Skocz do zawartości

Wyroby z Darzlubia. Firma Kol. rzeźnika


Rekomendowane odpowiedzi

Kolego Rzeznik a możesz zdradzić jak przyprawiałeś i piekłeś karkówkę z łopatką?

 

 

przepis na 100 kg ŁOPATKI                               (np: Łopatka którą mamy waży 3.150 kg)

sól lub mieszanka soli peklującej (zależy jaki chce się uzyskać efekt) 1.700 kg (3.150 x 1.700 % 0.053 kg potrzebujemy soli)  

czosnek granulowany 0.350 kg                          (3.150 x 0.350 % 0.011 kg potrzebujemy czosnku)

jałowiec 0.290 kg                                               (3.150 x 0.290 % 0.006 kg potrzebujemy jałowca)

pieprz 0.250 kg                                                  (3.150 x 0.250 % 0.008 kg potrzebujemy pieprzu)

gałka muszkatołowa 0.100 kg                            (3.150 x 0.100 % 0.003 kg potrzebujemy gałki m.)

zioła prowansalskie 0.100 kg                             (3.150 x 0.100 % 0.003 kg potrzebujemy ziół p.)

 

przepis na 100 kg KARKÓWKI 

sól lub mieszanka soli peklującej (zależy jaki chce się uzyskać efekt) 1.700 kg

pieprz 0.220 kg

majeranek 0.220 kg

czosnek granulowany 0.150 kg

gałka muszkatołowa 0.100 kg

 

zadanie dla zainteresowanych. Proszę wyliczyć ile potrzeba poszczególnych przypraw do Karkówki która waży 2.180 kg na przykładzie Łopatki.

 

Dotyczy jednej całej łopatki lub karkówki - powyżej przygotowane i wymieszane przyprawy wcieramy w Łopatkę lub Karkówkę następnie wkładamy mięso w rękaw i wlewamy 0.5 L Piwa następnie odstawiamy na ok 12 godzin w temp. 18-20oC po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220oC, w nagrzany piekarnik wkładamy mięso i w tej temp. trzymamy 30 min. Po 30-tu min. obniżamy temp. do 160oC i pieczemy jeszcze ok. 2,5 godz. do osiągnięcia ok. 85oC w mięśniu. Życzę smacznego  :D .

Edytowane przez rzeznik

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-335569
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 164
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

POWYŻSZE PRZEPISY DOTYCZĄ: 

 

ŁOPATKA 

post-42975-0-01037700-1393335411_thumb.jpgpost-42975-0-87155200-1393335484_thumb.jpg

 

KARKÓWKA

post-42975-0-83771500-1393335596_thumb.jpgpost-42975-0-34571800-1393335643_thumb.jpg 

 

ŻYCZĘ SMACZNEGO

post-42975-0-98889000-1393335676_thumb.jpg

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-336407
Udostępnij na innych stronach

 

 

ŻYCZĘ SMACZNEGO

I bez życzenia smaczne są przynajmniej na wygląd dzięki za przepisy bo zdjątka powodują, że mam chęć na bieg do lodówki :tongue: a kalorie :(. Samo życie  :facepalm:  :thumbsup:  Pozdrawiam 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-336656
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dotyczy jednej całej łopatki lub karkówki - powyżej przygotowane i wymieszane przyprawy wcieramy w Łopatkę lub Karkówkę następnie wkładamy mięso w rękaw i wlewamy 0.5 L Piwa następnie odstawiamy na ok 12 godzin w temp. 18-20oC po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220oC, w nagrzany piekarnik wkładamy mięso i w tej temp. trzymamy 30 min. Po 30-tu min. obniżamy temp. do 160oC i pieczemy jeszcze ok. 2,5 godz. do osiągnięcia ok. 85oC w mięśniu. Życzę smacznego  .

 

Rozumiem kolego ze mięso jest nie peklowane na mokro. Zastanawiam się - 85 oC to nie będzie za suche? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-338749
Udostępnij na innych stronach

przepis na 100 kg ŁOPATKI                               (np: Łopatka którą mamy waży 3.150 kg)

sól lub mieszanka soli peklującej (zależy jaki chce się uzyskać efekt) 1.700 kg (3.150 x 1.700 % 0.053 kg potrzebujemy soli)  

 

jałowiec 0.290 kg                                               (3.150 x 0.290 % 0.006 kg potrzebujemy jałowca)

przepis na 100 kg KARKÓWKI 

sól lub mieszanka soli peklującej (zależy jaki chce się uzyskać efekt) 1.700 kg

pieprz 0.220 kg

majeranek 0.220 kg

czosnek granulowany 0.150 kg

gałka muszkatołowa 0.100 kg

 

zadanie dla zainteresowanych. Proszę wyliczyć ile potrzeba poszczególnych przypraw do Karkówki która waży 2.180 kg na przykładzie Łopatki.

 

 

 

Czy kolega nie pomylił się?? podkreśliłem bo wg mojego kalkulatora wychodzi że powinno być

Jałowiec [3,15kg x 0,29]/100= 0,0091

 

a to do karkówki

p_sól_0.0371

pieprz _0.0048

majeranek_0.0048

czosnek_0.0033

gałka_0.0022

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-338768
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Czy kolega nie pomylił się?? podkreśliłem bo wg mojego kalkulatora wychodzi że powinno być Jałowiec [3,15kg x 0,29]/100= 0,0091

 

 

tak rzeczywiście jest pomyłka  i za nią przepraszam  :facepalm:

 

 

a to do karkówki p_sól_0.0371 pieprz _0.0048 majeranek_0.0048 czosnek_0.0033 gałka_0.0022

 

 

brawo :clap:  :clap:

 

 

Rozumiem kolego ze mięso jest nie peklowane na mokro.

 

 

mięso wcześniej nie było peklowane na mokro. Sól lub mieszanka soli peklującej wraz z  przyprawami wcieram w mięso i wkładamy w rękaw, wlewam 0.5 L piwa i odstawiamy na ok 12 godzin w temp. 18-20o

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-343440
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zastanawiam się - 85 oC to nie będzie za suche?

 

moim zdaniem jest okej. 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-343466
Udostępnij na innych stronach

kilka fotek z mojej ostatniej zabawy  ;)

post-42975-0-03319100-1396296608_thumb.jpgpost-42975-0-38475700-1396296667_thumb.jpgpost-42975-0-12339700-1396296698_thumb.jpgpost-42975-0-68396500-1396296726_thumb.jpg

post-42975-0-50440000-1396296761_thumb.jpgpost-42975-0-86399200-1396296793_thumb.jpg

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-343754
Udostępnij na innych stronach

No Radku - pyszności... delicious :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-343762
Udostępnij na innych stronach

@rzeznik, czy Twoje wyroby w podanych sklepach sa rowniez dostepne w okresie letnim tz w lipcu? 

rodzice maja byc w Chmielnie wiec moze by cos kupili to i ja bym mogla posmakowac Twoich wyrobow :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-343803
Udostępnij na innych stronach

@electra, przyjedz na zlot który organizuje KASZUBKA do Chłapowa i tam spróbujesz moich wyrobów albo do mnie na domek a tam może wspólnie coś zrobimy  :). A Ja zapraszam twoich rodziców do naszych sklepów bo są to moim zdaniem produkty warte polecenia  :)

 

@KURP, ślinka cieknie mi po brodzie jak myślę o twoich serkach, pyszności :)  

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-343820
Udostępnij na innych stronach

 dziekuje za zaproszenie :) ja niestety bede  w Wawie ,chetnie bym przyjechala na zlot ale urlop tylko w lipcu  :hmm:

rodzice juz poinformowani ,oni sa milosnikami kaszub i co roku spedzaja tam swoje urlopy .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-343823
Udostępnij na innych stronach

tak się składa że Jastrzębia Góra z kaszubskiego PILECE jest na NORDZIE inaczej na Północy  Kaszub. Idealne miejsce na wypoczynek  :D Zapraszam.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-343947
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Rzeźniku, wczoraj i dzisiaj próbowałem Twojej metki kaszubskiej. Podaj przepis, gdyż będzie to chyba moja ulubiona wędlinka. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-359147
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rzeźniku, wczoraj i dzisiaj próbowałem Twojej metki kaszubskiej.

 

Qrcze , na drugi raz zostaję do środy . :D :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-359181
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

@Maxell,

 

Podaj przepis

prześlij mi na skrzynkę swój adres to wyślę tobie przyprawę do metki razem z przepisem  :). Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-360596
Udostępnij na innych stronach

 

 

prześlij mi na skrzynkę swój adres to wyślę tobie przyprawę do metki razem z przepisem  . Pozdrawiam

 

 

 

O nie Radek dwaj przepis ja też bym chciał  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-360635
Udostępnij na innych stronach

Radek co to za delicyje o których ja nie wiem i których nie próbowałem? Da się to wykonać metodą chałupniczą? ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-360692
Udostępnij na innych stronach

 

 

Radek co to za delicyje o których ja nie wiem i których nie próbowałem?
Niegodnyś widać dziadu  :D  

 

 

Da się to wykonać metodą chałupniczą?
To zależy jaką masz chałupę :cool: W pomorskich wychodzi  :frantics:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-360705
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Firmowe sklepy należące do "Rzeźnia Masarnia Jarmulewski Józef - Darzlubie" są w:

- Darzlubie ul. Pieniężna 36

- Rumia ul. Józefa Piłsudskiego 52

- Wejherowo ul. Wałowa 24 

- Władysławowo ul. Hallera 1 

- Puck ul. Plac Obrońców Wybrzeża 16 

Edytowane przez rzeznik

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-404667
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Firmowe sklepy należące do "Rzeźnia Masarnia Jarmulewski Józef - Darzlubie" są w:

 

- Władysławowo ul. Hallera 1 

 

W związku z tym, że jestem w Chałupach na kempingu, postanowiłem odwiedzić sklep.

W czwartek 5-08-2015 będąc na zakupach we Władysławowie rozpocząłem poszukiwania.

Trochę go szukałem bo zastawiony jakąś budą :devil: ale się udało :D

W środku baaardzo miła Pani, porozmawialiśmy trochę i w końcu ujawniłem się, że jestem z WB i wpadłem na inspekcję :D

Poczęstowała mnie bardzo pysznym chlebkiem własnej roboty,i kupiłem sobie troszkę ;) kiełbasy zwyczajnej i frankfurterków.

Wyroby pyszne :clap: Bardzo fajnie doprawiona k. zwyczajna.

Nie pogardził bym przepisem na nią jak i na frankfurterki.   

Wybieram się ponownie w najbliższych dniach po małe co nie co.

Osobom będącym w okolicy polecam.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-438310
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem spróbuj metkę... :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-438315
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem spróbuj metkę... :cool:

Rozglądałem się ale nie było :cry:

Może jak będę teraz to się uda.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-438319
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie pogardził bym przepisem na nią jak i na frankfurterki. 
 

Chyba po to jest forum WB, aby dzieic sie przepisami na zdrowe i smaczne jedzonko..?!

Wszyscy sie dziela recepturami, wiec Pan Radek J. napewno tez..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rze%C5%BAnika/page/6/#findComment-438320
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.