PanBoczek Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Klasyczne, fajne ciasto do herbaty.. dla osób lubiących mak nie znalazłem przepisu, choć szukałem usilnie (na forum), więc podaję sprawdzony wczoraj - smakuje tak jak pamiętam z dzieciństwa ^^ Piegus 1 i 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 1 szklanka maku 1/2 szklanki mleka to wszystko do rondelka i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy przez chwilę (dosłownie kilka sekund) i odstawiamy do powolnego stygnięcia. http://img208.imageshack.us/img208/5301/ur6c.jpg Do ostudzonej masy makowej (dosyć płynna) dodajemy; 5 całych jaj 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia dokładnie mieszamy i wlewamy do keksówki.. w takiej małej jak ja robiłem będzie się piekło ponad godzinę - sprawdzać trzeba patyczkiem. W szerszej, czyli w takiej jak moja babcia piekła, powinno upiec się dużo szybciej, ale skórka już nie będzie taka fajna podajemy z herbatą lub mlekiem :thumbsup: najlepiej posmarowane czymś dobrym Pozdrawiam http://img42.imageshack.us/img42/3234/q9lo.jpg http://img441.imageshack.us/img441/3373/3039.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8250-ciasto-piegus/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elli Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Stycznia 2014 (edytowane) PanieBoczku, mam nadzieję, że nie masz mi za złe, że dopiszę się tu ze swoim pieguskiem, produkt finalny tak samo wyglada, ale proporcje nieco inne. Wykonanie2 szkl. mąki250 g margaryny1 1/2 szkl. cukru4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szkl. maku1 szkl. mleka szklanka= 205 mlMleko zagotować z margaryną i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.Wlać mleko z margaryną, wsypać mak. Ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Piec ok.45 min. w temp. 180 st. . posypać cukrem pudrem lub polukrować. Edytowane 18 Stycznia 2014 przez Elli Cytuj Żagań i Żary to moje ukochane miasta Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8250-ciasto-piegus/#findComment-327694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Stycznia 2014 szklanka= 205 ml 250 chyba powinno byc ..chyba ze to specjana szklanka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8250-ciasto-piegus/#findComment-327722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Stycznia 2014 PanieBoczku, mam nadzieję, że nie masz mi za złe, że dopiszę się tu ze swoim pieguskiem, produkt finalny tak samo wyglada, ale proporcje nieco inne. Wykonanie2 szkl. mąki250 g margaryny1 1/2 szkl. cukru4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szkl. maku1 szkl. mleka A dlaczego margaryna ? Toć to trucizna !!!!! Ja preferuję masło. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8250-ciasto-piegus/#findComment-327750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elli Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Stycznia 2014 No pewnie, że 250 ml ! Dzięki za czujność Cytuj Żagań i Żary to moje ukochane miasta Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8250-ciasto-piegus/#findComment-327751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Stycznia 2014 ja nie posiadam w domu zadnej 250 ml dlatego zwracam zawsze uwage na szklanki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8250-ciasto-piegus/#findComment-327752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elli Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Dyzio, oczywiście, że możesz użyć masła. Przepis z dawnych czasów... kiedy mówiono, że masło to trucizna Cytuj Żagań i Żary to moje ukochane miasta Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8250-ciasto-piegus/#findComment-327753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Eli,No a co z ta margaryną ???? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8250-ciasto-piegus/#findComment-327755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Lutego 2014 PanieBoczku, mam nadzieję, że nie masz mi za złe, że dopiszę się tu ze swoim pieguskiem, produkt finalny tak samo wyglada, ale proporcje nieco inne. ależ skąd chociaż sam nie skorzystam.. ciast nie jadam praktycznie w ogóle hehe ale ucieranie masła z cukrem, ubijanie piany z białek..przyzwyczaiłem się, że piegus jest bardziej zbity (po babcinemu), może faktycznie Twoja wersja, gdzie jest bardziej napowietrzony, jest lepsza A dlaczego margaryna ? Toć to trucizna !!!!! przepisy mojej babci też wszyscy praktycznie na margarynie oparte... kiedyś nie było tematu to i wszyscy tak robili można zawsze swobodnie zastąpić ja masłem.. chociaż część mojej rodziny (dalszej) nadal margaryny używa nawet do kanapek..cóż zrobić - kwestia wyboru Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8250-ciasto-piegus/#findComment-333280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.