Gość ArkoGdynia Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1101 Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) jak by tak domontować po bokach wędzarni półki na serki formowane oscypiarka ? na wysokości deflektora ? pod sufitem ? jak już to raczej pod sufitem... przy deflektorze to Ci od temperatury całkiem "popłyną".... poglądowo zaczerpnięte ze strony producenta oscypków... Edytowane 10 Lutego 2016 przez ArkoGdynia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1102 Opublikowano 10 Lutego 2016 Dokładnie. Najwyżej jak się da. I najlepiej wędzić do 40-45 stopni - jak się da Ja w ten weekend tuninguję dalej moją wędzarnię. Mam już założony dymogenerator. A teraz czas na grzałkę z kuchenki AMICA i sterownik zewnętrzny - termostat.I będzie na wędzenie NA LENIA. Ja lubię dymić ale jak pogoda do bani to na automacie chce jechać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1103 Opublikowano 11 Lutego 2016 Co prawda trafiłem na to odnośnie browarzenia. Ale przydać się może przy produkcji sera http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/laboratorium-piwowarskie/1806-ph-metr-elektroniczny-skala-0-14-ph.htmlO fuck ale przebitkę mają. Patrzcie za ile to można kupić. Chyba sobie sprawię :http://allegro.pl/ph-metr-elektroniczny-tester-atc-0-14ph-kwasomierz-i5613182916.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1104 Opublikowano 11 Lutego 2016 Co prawda trafiłem na to odnośnie browarzenia. Ale przydać się może przy produkcji sera http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/laboratorium-piwowarskie/1806-ph-metr-elektroniczny-skala-0-14-ph.html O fuck ale przebitkę mają. Patrzcie za ile to można kupić. Chyba sobie sprawię :http://allegro.pl/ph-metr-elektroniczny-tester-atc-0-14ph-kwasomierz-i5613182916.htmlhttp://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5706844124 szukaj dalej bo są tańsze :-) Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1105 Opublikowano 11 Lutego 2016 O fuck ale przebitkę mają. Patrzcie za ile to można kupić. Chyba sobie sprawię :http://allegro.pl/ph-metr-elektroniczny-tester-atc-0-14ph-kwasomierz-i5613182916.html Z chin za jakieś 4,50$ zamówisz z darmową dostawą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1106 Opublikowano 11 Lutego 2016 No z chin już zamawiałem refraktometr. Fakt, że tanio ale prawie 2 miesiące szedł....... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1107 Opublikowano 11 Lutego 2016 To coś długo, u mnie średnio 2-3tyg idą a rekordowa przesyłka w 6 dni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1108 Opublikowano 11 Lutego 2016 No to może miałem pecha. Sprzedawca 99,5% pozytywów. A i okres świąteczny był więc może dlatego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1109 Opublikowano 11 Lutego 2016 No z chin już zamawiałem refraktometr. Fakt, że tanio ale prawie 2 miesiące szedł.......Jeśli moge zapytać do czego był Ci potrzebny? Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1110 Opublikowano 11 Lutego 2016 Możesz. Do sprawdzania zawartości cukru w brzeczce piwnej lub nastawie soku na cydr.Szlag mnie trafiał z chłodzeniem brzeczki do 20 stopni żeby Balingometrem sprawdzać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1111 Opublikowano 11 Lutego 2016 Nie wiem. Jeszcze nie wgłębiałem się w temat. Ale wiem że papierkami lakmusowymi mierzą pH a one też do roztworów są.Na razie mi nie potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-475002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus1969 Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1112 Opublikowano 26 Maja 2016 chciałem spróbować sił w robieniu sera szukam formy na oscypek ma ktoś namiar gdzie kupić ?szukałem na allegro nie znalazłem nic Cytuj markus Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-498140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1113 Opublikowano 26 Maja 2016 chciałem spróbować sił w robieniu sera szukam formy na oscypek ma ktoś namiar gdzie kupić ?szukałem na allegro nie znalazłem nic http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6171469594 Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-498150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1114 Opublikowano 26 Maja 2016 https://sklep.serowar.pl/pl/c/Formy-drewniane-do-oscypkow/30 Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-498151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 26 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1115 Opublikowano 26 Maja 2016 Pytanie po co? Jeżeli nie masz możliwości wedzenia na zimno to kształtu z formy nie utrzymasz. Bardzo ladne golki wychodzą z siatki do szynki. Ale nie może być za ciasna bo potem wpija się w ser i nie da się ładnie ściągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-498173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus1969 Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1116 Opublikowano 27 Maja 2016 Pytanie po co? Jeżeli nie masz możliwości wedzenia na zimno to kształtu z formy nie utrzymasz. Bardzo ladne golki wychodzą z siatki do szynki. Ale nie może być za ciasna bo potem wpija się w ser i nie da się ładnie ściągnąć.wędzeniem wędlin zajmuje się od 10 lat mam możliwość i chce spróbować Cytuj markus Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-498194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1117 Opublikowano 27 Maja 2016 Wedliny w odroznieniu od serow nie plyna od temperatury. Wiec 10 letnie doswiadczenie Ci sie nie przyda jak temp. bedzie w okolicach 45-50 stopni. Wtedy masa serowa sie uplastycznia i traci ksztalt. W bacowce sery leza sobie na drewnianych polkach przez 2 dni i sie powoli wedza na zimno. Bawilem sie na tych foremkach. Fajnie sie formuje ale potem sa schody. Ale skoro masz mozliwosc na zimno to probuj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-498196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1118 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Moje pierwsze oscypki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-529870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1119 Opublikowano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Cezar np piękne -toTy powinieneś wkleić jak je robiłeś Edytowane 6 Grudnia 2016 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-529880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1120 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Smak jest super, ale nie skrzypią w czasie gryzienia. Za słabo wycisnołem serwatkę.Konsystencja sera w czasie wygniatania jest kaszkowata a nie rozciągliwa.Nie wiem czy dobrą ilość podpuszczki dałem bo instrukcja była napisana dla wtajemniczonych a nie dla początkujących, ja mam podpuszczkę beaugel 50 z Agrovisu, dałem 30 ml na 10l mleka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-529887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1121 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Za niska temperatura wygrzewania skrzepu dlatego nie skrzypi i jest taka a nie inna konsystencja. Ja podgrzewam serwatkę do 55°C. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-529902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1122 Opublikowano 7 Grudnia 2016 podgrzewałem serwatkę do 42 °C., i tu robiłem błąd.Jak stosować podpuszczkę do oscypków na ulotce od BEAUGEL 50 jest napisane: Dozowanie 5 do 10 ml na 10 litrów mleka w temp. 22 stopnie Celsjusza przy produkcji serów twarogowo podpuszczkowych, 25 do 30 ml na 10 litrów mleka w temp. 30 do 33 stopnie Celsjusza przy produkcji serów podpuszczkowych (camembert i prasowanych) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-529904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1123 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Moje pierwsze oscypki Bardzo fajnie ci wyszły te oscypki,mogłeś trochę dłużej potrzymać w wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-529912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1124 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Bardzo fajnie ci wyszły te oscypki,mogłeś trochę dłużej potrzymać w wędzarni. Było zbyt późno, zasypiałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-529928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sb69 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #1125 Opublikowano 30 Stycznia 2017 (edytowane) Witam.Szukam i nie mogę znaleźć przepisu na oscypki.Pomoże mi ktoś?Z góry dziękuję za pomoc. /// Proszę użyć wyszukiwarki Edytowane 30 Stycznia 2017 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-538254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.