Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ArkoGdynia

 

 

jak by tak domontować po bokach wędzarni półki na serki formowane oscypiarka ? na wysokości deflektora ? pod sufitem ?
 

 

jak już to raczej pod sufitem... przy deflektorze to Ci od temperatury całkiem "popłyną".... 

 

poglądowo zaczerpnięte ze strony producenta oscypków...

 

post-65335-0-22355500-1455084853_thumb.jpg

Edytowane przez ArkoGdynia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474493
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dokładnie. Najwyżej jak się da. I najlepiej wędzić do 40-45 stopni - jak się da :)

Ja w ten weekend tuninguję dalej moją wędzarnię. Mam już założony dymogenerator. A teraz czas na grzałkę z kuchenki AMICA i sterownik zewnętrzny - termostat.

I będzie na wędzenie NA LENIA. Ja lubię dymić ale jak pogoda do bani to na automacie chce jechać :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474500
Udostępnij na innych stronach

Co prawda trafiłem na to odnośnie browarzenia. Ale przydać się może przy produkcji sera :)

 

http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/laboratorium-piwowarskie/1806-ph-metr-elektroniczny-skala-0-14-ph.html


O fuck ale przebitkę mają. Patrzcie za ile to można kupić. Chyba sobie sprawię :

http://allegro.pl/ph-metr-elektroniczny-tester-atc-0-14ph-kwasomierz-i5613182916.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474910
Udostępnij na innych stronach

Co prawda trafiłem na to odnośnie browarzenia. Ale przydać się może przy produkcji sera :)

 

http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/laboratorium-piwowarskie/1806-ph-metr-elektroniczny-skala-0-14-ph.html

 

O fuck ale przebitkę mają. Patrzcie za ile to można kupić. Chyba sobie sprawię :

http://allegro.pl/ph-metr-elektroniczny-tester-atc-0-14ph-kwasomierz-i5613182916.html

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5706844124 szukaj dalej bo są tańsze :-)

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474915
Udostępnij na innych stronach

O fuck ale przebitkę mają. Patrzcie za ile to można kupić. Chyba sobie sprawię :

http://allegro.pl/ph-metr-elektroniczny-tester-atc-0-14ph-kwasomierz-i5613182916.html

 

Z chin za jakieś 4,50$ zamówisz z darmową dostawą :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474945
Udostępnij na innych stronach

No z chin już zamawiałem refraktometr. Fakt, że tanio ale prawie 2 miesiące szedł.......

Jeśli moge zapytać do czego był Ci potrzebny?

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474964
Udostępnij na innych stronach

Możesz. Do sprawdzania zawartości cukru w brzeczce piwnej lub nastawie soku na cydr.

Szlag mnie trafiał z chłodzeniem brzeczki do 20 stopni żeby Balingometrem sprawdzać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-474971
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

chciałem spróbować sił w robieniu sera szukam formy na oscypek ma ktoś namiar gdzie kupić ?

szukałem na allegro nie znalazłem nic :(

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6171469594

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-498150
Udostępnij na innych stronach

Pytanie po co? Jeżeli nie masz możliwości wedzenia na zimno to kształtu z formy nie utrzymasz. Bardzo ladne golki wychodzą z siatki do szynki. Ale nie może być za ciasna bo potem wpija się w ser i nie da się ładnie ściągnąć.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-498173
Udostępnij na innych stronach

Pytanie po co? Jeżeli nie masz możliwości wedzenia na zimno to kształtu z formy nie utrzymasz. Bardzo ladne golki wychodzą z siatki do szynki. Ale nie może być za ciasna bo potem wpija się w ser i nie da się ładnie ściągnąć.

wędzeniem wędlin zajmuje się  od 10 lat mam możliwość i chce spróbować

markus
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-498194
Udostępnij na innych stronach

Wedliny w odroznieniu od serow nie plyna od temperatury. Wiec 10 letnie doswiadczenie Ci sie nie przyda jak temp. bedzie w okolicach 45-50 stopni. Wtedy masa serowa sie uplastycznia i traci ksztalt. W bacowce sery leza sobie na drewnianych polkach przez 2 dni i sie powoli wedza na zimno. Bawilem sie na tych foremkach. Fajnie sie formuje ale potem sa schody. Ale skoro masz mozliwosc na zimno to probuj.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-498196
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Smak jest super, ale nie skrzypią w czasie gryzienia. Za słabo wycisnołem serwatkę.

Konsystencja sera w czasie wygniatania jest kaszkowata a nie rozciągliwa.

Nie wiem czy dobrą ilość podpuszczki dałem bo instrukcja była napisana dla wtajemniczonych a nie dla początkujących, ja mam podpuszczkę beaugel 50 z Agrovisu, dałem 30 ml na 10l mleka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-529887
Udostępnij na innych stronach

podgrzewałem serwatkę do 42 °C., i tu robiłem błąd.

Jak stosować podpuszczkę do oscypków

 

na ulotce od BEAUGEL 50 jest napisane: Dozowanie 5 do 10 ml na 10 litrów mleka w temp. 22 stopnie Celsjusza przy produkcji serów twarogowo podpuszczkowych, 25 do 30 ml na 10 litrów mleka w temp. 30 do 33 stopnie Celsjusza przy produkcji serów podpuszczkowych (camembert i prasowanych)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/45/#findComment-529904
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.