Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

wrzeszyk, Zbierz śmietanę, mleko na pewno jest bardzo tłuste, ja daję 0,5 g podpuszczki na 10 l mleka /nauczyłam się od kolegów z forum/, formuję w osobnej wodzie ale można i w serwatce,poznałam tutaj różne wersje. Wiem, że na forum są osoby bardziej kompetentne ale właśnie Ich kiedyś pytałam i praktykuję do dziś. Jest ok.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112027
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

W związku z czym mam jeszcze pytania na które ciężko znaleźć jednoznaczną odpowiedź:

Ładnie pokazane na fotkach

 

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1314&page=1

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112034
Udostępnij na innych stronach

Jutro rano rozpoczynam produkcję pierwszego w życiu oscypka. W związku z czym mam jeszcze pytania na które ciężko znaleźć jednoznaczną odpowiedź:

 

Śmietanę możesz zebrać, podpuszczki daj połowę 1g wystarcza na ok 20-25l mleka, jeżeli dasz mniej to będzie dłużej się ścinać mleko. Podgrzewać możesz w serwatce , z czasem dojdziesz do wprawy i opracujesz własny styl robienia sera. Kilka podstawowych rzeczy to:

 

1. Podgrzanie mleka

2. Dodanie podpuszczki

3, Cedzenie, ociekanie

4. Formowanie oscypków

5. Solenie

 

I tego należy się trzymać, tutaj masz ładnie pokazane i opisane, zrób z tego przepisu a napewno ci wyjdzie.

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1314

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112035
Udostępnij na innych stronach

I tego należy się trzymać, tutaj masz ładnie pokazane i opisane, zrób z tego przepisu a napewno ci wyjdzie.

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1314

Jestem na etapie osuszania oscypków. Miałem nieco wątpliwości z podaną temperaturą podgrzewania mleka - 50 stopni.Nie zrobiłem tego. Śmietanę zebrałem z połowy mleka, tzn z 5 litrów. Podgrzałem do 39 i reszta według wskazówek z forum i wyszło wszystko super, ricotta świetna. Jutro będę wędził serki. Dzisiaj rano wyjąłem z solanki, poleżały jeszcze około 4 godzin w lodówce, wyjąłem je i suszyłem na ręczniku kuchennym, na słońcu i w cieniu aby przeschły. Cały czas jednak są wilgotne i na ręcznik (kilka razy go wymieniałem) ciągle sączy serwatka. Jak osuszyć a by nie kapało z nich? Czy do jutra przeschną, a i czy mogą pozostać na szafie w kuchni, czy się zepsują?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112216
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie kapać zawsze będzie, najlepiej osuszać na parę godzin przed wędzeniem, Ja zawszę wyjmuję z solanki wieczorem i do rana ociekane w lodówce. Jeżeli masz zamiar użyć siatki wędliniarskiej to zrób to tuż przed wędzeniem, bo pózniej możesz miec problemy ze zdejmowaniem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112219
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za szybką odpowiedź. W lodówce mam 4 stopnie, jak oscypki się wychłodzą to po wyjęciu rano z lodówki znowu się wilgotne zrobią (chyba, że nie mam racji). Jak w lodówce trzymasz to na ręcznikach kuchennych takich bawełnianych? Nie mam oscypiorki i kulałem w rękach :smile: , coś na kształt ziemniaka wyszło i dwa baranki wielkanocne też zrobiłem. Ziemniaki trochę sklapły, a baranki zmalały i poszerzyły się, czyli serki "siadają". Coś źle zrobiłem?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112223
Udostępnij na innych stronach

Możesz położyć na taki ruszt od piekarnika i przykryć folią, ja poprostu pakuję do foliowego worka i rano nadziewam w siatkę. Na chwilę przed wędzeniem wieszam w celu osuszenia i tyle wystarcza, serki wychodzą ladne :D
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112225
Udostępnij na innych stronach

Nigdy takich nie jadłem (kiedyś jakiś mini z marketu) Pamiętaj że prawdziwy oscypek jest z mleka owczego, a te które jadłeś to pewnie z krowiego, poza tym prawdziwy oscypek jest wyrabiany tylko w sezonie. No a teraz to i nie wielu "baców" może je robic, przez te unijne normy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112230
Udostępnij na innych stronach

I faktycznie smakują tak, jak te z Krupówek?

 

Dużo dużo lepiej kolego . Zawiozłem w ubiegłym roku . Nawet się dziwili że na nizinach można taki ser zrobić . W siatkę wkładam zaraz na początku osuszania i nic się nie dzieje , po wędzeniu łatwo się ją zdejmuje . Należy dobrać rozmiar siatki .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112238
Udostępnij na innych stronach

Wędzę "oscypki" już 6 godzin i jeszcze nie są uwędzone. W 30 stopniach to nie chciały się wędzić, utrzymywałem ponad 40 stopni i się jeszcze wędzą. W smaku już są prawie dobre ale chyba jeszcze jutro jeszcze będę wędził :smile: żeby lepsze były. Siatka się nie wrzyna, ale te, które leżą na drewnianej półeczce to są wilgotne, nabrały koloru ale wilgotne są.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112314
Udostępnij na innych stronach

Wędzę "oscypki" już 6 godzin i jeszcze nie są uwędzone

Myślę, że nie były dobrze osuszone. Ja wkładam w siatkę i wieszam do ocieknięcia, dopiero wtedy wędzę. Myślę jednak, że i tak będą smaczne. Dzisiaj też przygotowałam ser i miałam robić "oscypki" ale widzę, że mój turkuć podjadek już spróbował taki jaki jest no i chyba ten zjemy bez wędzenia.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112322
Udostępnij na innych stronach

Dalsze godziny wędzenia poskutkowały- 40 stopni przy otwartej wędzarni, już ładnie wyglądają i są bardziej suche. Łącznie 10 godzin wędzenia i są świetne, Super smak i trzeszczą w zębach. Teraz zastanawiam się czy kupić foremkę bo to kulanie w rękach... Powiedzcie, proszę, czy w oscypiorce lepiej się wyciska serek niż w rękach ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112359
Udostępnij na innych stronach

jak się domyślasz.

Oscypków nie zrobiłem, koźlaka też nie, dopiero wróciłem z orlika. Jutro walczę. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112370
Udostępnij na innych stronach

Używam chlorek wapnia w ilości 1g / 10L mleka. Dodatek soli ma za zadanie zwiększyć ilość wytrącenia kazeiny - czyli zwiększyć wydajność serka.

Poproś o skan etykiety. Zależy czy jest to sól o klasie czystości do spożywki, czy po prostu komuś po zimie został worek 25 kg do sypania na chodniki i jednię. Wtedy zadecydujesz czy używać.

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112619
Udostępnij na innych stronach

Używam chlorek wapnia

..a po kiego ? :devil:

czyli zwiększyć wydajność serka.

..acha... idziemy na ilość ? :rolleyes:

od kilku lat robię oscypki i tajemna wiedza polega na :

- mleko prosto od krowy ( z rodowodem )

- nieprzeterminowana podpuszczka

- temperatura grzania mleka ( 35 - 38 st.)

- cierpliwość w odciskaniu ( rękodzieło artystyczne ) :wink:

smacznego :thumbsup:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112647
Udostępnij na innych stronach

- mleko prosto od krowy ( z rodowodem )

 

A ten rodowód to po co? Chyba, że chodzi o ten kolczyk w uchu, ale to bez niego już krówek nie ma? Może jakiś nielegalny chów jest gdzieś prowadzony, jakieś stadko w lesie? :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112653
Udostępnij na innych stronach

A ten rodowód to po co?

.a po to, że jak oscypki Ci nie wyjdą , to będziesz miał gdzie zgłosić reklamację ... np. do byka Zygfryda ( tzn. męża krowy Mućki od której mleko było) :???:

....a chłop z chłopem zawsze się dogada :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112658
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Shadow, a gdzie Ty kupujesz chlorek wapnia?

od znajomego dostawcy surowców do przemysłu spożywczego.

Jak będziesz blisko Wawy to podjedź, dam Ci próbkę

 

..acha... idziemy na ilość ? :rolleyes:

Stosuję tylko to, co rekomenduje Linczerski.

Jak będziemy ortodoksyjni to przestaniemy używać chlorku sodu :devil:

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112667
Udostępnij na innych stronach

Jak będziemy ortodoksyjni to przestaniemy używać chlorku sodu

Dzięki naszej "ortodoksji" powstała ta stronka. Cały czas staramy się udowadniać nasze racje dotyczące zdrowej żywności.

Shadow....bez NaCl i C2H5OH ..- życie bez smaku :sad:

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112678
Udostępnij na innych stronach

Fentelku,

 

zalogowałem się na tej stronie by korzystać oraz by propagować nasze racje dotyczące żywności. Zgadzam się również że życie bez smaku nie ma sensu.

 

Zdecydowałem się użyć chlorku wapnia do wyrobu serków ze względu na szerokie zastosowanie w farmaceutyce przy niedoborach wapnia w organiźmie. Tylko to przekonało mnie, że ta sól jest przebadana i nieszkodliwa.

 

Pozdrawiam również serdecznie

Miłej nocki

 

Shadow :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/19/#findComment-112719
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.