Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@halusia@, no to Halinko jutro po pracy robimy Jak nie jak tak :lol:

Powodzenia Karolku... ale zawekuj więcej słoików bo dzieciaki na pewno zjedzą :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/page/2/#findComment-293485
Udostępnij na innych stronach

Tomku teraz możesz napisać co Cię trapi bo ja nie wiem... chyba :tongue: :wink:

to prawda.. teraz mogę powiedzieć :cool:

nurtowały mnie dwie rzeczy:

wpływ ograniczonego odparowania na strukturę ciasta oraz związane z powyższym "uwięzienie" gazów ze spulchniacza...

 

W niedzielę zrobiłem to ciasto - oczywiście jeden słoiczek do pasteryzacji a reszta w foremce pieczone tradycyjnie...

Jeśli chodzi o strukturę to byłem miło zaskoczony, natomiast jeśli chodzi o gaz to niestety potwierdziły się moje obawy :rolleyes: - w cieście słoikowym wyraźne czuć proszek do pieczenia.

Być może należy zmniejszyć ilość proszku - jak wiadomo przepisy oparte o jednostki miary "na łyżeczki" jest bardzo niedokładna

 

W każdym razie sposób jest wart polecenia dla stworzenia "domowej rezerwy"

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/page/2/#findComment-294047
Udostępnij na innych stronach

W niedzielę zrobiłem to ciasto - oczywiście jeden słoiczek do pasteryzacji a reszta w foremce pieczone tradycyjnie...

Jeśli chodzi o strukturę to byłem miło zaskoczony, natomiast jeśli chodzi o gaz to niestety potwierdziły się moje obawy :rolleyes: - w cieście słoikowym wyraźne czuć proszek do pieczenia.

Zgadza się Tomku... proszek jest bardziej wyczuwalny a niżeli ciasto jest upieczone w normalnych warunkach..( mi to w zasadzie nie przeszkadzało) . Ale zawsze można wypróbować i rzeczywiście zmniejszyć ilość proszku...

lub zastosować drugą metodę , czyli upiec ciasto przy otwartym słoiku i dopiero zawekować. :smile:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8332-ciasto-ze-s%C5%82oika-autorstwa-halusi/page/2/#findComment-294119
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.