Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, oscypek wędzony to jest naprawdę przysmak, kto próbował u mnie – smakowało, lecz jest co przy nim co robić.

dziurki są zależnie jak kto mocno wyciskał pod koniec tę masę serową. Mniej odciśnięte większe dziurki, mocno i kilka razy odciśnięte dziurek prawie wcale nie ma.

Ja mam 1 krowę, i widzę po mleku, jak ser się robi, jest różnica, lepsza trawa - koniczyna to i ser jeszcze lepszy jest.

 

Gratuluję wyrobu i zaparcia.

 

Pomyśl nad kupnem oscypiorkę średnią, efekt murowany, ja kupiłem na allegro, zobacz jaki wzór kilka stron forum wstecz.

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-175654
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

bartnik, Nie pierwszy raz robiłam ser a'la oscypek. Właściwie cały czas robię różne sery /podstawy znam/, tylko nie pokazuję na forum za każdym razem. Bez względu na to, czy są w nim jakieś dziurki czy nie ma i tak jest super.

 

mam 1 krowę, i widzę po mleku, jak ser się robi, jest różnica, lepsza trawa - koniczyna to i ser jeszcze lepszy jest.

I tutaj mam pytanie, na tym się nie znam, na czym polega to, że ser jest lepszy? Jak on wtedy wygląda?

Gratuluję wyrobu i zaparcia.

Bardzo dziękuję.

 

[ Dodano: Wto 13 Wrz, 2011 23:01 ]

I jeszcze jedno, masz mleko od własnej krowy, powiedz mi proszę, co może być przyczyną, że mleko po ukwaszeniu ma rozdrobnioną strukturę a do niedawna było zwarte a skrzep po podgrzaniu trzeba było kroić. Twaróg z tego powodu wychodzi zbyt mokry i nie mogę zrobić np. sera zgliwiałego, z którego zwykle robię smażony.Co stało się z mlekiem?

 

Pozdrawiam serdecznie.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-175670
Udostępnij na innych stronach

Częściej pokazuj swoje wyroby. Z lepszego mleka jak wspomniałem krowa na jadła się koniczyny, mleko było bardzo żółte, dużo śmietany, z tego mleka przy ręcznym formowaniu dużo szybciej dało się zrobić kulkę, nie wylatywało (sika przy wyciskaniu) dużo wody / kapołki (u mnie się mówi), masa serowa bardzo żółta, nie biała i ser kolor bardzo żółty, i smakowo wydaje się smaczniejszy, nie jest mocno twardy, określę to tak że, la’oscypek tak wygląda i smakuje po 3 tygodniowym leżeniu w lodówce zawinięty w folię aluminiową, (co bardzo trudno tak długo go tam utrzymać), od razu taki jest.

Czytając dalej, chodzi tu o twaróg ?: może być że za wcześnie podgrzewasz, zbyt niska temp. przetrzymania mleka, spróbuj nie śmietanki, ale niżej, ma być wyraźnie kwaśne nie słodkie / słodkawe, = kwaśne. podgrzewanie: u mnie na końcu (3 blasze) pieca węglowego stoi całe wiadro emaliowane, ma ono kołnierz, że nie dotyka dnem blachy pieca, czas około 5 godz. to przy okazji gotowania obiadu, nie specjalnie grzane, nie mieszaj dużo, 1-2 obroty wystarczy i nie za często też ze 3 razy przez całe podgrzewanie, lepiej mniej. Twaróg wychodzi zbyt mokry: temp. trochę zwiększyć przy podgrzewaniu, do dalszej obróbki twarogu, lepszy jest gdy jest trochę przegrzany-trochę kruchy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-175682
Udostępnij na innych stronach

może być że za wcześnie podgrzewasz, zbyt niska temp. przetrzymania mleka

To jest prawdopodobnie przyczyną, zrobiło się chłodniej i mleko tak szybko nie kwaśnieje /nie zsiada się/ a ja byłam niecierpliwa. Dziękuję i pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-175730
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzisiaj , tak na śniadanko :lol: uwędziłem trochę serków i zrobiłem parę nowych . Do jutra wieczorka będą w solance .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-180668
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, Taka ilość to na śniadanko faktycznie powinna wystarczyć ale dla całej koloni :thumbsup:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-180705
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Witam.

Po konwersacji telefonicznej z Vice serowarem WB Andrzejem_k postanowiłem zrobić eksperyment.Na razie idzie dobrze, zobaczymy co będzie na końcu.

Zadobylem 25L mleka .3l idzie do farmaceutki 21l czeka a z 1 l eksperyment.

Przed podgrzaniem 1l mleka do żądanej temperatury aby zadać podpuszczkę wsypałem 15 g soli.Po odczekaniu jakiegoś tam czasu mleczko się ścięło, skrzep prawidłowy.

Co będzie dalej zobaczymy :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186018
Udostępnij na innych stronach

Czy oscypki po wędzeniu można zamrozić ?

Można zamrozić , jednak nie powinno się tego robić . Po rozmrożeniu serek ma konsystencję kaszkowatą .

 

Pozdrawiam

 

[ Dodano: Sob 19 Lis, 2011 22:17 ]

i na sobotę zostałem sam jak paluch :cry: :lol: :lol:

Gonzuś może i dobrze Jeżeli się Twój eksperyment uda , to przy każdym wyrobie 20 godzin solenia serka zaoszczędzone . :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186033
Udostępnij na innych stronach

Gonzuś może i dobrze Jeżeli się Twój eksperyment uda , to przy każdym wyrobie 20 godzin solenia serka zaoszczędzone

Andrzeju, trzeba eksperymentować dalej. Te 15g na litr mleka jest odrobinę za mało, chociaż dla małosolnych będzie w sam raz.Sam od 15 minut siędzę, próbuję i chyba zaraz całego wciągnę - posmakował mi franca jeden :grin: Aksamitny, skrzypiący pod zębami, pod językiem głaciutki z poślizgiem - nie umiem inaczej tego nazwać :blush:

Dziś do pozostałych 20l mleka (1l do ricotty) dam 18g na 1l - może Luiza (małosolna) nie zabije :rolleyes: .Wiem, wiem łoscypek ma być słony ale czy wtedy najlepszy :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

P.S. Zapomniałem napisać, że sól użyta - kłodawska niejodowana ma sporo zanieczyszczeń, trzeba ją rozpuścić oddzielnie i dolać do pozostałego mleka przez gęste sitko.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186072
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju, trzeba eksperymentować dalej.

Gonzuś ta sól była dodawana do korycina . Łoscypek to jednak co innego :lol:

 

 

:clap: i słusznie , oby Luiza częściej do Krakowa jechała . :lol: :lol:

 

sól użyta - kłodawska niejodowana ma sporo zanieczyszczeń, trzeba ją rozpuścić oddzielnie i dolać do pozostałego mleka przez gęste sitko.

 

To jest oczywiste . Ja już wiem bo kiedyś serki miałem z piachem . Ludziska jednak zjadły :smile:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186078
Udostępnij na innych stronach

Aksamitny, skrzypiący pod zębami, pod językiem głaciutki z poślizgiem - nie umiem inaczej tego nazwać

Sól rozpuszcza niektóre frakcje kazeiny więc wpływa na końcową strukturę sera.

Wpływa też na kierunek rozwoju bakterii.

Dlatego moment solenia nie jest obojętny dla sera.

Ale eksperymentowanie w domu jest jak najbardziej wskazane.

W zasadzie każdy amator robi swój, niepowtarzalny ser.

Dlaczego? Inne mleko, indywidualny zestaw bakterii, zmienne warunki pogodowe, niezbyt restrykcyjna technologia...

I to jest piękne.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186085
Udostępnij na innych stronach

Dlatego moment solenia nie jest obojętny dla sera.

Jak tak, to postanowiłem dodać sól gdy mleko będzie miało 36*C.Podgrzałem mleko do 37 , wziąłem 2l , rozpuściłem 340g soli (postanowiłem dać 17g/l) , w tym czasie temperatura mleka spadła do 36* i dodałem podpuszczkę. Ustawiłem timer na 40 min. Po tym czasie.

Skrzep kroił się ładnie.

Po krojeniu, podgrzałem do 44*C i do wyciskania.

 

Jeszcze parę zabiegów i czekać na przybycie "testera"

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186130
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze parę zabiegów i czekać na przybycie "testera"

 

Sam jestem ciekaw jak gotowiec smakuje :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186142
Udostępnij na innych stronach

Ja dzisiaj też trochę wędziłem . Tak żeby sąsiedzi się nie odzwyczaili :grin: :lol:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186178
Udostępnij na innych stronach

Eksperyment się nie udał "na własną prośbę"

Opisz to Gonzuniu, niech inni skorzystają z Twojego doświadczenia.

Właśnie niepowodzenia są najbardziej uczące (myślących ludzi) :idea:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186423
Udostępnij na innych stronach

Trza poczekać na wyniki do następnego razu, spiep...łem jedną rzecz.Eksperyment się nie udał "na własną prośbę" :devil:

 

 

Gonzuś dobrze że nie czekałem :grin: Jeszcze zrobiłem dzisiaj po mojemu . :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186484
Udostępnij na innych stronach

Powitalnie przedstawiam swoje "wyroby":

 

 

ser żółty na szybko by Gabi

3 oscypki z 5l mleka

i ricotta z serwatki po oscypkach.

 

wszystko swoje, smaczne i zrobione po wielodniowej lekturze tego Forum.

Wielkie dzięki za wiedzę i nowe hobby :) ku uciesze całej mojej rodziny :)

"After the first glass you see things as you wish they were. After the second, you see things as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world." Oscar Wilde
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186556
Udostępnij na innych stronach

wszystko swoje, smaczne i zrobione po wielodniowej lekturze tego Forum.

 

 

Gratuluję i pozdrawiam :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-186564
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Andrzej ! najstarsi górale takich oscypków nie widzieli :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-189483
Udostępnij na innych stronach

Ooooo :!: Jak to miło widzieć ........ :shock: ......... "swoje" ... :wink: ... serki :cool: :grin: .

 

:grin:

 

Andrzej ! najstarsi górale takich oscypków nie widzieli :thumbsup: :pycha: :clap: :brawo:

Uwędzone :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/33/#findComment-189493
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.