Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Klasyczne, fajne ciasto do herbaty.. dla osób lubiących mak :D

nie znalazłem przepisu, choć szukałem usilnie (na forum), więc podaję :)

sprawdzony wczoraj - smakuje tak jak pamiętam z dzieciństwa ^^

 

Piegus

 

1 i 1/2 szklanki cukru

1/2 kostki margaryny

1 szklanka maku

1/2 szklanki mleka

 

to wszystko do rondelka i doprowadzamy do zagotowania.

Gotujemy przez chwilę (dosłownie kilka sekund) i odstawiamy do powolnego stygnięcia.

 

http://img208.imageshack.us/img208/5301/ur6c.jpg

 

Do ostudzonej masy makowej (dosyć płynna) dodajemy;

5 całych jaj

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

:) dokładnie mieszamy i wlewamy do keksówki..

w takiej małej jak ja robiłem będzie się piekło ponad godzinę - sprawdzać trzeba patyczkiem. W szerszej, czyli w takiej jak moja babcia piekła, powinno upiec się dużo szybciej, ale skórka już nie będzie taka fajna :) podajemy z herbatą lub mlekiem :thumbsup:

najlepiej posmarowane czymś dobrym ;) Pozdrawiam

 

http://img42.imageshack.us/img42/3234/q9lo.jpg

 

http://img441.imageshack.us/img441/3373/3039.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8250-ciasto-piegus/
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

PanieBoczku, mam nadzieję, że nie masz mi za złe, że dopiszę się tu ze swoim pieguskiem, produkt finalny tak samo wyglada, ale proporcje nieco inne.

 

Wykonanie

2 szkl. mąki
250 g margaryny
1 1/2 szkl. cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. maku
1 szkl. mleka

 

szklanka= 205 ml


Mleko zagotować z margaryną i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.

Wlać mleko z margaryną, wsypać mak. Ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Piec ok.45 min. w temp. 180 st. . posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Edytowane przez Elli
Żagań i Żary to moje ukochane miasta
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8250-ciasto-piegus/#findComment-327694
Udostępnij na innych stronach

szklanka= 205 ml

 

250 chyba powinno byc ..chyba ze to specjana szklanka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8250-ciasto-piegus/#findComment-327722
Udostępnij na innych stronach

PanieBoczku, mam nadzieję, że nie masz mi za złe, że dopiszę się tu ze swoim pieguskiem, produkt finalny tak samo wyglada, ale proporcje nieco inne.

 

Wykonanie

2 szkl. mąki

250 g margaryny

1 1/2 szkl. cukru

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szkl. maku

1 szkl. mleka

 

 

A dlaczego margaryna ? Toć to trucizna !!!!!

 

Ja preferuję masło.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8250-ciasto-piegus/#findComment-327750
Udostępnij na innych stronach

ja nie posiadam w domu zadnej 250 ml  dlatego zwracam zawsze uwage na szklanki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8250-ciasto-piegus/#findComment-327752
Udostępnij na innych stronach

Eli,

No a co z ta margaryną ????

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8250-ciasto-piegus/#findComment-327755
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

 

PanieBoczku, mam nadzieję, że nie masz mi za złe, że dopiszę się tu ze swoim pieguskiem, produkt finalny tak samo wyglada, ale proporcje nieco inne.

ależ skąd ;) chociaż sam nie skorzystam.. ciast nie jadam praktycznie w ogóle hehe ale ucieranie masła z cukrem, ubijanie piany z białek..

przyzwyczaiłem się, że piegus jest bardziej zbity (po babcinemu), może faktycznie Twoja wersja, gdzie jest bardziej napowietrzony, jest lepsza :)

 

 

A dlaczego margaryna ? Toć to trucizna !!!!!

:laugh: przepisy mojej babci też wszyscy praktycznie na margarynie oparte... kiedyś nie było tematu to i wszyscy tak robili :) 

można zawsze swobodnie zastąpić ja masłem.. chociaż część mojej rodziny (dalszej) nadal margaryny używa nawet do kanapek..

cóż zrobić - kwestia wyboru :) Pozdrawiam 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8250-ciasto-piegus/#findComment-333280
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.