andrzej k Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #701 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Witam Były ponad 8godzin w wędzarni . Wędzenie drewnem wiśniowym , aromat , bajka . :thumbsup: :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-157173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #702 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Jak prosiłem Luizę o kupienie oscypiorki, to góral na Krupówkach nie wiedział o co chodzi.Po wytłumaczeniu do czego służy, spojrzał na kobietki i rzekł, że nie wygladają na takie coby ser robiły . Mi się udało kupić na targu pod Gubałówką, podczas ostatniej wizyty w Zakopcu. Tylko na jednym straganie tego typu rzeczy mieli, zakupiłem też baranka do masła. Sama "ocypiorka" inna niż ta pokazywana prze Biotita, przypomina łańcuch z drewnianym przetykaczem. No i cena inna, zaplaciłem 45 zł, dzień wcześniej, chyba Kizimol kupił taką samą za 42 :sad: Nic utargować się nie dało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-157179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #703 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Tylko na jednym straganie tego typu rzeczy mieli, zakupiłem też baranka do masła. Zapewne to było pod wiaduktem , na straganie z wyrobami z drewna Idąc w kierunku Gubałówki chyba po lewej stronie . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-157181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #704 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Dokładnie Andrzeju, Pisałem o tym na 45 stronie PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-157182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #705 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zapewne to było pod wiaduktem , na straganie z wyrobami z drewna Idąc w kierunku Gubałówki chyba po lewej stronie . Bingo, dokładnie w tym miejscu :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-157183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #706 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Witam, czytam ten temat od samego początku (jak na razie dotarłem do 35str). Ogólnie wszystko zrozumiałem. Mam pytanie odnośnie la’oscypek: czy mleko przed / w trakcie podgrzewania się SOLI ? ktoś napisał „można trochę osolić mleko, płaska łyżeczka na 6 L mleka”, (a może kilka przepisów pomieszałem). Na dniach będę robił 1x. (podpuszczka w tabl. i forma dotarła). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-157719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #707 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 WitamMleka nie solę. Podczas moczenia w solance bardzo ładnie naciągną. Do mleka można dodać chlorek wapnia 0,5-1g/10l mleka. Sól dodaję przy rozpuszczaniu podpuszczki - 2g.Jak osolisz mleko to będziesz miał słoną ricottę ( a ją należy wykonać, bo żal wylewać tyle dobra do zlewu :!: :!: ) Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-157721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #708 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 czy mleko przed / w trakcie podgrzewania się SOLI ? Nie soli się . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-157722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #709 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Witam, acha teraz wiem nie soli się. Podziękować. Dziś dzwoniłem do apteki, mają mi sprowadzić chlorek wapnia, najmniejsze opakowanie jak mówiła to 50g. mleko już do lodówki odkładam po 3L z każdego udoju, są 3 na dzień. Nie ma za dużo pasza tradycyjna, a młoda krówka ( 1x ),nie ma za dużo mleka, jeszcze muszę odlać dla cielaka – jak na razie tylko mleczko. Dam znać co zrobię, dziś dalej czytać ten temat. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-157789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #710 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Witam, jak widać na foto: Podpuszczka tabletki ; 1szt = 50L mleka (z Allegro) Waga co gramy waży (akurat to jest tabletka) Chlorek wapnia 50g (z apteki) Oscypiorka średnia na 350g to co wyszło. Mleko odkładałem do lodówki z kolejnego dojenia, w sumie 21L mleka, z góry zebrałem połowę śmietany. Podgrzane do 36,6*C, i tu być może błąd popełniłem 1/2 tabl podpuszczki rozpuściłem w ciepłej wodzie, tak samo 1g (dokładnie zważone) chlorek (białe przezroczyste kryształki jak sól kamienna), błąd gdyż mała wydajność. Mieszanie 2 min, duży gar zdjęty z pieca – obok, temp się utrzymywała po godz. było 34*C, czekanie 1 godz., krojenie w kostkę, czekanie 1/2godz. „kapołka” wybrana garnkiem do sera na dnie, do garnka 0,5L ser (miara aby wszystkie były jednakowe) to trochę za mało garnek 0,7L będzie lepszy, do rąk i zaraz lekko ugniatałem w powietrzu nad dużym garem, (da się zrobić), do garnka z wodą 55*C tak kolejne kulki sera. ugniatać, wciskać, odciskać (tak jak to ktoś napisał wcześniej) ze 5-6x każdą kulkę, miałem 2 garnki z wodą i przekładałem z jednego do drugiego ugniatając. Solanka zrobiona jak mleko grzałem i już zimna była. Acha każdą kulkę na pół wygniecioną ważyłem i dokładałem aby każda miała 35dkg. Do foremki i minutę w zimnej solance, forma powoli odeszła i już tam został ser. Więc wyszło mi 5szt po 35dkg i mały kawałek. Mała wydajność być może że śmietanę zabrałem lub że podpuszczkę w ciepłej wodzie rozpuściłem, lecz po 1 godz. mleko fajnie się ścięło (pierwszy raz widziałem, u mnie nikt w ten sposób sera nie robił). Mam nadzieję że jutro wieczorem będzie uwędzony. Nie doczytałem dokładnie, odnośnie sera białego z pozostałości „kapoły” więc jeszcze ciepłą doprowadziłem do 90*C dodałem 1,1/2 mleka i 10g kwasek cytrynowy, chwilę było i odstawione do ostygnięcia (tu chyba pomieszałem przepisy) nie wiem co wyjdzie. Faktem jest że da się zrobić, dość dużo czasu zajęło, ale za to mam ręce wymoczone :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-157966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #711 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Witam, jak widać na foto: No i masz pierwszy serek :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-157977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #712 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Nie doczytałem dokładnie, odnośnie sera białego z pozostałości „kapoły” więc jeszcze ciepłą doprowadziłem do 90*C dodałem 1,1/2 mleka i 10g kwasek cytrynowy, chwilę było i odstawione do ostygnięcia (tu chyba pomieszałem przepisy) nie wiem co wyjdzie.Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałam temat.Pamiętam, że gdy zaczynałam przygodę z serami to Farmerka pisała, że do podgrzanej serwatki dodaje kwasek cytrynowy /paczkę 20g na serwatkę z 50l. mleka,po produkcji sera podpuszczkowego/, rozpuszczony w wodzie i wymieszany z serwatką. Stosuję od tej pory tę metodę z powodzeniem , bez dodatku mleka i mam świetną ricottę. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-157986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #713 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Stosuję od tej pory tę metodę z powodzeniem , bez dodatku mleka i mam świetną ricottę. Ja też tak robię . Nie dolewam mleka i nie zakwaszam mleka na serki i nie dodaję chlorku wapnia . Z 20 litrów mleka powinno wyjść około 2,5 kg sera po uwędzeniu i gdzieś 1,2kg ricotty Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-157991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #714 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Witam, La oscypek cdn. w solance 15godz, suszenie na dworze w cieniu 4 godz. wędzenie 40-45*C przez 3 godz. ser prosto z formy ważył 35dkg, po wędzeniu waży 30dkg (po mino moczenia w solance, stracił na wadze). robiłem z 21L mleka, otrzymałem po wędzeniu 1,6kg gotowego sera. w smaku rewelacja, smak wędzony łosoś, nie słone, twarde, 1x coś takiego jadłem, na same kosztowanie 1szt już nie ma. Jest z tym dużo roboty, ale warto było – PRZYSMAK super. Ja zebrałem z góry około 0,5L gęstej śmietany z mleka, może stąd mała wydajność. W środkowej części tego sera są malutkie dołeczki ale nie dziurki, z brzegu (płaskiej str.) jest jednolita masa, pewnie zbyt słabo ściskane / wyrobione, i właśnie ten środek jest jak by surowy inny smak. Zaś brzegi z wszystkich stron do 2cm są w porządku jednolite twarde i smaczne. Jaka jest przyczyna? Popełniłem kilka błędów, z ricotty nic nie wyszło. Dopiero dziś znalazłem na str. Głównej: Ricotta – ser serwatkowy EAnny. Następnym razem zrobię według przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-158105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #715 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Popełniłem kilka błędów, z ricotty nic nie wyszło. Zrobienie ricotty jest tak proste , że się sama robi , jak tylko podgrzejesz serwatkę do temperatury 85stopni i ją zakwasisz :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-158107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #716 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 W środkowej części tego sera są malutkie dołeczki ale nie dziurki, Trochę nie rozumiem , bo skoro po przekrojeniu masz dołeczki , to właśnie te dołeczki są dziurkami . A oscypki łądne i na pewno bardzo smaczne Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-158108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #717 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Anerka ; dobrze zrozumiałaś, (ja nie znam tych nowych nazw i jak to się pisze) więc nazywam je po swojemu. Pozdrawiam. [ Dodano: Sob 23 Kwi, 2011 23:01 ] Boggi; masz rację są małe dziurki, pokazały się teraz jak po-leżało w lodówce, próba była zaraz po wędzeniu – ciepłe. (Trochę słabej jakości to jest Tel. gsm. i jeszcze ciemno). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-158109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #718 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 dziurki, pokazały się teraz jak po-leżało w lodówce, Serki muszą dojrzewać tak samo jak kiełbaska . Zaraz po wędzeniu są dobre , jednak po paru dniach są super . :smile: Jeszcze powinny lekko skrzypieć podczas gryzienia :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-158113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #719 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 andrzejK; wiesz jak jest, nikt nie wytrzyma! Już stoją i daj spróbować, „Serki muszą dojrzewać” jak do tego czasu coś zostanie, nawet ciasta co moi zrobili nie mają startu z tym serem! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-158114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #720 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Boggi; masz rację są małe dziurki, pokazały się teraz jak po-leżało w lodówce, próba była zaraz po wędzeniu – ciepłe. Wydaje mi się , że dziurki powinny być , a gdyby nawet nie , to na pewno Twój serek jest o niebo lepszy od oryginału , który jest robiony " na handel" Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-158115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #721 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 andrzejK; wiesz jak jest, nikt nie wytrzyma! Wiem jak jest , sam to przechodziłem . Prawda że te serki są pyszne , a tak po miesiącu jak się gdzieś zapodzieje w lodówce lekko podsmażony w plasterkach na patelni z dwóch stron i z konfiturą z żurawiny to dopiero rarytas . :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-158117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #722 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 z ricotty nic nie wyszło.podpuszczka w tabl.Czy ta podpuszczka nie jest przypadkiem pochodzenia roślinnego? To mogłoby tłumaczyć niepowodzenie produkcji ricotty. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-158215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #723 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Witam, czekałem na Ciebie EAnna, nic mi nie wiadomo o pochodzeniu, z czego jest zrobiona podpuszczka w tabl. mam same tabl. bez opakowania i ulotki. Z tyłu napisane jest : MARSCHALL, M-50, CUAJA 50 LITROS, zaś instrukcja dołączona ksero, tyczy jak z tekstu wynika podpuszczki w proszku, (jak rozrobić ją) są tam kilka przepisów na ser, ale różniące się bardzo jak tu na wędliny domowe. Mnie bardziej interesuje niska wydajność gotowego sera la oscypek, jak wyżej napisałem z 21L mleka, gotowego sera wędzonego mam 1,6kg (miałem, połowa już zjedzona). [ Dodano: Nie 24 Kwi, 2011 23:06 ] MARSCHALL, M-50, CUAJA 50 LITROS, wpisałem do wyszukiwarki, a str. Z angielskiego przetłumaczone, co znalazłem : To nie jest lek. To jest jakieś tabletki stosowane w produkcji sera, ewentualnie to podpuszczki. ……………………………. jest podpuszczki roślinne, proteaz pochodzących z grzybów Mucor na koagulację mleka ……………………………………… Ścina tabletki 50, 75 i 100 litrów mleka. Podpuszczki do dodania zależy od kwasowości mleka (do 2 tabletek świeżego mleka). Rozpuścić tabletkę w pół szklanki zimnej wody, dodać dwie łyżeczki soli i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj do mleka mieszać się w temperaturze 40-45 ° C. Wymieszać z mlekiem 2-3 minuty i pozostawić do zestawu (ok. 45 minut). …………………………………………… Marschall M-50 Tabletki roślinne Podpuszczka - 10 szt. 9,09 dolarów Tabletki te nie zawierają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, glutenu i są Non-GMO. Każda tabletka jest oceniane na 4 segmenty na łatwość obsługi. Składniki: bakterii koagulant (Mucur Pussillus i / lub Mucur miehei), Celuloza Microcrystaline i chlorku sodu USP Wydajność: 1 / 2 tabletki będzie zestaw 2 litry mleka w około 45 minut w 86-95F. Ten zestaw tabletek będzie około 40 litrów mleka. DOJAZD: Crush pożądanej części tabletek i rozpuścić w 1/4c. fajne, nie chlorowanej wody. Dodaj do mleka, jeżeli są wymienione w przepisie. Wymieszać dokładnie do dystrybucji. Nigdy nie należy przechowywać części roztworu podpuszczki do późniejszego wykorzystania. Kiedy kupił mleko za pomocą sklepu może trzeba dodać trochę więcej podpuszczki. PRZECHOWYWANIE: podpuszczka tabletek Przechowywać w zamrażarce. Będą one trwać co najmniej 3 lata przechowywany. …………………………………………………….. [ Dodano: Nie 24 Kwi, 2011 23:16 ] Według tych info, podane jest więcej podpuszczki, wyższe temp. mleka i dodatek soli. takie coś kupiłem. W opisie aukcji brak dokładnych danych, tylko że na 500L mleka, w formie tabletek, do wyrobu sera, cena. Co na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-158233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #724 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Do EAnny; siedzę przed kompem, i przeglądam oferty na Allegro z wyszukaniem podpuszczka. Każdą ofertę poczytałem i wszystkie czy to proszek, czy płyn, czy tabl, pisze że naturalne szczep z grzyba….. . jeśli to grzyb to pochodzenia NIE zwierzęcego jest. Czyli wszystko na tych samych grzybach. Tu mam pytanie daj namiar na kupno pochodzenia zwierzęcego, tak żeby i ten 2 ser wyszedł. Dowiedziałem się że ulepszacz mleka – chlorek wapnia, daje się na samym początku przed jakim kol wiek dodatkiem czego kol wiek do mleka. Że ilość podpuszczki dodawanej też zależy od kwasowości mleka (PS. „Moje” mleko jest w smaku słodkie - surowe, nie gorzkawe jak przy karmieniu krów kiszonką). Ustosunkuj się proszę do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-158241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #725 Opublikowano 24 Kwietnia 2011 bartnik proszę , masz podpuszczkę naturalną http://www.piwodziej.pl/pl/c/Serowarstwo/5/2 Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/29/#findComment-158243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.