anerka Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 18 Maja 2010 wrzeszyk, Zbierz śmietanę, mleko na pewno jest bardzo tłuste, ja daję 0,5 g podpuszczki na 10 l mleka /nauczyłam się od kolegów z forum/, formuję w osobnej wodzie ale można i w serwatce,poznałam tutaj różne wersje. Wiem, że na forum są osoby bardziej kompetentne ale właśnie Ich kiedyś pytałam i praktykuję do dziś. Jest ok. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 18 Maja 2010 W związku z czym mam jeszcze pytania na które ciężko znaleźć jednoznaczną odpowiedź: Ładnie pokazane na fotkach http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1314&page=1 Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 18 Maja 2010 Jutro rano rozpoczynam produkcję pierwszego w życiu oscypka. W związku z czym mam jeszcze pytania na które ciężko znaleźć jednoznaczną odpowiedź: Śmietanę możesz zebrać, podpuszczki daj połowę 1g wystarcza na ok 20-25l mleka, jeżeli dasz mniej to będzie dłużej się ścinać mleko. Podgrzewać możesz w serwatce , z czasem dojdziesz do wprawy i opracujesz własny styl robienia sera. Kilka podstawowych rzeczy to: 1. Podgrzanie mleka 2. Dodanie podpuszczki 3, Cedzenie, ociekanie 4. Formowanie oscypków 5. Solenie I tego należy się trzymać, tutaj masz ładnie pokazane i opisane, zrób z tego przepisu a napewno ci wyjdzie. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1314 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 20 Maja 2010 I tego należy się trzymać, tutaj masz ładnie pokazane i opisane, zrób z tego przepisu a napewno ci wyjdzie. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1314Jestem na etapie osuszania oscypków. Miałem nieco wątpliwości z podaną temperaturą podgrzewania mleka - 50 stopni.Nie zrobiłem tego. Śmietanę zebrałem z połowy mleka, tzn z 5 litrów. Podgrzałem do 39 i reszta według wskazówek z forum i wyszło wszystko super, ricotta świetna. Jutro będę wędził serki. Dzisiaj rano wyjąłem z solanki, poleżały jeszcze około 4 godzin w lodówce, wyjąłem je i suszyłem na ręczniku kuchennym, na słońcu i w cieniu aby przeschły. Cały czas jednak są wilgotne i na ręcznik (kilka razy go wymieniałem) ciągle sączy serwatka. Jak osuszyć a by nie kapało z nich? Czy do jutra przeschną, a i czy mogą pozostać na szafie w kuchni, czy się zepsują? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 20 Maja 2010 Spokojnie kapać zawsze będzie, najlepiej osuszać na parę godzin przed wędzeniem, Ja zawszę wyjmuję z solanki wieczorem i do rana ociekane w lodówce. Jeżeli masz zamiar użyć siatki wędliniarskiej to zrób to tuż przed wędzeniem, bo pózniej możesz miec problemy ze zdejmowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 20 Maja 2010 Dziękuję za szybką odpowiedź. W lodówce mam 4 stopnie, jak oscypki się wychłodzą to po wyjęciu rano z lodówki znowu się wilgotne zrobią (chyba, że nie mam racji). Jak w lodówce trzymasz to na ręcznikach kuchennych takich bawełnianych? Nie mam oscypiorki i kulałem w rękach :smile: , coś na kształt ziemniaka wyszło i dwa baranki wielkanocne też zrobiłem. Ziemniaki trochę sklapły, a baranki zmalały i poszerzyły się, czyli serki "siadają". Coś źle zrobiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 20 Maja 2010 Możesz położyć na taki ruszt od piekarnika i przykryć folią, ja poprostu pakuję do foliowego worka i rano nadziewam w siatkę. Na chwilę przed wędzeniem wieszam w celu osuszenia i tyle wystarcza, serki wychodzą ladne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 20 Maja 2010 Na chwilę przed wędzeniem wieszam w celu osuszenia i tyle wystarcza, serki wychodzą ladne I faktycznie smakują tak, jak te z Krupówek? Już nie mogę się doczekać ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 20 Maja 2010 Nigdy takich nie jadłem (kiedyś jakiś mini z marketu) Pamiętaj że prawdziwy oscypek jest z mleka owczego, a te które jadłeś to pewnie z krowiego, poza tym prawdziwy oscypek jest wyrabiany tylko w sezonie. No a teraz to i nie wielu "baców" może je robic, przez te unijne normy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 20 Maja 2010 Na Krupówkach sprzedawca mówił, że z owczego mleka. Jutro napiszę czy podobny w smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 20 Maja 2010 I faktycznie smakują tak, jak te z Krupówek? Dużo dużo lepiej kolego . Zawiozłem w ubiegłym roku . Nawet się dziwili że na nizinach można taki ser zrobić . W siatkę wkładam zaraz na początku osuszania i nic się nie dzieje , po wędzeniu łatwo się ją zdejmuje . Należy dobrać rozmiar siatki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 21 Maja 2010 Wędzę "oscypki" już 6 godzin i jeszcze nie są uwędzone. W 30 stopniach to nie chciały się wędzić, utrzymywałem ponad 40 stopni i się jeszcze wędzą. W smaku już są prawie dobre ale chyba jeszcze jutro jeszcze będę wędził :smile: żeby lepsze były. Siatka się nie wrzyna, ale te, które leżą na drewnianej półeczce to są wilgotne, nabrały koloru ale wilgotne są. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 21 Maja 2010 Wędzę "oscypki" już 6 godzin i jeszcze nie są uwędzoneMyślę, że nie były dobrze osuszone. Ja wkładam w siatkę i wieszam do ocieknięcia, dopiero wtedy wędzę. Myślę jednak, że i tak będą smaczne. Dzisiaj też przygotowałam ser i miałam robić "oscypki" ale widzę, że mój turkuć podjadek już spróbował taki jaki jest no i chyba ten zjemy bez wędzenia. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 21 Maja 2010 Dalsze godziny wędzenia poskutkowały- 40 stopni przy otwartej wędzarni, już ładnie wyglądają i są bardziej suche. Łącznie 10 godzin wędzenia i są świetne, Super smak i trzeszczą w zębach. Teraz zastanawiam się czy kupić foremkę bo to kulanie w rękach... Powiedzcie, proszę, czy w oscypiorce lepiej się wyciska serek niż w rękach ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 21 Maja 2010 Powiedzcie, proszę, czy w oscypiorce lepiej się wyciska serek niż w rękach ?Raczej trudniej/gorzej według mnie, lecz wychodzi inny kształt (ciekawszy ? ), jak się domyślasz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 21 Maja 2010 jak się domyślasz. Oscypków nie zrobiłem, koźlaka też nie, dopiero wróciłem z orlika. Jutro walczę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 23 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 23 Maja 2010 Kupiłem podpuszczkę w proszku . gratis jest chlorek wapnia. Jak go używać ? Czy nie używać ? Czy to niepotrzebna chemia ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 24 Maja 2010 Używam chlorek wapnia w ilości 1g / 10L mleka. Dodatek soli ma za zadanie zwiększyć ilość wytrącenia kazeiny - czyli zwiększyć wydajność serka.Poproś o skan etykiety. Zależy czy jest to sól o klasie czystości do spożywki, czy po prostu komuś po zimie został worek 25 kg do sypania na chodniki i jednię. Wtedy zadecydujesz czy używać. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 24 Maja 2010 Shadow, a gdzie Ty kupujesz chlorek wapnia? Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 24 Maja 2010 Używam chlorek wapnia..a po kiego ? :devil: czyli zwiększyć wydajność serka...acha... idziemy na ilość ? :rolleyes: od kilku lat robię oscypki i tajemna wiedza polega na : - mleko prosto od krowy ( z rodowodem ) - nieprzeterminowana podpuszczka - temperatura grzania mleka ( 35 - 38 st.) - cierpliwość w odciskaniu ( rękodzieło artystyczne ) :wink: smacznego :thumbsup: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 24 Maja 2010 - mleko prosto od krowy ( z rodowodem ) A ten rodowód to po co? Chyba, że chodzi o ten kolczyk w uchu, ale to bez niego już krówek nie ma? Może jakiś nielegalny chów jest gdzieś prowadzony, jakieś stadko w lesie? :wink: Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 24 Maja 2010 A ten rodowód to po co?.a po to, że jak oscypki Ci nie wyjdą , to będziesz miał gdzie zgłosić reklamację ... np. do byka Zygfryda ( tzn. męża krowy Mućki od której mleko było) :???: ....a chłop z chłopem zawsze się dogada :wink: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 24 Maja 2010 Witam, Shadow, a gdzie Ty kupujesz chlorek wapnia?od znajomego dostawcy surowców do przemysłu spożywczego. Jak będziesz blisko Wawy to podjedź, dam Ci próbkę ..acha... idziemy na ilość ? :rolleyes:Stosuję tylko to, co rekomenduje Linczerski. Jak będziemy ortodoksyjni to przestaniemy używać chlorku sodu :devil: PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 24 Maja 2010 Jak będziemy ortodoksyjni to przestaniemy używać chlorku soduDzięki naszej "ortodoksji" powstała ta stronka. Cały czas staramy się udowadniać nasze racje dotyczące zdrowej żywności. Shadow....bez NaCl i C2H5OH ..- życie bez smaku :sad: pozdrawiam niezmiernie serdecznie Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 24 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 24 Maja 2010 Fentelku, zalogowałem się na tej stronie by korzystać oraz by propagować nasze racje dotyczące żywności. Zgadzam się również że życie bez smaku nie ma sensu. Zdecydowałem się użyć chlorku wapnia do wyrobu serków ze względu na szerokie zastosowanie w farmaceutyce przy niedoborach wapnia w organiźmie. Tylko to przekonało mnie, że ta sól jest przebadana i nieszkodliwa. Pozdrawiam również serdecznieMiłej nocki Shadow :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.