Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@pawelgdynia

 

Chętnie odkupię jeśli Ci coś zostanie :grin:

Chlorek wapnia przeznaczony do produkcji sera sprzedaje Agrovis.

Butelki 1 litr. Kupowałam ostatnio i nawet wczoraj użyłam (pasteryzowałam mleko na ser pleśniowy) - skrzep wyszedł elegancki :grin:

Na 10 litrów mleka używa się 2-4 ml.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/18/#findComment-94985
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@pawelgdynia

 

Gdy będziesz kupował, to zwróć uwagę na klasę czystości soli -> spożywcza, nie techniczna. Muszę jeszcze porównać z mleczanem wapnia. Zobaczymy jaka będzie różnica w wydajności. Jeżeli chodzi o paski to najlepsze będą w wąskim zakresie 4 - 6. Ja używam 1 - 14 i jest za duży rozstrzał. Trzeba się dokładnie przyjrzeć, by zauważyć różnicę pH.

 

Pozdrawiam

Dzięki za szczegółowe informacje. Ani o klasie czystości soli nie miałem pojęcia, ani o takim podziale pasków..

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/18/#findComment-94989
Udostępnij na innych stronach

Ponad miesiąc w lodówce , super smak i plastyczny jak by był parę dni temu robiony . Podsmażany lekko na patelni , albo w jajecznicy -paluchy lizać

 

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/18/#findComment-94993
Udostępnij na innych stronach

Ponad miesiąc w lodówce , super smak i plastyczny jak by był parę dni temu robiony

No i mamy nowego mistrza serowarstwa :grin: . Gratulacje Andrzeju.

Tak apetyczny ser na pewno zmobilizuje niejednego zadymiacza do serowarzenia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/18/#findComment-95013
Udostępnij na innych stronach

Ponad miesiąc w lodówce , super smak i plastyczny jak by był parę dni temu robiony . Podsmażany lekko na patelni , albo w jajecznicy -paluchy lizać

I wytrzymał tyle w lodówce ????? :shock:

Gratuluję silnej woli :lol:

P.S. Na czym polega wersja serka "w jajecznicy" ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/18/#findComment-95030
Udostępnij na innych stronach

P.S. Na czym polega wersja serka "w jajecznicy" ?

 

Smalec , cebulka , serek w kostkę gdzieś tak 1cm na 0,5cm wszystko razem . Jak tylko cebulka się podsmaży na to jajka , troszkę majeranku , tymianku i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/18/#findComment-95035
Udostępnij na innych stronach

Smalec , ... serek ... jajka

W zestawie występują trzy rodzaje białka i trzy rodzaje tłuszczu + węglowodany.

Dla żołądka Andrzeja to betka, ale nie wszyscy mają takie żołądki :lol: . Proponuję dla tego zestawu masło, może być klarowane.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/18/#findComment-95044
Udostępnij na innych stronach

:grin: Serki zrobione w czwartek, w solance do piątku wieczorem, obsuszanie do soboty godz. 12.00, wędzenie 4 godziny i:

 

z 18 litrów mleka plus ok. 100g jogurtu wyszło 2780 g sera, tak więc w przeliczeniu na 20 litrów wychodzi ok. 3080 gr :grin:

 

@EAnna

Zawstydziłem się swoją niewiedzą o tych "globulkach" :grin: i wziąłem sie za czytanie Licznerskiego.

 

 

Potem zamieszczę fotki

Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/18/#findComment-95045
Udostępnij na innych stronach

Tak trochę żartem : avatarek pokazuje że dzisiaj było trochę chemicznie :smile:

Skądże znowu, chemicznie wcale nie było :lol: - avatarek to mój ulubiony ponad 100-letni kufel Ernst Bohne z osobistej kolekcji :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/18/#findComment-95082
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A oto serki z "ostatnich dwóch razy". Przy okazji obok trochę świątecznych wyrobów: tatrzańska podsuszana, kiełbasa kabanosowa (miały być kabanosy ale miałem za gruby lejek :grin: więc zrobiłem w cienkich jelitach) i kiełbaska podsuszana - jeszcze bez nazwy.

Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/18/#findComment-95920
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Witam i proszę o poradę.Zrobiłem oscypki z 10l mleka wiejskiego.Serki wyszły smakowo bez zarzutu.Jednak wyszły na tyle miękkie że po uformowaniu opadają pod własnym ciężarem.Co jest tego przyczyną?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/18/#findComment-101428
Udostępnij na innych stronach

Serek po odciśnięciu jest ciepły/plastyczny stąd w fazie produkcji schładzam go w zimnej wodzie. Następnie solanka, osuszanie i wędzenie. Po tym konsystencja nie jest już plastyczna.
Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/18/#findComment-101444
Udostępnij na innych stronach

wyszły na tyle miękkie że po uformowaniu opadają pod własnym ciężarem.

Skrzep miał za małą kurczliwość w stosunku do wymagań stawianych serom typu oscypek.

Przyczyny:

-zbyt niska temp. zaprawiania

-zbyt mało podpuszczki w stosunku do jej mocy (aż prosi się próba podpuszczkowa)

Lub: za słabo wyciśnięta serwatka lub serek nie dogrzany mimo prawidłowej kurczliwosci skrzepu

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/18/#findComment-101452
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam się pięknie,

Mam kilka pytań dotyczących serów oscypkopodobnych, proszę o podpowiedź osób, które już są po okresie "ząbkowania" w tej dziedzinie.

1. Jak długo od momentu dodania podpuszczki do mleka należy czekać na skrzep ? Kiedy można odcedzić ser i przystapić do dalszej obróbki ?

Rozumiem, że wpływa na to wiele czynników, ale chodzi mi głównie o rząd czasu, a nie szcegółowe określenie w sekundach. Godzinę, dwie czy może pół dnia ?

2. Przerobiłem kilka tutejszych kursów wyrobu ocypków i zauważyłe an zdjęciach, że skrzep jest cięty w trakcie krzepnęcia różnymi sprzętami. Czemu to służy i czy jest to konieczne ?

3. Po zakończeniu krzepnięcia, należy odcedzić ser od serwatki, czy podgrzewać go w serwatce ponownie, do temperatury ułatwiającej jego formowanie ? Na tym forum spotkałem się z dwoma sposobami, gdzie oprócz wymienionego przeze mnie sposobu jest drugi, gdzie po odcedzeniu sera od serwatki, moczy się go w gorącej wodzie i formuje na mniejsze porcje.

Z góry dziękuję za pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/18/#findComment-107147
Udostępnij na innych stronach

Ad. 1. 1-3 godziny. Czasami wystarcza 40 minut.

Ad. 2. Pocięty skrzep jest łatwiej odcedzić i szybciej się odcedza serwatka. Ciąć możesz nawet tępym nożem.

Ad. 3. Ja odcedzam i dodatkowo wyciskam w prasce.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/18/#findComment-107160
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

BonAir znalazłem na allegro tego twojego faceta od podpuszczki i rozmawiałem z nim telefonicznie.Powiedział mi że podpuszczka musi być przechowywana w lodówce w innym przypadku traci swoje właściwości.Ja niestety nie trzymałem jej w lodówce i może to było przyczyną zepsucia się podpuszczki.Dziś zamówiłem nową i wtedy zobaczymy.Jego nick na allegro Maroo83

Pzdr.Wosiu

Przechowywać w lodówce czy w zamrażalniku ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/18/#findComment-112014
Udostępnij na innych stronach

mam pytanie czy mleko kupione od gospodarza wieczorem mogę przechować w lodówce do rana i dopiero wtedy rozpocząć pracę przy oscypku?

Jeżeli uda się Tobie kupić ciepłe , ja takie kupuje , to nawet nie musi być w lodówce . Ja jak przywiozę wieczorkiem około 19:30 to ma temperaturę około plus 34stC do rana godz gdzieś 7:00 w chłodnej kuchni tem. mleka około 18stC .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/18/#findComment-112017
Udostępnij na innych stronach

Jutro rano rozpoczynam produkcję pierwszego w życiu oscypka. W związku z czym mam jeszcze pytania na które ciężko znaleźć jednoznaczną odpowiedź:

1. zebrać śmietanę rano czy nie? ( są różne opinie), a może zebrać jej np. połowę?

2. mam podpuszczkę w proszku z allegro, od sprzedawcy marro83(podobno dobrego), mam 1gram bo nie chciałem kupować więcej-to pierwsza moja próba - ile zastosować tej podpuszczki na 10 litrów mleka?

3. czy po ścięciu, skrzep wyciągnąć do osobnej wody i formować serki, czy robić to w tej wodzie, w której powstał skrzep-czyli po prostu kroje skrzep, wsadzam ręce i kulam serki?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/18/#findComment-112022
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.