Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

... i to Ci sie udaje. :D :clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8253-index-niemieckich-w%C4%99dlin-wraz-z-receptami/page/2/#findComment-289490
Udostępnij na innych stronach

a tak mimo chodem. Jestem przy zdjęciu NR 15. A jest ich jeszcze 43-15

No tak racja.. Ja zrobilem ten opis jak podal autor, czyli oslonki naturalne, sztuczne albo konserwy sloikowe, wybór należy do probanta tego wyrobu, bo on jeszcze te kiszki wedzi ale poleca tez je w sloikach i sztucznych oslonkach. :thumbsup:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8253-index-niemieckich-w%C4%99dlin-wraz-z-receptami/page/2/#findComment-289492
Udostępnij na innych stronach

no i cóż mi powiedzieć pozostaje ?

skromność jest moją dewizą i proszę jej nie nadwyrężać :wink:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8253-index-niemieckich-w%C4%99dlin-wraz-z-receptami/page/2/#findComment-289493
Udostępnij na innych stronach

pracuję nad tym. spoko.

a w zasadzie jest już gotowe. jutro cdn.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8253-index-niemieckich-w%C4%99dlin-wraz-z-receptami/page/2/#findComment-289501
Udostępnij na innych stronach

przepraszam , ale tak nieśmiało się zapytuję czy będą dalsze losy tego czarnego cwaniaka :) zwanego schwarzcharakterem :grin: ??

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8253-index-niemieckich-w%C4%99dlin-wraz-z-receptami/page/2/#findComment-289733
Udostępnij na innych stronach

przepraszam , ale tak nieśmiało się zapytuję czy będą dalsze losy tego czarnego cwaniaka :) zwanego schwarzcharakterem :grin: ??

nie przepraszaj. ciąg dalszy nastepuje.

 

Skórki juz napewno gotowe. Jeśli dadzą się przedziurawić palcem są OK.

 

 

Do wody o temperaturze 90 st, w której gotowaliśmy skórki, wkładamy pozostałą cześć boczku aby ja zahartować przed przyjmowaniem krwi.

 

 

Mieszamy około 15 min.

 

 

W między czasie mielimy skórki na przemian z cebulą na sitku 3mm. Jeśli zmielimy to z masą odrazu do goracego wywaru. Maszynke radze od razu przepłukać, aby nie było problemów po zastygnięciu.

 

 

Tak więc pomału mamy gotowa masę do czerwonego salcesonu. Wsystko robimy nadal na gorąco. Boczek z wywaru.

 

 

Skórki z cebulą też.

 

 

 

Krew przed uzyciem mieszamy.

 

 

Misę wypełniamy krwią do podwojenia obietości.

 

 

 

Teraz skwarki podtrzymywane cały czas na znikomym ogniu przyjda też do tego.

 

http://images43.fotosik.pl/1873/7b16ab2c2d623651.jpg

 

Teraz dodajemy przyprawy.

 

http://images50.fotosik.pl/1992/2fa63178676423f4.jpg

 

W tym momencie możemy pokusić się o wykonanie innego rodzaju kiełbasy. Pokrojony wcześniej w kostkę gotowany boczek z poprzedniej produkcji uzupełniamy naszą masa z krwia w innym naczyniu. Powstanie Thüringer Blutwurst.

 

http://images42.fotosik.pl/906/50d2e8c8b4554ace.jpg

 

http://images40.fotosik.pl/2085/236f6a9dd8344544.jpg

 

Ta masą wypełniamy oslonki białkowe. Pamiętajmy, że wszystko robimy cały czas na goraco.

 

http://images35.fotosik.pl/1947/5ff6a888c4f2f9c9.jpg

 

http://images44.fotosik.pl/734/f0d0291d8dfd8e93.jpg

 

Aby do nadziewarki wprowadzić masę przydatna będzie aluminiowa szufelka. / Aluschaufel/

 

http://images43.fotosik.pl/1873/ec4f377572ba9450.jpg

 

Goracą masą wypełniamy pozostałe jelita i parzymy w wywarze 80 st C.

 

http://images46.fotosik.pl/2094/583df5130aa6059f.jpg http://images33.fotosik.pl/702/4ea0eeb161e7984b.jpg

 

http://images46.fotosik.pl/2094/4510899c6f465823.jpg http://images41.fotosik.pl/2080/7c2de6b6fc115b51.jpg http://images47.fotosik.pl/1859/67682c3208a92629.jpg

 

Krzyżówki i jelita naturalne około godziny, natomiast to co w osłonkach białkowych dwie godziny.

Chłodzenie w zimnej wodzie i od razu na kije wedzarnicze.

 

http://images50.fotosik.pl/1992/b4aaa48207b095ea.jpg http://images49.fotosik.pl/1937/bf074d3136208652.jpg http://images45.fotosik.pl/1859/bccc4205dc104c9a.jpg

 

Obsuszanie, a nastepnie pęta powędrowały zaraz do wedzenia.

To co było w osłonkach białkowych powędrowało do piwnicy.

 

 

http://images34.fotosik.pl/698/98c17ccd9352b831.jpg http://images47.fotosik.pl/1859/0e6985bc66b554aa.jpg

 

A tak wygladaja w przekroju.

 

http://images36.fotosik.pl/517/e0a1facb389b7191.jpg

 

Smacznego. Guten Apetit.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8253-index-niemieckich-w%C4%99dlin-wraz-z-receptami/page/2/#findComment-289783
Udostępnij na innych stronach

No superosko :grin: serdeczne dzięki , jak mi tylko czas pozwoli to na sobotę postaram się zrobić .. jeszcze raz Dziękuje

Przepis w sam raz dla mnie bo zawsze mi zostawało skórek i miałem kłopot jak je zagospodarować :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8253-index-niemieckich-w%C4%99dlin-wraz-z-receptami/page/2/#findComment-289864
Udostępnij na innych stronach

Ta masą wypełniamy oslonki białkowe

No tak napisał, ale te z fotek dla mnie wygladają jak poliamidowe, dlatego pytam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8253-index-niemieckich-w%C4%99dlin-wraz-z-receptami/page/2/#findComment-289872
Udostępnij na innych stronach

a po czym to wnioskujesz ?

pewne po kolorze.....

dodam że istnieją osłonki białkowe bezbarwne :cool: - choć my przyzwyczajeni jesteśmy do karmelowych :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8253-index-niemieckich-w%C4%99dlin-wraz-z-receptami/page/2/#findComment-289978
Udostępnij na innych stronach

Todek, Todek,

a po czym to wnioskujesz ?

No co? Miałem wątpliwość, to zapytałem. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8253-index-niemieckich-w%C4%99dlin-wraz-z-receptami/page/2/#findComment-289982
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.