Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zrobiłem kiełbasę krakowska, nie z żadnego przepisu. Jedynie przyprawy były z przepisu.

Dałem 3 kg III wieprzowej oraz 3kg I wieprzowej.

Trójka to tłuste, ścięgniste kawałki zmielone z 20% bardzo zimnej wody. Trójka to szynka mocno oczyszczona i zmielona na szarpaku. Masa wyrobiona była bardzo długo aż nabrała kleistości. Kleiste było, do tego stopnia, że nie odklejało się dodaj ręki.

Wedzone 4 godziny w temp. 60 st. I parzone do osiągnięcia 70 st. W batonie.

I teraz problem. Kiełbasa oczywiście bardzo smaczna ale lekko się rozpada i do tego wyszła bardzo "nasączona" i luźna.

Poprzednim razem robiłem krakowską nieco inaczej tzn:

2kg III

1kg II (łopatka)

2kg III (szynka)

Kiełbasa wyszła za...sta ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8226-kie%C5%82basa-krakowska-problem/
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem kiełbasę krakowska

Przy tym składzie to chyba a'la :wink:

 

Trójka to tłuste,

Chyba żartujesz. :shock: .Klasyfikacja się kłania :grin:

 

Trójka to szynka mocno oczyszczona

A tu to już poleciałeś na maxa :grin: Mam tylko nadzieje ,że się przejęzyczyłeś :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8226-kie%C5%82basa-krakowska-problem/#findComment-287459
Udostępnij na innych stronach

Dałem 3 kg III wieprzowej oraz 3kg I wieprzowej.

Trójka to tłuste, ścięgniste kawałki zmielone z 20% bardzo zimnej wody.

trójka to mięso ścięgniste, bardzo kleiste np. golonka bez skóry, tłuszczu i kości. III możesz pozyskać z łopatki, szynki i z innych mięśni przy klasyfikacji oddzielając np błony międzymięśniowe itd. Tłuste to wieprzowina II, prościej mówiąc mięsko z tłuszczykiem. W zależności ile tego tłuszczu jest, można podzielić na IIa, IIb.

Kiełbasa oczywiście bardzo smaczna

bo swoja,

się rozpada i do tego wyszła bardzo "nasączona" i luźna

duża ilość tłuszczu, brak kleju. Nie podajesz na jakich siatkach rozdrabniałeś, pewnie swoją "III" na najmniejszej i tutaj już zaczął się tłuszcz mazać.

Następnym razem zrób zgodnie z recepturą i będzie ok.

Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8226-kie%C5%82basa-krakowska-problem/#findComment-287467
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.