Gość Anonymous Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #801 Opublikowano 13 Września 2011 Witam, oscypek wędzony to jest naprawdę przysmak, kto próbował u mnie – smakowało, lecz jest co przy nim co robić. dziurki są zależnie jak kto mocno wyciskał pod koniec tę masę serową. Mniej odciśnięte większe dziurki, mocno i kilka razy odciśnięte dziurek prawie wcale nie ma. Ja mam 1 krowę, i widzę po mleku, jak ser się robi, jest różnica, lepsza trawa - koniczyna to i ser jeszcze lepszy jest. Gratuluję wyrobu i zaparcia. Pomyśl nad kupnem oscypiorkę średnią, efekt murowany, ja kupiłem na allegro, zobacz jaki wzór kilka stron forum wstecz. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-175654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #802 Opublikowano 13 Września 2011 bartnik, Nie pierwszy raz robiłam ser a'la oscypek. Właściwie cały czas robię różne sery /podstawy znam/, tylko nie pokazuję na forum za każdym razem. Bez względu na to, czy są w nim jakieś dziurki czy nie ma i tak jest super. mam 1 krowę, i widzę po mleku, jak ser się robi, jest różnica, lepsza trawa - koniczyna to i ser jeszcze lepszy jest.I tutaj mam pytanie, na tym się nie znam, na czym polega to, że ser jest lepszy? Jak on wtedy wygląda?Gratuluję wyrobu i zaparcia.Bardzo dziękuję. [ Dodano: Wto 13 Wrz, 2011 23:01 ]I jeszcze jedno, masz mleko od własnej krowy, powiedz mi proszę, co może być przyczyną, że mleko po ukwaszeniu ma rozdrobnioną strukturę a do niedawna było zwarte a skrzep po podgrzaniu trzeba było kroić. Twaróg z tego powodu wychodzi zbyt mokry i nie mogę zrobić np. sera zgliwiałego, z którego zwykle robię smażony.Co stało się z mlekiem? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-175670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #803 Opublikowano 13 Września 2011 Częściej pokazuj swoje wyroby. Z lepszego mleka jak wspomniałem krowa na jadła się koniczyny, mleko było bardzo żółte, dużo śmietany, z tego mleka przy ręcznym formowaniu dużo szybciej dało się zrobić kulkę, nie wylatywało (sika przy wyciskaniu) dużo wody / kapołki (u mnie się mówi), masa serowa bardzo żółta, nie biała i ser kolor bardzo żółty, i smakowo wydaje się smaczniejszy, nie jest mocno twardy, określę to tak że, la’oscypek tak wygląda i smakuje po 3 tygodniowym leżeniu w lodówce zawinięty w folię aluminiową, (co bardzo trudno tak długo go tam utrzymać), od razu taki jest.Czytając dalej, chodzi tu o twaróg ?: może być że za wcześnie podgrzewasz, zbyt niska temp. przetrzymania mleka, spróbuj nie śmietanki, ale niżej, ma być wyraźnie kwaśne nie słodkie / słodkawe, = kwaśne. podgrzewanie: u mnie na końcu (3 blasze) pieca węglowego stoi całe wiadro emaliowane, ma ono kołnierz, że nie dotyka dnem blachy pieca, czas około 5 godz. to przy okazji gotowania obiadu, nie specjalnie grzane, nie mieszaj dużo, 1-2 obroty wystarczy i nie za często też ze 3 razy przez całe podgrzewanie, lepiej mniej. Twaróg wychodzi zbyt mokry: temp. trochę zwiększyć przy podgrzewaniu, do dalszej obróbki twarogu, lepszy jest gdy jest trochę przegrzany-trochę kruchy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-175682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #804 Opublikowano 14 Września 2011 może być że za wcześnie podgrzewasz, zbyt niska temp. przetrzymania mlekaTo jest prawdopodobnie przyczyną, zrobiło się chłodniej i mleko tak szybko nie kwaśnieje /nie zsiada się/ a ja byłam niecierpliwa. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-175730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #805 Opublikowano 19 Października 2011 Dzisiaj , tak na śniadanko :lol: uwędziłem trochę serków i zrobiłem parę nowych . Do jutra wieczorka będą w solance . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-180668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #806 Opublikowano 20 Października 2011 andrzej k, Taka ilość to na śniadanko faktycznie powinna wystarczyć ale dla całej koloni :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-180705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #807 Opublikowano 20 Października 2011 Witam; Andrzej k, widzę znów dobre jedzonko, tak trzymaj :clap: . (nawet logo się pojawiło, troczę większe zrób). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-180776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #808 Opublikowano 19 Listopada 2011 Witam. Po konwersacji telefonicznej z Vice serowarem WB Andrzejem_k postanowiłem zrobić eksperyment.Na razie idzie dobrze, zobaczymy co będzie na końcu. Zadobylem 25L mleka .3l idzie do farmaceutki 21l czeka a z 1 l eksperyment. Przed podgrzaniem 1l mleka do żądanej temperatury aby zadać podpuszczkę wsypałem 15 g soli.Po odczekaniu jakiegoś tam czasu mleczko się ścięło, skrzep prawidłowy. Co będzie dalej zobaczymy :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #809 Opublikowano 19 Listopada 2011 Czy oscypki po wędzeniu można zamrozić ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #810 Opublikowano 19 Listopada 2011 Czy oscypki po wędzeniu można zamrozić ? Można zamrozić , jednak nie powinno się tego robić . Po rozmrożeniu serek ma konsystencję kaszkowatą . Pozdrawiam [ Dodano: Sob 19 Lis, 2011 22:17 ]i na sobotę zostałem sam jak paluch :lol: :lol: Gonzuś może i dobrze Jeżeli się Twój eksperyment uda , to przy każdym wyrobie 20 godzin solenia serka zaoszczędzone . :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #811 Opublikowano 20 Listopada 2011 Gonzuś może i dobrze Jeżeli się Twój eksperyment uda , to przy każdym wyrobie 20 godzin solenia serka zaoszczędzone Andrzeju, trzeba eksperymentować dalej. Te 15g na litr mleka jest odrobinę za mało, chociaż dla małosolnych będzie w sam raz.Sam od 15 minut siędzę, próbuję i chyba zaraz całego wciągnę - posmakował mi franca jeden :grin: Aksamitny, skrzypiący pod zębami, pod językiem głaciutki z poślizgiem - nie umiem inaczej tego nazwać :blush: Dziś do pozostałych 20l mleka (1l do ricotty) dam 18g na 1l - może Luiza (małosolna) nie zabije :rolleyes: .Wiem, wiem łoscypek ma być słony ale czy wtedy najlepszy :rolleyes: Pozdrawiam :wink: P.S. Zapomniałem napisać, że sól użyta - kłodawska niejodowana ma sporo zanieczyszczeń, trzeba ją rozpuścić oddzielnie i dolać do pozostałego mleka przez gęste sitko. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #812 Opublikowano 20 Listopada 2011 Andrzeju, trzeba eksperymentować dalej. Gonzuś ta sól była dodawana do korycina . Łoscypek to jednak co innego :lol: :clap: i słusznie , oby Luiza częściej do Krakowa jechała . :lol: :lol: sól użyta - kłodawska niejodowana ma sporo zanieczyszczeń, trzeba ją rozpuścić oddzielnie i dolać do pozostałego mleka przez gęste sitko. To jest oczywiste . Ja już wiem bo kiedyś serki miałem z piachem . Ludziska jednak zjadły :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #813 Opublikowano 20 Listopada 2011 Aksamitny, skrzypiący pod zębami, pod językiem głaciutki z poślizgiem - nie umiem inaczej tego nazwaćSól rozpuszcza niektóre frakcje kazeiny więc wpływa na końcową strukturę sera. Wpływa też na kierunek rozwoju bakterii. Dlatego moment solenia nie jest obojętny dla sera. Ale eksperymentowanie w domu jest jak najbardziej wskazane. W zasadzie każdy amator robi swój, niepowtarzalny ser. Dlaczego? Inne mleko, indywidualny zestaw bakterii, zmienne warunki pogodowe, niezbyt restrykcyjna technologia... I to jest piękne. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #814 Opublikowano 20 Listopada 2011 Dlatego moment solenia nie jest obojętny dla sera. Jak tak, to postanowiłem dodać sól gdy mleko będzie miało 36*C.Podgrzałem mleko do 37 , wziąłem 2l , rozpuściłem 340g soli (postanowiłem dać 17g/l) , w tym czasie temperatura mleka spadła do 36* i dodałem podpuszczkę. Ustawiłem timer na 40 min. Po tym czasie. Skrzep kroił się ładnie. Po krojeniu, podgrzałem do 44*C i do wyciskania. Jeszcze parę zabiegów i czekać na przybycie "testera" Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #815 Opublikowano 20 Listopada 2011 Jeszcze parę zabiegów i czekać na przybycie "testera" Sam jestem ciekaw jak gotowiec smakuje :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #816 Opublikowano 20 Listopada 2011 Ja dzisiaj też trochę wędziłem . Tak żeby sąsiedzi się nie odzwyczaili :grin: :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #817 Opublikowano 21 Listopada 2011 Trza poczekać na wyniki do następnego razu, spiep...łem jedną rzecz.Eksperyment się nie udał "na własną prośbę" :devil: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #818 Opublikowano 21 Listopada 2011 Eksperyment się nie udał "na własną prośbę"Opisz to Gonzuniu, niech inni skorzystają z Twojego doświadczenia. Właśnie niepowodzenia są najbardziej uczące (myślących ludzi) :idea: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #819 Opublikowano 21 Listopada 2011 Trza poczekać na wyniki do następnego razu, spiep...łem jedną rzecz.Eksperyment się nie udał "na własną prośbę" :devil: Gonzuś dobrze że nie czekałem :grin: Jeszcze zrobiłem dzisiaj po mojemu . :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldlestat Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #820 Opublikowano 22 Listopada 2011 Powitalnie przedstawiam swoje "wyroby": ser żółty na szybko by Gabi 3 oscypki z 5l mleka i ricotta z serwatki po oscypkach. wszystko swoje, smaczne i zrobione po wielodniowej lekturze tego Forum. Wielkie dzięki za wiedzę i nowe hobby ku uciesze całej mojej rodziny Cytuj "After the first glass you see things as you wish they were. After the second, you see things as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world." Oscar Wilde Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #821 Opublikowano 22 Listopada 2011 wszystko swoje, smaczne i zrobione po wielodniowej lekturze tego Forum. Gratuluję i pozdrawiam :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #822 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Dzisiaj wędzę trochę serków :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-189462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #823 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Ooooo :!: Jak to miło widzieć ........ :shock: ......... "swoje" ... :wink: ... serki :grin: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-189467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #824 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Andrzej ! najstarsi górale takich oscypków nie widzieli :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-189483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #825 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Ooooo :!: Jak to miło widzieć ........ :shock: ......... "swoje" ... :wink: ... serki :grin: . :grin: Andrzej ! najstarsi górale takich oscypków nie widzieli :thumbsup: :pycha: :clap: :brawo: Uwędzone :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-189493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.