tego typu kiełbasę należy wędzić naprawdę zimnym dynem, najlepiej trocinami. Podgrzanie spowoduje już inna konsystencje i zmieni smak. Wielokrotnie wędziłem takie smakołyki, bo mój sąsiad jest zatwardziałym pożeraczem tego typu wędlin i korzysta z mojej wędzarni. Dodam, że często dodaje prażoną cebulkę dodatkowo zmieloną, a czasami przyprawy do grilla. Kiełbaskę używa do smarowania podpieczonego chlebka w tosterze, a ja stawiam flaszkę jako element obowiązkowy :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-290513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 29 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Gregtom, nie potrafię odczytać twojego skanu - kręci mnie ten temat - mam ochotę na coś innegp (chyba) - może zapodasz wiedzę przez np fotosik , a język to kain problem Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-290530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 29 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Gregtom, nie potrafię odczytać twojego skanu - kręci mnie ten temat - mam ochotę na coś innegp (chyba) - może zapodasz wiedzę przez np fotosik , a język to kain problem Jumbo.. Knizka jest troche za duża do skanowania.. (Grube okladki) Jesli chcesz to powtorze scan.. Myslalem ze go dobrze widac.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-290535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Zgadnijcie dlaczego nazwano ten wyrób, herbacianym Dlatego, ze zwykle podawano ja na kanapkach przy podwieczorku ( teatime). Zgadlam? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-290539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szostek Opublikowano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Gregtom, Czy nie przetłumaczył byś tego przepisu ? Cytuj Pozdrawiam Piotr !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-290542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Pod tym linkiem kol.Ligawa prezentuje przepis na teewurst :http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=920&Itemid=4 Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-290548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Gregtom, Czy nie przetłumaczył byś tego przepisu ?Już "siem" robi.. :wink: Tylko niemiaszki hobby zadymiacze, raczej w wyrobie kiełbas/wędlin, nie stosują klasyfikacji mięsa. Oby Dziadek się więc nie rozzłościł. :grin: Tak jak podał Misiek i Małgosia, przy wyrobie tej wędliny, można kombinować w doborze składników. Mi osobiście zasmakowała też wersja tego smarowidła, z całymi kulkami zielonego miękkiego pieprzu, czyli takie małe "niespodzianki. Niewiem, ale może wędzona śliwka, pokrojona na kawałki i dodana do masy, była by ciekawym urozmaiceniem tej wędliny.. :rolleyes: Przepis jest "łyżkowaty", jak i wszystkie recepty w tej książce, za co z góry przepraszam.. No to do roboty.. ---------------------------------------------------------------------- Na 1 Kg. wyrobu. 200g Mięsa wołowego 100g Chudej wieprzowiny 700g Boczku Przyprawy. 20g Peklosoli 1/4 Łyżeczki gałki muszkatałowej w proszku 1/2 Łyżeczki ziela angielskiego w proszku 1/2 Łyżeczki kolendry w proszku 1 Łyżka słodkiej papryki 1 Łyżeczka zmielonego białego pieprzu 1 Łyżka startej skórki cytryny Kultury startowe do wędlin dojrzewających surowych Sól do smaku Sztuczne osłonki przepuszczające dym, średniej wielkości. Mięsa kroimy w kostkę o średnicy 1-2 cm, następnie je mrozimy. Zmrożone kawałki mięsa przepuszczamy przez najdrobniejsze sitko. Zmieloną masę przekładamy do robota kuchennego/mięszadła, dodajemy przyprawy i ewentualnie sól. Całość dość energichnie mięszamy przez 5-6 min. Napełniamy masą sztuczne osłonki, odkręcamy ja na odcinki ok 125g. "Wursciki" wieszamy na 24 godziny w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu (Djorzewanie), a następnie wędzimy zimnym dymem przez dzień. Wędlinę przechowujemy w lodówce gdyż jest ona średnio trwałym wyrobem. :wink: p.s. Oczywiście całą kniżkę mogę zeskanować i podzielić się nią z Wami kochani.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-290579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Czerwca 2013 dzięki :thumbsup: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-290591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szostek Opublikowano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Dziękuje, prosimy :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Piotr !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8200-kie%C5%82basa-dar%C5%82owska/#findComment-290608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.